Slovenija

Po novem višje obdavčitve za avtorske pogodbe in študentsko delo?

Portorož/Ljubljana, 16. 05. 2012 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Davki, ki obremenjujejo delovna mesta in gospodarstvo, se bodo zniževali, lahko pa se zgodi, da se bo začelo plačevati za nekatere oblike dohodkov, kot so avtorske pogodbe, pogodbe o delu in študentsko delo, za katere se zdaj ne plačuje prispevkov.

Minister za finance Janez Šušteršič je spomnil, da je vlada že sprejela nekatere ukrepe, kot so olajšave za investicije. Na področju davka od dohodka pravnih oseb je po njegovih besedah "v bistvu že vse sprejeto", pri dohodnini pa bodo s prihodnjim letom začeli premikati mejo obdavčitve 41 odstotkov. Vlada pa ni pozabila niti na zavezo iz koalicijske pogodbe o socialni kapici, ki jo bodo povezali z reformo pokojninskega sistema in trga dela, je med drugim napovedal minister.

Predlogi glede pokojninske reforme sicer še niso dodelani, je pa po Šušteršičevem mnenju jasno, da bo za zagotavljanje vzdržnosti sistema treba okrepiti drugi in tretji steber.

Šušteršič je dejal tudi, da se bodo davki, ki obremenjujejo delovna mesta in gospodarstvo, zniževali, lahko pa se zgodi, da se bo začelo za nekatere oblike dohodkov, kot so avtorske pogodbe, pogodbe o delu in študentsko delo, za katere se zdaj ne plačuje prispevkov, plačevati.

NLB: Še vedno poteka skrbni pregled

Kovanci
Kovanci FOTO: Thinkstock

Glede Nove Ljubljanske banke (NLB) se je Šušteršič vrnil k skrbnemu pregledu, ki trenutno poteka. Po njegovem mnenju je normalno, da želi nekdo, ki bo v banko vsaj srednjeročno vložil svoj denar, vedeti, kakšno je tveganje njegovega vložka. Ko bo ta ocena tveganja znana, pa "se bomo lahko tudi pogovarjali o možnih rešitvah".

V procesu dokapitalizacije NLB so se na vladi odločili, da v pogajanjih tistim, ki bodo vložili svoj denar, ponudijo tudi spremembo razmerij pri upravljanju, tako da bi jih uskladili z deleži, ki jih bodo različni vlagatelji imeli po dokapitalizaciji. Ocenili so, da v tem času "lahko tako nadzorni svet kot uprava delata naprej, da bi zdaj kadrovske menjave samo dodatno povzročile neko negotovost v banki in da banka lahko zadovoljivo funkcionira do dokapitalizacije in potem do imenovanja uprave v soglasju z novimi vlagatelji".

AUKN: V pripravi so nove rešitve

Pri upravljanju državnih naložb vlada ni šla v zamenjavo vodstva ali ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), je spomnil Šušteršič. V pripravi so nove rešitve glede upravljanja naložb države, v okviru katerih naj bi nastal "slovenski sklad za upravljanje, ki bo pač to upravljal naprej". To sicer ne pomeni združevanja sedanjih upravljavcev, ampak "združevanje naložb, ki jih te institucije imajo, pod eno kapo, v neki novi instituciji". Tako bodo imeli enovito upravljanje, znotraj te ustanove pa bodo naložbe razdeljene v različne skupine, je še dodal minister.

Država želi sicer po ministrovih besedah v NLB, Novi Kreditni banki Maribor in v Zavarovalnici Triglav obdržati 25-odstotni lastniški delež, a ne več kot to. "S tega vidika vladnih sklepov je tudi Zavarovalnica Triglav lahko odprta za dokapitalizacije oziroma za vstopanje dodatnih vlagateljev, ni pa to institucija, ki bi jo mi razumeli kot problematično," je povedal. Zato na strani vlade oziroma ministrstva za finance tudi ni nobenih aktivnosti v smeri kadrovskih sprememb.

Kaj z Mercatorjem?

