Slovenija

Se obeta ponovitev Zbiljskega gaja?

Ljubljana, 17. 02. 2011 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Martin Tomažin/D.L.
Komentarji
33

Lastniki več kot 500 nepremičnin v Ljubljani, Litiji, Grosuplju, na Vrhniki in drugod: če ste jih kupili od podjetja GPG, niste pa jih vpisali v zemljiško knjigo, lahko ostanete brez njih.

Pogodba med GPG in podjetjem Vozila Gorica.
Pogodba med GPG in podjetjem Vozila Gorica. FOTO: POP TV
Gradbeno podjetje Grosuplje (GPG) je podjetju Vozila Gorica dolgoval slabe tri milijone evrov. Dolg pa so poravnali kar z zemljišči, na katerih stojijo tudi hiše, bloki in garaže.

Odvetnica Irena Dobravc Tatalovič je z možem hišo kupila pred dobrimi desetimi leti in jo vpisala v zemljiško knjigo. Tega pa nista storila z garažama, saj zanju ni bila narejena parcelacija.

In garaži, ki ju ni bilo mogoče vpisati v zemljiško knjigo, je sedaj podjetje GPG prodalo oziroma s pobotom preneslo na podjetje Vozila Gorica. Podobna usoda je, kot je mogoče prebrati v pogodbi, doletela še na stotine drugih zemljišč v Ljubljani, Grosuplju, na Vrhniki, v Litiji, Gorenji vasi, Sodražici in drugod.

"Gre za več kot 500 nepremičnin in parcel. Ne samo garaže naših sosedov, tudi hiše naših sosedov, tudi najverjetneje številne druge nepremičnine, za katere ljudje sploh ne vedo, kaj se z njimi dogaja. Teoretično in praktično je mogoča prodaja naprej,“ je povedala Dobravc Tatalovičeva. "Pogodba je nezakonita. Pozvala sem jih, naj jo takoj razveljavijo,“ je še povedala.

Tudi lastniki stanovanj v ljubljanskem bloku lahko ostanejo brez vsega, razen če so kupljena stanovanja že vpisali v zemljiško knjigo.
Tudi lastniki stanovanj v ljubljanskem bloku lahko ostanejo brez vsega, razen če so kupljena stanovanja že vpisali v zemljiško knjigo. FOTO: POP TV

Večinski lastnik podjetja GPG in njegov direktor Boris Dolamič je pojasnila obljubil za jutri. V podjetju Vozila Gorica pa se branijo, da ni njihov namen, da bi za poplačilo terjatev prejeli nepremičnine. A kakršne koli špekulacije bi lahko preprečilo zgolj in samo razdrtje pogodbe. "Mi smo pripravljeni na razveljavitev te pogodbe, absolutno,“ je dejal direktor podjetja Peter Kodermac. Pojasnil je, da bodo najprej poskušali ugotoviti, na katerih nepremičninah so bremena tretjih oseb, in dodal, da še sam ne ve, kaj naj naredijo. "Mi kot upnik v tej stvari sploh nimamo dostopa do nobene dokumentacije,“ se je še pritožil.

Danes so tako začeli zgolj umikati plombe oziroma predznambe na delu zemljišč, a jih lahko teoretično jutri spet vpišejo. Čudi pa tudi, da slabe tri milijone dolga poravnavajo s toliko zemljišči. "Kakšna je ta obveznost po vsebini in kakšna višina je te obveznosti, ko gre na drugi strani za večstomilijonsko vrednost nepremičnin, iz te pogodbe ni razvidno,“ pravi odvetnica Dobravc Tatalovičeva.

