Slovenija

Projektant: Gradbena jama ne vpliva na tresenje objekta

Ljubljana, 13. 05. 2013 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./J.Š./V.L.
Komentarji
168

Nekdanja stolpnica SCT na Bavarskem dvoru naj bi se v zadnjem letu večkrat tresla, v četrtek pa je nekaj uslužbencev Slovenske tiskovne agencije zbežalo iz stolpnice. Na Zavodu za gradbeništvo menijo, da je treba situacijo obravnavati z vso resnostjo.

Stolpnica S2 ima osrednje armiranobetonsko jedro, v katerem so vertikalne komunikacije, pisarniški ter pomožni prostori. Ostali jekleni del stavbe, ki ga 'nosi' armiranobetonsko jedro, medtem ko stebri jeklene konstrukcije prenašajo le del vertikalne obtežbe, kar se odraža v poudarjenih členkastih ležiščih v pritličju, pa je namenjen preostalim oceanskim oziroma odprtim tipom pisarn.
Stolpnica S2 ima osrednje armiranobetonsko jedro, v katerem so vertikalne komunikacije, pisarniški ter pomožni prostori. Ostali jekleni del stavbe, ki ga 'nosi' armiranobetonsko jedro, medtem ko stebri jeklene konstrukcije prenašajo le del vertikalne obtežbe, kar se odraža v poudarjenih členkastih ležiščih v pritličju, pa je namenjen preostalim oceanskim oziroma odprtim tipom pisarn. FOTO: Aljoša Kravanja

Ta trenutek je jasno le to, da za tresljaje ni bil kriv potres, saj ga tisti dan seizmografi niso zaznali. Morda pa je za tresenje stolpnice, ki je mnogim med drugim znana po tem, da je na eni strani podprta zgolj z dvema stebroma, kriva sosednja gradbena jama propadle družbe S1.

Arhitekt nekdanje SCT-jeve stolpnice je Milan Mihelič, ki je novinarki 24UR dejal, da s tem projektom ne želi imeti ničesar več. Opozoril je, da so naknadno naredili nekaj posegov v stavbo, s katerimi se sam ni strinjal, saj bi lahko vplivali na statiko celotne stavbe.
Arhitekt nekdanje SCT-jeve stolpnice je Milan Mihelič, ki je novinarki 24UR dejal, da s tem projektom ne želi imeti ničesar več. Opozoril je, da so naknadno naredili nekaj posegov v stavbo, s katerimi se sam ni strinjal, saj bi lahko vplivali na statiko celotne stavbe. FOTO: Aljoša Kravanja
Podjetje S1 je nameravalo v križišču Tivolske in Slovenske zgraditi dve stolpnici. Eno na eni strani ceste, tik ob SCT-jevi stolpnici, drugo pa čez cesto ob Telekomovi stolpnici. Projekt, ki je bil takoj po izgradnji gradbene jame, kar je naredil propadli gradbinec Vegrad, ustavljen, so poimenovali Severna vrata.

Stečajni upravitelj družbe S1 Bojan Klenovšek, ki je leta 2009 izkopala gradbeno jamo ob nekdanji SCT-jevi stolpnici, da bi na tem mestu zgradila 74 metrov visoko stolpnico, potem pa zaradi krize in dolgov od načrtov odstopila, je za 24ur.com dejal, da so bile vse do zdaj izvedene meritve tresljajev in premikanja brez posebnosti oziroma "v mejah normale". O tem, da naj bi v četrtek zaposleni v Slovenski tiskovni agenciji (STA) bežali iz stolpnice, ker naj bi se le-ta neobičajno tresla, je izvedel od novinarjev, ki so raziskovali zgodbo, je pa danes od upravitelja stavbe podjetja SPL dobil elektronski dopis, v katerem ga upravnik stavbe poziva, da jim pošlje rezultate zadnjih meritev in da čim prej naroči nove meritve.