Glede možnosti ponovnega poskusa prevzema Mercatorja s strani Agrokorja pa je Šušteršič pojasnil, da bodo v primeru spremembe lastništva NLB želje po unovčenju naložb, ki niso bančne naložbe, toliko večje. Je pa opozoril, da če bo na vladi prevladalo mnenje, da obstaja interes države o umiku iz Mercatorja, potem bo treba ta interes jasno definirati, tako da bo morebitnemu kupcu postavila jasne pogoje, ki bodo zavezujoči za obe strani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

voyosx
21. 05. 2012 11.41
+1
še več dela na črno smo zaprli s.p. hvala lepa za vaše oderuške bebce
Uporabnik113189
16. 05. 2012 20.38
+1
Pri upravljanju državnih naložb vlada ni šla v zamenjavo vodstva ali ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), je spomnil Šušteršič. Res je. Pozabil pa je pojasniti, da so AUKN vzeli iz portfelja za upravljanje vse kar še ima smisel upravljati in se sami igrajo s premoženjem države. Agencija pa je ostala samo kot dežurni krivec. Nimam dovolj slabih besed za te prodane duše, ki nadaljujejo s procesom ustvarjanja revežev v slovenskem narodu. Študentsko delo. Nastalo je kot neka začasna rešitev v prehodnem obdobju iz socializma (kjer je bil študij zastonj) in sedanjim časom, ko si vladajoči na vse kriplje trudijo uvesti šolnine in ustvariti priviligirano raso. Študentsko delo kot tako je nevzdržna kategorija, ker so mnogi študenti danes že skoraj na polovici življenskega obdobja alicelo morda že malo čez in nimajo enega leta delovne dobe. kako se bodo dokopali do pokojnine mi niti pomotoma ni jasno. Takšno delo bi morali preprosto prepovedati že zaradi njihove socialne varnosti. Hkrati pa tudi zaradi nelojalne konkurence na trgu dela. Se strinjam da je življenje današnjega študenta težko, je pa še težje za tistega, ki si je ustvaril družino in nima službe, za njim pa stoji otrok, ki ne razume krutega sveta brez denarja. zato podpiram korak naprej kot je bil predlagan s strani Pahorjeve vlade za malo delo. Žal bodo šolnine v kratkem postale dejstvo po zasluge vlade, ki ste ji izvolili. Sam jih ne bi volil nikoli v življenju.
OFronta
16. 05. 2012 22.55
+4
Veš nedolgo tega je bilo potrebno 1000 ljudi, da so obdelali njivo, ki jo danes s sodobnim traktorjem obdela 1 človek. Ker naša politika nima kompasa lahko ostalih 999 doma hodi od vrat do vrat, ali pa sprejme plačilo, ki meji na sužnjelastništvo. Ima pa možnost oditi v drugo državo, kot je to storilo že nekaj mojih prijateljev. Kolikor so moje informacije točne, je študentskega dela v celotnem portfelju dela 3%. Hmm, ja JJ najbrž bo tukaj problem tvojega zapravljanja. Moram pa ti priznati, da si izjemen manipulator, uspelo ti je skregati celo populacijo med sabo. Bresposelni so jezni na "bosance", ker jim kradejo delo, delavci so jezni na brezposelne, ker so "delomrzneži" in na penzioniste, ker imajo večje penzije kot oni plače, pa še na študente ker so lenuhi in se nočejo redno zaposlit. Penzionisti trepetajo za zasluženimi penzijami in so jezni na vse. JJ še smo tukaj tisti, ki vidimo bistvo in imamo zelo pravilno usmerjeno jezo. Bodi brez skrbi, kmalu pride tudi tvoj dan, bosta skupaj s Sanaderjem igrala karte.
OFronta
16. 05. 2012 20.15
+13