Nenavadno je tudi, da po pogodbi slovenska sodišča niso pristojna odločati o sporih iz te pogodbe, temveč so za to ustanovili posebno arbitražo. In naprej: v pogodbi piše, da je postala pravnomočna zgolj dva dni po podpisu. Postavlja pa se tudi vprašanje, ali ni bila pogodba sestavljena pred kratkim in datirana za nazaj, saj je GPG v težavah, kar dokazujejo blokirani računi podjetja. Pogodbe, podpisane leto dni pred stečajem ali prisilno poravnavo je namreč na sodišču možno izpodbijati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

winxx
18. 02. 2011 16.46
pa je mozno da bi odvzeli nepremicnine lastnikam ki niso vpisali v zemljisko knigo? klub temu da bi dokazali da so placali nepremicnino
Tonček Balonček
18. 02. 2011 16.03
-1
Pahor naj takoj odstopi, on in Zalar sta največja krivca za Zbiljski gaj, Janša tega ne bi nikoli dovolil, Šturm bi se zjokal, če bi vedel, kaj se dla!
pepeprvi
18. 02. 2011 13.23
Tunizija, Egipt, Libija, Iran, Slovenija, .....
ognjenorezilo
18. 02. 2011 10.31
slovenija princip
vetrolov
18. 02. 2011 09.46
tudi borat je v tem bloku pred nedavnim kupil stanovanje.
Bojan Skof
18. 02. 2011 09.43
grem takoj tožit državo ,in tiste ki so to prodajali pa magari na EU sodišče,pa najman za 3 kratno ceno,BARABE, LOPOVI ,
bucymd
18. 02. 2011 09.10
mislim ,da tukj lahko izgubi glavo tudi direktor te zavožene firme!!!
cirenij
18. 02. 2011 09.06
earl najbolj žalostno pa je, da v tej naši prelepi, krasni domovini ne vemo, koga bi volili. Vsi so se že v zadnjih dvajsetih letih krasno izkazali. Levi in desni. Rdeči, beli in plavi. Le zase in svoje privržence. Živi in mrtvi. Le narod vegetira in upa. Pa tudi upanje je že opustil, ker ni nobene spremembe na bolje.
Prassek
18. 02. 2011 08.55
Imamo pokojninsko, zdravstveno in še kakšno reformo. V bistvu pa rabimo najprej reformo vlade. Lepo bi bilo, če bi sprevideli da do 10% podpora ni prišlo zaradi zdravstvene ali pokojninske reforme. Podpora je padla ker jim več ne zaupamo. Nikomur od njih. Če bi bilo v njih kaj poštenja bi sami odstopili in pustili ljudstvu naj izbere. dejstvo pa je, da jih bo večina "politično" mrtvih, ko sestopijo. Narod lahko oprosti in pozabi vendar se sprašujem kolikokrat je pripravljen pozabiti.
York
18. 02. 2011 08.34
Z javnim dostopom do vpogleda v zemljiško knjigo je GPG preverilo kje in katera nepremičnina še ni vpisana. Sestavili so seznam in prodano, ponovno prodali. Mislim, da se v Sloveniji približujemo kulminaciji. Gospod Dolamič v vašem interesu je, da zadevo uredite, ljudje so zaradi vsega kar se je dogajalo zadnjih 20 let, pripravljeni na vse.
cirenij
18. 02. 2011 07.45
Pahor. Volil sem te. Ampak vse svoje reforme si nekam vtakni. Vsi tvoji drago plačani ministri, pogodbeni sodelavci in vsi navzdol, ne znajo zagrabit bika za roge. Si sinoči gledal Slaka? Njegova oddaja je prikazala moje videnje. Živiš v oblakih ali v svojem manekenskem svetu? Nimaš dovolj 3000E. Malo za vodjo, ampak vprašaj se, če bi jih imel 500? In ubogi s.p.-ji, ki jim zaradi nesposobnosti politikov hlastajo po njihovem osebnem premoženju.Pa garajo cele dneve.
cirenij
18. 02. 2011 07.32
Saj niso važne travme slovenskega naroda. Če bi se mi to zgodilo ne garantiram, da ne bi vzel sn.ajperice in vzel zakon v svoje roke. Važno je polurno slinjenje Obami in ubogi, nesojeni zapornik, ki se bo sprehajal po Sloveniji. Pa ni ničesar kriv. Nam pa lahko nakoplje teroristične napade.