Na vprašanje, ali je naročil kakšne dodatne meritve, nam je Klenovšek zatrdil, da meritve izvajajo vsak mesec – bolj ali manj redno, da pa so že naročili nove meritve, katerih rezultati bodo znani predvidoma konec drugega tedna. Tako so bili danes na terenu zaposleni v podjetju Mejnik, ki so izvedli nove meritve, sedaj pa bodo te meritve primerjali z aprilskimi in podali končno oceno.

Tudi Andrej Pogačnik, projektant gradbenih konstrukcij objekta S1, je pojasnil, da so se že od leta 2007 izvajale meritve, ki so pokazale, da so bili ti premiki minimalni oziroma v okvirih dolgoletnih nihanj objekta. Potočnik zato meni, da gradbena jama ne vpliva na tresenje objekta. Objekt je namreč temeljen na prvi plasti konglomerata, to je izredno močno nosilna plast, kar pomeni, da je objekt neproblematičen, pojasnjuje.

Tresljaje oziroma posedanje naj bi čutili zgolj zaposleni v zgornjih dveh nadstropjih, ki so sprva pomislili, da bi lahko bili premiki posledica gradbenih del v 12. nadstropju.

Upravitelj stolpnice na Tivolski ulici 50 Stane Kumše (SPL) je dejal, da jih je na močnejše tresljaje v četrtek opozoril hišnik stolpnice, ni pa jih nihče obvestil o tem, da bi zaposleni v stolpnici zaradi tresenja bežali iz stavbe. Kot je dejal, so do njih do zdaj prišle zgolj izjave zaposlenih v STA, ki so izrazili skrb o tem, kako odprta gradbena jama vpliva na stabilnost stolpnice. Kot so pojasnili na STA, so nekateri zaposleni v 15. in 16. nadstropju čutili tresljaje, ki so bili bolj podobni posedanju, kot pa nihanju desno levo.

Gradbeno jamo zasipati ali ne?

Pogled na gradbeno jamo ob SCT-jevi stolpnici, ki jo že prerašča rastlinje.
Pogled na gradbeno jamo ob SCT-jevi stolpnici, ki jo že prerašča rastlinje. FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj to pomeni, da se stolpnica premika in da je to premikanje v mejah normale, smo preverili pri strokovnjaku za geotehniko na Zavodu za gradbeništvo, ki je dejal, da mora upravitelj okoli 12 metrov globoke gradbene jame redno izvajati meritve, saj bi le tako lahko zaznali kakšne nepravilnosti. Prav tako meni, da bi bila lahko bližnja gradbena jama razlog, da se stolpnica na Bavarskem dvoru trese, a za bolj konkretne trditve potrebuje rezultate natančnih meritev.

Strokovnjak še meni, da tako globoke gradbene jame ne bi smele biti odprte dalj časa, zato predlaga, da se jama zasuje, čemur pa nasprotuje stečajni upravitelj Klenovšek, ki pravi, da so mu statiki pojasnili, da bi lahko zasutje jame povzročilo določene obremenitve za sosednje objekte.

Da jama ni razlog za tresljaje, pa je prepričan profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Bojan Majes. Po njegovem mnenju se odgovor skriva v projektantu stavbe, ki je edini, ki lahko kaj več pove, kaj bi bilo lahko narobe s stavbo.

ZAG: Nujno je treba vzpostaviti stalni monitoring vibracij

Na Zavodu za gradbeništvo so pojasnili, da je treba v primeru, ko ljudje bežijo iz stavbe ob nekem dogodku, situacijo obravnavati z vso resnostjo.