Jaooo, kaj je nastalo iz te družbe. Nihče ne vidi ene poteze več naprej. Kmetje so se uprli graščakom, ker so ti zahtevali desetino, danes pa kot taboriščniki z velikim številom "taboriščnih kapojev" korakamo drug za drugim v brezno brez povratka. Žal me nihče na tem svetu, ne bo prepričal, da je današnja mladina kriva za stanje v družbi, mladina je zgolj ogledalo te družbe. In ne razumem, kako lahko današnji študent ali dijak celo podpira tezo, da je premalo obdavčeno njegovo delo. Nihče niti pomisli, da je redno delo preveč obdavčeno! Zakaj se ne približa vlada z prispevki rednega dela, h cenejšim oblikam zaposlitve??? Aja, ne gre, ker potem gospodje ne bodo mogli dokapitalizirati bank za svoja zavožena poroštva in tajkunske kredite, ne bodo mogli preplačevat izvajalcev javnih naročil,.....in početi novih in novih neumnosti z našim denarjem. Kaj se bo zgodilo, ko še vse te nove obdavčitve ne bodo dovolj za njihove eksperimente? Ste se vprašali? Važno je da se je znižala obdavčitev na vsemogočni kapital/dobiček na 18%, študentom pa na 25%. Zdrava pamet je re umrla. Še enkrat nas bodo obrali do kosti, mi pa ne, da samo gledamo zraven, celo navijamo za to. Skoraj bi me že prepričali, da je mladina kriva za današnje stanje v družbi, kriva je res in samo toliko, da se ne uprejo. Oblasti so jim zadolžile prihodnost, sedaj jim obdavčujejo še sedanjost.
maijster
16. 05. 2012 20.12
+2
...vsak ki dela preko študenta,jemlje-izpodriva,enemu brezzaposlenemu delo,in dragi študenti pride dan ko postanete sami delavci,a delo dobi študent,prav takšen študent kot ste bili vi,začaran krog služijo pa servisi,ko pa se že toliko vtikujete v politične zadeve zakaj ne rasčistite z svojimi neplačniki,ki jih je zelo veliko in vsak lahko vidi na spletu spisek teh neplačnikov študentov,gdaj boste kaj z tem uredili ??
choco_muffin
16. 05. 2012 20.59
+1
Če bi študent imel dovolj, da bi lahko živel, potem bi samo študiral in ne bi delal. A misliš, da si študentje neizmerno želimo delati med študijem? Ampak, ko država da nizke štipendije, pa še teh je bore malo, potem mora tudi študent nekako preživeti in drugega kot delo mu ne preostane.
muhicamuca
16. 05. 2012 19.46
+1
Študenstsko delo je treba obdavčit in to TISTE DELODAJALCE, ki zaposlujejo prek študenta ljudi ki so stari od 40 let naprej. ZAKAJ????? Zato, ker jim ni treba plačat nič zavarovanja, ni treba ljudem dati dopusta, če kdo zboli dobi druzga prek študenta itd. POLITIKI tukaj naredite red, da ne bojo delali ljudje ki niso študenti prek napotnic..., kajti s tem olajšujete podjetnikom da izkoriščajo delavce. ŠTUDENTJE, ki pa res študirajo pa naj delajo prek študenta pa neobdavčeno, saj nekje morajo tud zaslužit, saj oni niso krivi, da mamo nesposobno vlado že 20 let in ne odpira novih delovnih mest ampak samo podpira tajkune.
v1j0lcA
16. 05. 2012 19.18
+1
študentsko delo obdavčeno....nekako moram služiti, zaposliti me nihče noče ker nimam nobenih izkušenj s pravo zaposlitvijo!!!!!! joj politiikki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????
v1j0lcA
16. 05. 2012 19.19
+2
mogoče bi bil čas, da politiki obdavčite svoje neumne pretekle odločitve in svoje predloge, ki niso za nikamor!!!!!!!!!!!!!!
ShakeShake
16. 05. 2012 19.38
+8
mogoče pa bodo študeni končno nehali bluzit do 30 leta in ne bojo več izpodrivali ljudi ki bi radi živeli in bili prav zasposleni
gomulka
16. 05. 2012 19.42
+1
ena izmed neumnih odločitev je neobdavčitev študentskega dela in avtorskih pogodb
lnterReflections
16. 05. 2012 18.45
-1
Moderator, STOPganja je tisti, ki je prej kradel moj vzdevek!!! Zakaj dopuščaš to vrsto zlorabe?
lnterReflections
16. 05. 2012 18.50
-2
Danes je v službi manj strog moderator. Tisti ta strogi briše vse živo!
veselo-na-delo
16. 05. 2012 22.27
+2
@antireligija Zakaj nisi zamenjal vzdevka če se je ponavljal pod drugim tud? Edino če je moderator prevzel vzdevek in ga ponovil drugemu.
lnterReflections
16. 05. 2012 18.34
+6