kratko in jasno
18. 02. 2011 07.07
-1
ker je kovačeva kobila vedno bosa me ne čudi , da odvetnica sama sebi ni uredila vpisa lastninske pravice ... in to nekaj let ... Lastninsko pravico se da vpisati tudi če ni vzpostavljena etažna .... in sicer na idelani delež ki v naravi predstavlja .... recimo parkirno mesto z oznako ... oz ki se nahaja lepo .... v izmeri... in to bi odvetni moral vedeti ....jaz imam lastnisko pravico porihtano v bloku ki ni etažne na idealne deleže ki v naravi predstavljajo .... jaz k taki odvetnici že ne bi šla .... saj če zase ne poskrbi , kako bo potem za druge ??!!
cirenij
18. 02. 2011 06.56
Ubogi Pahor. Saj zase je pošten in naiven kot moj petletni vnuk .Samo vsi okrog njega ga obračajo, kakor se jim ljubi. Dela se neusklajeno. Dokaz so Lukšičeve zimske počitnice, ki jih bo Pahor preučil in vrnil v prvotno stanje. Za letos prepozno, škoda je povzročena. Vsa ta ministrstva so kot otroci v vrtcu, ki se cufajo vsak za svojo lutko. In ni nekoga, ki bi udaril po mizi.
kratko in jasno
18. 02. 2011 06.52
-2
in tako dejanski oškodovanec, ki je z delom in plačanimi vsemi dajatvi zasluženega denarja ne dobi, pristane v sili , da vzame za poplačilo nepremičnine se nehote znajde v središču afere kot največji barabin .... tisti ki so dejansko stvar zasrali in to večkrat pa nič.... meni to smrdi po namenski goljufiji !!!! odvetnici pa se je šlo le, da si dobi čim več strank... sej veste recesija se pozna vsem .... medij poroča le tisto kar je " zanimivo"... VOZILA GORICA pa predlagam, da se direktorja GPG. začnejo kazensko preganjati za namensko goljufijo !!!!
cirenij
18. 02. 2011 06.51
Je to sploh možno? Nimaš besed. Pa kaka sodišča, inšpekcije, policija? Če imaš dokazilo, da si plačal kupnino, naj TAKOJ, brez vsakih institucij prejemnike dajo na novo ustanovljeni goli otok in jim vse poberejo. Kako dolgo še, bo slovenski narod prenašal vse s..vinjarije, ki jih vladarji ne znajo ali nočejo uzakoniti.
nonac
18. 02. 2011 06.34
Pa dobro, zakaj imamo policijo, tožilstvo in sodišča, če pa njihova dela opravijo (raziskovalni) novinarji? Upam, da smo Slovenci spregledali, kdo vodi to državo in omenjene institucije in kam to pelje! Hvala DS,LDS in Zares, NIKOLI VEČ!!!!
Jaz Doma
18. 02. 2011 06.26
Lastniki več kot 500 nepremičnin ........, lahko ostanete brez njih. A sem lastnik ali nisem!!!! Samo pri nas je možno, da kupiš, skleneš pogodbo, plačaš in nisi lastnik. Potem tvoja pogodba ne velja nič, če bivši lastnik lahko znova isto prodaja naprej in je njegova druga pogodba veljavna. Bedarija na kvadrat. Morala bi biti ta druga pogodba neveljavna in kaznivo dejanje. Če sem nekaj plačal in kupil ne bi smelo veljati, da kdo hitreje teče v ZK od njega je. In država to podpira s svojimi zakoni. Je to smisel zakonov? To se upira vsaki logiki, razen lopovski. Tistega, ki dvakrat proda in dvakrat kasira bi morali dati v zapor pa bi bil hitro red.
Pantokrator
18. 02. 2011 06.15
Deja vu.......
terralex
18. 02. 2011 05.23
+1
Slovenci smo najbolj potrpežljiv narod na svetu, ali pa NAJVEČJI BEDAKI KI JIH PREMORE ZEMLJA. Da se to zgodi nekje drugje pa tam eni ne dočakajo stečaja, jih pokokajo kot muhe. KAJ RES NIMAMO JAJC, DA NAREDIMO ENKRAT TEMU KONEC?????????