Na Zavodu za gradbeništvo so dejali, da strokovnjaki zavoda niso izvajali monitoringa objekta na Tivolski 50, niti bližnje gradbene jame. Prav tako niso seznanjeni z rezultati meritev, ki naj bi se izvajale. Opozarjajo pa, da bi moral biti vzpostavljen stalni monitoring vibracij, drugače se takšnega dogodka ne da zajeti in interpretirati. "Za interpretacijo meritev (vibracij, pomikov …) pa je le-te potrebno izvajati z zadostno natančnostjo," pravijo na zavodu in dodajajo: "Strokovno mnenje lahko podamo le, če pregledamo celotno dokumentacijo, dosedanje rezultate meritev, ob predpostavki, da so bile le-te izvajane z zadostno natančnostjo in pogostostjo. Po potrebi si moramo objekt ogledati in opraviti dodatne meritve."

Na Inšpektoratu RS za promet, energetiko in prostor pravijo, da niso do sedaj prejeli nobene prijave. So pa naša vprašanja sprejeli kot prijavo. Gradbena inšpekcija bo začela ugotovitveni postopek v skladu z Zakonom o graditvi objektov. Ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih bodo sprejeti ustrezni inšpekcijski ukrepi.

Osrednje jedro stolpnice je armiranobetonska konstrukcija

Arhitekt nekdanje SCT-jeve stolpnice je Milan Mihelič. Stolpnica z oznako S2 je edina zgrajena stolpnica izmed osmih, ki so jih načrtovali na območju severnih ljubljanskih vrat na Bavarskem dvoru. 60 metrov visoka stavba je bila zgrajena v letih med 1969 in 1980. Jekleno konstrukcijo je načrtoval Franci Kržič, medtem ko je statik Jože Jaklič projektiral armiranobetonsko konstrukcijo.