Študentsko delo ukinit. Namesto njega uvesti Malo delo, ki bo zamenjal študentsko, pogodbeno in avtorsko delo brez omejitve na 10 dni, zaradi česa je tudi padel referendum. Kdor hoče študirat, naj si dobi kadrovsko štipendijo, drugače pa po srednji delat. Ne pa da da s študentskim delom krade delovna mesta mamam z otrokom, ki ne morejo preživljati potem svojih otrok. Eni niti ne doštudirajo in izkoriščajo sistem, tisti, ki pa doštudirajo, gredo delat v fabriko za trak, ali pa so prijavljeni na zavodu pa vlečejo socialke! Urad RS za statistiko pravi, da je v Sloveniji 12% brezposelnost, EUROSTAT pa, da je 8%. Teh 4% namreč dela študentsko delo, pogodbeno delo ali avtorsko delo. To EUROSTAT šteje kot zaposlenost, Zavod RS za zaposlovanje pa kot brezposelnost. In teh 4% ima določene privilegije, ni jim treba plačevati prispevkov državi. Če pa upoštevamo še delo na črno, je brezposelnost v Sloveniji 6%.
European_Ieft
16. 05. 2012 18.37
+1
lnterReflections
16. 05. 2012 18.40
-1
Kje sem se zakajal? Resnico govorim. V Sloveniji ni brezposelnost 12%, ker jih 4% dela preko pogodbenega in avtorskega dela, 2% pa na črno. Realna brezposelnost je torej 6%.
European_Ieft
16. 05. 2012 18.42
+0
lnterReflections
16. 05. 2012 18.44
-1
Moderator, STOPganja je tisti, ki je prej kradel moj vzdevek!!! Zakaj dopuščaš to vrsto zlorabe?
ncnau
16. 05. 2012 19.39
+4
Potem pa me razsvetlji, zakaj me noben ne povabi na razgovor...kaj šele, da bi me zaposlil???
dxty78
16. 05. 2012 18.15
+5
Aleluja! Končno!!!! Končno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maijster
16. 05. 2012 18.03
-5
.....razvajena generacija,ki uživa v hotelu mama in ki čaka da kaj dobi teško ji je pa razumet da more kaj prispevati,mi nismo imeli sobvencjonirane ne hrane ne prevozov,.....smo preživeli na sendvičih,kadilo,drogiralo in pilo se pa je hudo malo ali pa sploh ne,smo imeli vizijo ki se ji je rekla samoosvojitev se postaviti na svoje noge-žulje in čim prej od staršev,danes je podatek da še pri 33 letih ne želijo od doma,...
Rebeka Fajs
16. 05. 2012 18.18
+13
Ja povej to dijaku, ki so ga starši izpisali iz srednje šole ker ne morejo zagotoviti da bi se otrok lahko vozil domov med vikendi! Vrjamem da se je ta dijak zadeval, pil in kadil in trošil težko prigaran denar! Če je tvoj otrok takšen da je star 33 let in še vedno pri tebi doma ne pljuvaj po vseh! Nismo vsi taki! Tudi jaz živim pri starših, študiram redno in delam med vikendi in še kakšno nočno vmes da lahko pomagam doma. In nič kolikokrat se je zgodilo da sem šla iz nočne direktno na prakso, ki je v zdravstvu... Ampak gre, ker želim pomagat družini in sebi omogočit prihodnost. Še enkrat ti pravim če si bil ti takšen in so tvoji otroci takšni... bodi tiho in ne špukaj po vseh, ker boš dobil sam en velik špuk nekoč.
sousou
16. 05. 2012 18.21
+8
pa je kdo od vas pomislil, da ni vsem študentom lahko in da je marsikateremu študentsko delo osnova za preživetje?
Rebeka Fajs
16. 05. 2012 18.24
+5
Pozabila sem povedati da nimam štipendije, da je zaposlen samo en starš in smo 4-je otroci (ko se je rodil zadnji sta bila oba starša v službi in ni bilo olajšav za velike družine) in tudi jaz sem stara 20 let. In ne ni nam lahko vsaj vsem ne.
myname007
16. 05. 2012 18.26
+6
Če bi živeli v državi, kjer so ljudje pošteno plačani za svoje delo in "država" ljudem ne krade denrja in ga baše v zasebne žepe, mi verjemi, da bi se bistveno več mladih osamosvojilo. Tako pa smo v situaciji, ko nam pokradejo VEČ kot polovico zaslužka (41% direktno preko davkov, plus 20% DDV na praktično vsako zadevo, ki jo kupiš), cene stanovanj so nemške, plače pa 1/4 do 1/3 nemških, če seveda delaš. Če spekuliraš, plačaš bistveno manj davka in ni zgornje omejitve zaslužka. Sam sem recimo do pred kratkim delal kot inženir (telekomunikacije), pa ni šans da bi si spedenal svoje stanovanje. Kredita pa tudi ne bi mogel dobiti, ker so mi podaljševali pogodbo na 6 mesecev. Službo sem pustil, ker se niso držali obljub o zaposlitvi, od mojega dela pa so več imeli goljufi in kriminalci, ki si mirno prilastijo večji del mojega zaslužka. Preden se torej "staroste" lotite mladine, raje primerjajte kakšne cene ste vi plačevali za življenske stroške in nepremičnine in kakšni so stroški sedaj.
maijster
16. 05. 2012 18.37
+5
CREMATORIUM...ne res niso vsi takšni,se opravičujem ker nisem tega posebaj zapisal,a je podatek,da je takšnih 80 procentov,in javen podatek,da samo 27% naredi redno študij,da jih se 30% vpiše za študij samo da dobi status in teh 30% sploh ne prestopi praga predavalnice,to so javni podatki zato se je treba zamisliti,zato tisti ki niste v teh odstotkih se vam opravičujem,......o men pa ti nebom pisal ker mi itak nebi verjel.l.p.
Rebeka Fajs
16. 05. 2012 19.06
+1
Maijster, pač si bil zadnji, ki je govoril o tem, so bili pisci komentarjev že pred tabo podobnega mnenja kot ti. Vrjamem da tud tebi situacija, ko si se šolal ni bila rožnata. Danes se mladi zagovarjamo, verjetno če bi se mladina tudi 20 let nazaj zagovarjala če bi obstajala takšna multimedija kot danes. Hočem samo povedat, da ni prav da se vse študente meče v nek isti koš. Se strinjam, mnogi študentje izkoriščajo štud. delo, ampak je mnogim tudi edini vir dohodka. Smo študentje, ki študiramo redno, delamo vikende in imamo vse izpite narjene. So pa tud študentje, ki so vpisani in faksa še niso videli. Mislim da bi blo dobro preden ukinejo štud. delo postavit recimo kakšno inšpekcijo ali kakor koli postavit neke omejitve kdo lahko dela prek študenta in kdo ne. Zagotovo
Rebeka Fajs
16. 05. 2012 19.11
+3
* zagotovo pa ne tisti, ki imajo doma dober ekonomski položaj ali faksa še videl ni.
BitterMan
16. 05. 2012 18.02
+15
Hvala bogu. Delodajalci plačujejo manj za študente, tisti delavci ki pa še delajo pa plačujejo enormne prispevke, zato da folk lahko zastonj študira in za socialno državo, ki jo koristimo vsi. Študentsko delo naj bo študentsko delo (priložnostno in omejen delovni čas), ne pa krinka za redno službo za določen čas. V današnjih časih nobena firma ne more reči, da je težko odpustit delavca, ki je redno zaposlen (razen če gre za zaščiteno kategorijo kot so delavci pred upokojitvijo, doječe mame, itn...), tako da je razlog edino n..... države. Država smo pa vsi.
Uporabnik2015
16. 05. 2012 18.29
+7
sicer sam opravljam študentsko delo, ampak se strinjam s tem komentarjem. Nekatera podjetja spretno izkoriščajo zaposlitev študentov, za katere ni potrebno plačevati raznih prispevkov in jih ob nedeljah ter praznikih plačati po višji tarifi.
gigi39
16. 05. 2012 17.54
+1
HVALA BOGU DA STE SE ZBUDILI....!!!!! PA ŠE POPOVDANCE (legalizirno delo na črno) UKINIT PA STE ZMAGALI .....!!!
gomulka
16. 05. 2012 17.35
+11
Končno...v moji firmi so trije ljudje zapustili firmo na račun študentov. Pa ne, da so študentje krivi....krivo je neobdavčitev študentskega dela.
lnterReflections
16. 05. 2012 17.41
+10
Jaz sem pa februarja izgubil delo, ker sem predrag, pa so dali študente namesto mene!
myname007
16. 05. 2012 18.39
+5
Kriva je previsoka obdavčitev rednega dela. Glede na to kaj dobimo od "države" bi bila bolj primerna obdavčitev na redno delo cca 15% ne pa 41%.
lnterReflections
16. 05. 2012 18.48
+3
Obdavčiti pogodbeno, študentsko in avtorsko za 10%, redno pa manj obdavčiti za 10%. Če ne bo pomagalo, ponoviš vajo, dokler ne bodo podjetja začela redno zaposlovati.
sicop
16. 05. 2012 17.32
+14