Stolpnica S2 je 'nedokončana', saj bi morala na nasprotni strani armiranobetonskega jedra po prvotni zamisli arhitekta Miheliča imeli še eno jekleno konstrukcijo. Kot si je zamislil arhitekt, naj bi jedro preko skupnega atrija v kletni etaži povezovalo jekleni vertikali, oblečeni v steklo in liti aluminij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizzamargerita
11. 10. 2013 19.26
+1
Delam v tej stolpnici in mi ni do smeha :(
iiiiiiiiiiiiiiiii
14. 05. 2013 08.13
+1
a ste videli kako je jama "zelena", pa to je najboljša kmetijska zemlja...jaz bi notri posadil konopljo...seveda za uporabo v zdravstvene namene
ad-hoc
14. 05. 2013 00.08
+4
sj sta tud stolpnici na trgu republike nedokončani, prvotno sta mislili biti višje, zato pa je tisti temni del zgoraj....kot ta, ki bi mogla biti še na drugi strani dopolnjena
Buena Vita
13. 05. 2013 23.42
+2
vse jemlje hudič
BYT3
13. 05. 2013 23.12
+7
Cela Slovenija je jama...upam da bodo to cimprej zrihtali
mr.T
13. 05. 2013 22.35
+7
Najhujše pri vsem je, da je na jami toliko hipotek,da se je nikomur ne splača kupit tudi, če postavi stolpnico ,firma, ki je kupila parcelo je ena takaih z samo poštnim nabiralnkom vse so financirali z krediti iz bank za katere so vpisali hipoteke na parceli ,zdaj je ostal jama in hipoteke na parceli. Tu v naših bankah je treba vsakega, ki je odobril tak kredit zapret za vsaj kakih 5 let a je kriv ali ne nima veze naj se sam zmeni z tistima ki mu je naročil da odobri kredit.
Audy
13. 05. 2013 22.16
+9
V gradbeno jamo naj nalijejo vodo, da bo lep bazen za osvežitev, poletje bo vroče.
Macay
13. 05. 2013 21.47
+17
To je kriminal zato bi moral nekdo sedet.
Macay
13. 05. 2013 21.48
+13
To je Slovenija, joj pa kako so gradili avtoceste, to je grozljivka.
LovecNaKomuniste
13. 05. 2013 21.38
+10
Kakor je meni znano ta realsocialistična plastična stolpnica sploh ni dokončana. To se lepo vidi na "osrednjem" betonskem stolpu za stopnišča in dvigala, kjer so predpripravljene odprtine za še 3 krake identične tistemu rjavemu delu, ki že stoji. Zokan sploh nebi smel prodajat tistega zemljišča. ampak bi morali dokončat nedokončano stavbo. Tako vse skupaj že mnogo let zgleda precej bogo, pa ne samo zaradi jame. Skratka korpupcija v rdečih časih, korupcija danes, korupcija v prihodnosti.
fruruc
13. 05. 2013 22.33
LovecNaKomuniste
13. 05. 2013 22.58
+4
Pusti ti novinarje 24 kur......... V google vpiši: Porta 1972 Severna mestna vrata Klikni prvi zadetek in si poglej original projektne skice, kako so zadevo načrtovali leta 72 Pa si danes poglejte kaj tam stoji. Sicer pa o urbanizmu v Lj. raje nebi....
1940
13. 05. 2013 21.17
+9
škoda da ni več zidarja v hiši ,če se bo slučajno podrla
doktor_muc
13. 05. 2013 21.15
+8
enkrat bo sam sedl tole... kot tovarne u bangladešu.... ajej
gozdar1
13. 05. 2013 21.10
+11
Morda pa bi lahko uvedli vodene turistične oglede Ljubljanskih gradbenih jam....samo center jih premore kar nekaj...npr. prek ceste je takoj še ena, čisto malo stran bivši kolizej...
JohannTheTerrible
13. 05. 2013 21.03
+4
Pustite jamo pri miru, ker je postala United Nations Heritage Site.
jafalical
13. 05. 2013 20.30
+8
Joj,se eni igrajo,se igrajo dogovorni za to jamo!Ko se bo pa zgodilo, pa spet nihče kriv...naj se to vsaj zarad tiste osnovne varnosti uredi čimprej!
goats
13. 05. 2013 19.32
+3
:))))))) spet pravljice za otroke, morda bi vprašali Senico in Kresalovo zakaj se stavba trese? balkan express
slovenc59
13. 05. 2013 19.23
+29
V Slo je tako, da če bi sedajle vprašali sto statikov, bi vsak povedal svojo verzijo. Dejstvo pa je, da ni treba biti statik, da se ve, da odprta gradbena jama toliko časa tam nima kaj iskati. Ker ko se projektira tak objekt vsekakor ni nihče tega predvideval , da bo do kaj takega prišlo, zatorej tudi tresljaji niso normalni. V glavnem, objekt se poseda, me pa zanima kdo bo odgovarjal, ko se bo podrl. Verjetno bodo poiskali bageriste, ki so jamo izkopali ! Tako je ponavadi pri nas. !!!
appollyon
13. 05. 2013 19.17
+3
To stavbo bi lahko imeli namesto seizmografov, se trese še predno seizmografi kaj zaznajo!
Super1337
13. 05. 2013 19.10
+2
Če se pa ta zgradba zruši, lahko pol samo rečem.. Japonci zgradijo objekt v nekaj tednih, pa se zruši... pri nas ga gradijo nekaj let, pa se prav tako zruši...
appollyon
13. 05. 2013 19.15
+8
Sm pri nas se zruši izgleda ob potresih ki jih niti seizmografi ne zaznajo, na japonskem pa tam od magnitude 8 naprej!
LOS - T
13. 05. 2013 18.49
+13
ko se bo zdrla bomo mi na prvi strani novic po svetu, ko bangladeš bomo...ti naši inšpektroji za vse živo samo jamrajo da jih je premalo, preberejo pa vsako jutro cele slovenske novice, dnevnik in še delo povrh...
appollyon
13. 05. 2013 19.18
+6
Ne skrbi, pri nas itak nobenega ni na šihtu in po pisarnah, bi bil pa problem če bi se zvrnila na bližnjo gostilno! :D
jazdejpares
13. 05. 2013 18.46
+8
1. Naj raziščejo dejansko stanje. Ali je mogoče v tem članku kaj resnice! 2. Naj raziščejo kam je poniknil denar in kdo dejansko stoji za tem!