Če bi imela jaz štipendijo dovolj visoko, da me preživlja v času študija, sploh ne bi delala preko študentskega dela. Študiram daleč stran od mojega stalnega prebivališča, doma pa so prihodki majhni tako, da mi doma ne nudijo nebene oblike denarne pomoči. Nisi dovolj nizki da bi dobila štipendijo. Zato si sama plačujem študentski dom ter hrano. Z delom preko študentskega servisa. Če mi vzamejo študentsko delo lahko kar crknem ali pa prekinim s študijem- To bi bila škoda glede na to, da grem kmalu v zadnji letnik faksa. Aja, za vse tiste ki se sprašujete koliko sem stara - 20 let, zaenkrat vse delam redno, kot bi morala.
lnterReflections
16. 05. 2012 17.35
-8
TEKK, veš kaj je problem, da tisti, ki študirajo niso revni!? Revna je mama z otrokom, ki je prijavljena na zavodu in ne more preživljati lastnega otroka, ne pa študent!
sicop
16. 05. 2012 17.36
+9
Kako lahko to trdiš? Študentje smo si različni. Nekateri smo resni, drugi zabušavajo do 30 leta. Ne meči vse v isto koš, ker mi delaš resnično krivico. Tudi vsi delavci niso vsi isti. Eni delajo ko neumni, drugi pa zabušavajo. Nisem od včeraj.
lnterReflections
16. 05. 2012 17.43
-6
TEKK, Slovenci imajo en velik problem. Ne vedo, kaj pomeni reven, niti ne vedo, kaj pomeni bogat! Reven je tisti, ki niti za jesti nima, kaj šele, da bi študiral. In bogat ponovno in tisti, ki ima 1500EU plače, temveč tisti, ki ima od 3000EU naprej! In kdor si lahko poleg hrane lahko privošči še študij, ni reven!
prašek
16. 05. 2012 17.45
+0
TEKK In kateri je ta študij , ki ga boš dokončala (faks namreč)že pri 21 letih ????
sicop
16. 05. 2012 17.46
+2
Ja, čestitam, to je tvoja definicija. Zgleda še ni v SSKJ. Posplušuješ in mečeš vse v isti koš. Uglavnem obdavčitev podpiram. Če pa že kdo misli ukinit študentsko delo, naj pa da dovolj visoke štipendije, da bomo normalno lahko živeli tudi tisti, ki študiramo daleč stran od svojega doma. LP, TEKK
prašek
16. 05. 2012 17.46
+3
Osnovna šola 14-15 = starost Srednja šola/gimnazija ? 19 let Fakulteta je 4 leta .
lnterReflections
16. 05. 2012 17.46
-3
prašek, eden zlorablja moj vzdevek, tako da bodi previden. Tukaj sta na forumu 2 uporabnika antireligija. Moderator pa ne ukrepa!
lnterReflections
16. 05. 2012 17.47
-1
TEKK, najprej je treba poskrbeti za najbolj revne, potem šele za študente.
prašek
16. 05. 2012 17.48
+2
Ker ne klikam plusov ali minusov je to čisto brezpomemben podatek
sicop
16. 05. 2012 17.49
+1
prašek, vsaj šolar oz. študent v Sloveniji lahko dela letnike redno. Če pa imaš roj. dan pozimi, si med najmlajšimi v generaciji. Tako, da če bo po sreči bom diplomirala z 21 leti, naslednje leto. Seveda to ni možno, če padeš letnik, pavziraš ali enostavno zabušavaš. LP, TEKK
sicop
16. 05. 2012 17.50
+3
prašak, v Sloveniji velja Bolonjski sistem. Kar pomeni, da UNI in VS programi trajajo 3 leta. Stari programi, ki še trajajo pa so dolgi 4 leta. Malo si preberi preden kvasiš neumnost.
lnterReflections
16. 05. 2012 17.50
+3
TEKK, jaz sem hotel samo povedati, da obstaja še bolj revna populacija, kot so študenti in te študentsko delo ogroža.
lidka1
16. 05. 2012 17.54
+1
če je šla z 18 leti na faks in ta traja tri leta, ga bo pri 21 končala. Saj je napisala, da bo šla kmalu v zadnji letnik.
prašek
16. 05. 2012 17.54
+1
TEKK Bom priznal , da bolonjskega sistema ne poznam . Jaz sem računal po sistemu v katerem sta moja dva študirala. Oba sta končala z faksom "šele" pri 24 .
lidka1
16. 05. 2012 17.54
+3
prašek
16. 05. 2012 17.58
+3
srebrnibreg
16. 05. 2012 17.31
+10
Me zanima zakaj smo razen tega, ker so imeli namen vržti vlado imeli referendume, če sedaj iste reforme izvajajo.
lnterReflections
16. 05. 2012 17.37
-1
"antireIigija 16.05.2012 17:35:38 Ti pa čisto nič ne razumeš!" srebrnibreg, to nisem jaz napisal. Nekdo mi krade vzdevek, moderator ga pa noče izbrisati, ker je ne čik pavzi!
srebrnibreg
16. 05. 2012 18.06
+2
lnterReflections
16. 05. 2012 18.41
+0
Važno, da veš, da so tukaj gor velike zlorabe, moderator pa to dopušča!
pika.poka12
16. 05. 2012 17.13
+19
Folk kdaj boste enkrat dojel,da se v Sloveniji sploh ne splača več študirat. Na Zavodu je čez 17 000 diplomantov. Še s temi ne vejo, kaj bi z njimi. Diplome so izgubile vrednost. Črn scenarij bo žal ta, da bodo diplomiranci delali težja fizična dela ali pa delali v strežbi, da bodo preživeli. Država, bi morala omejiti število študentov zlasti na Ekonomski fakulteti. Ker z diplomo, si lahko danes samo še rit obrišeš.Govorim iz lastnih izkušenj. Največja šok terapija. Če bi vedela, kaj me čaka. Bi že zdavnaj popokala v tujino.
maijster
16. 05. 2012 17.14
+9
...ja,če pa bi bili radi sami direktorji,....
lnterReflections
16. 05. 2012 17.15
+8
Študentsko delo ukinit. Kdor hoče študirat, naj si dobi kadrovsko štipendijo, drugače pa po srednji delat. Ne pa da da s študentskim delom krade delovna mesta mamam z otrokom, ki ne morejo preživljati potem svojih otrok. Eni niti ne doštudirajo in izkoriščajo sistem, tisti, ki pa doštudirajo, gredo delat v fabriko za trak, ali pa so prijavljeni na zavodu pa vlečejo socialke!
pika.poka12
16. 05. 2012 17.18
+3
bit direktor, ni dovolj samo strokovno znanje. Tukaj je še marsikaj več... Poznam nekaj direktorjev,ki so totalno nesposobni. In so direktorji samo zato, ker so moški. En direktor, ki zaseda zelo visoko funkcijo, je ekonomski faks videl samo s ceste. In nima blage veze o ekonomiji, in tak bo solil pamet... No comment.
pika.poka12
16. 05. 2012 17.20
+7
Eni pravite, da si bodo lahko študij privoščili le bogati.Sej ni point več v študiju. Zaposlitev si bodo lahko privoščili le bogati. Ker z diplomo v žepu, ti danes popolnoma nič ne pomaga.
lnterReflections
16. 05. 2012 17.20
+1
"antireIigija 16.05.2012 17:19:09 Oprostite, moj prispevek diši po spamu, ne želim se prevečkrat ponavljat..." To nisem jaz napisal! Moderator preveri, zakaj se lahko 2 prijavita pod istim vzdevkom! Razen če nisi sam študent, pa si ti to napisal!
lnterReflections
16. 05. 2012 17.22
+0
Jaz bi ukinil 6, 7 in 8. stopnjo izobrazbe v privatnem sektorju.
skrutm
16. 05. 2012 17.23
+2
Ne glih,da se ne splaca studirat, le omejit je treba programe tako, kot pravis, na tiste, ki se rabijo zlasti naravoslovne. Menda imamo dalec najvec diplomiranih ekonomistov. Veliko prevec je tudi diplomirancev "primerjalne knjizevnosti slovanskih narodov".
anomar
16. 05. 2012 20.12
+1
hahah takoj po srednji delat? ja ki te če še sam kot praviš z končanim faksom nea dobiš redne zaposlitve, kdo te bo s srednjo zaposlil! In to je to ja, namesto da bi narod skup držal, smo se začeli drug na drugega spravlat. pametno !!! Res ne bomo nikoli nič spremenili v tej državi! Vsaj ne s tako \" enotnostjo in solidarnostjo\" !!!
skrutm
16. 05. 2012 17.11
+4
Prav, da se dvignejo davki za studentsko delo, samo a ni ze nekdo nekaj taksnega predlagal?!?!? Hmmm... Me pa zanima, ce bo ob tem veliki pametnjakovic sustarsic zmanjsal tudi procent, ki ga dobijo studentski servisi. Zdaj namrec le-ti zivijo kot burbregi v loju. Po moje ne, po moje bodo tudi tukaj pri varcevanju obsli velike dobickarje in bodo varcevali le na tistih, ki ze tako nimajo.
Marija Demec
16. 05. 2012 17.02
+3
V SLO me ne more več nič presenetit.,...---ali pa ... -tukaj se vidi ,da lud uči blentavog..študentje bodo rešili državo...heh heh lol
maijster
16. 05. 2012 17.16
-1
...ja so jo včeraj reševali v mariboru na lampijončkih ob potokih alkohola in hrane,he,he,he,...
lnterReflections
16. 05. 2012 16.47
-2
Študentsko delo ukinit. Kdor hoče študirat, naj si dobi kadrovsko štipendijo, drugače pa po srednji delat. Ne pa da da s študentskim delom krade delovna mesta mamam z otrokom, ki ne morejo preživljati potem svojih otrok. Eni niti ne doštudirajo in izkoriščajo sistem, tisti, ki pa doštudirajo, gredo delat v fabriko za trak, ali pa so prijavljeni na zavodu pa vlečejo socialke!
European_Ieft
16. 05. 2012 16.51
-2
lnterReflections
16. 05. 2012 16.53
+0
Moderator, spet nekdo krade vzdevek!!!!! "antireIigija 16.05.2012 16:51:25 Joj, kako sem pameten!" To nisem jaz napisal! Moderator preveri, zakaj se lahko 2 prijavita pod istim vzdevkom! Razen če nisi sam študent, pa si ti to napisal!
European_Ieft
16. 05. 2012 16.55
-1
lnterReflections
16. 05. 2012 16.59
-1
"antireIigija 16.05.2012 16:55:35 Cannabis... Včasih škoduje..." To nisem jaz napisal! Moderator preveri, zakaj se lahko 2 prijavita pod istim vzdevkom! Razen če nisi sam študent, pa si ti to napisal!
lnterReflections
16. 05. 2012 17.03
-1
"antireIigija 16.05.2012 17:02:26 Oprosti moderator, upam, da razumeš... antireIigija 16.05.2012 17:03:14 Sem jaz jaz?" To nisem jaz napisal! Moderator preveri, zakaj se lahko 2 prijavita pod istim vzdevkom! Razen če nisi sam študent, pa si ti to napisal!
lnterReflections
16. 05. 2012 17.05
+0
Moderator, če ne preveriš IP obeh, te prijavim na uredništvo!
European_Ieft
16. 05. 2012 17.06
-1
Biribombiribom
16. 05. 2012 17.12
+4
lnterReflections
16. 05. 2012 17.14
-1
Moderator je zelo bolan, ker dopušča, da se lahko 2 prijavita z istim vzdevkom!
lnterReflections
16. 05. 2012 17.16
-1
"antireIigija 16.05.2012 17:06:30 Ali pa Musarki!" To nisem jaz napisal! Moderator preveri, zakaj se lahko 2 prijavita pod istim vzdevkom! Razen če nisi sam študent, pa si ti to napisal!
Biribombiribom
16. 05. 2012 16.42
+2
Vsi ti polpismeni modeli tlele kot so anireligija in podobni... Kdo pa ste vi, da boste govoril kdo nej študira in kdo ne. Mislite, da študenti uživajo, 150e + stroški mesečno za 15 kvadratnih metrov, pa avtobusi in vlaki... To so vsaj ljudje, ki se trudijo, da neki naredijo iz sebe pa za državo, ampak vi ne vidite dlje od 24ur. Pa k govorite, da marsikdo izkorišča statust in študentsko delo. Če še ne veste, že najman 2 leti velja zakon, da študent lahka 1x pade ali se 1x prepiše ali 1x pavzira. Ni vec tako kot vcasih, ko si lahko bil neomejeno dolgo študent. Se pravi, ce zapravi eno leto za delo in naslednjega spet zajebe, ne more biti vec student. Vec kot pol, vas je tako nepismenih tlele, tak, da vam ne zamerim, ce niste vedel tega. Pa tudi, vasa jeza, ker podjetja rajsi zaposlujejo studente... sem ze imel izkusnjo z studenti in so veliko bolj hvalezni za sluzbo, pa za isti denar so bolj ucinkoviti :)
lnterReflections
16. 05. 2012 16.48
-2
maijster
16. 05. 2012 17.13
+0
anomar
16. 05. 2012 20.29
+0
Vsem tem, ki ste tak za obdavcitev studenskega dela, želim, da bi se jim zgodilo to: Dobite otroke, vnuke,... Z svojo plačo jim logično nemorete plačat študija, otroci/vnuki bi delali prek študenskega, ampak ker ste vi tak smotani, jim boste odvzeli edini zaslužek in bai bai študij, kar pomeni, da oni ne bodo spet mogli svojim otrok pomagat in bomo vsi klošarji. Ampak ne za svojo rit je treba gledat... pa nekdo je izjavil v smislu, da ko ni blo tolko tega studenskega dela, je blo več zaposlenih ! A resss? prej si dobo službo z osnovno šolo, ki si htel, kdaj si htel, če ti kaj ni pasalo si nasledni dan poiskal drugo in logično da ni blo potrebe niti po izobrazbi niti po po večjem zaslužku. Nevem kak se ne zavedate, da potem takem sledi večje število neizobraženega naroda.... eni ste res pohlepni !!! In namesto, da bi se uprli skupaj proti takim zadevam, delate razkol ! Pametno, sej za vas se tut neo pol nihče potegno !!! Res nea razumem takega folka !!!