Slovenija

Se nam obeta še en referendum?

Ljubljana, 04. 10. 2011 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada, ki opravlja tekoče posle, sindikatom javnega sektorja ni poslala "popravljenega" predloga interventnega zakona, ampak le predlog dogovora. Resorji se o spremenjeni vsebini zakona namreč niso uspeli uskladiti.

Predlog dogovora, ki jim ga je posredovala vlada in ki povzema bistvo zakona, je za Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) po besedah sindikalista Branimirja Štruklja nesprejemljiv.

Očitno o njihovi zahtevi, da se izenači položaj vseh, ki so plačani iz javnih sredstev – vključno s pravosodnimi funkcionarji – znotraj vlade ni soglasja. Branimir Štrukelj

Pojasnil je, da lahko govori le v imenu Sviza in ne Konfederacije sindikatov javnega sektorja v celoti, saj imajo njeni sindikati različna stališča. Tako se bo v sredo posvetoval s predsedniki sindikatov konfederacije, preden bodo zavzeli kakšno novo stališče.

Verjetno bodo predlagali njegovo dopolnitev, in sicer tako, da bi umaknili izjemo za pravosodne funkcionarje, vezali uskladitev pokojnin z uskladitvijo plač v javnem sektorju in da bi dobili zagotovilo, da v letu 2012 ne bo enostranskih posegov v plače, če pristanejo na dogovor. V tem primeru bi pričakovali tudi nekakšen poziv vlade parlamentarnim strankam, da se pred volitvami opredelijo, kako bodo ravnale, če bodo po volitvah prevzele vlado. A če ostane v veljavi rešitev glede pravosodnih funkcionarjev, noben od predlogov ne pride v poštev.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Miro Majcen

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja Dušan Miščevič je ugotavljal, da jim je vladna stran poslala dogovor s tisto vsebino, ki je že v interventnem zakonu. Če pa bo kakšna sprememba, naj bi jim vlada to sporočila do četrtka.

Znova je poudaril, da bi morali breme krize enakomerno in pravično porazdeliti in bi morali ukrepi bremeniti tiste, ki so to krizo povzročili. Sicer njihovega sodelovanja ne bo, ne glede na to, katera vlada bo te ukrepe predlagala, je napovedal. Dodal je, da so vladni strani na ponedeljkovih pogajanjih svetovali, naj zakon umakne in naj prepusti naslednji vladi, da poskuša v socialnem dialogu z njimi dogovoriti ustrezne rešitve.

Za njihovo pogajalsko skupino je ta zakon nesprejemljiv in bodo poskušali poslance prepričati, da ga ne sprejmejo. Če pa ga bodo, že napovedujejo, da bodo sprožili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma.

Spomnimo ...

Vlada se je odločila predlagati zakon po že izglasovani nezaupnici v DZ, saj meni, da je glede na razmere na področju javnih financ tak zakon smiseln in potreben. Z njim predlaga, da se plače v javnem sektorju v letu 2012 ne bi uskladile z inflacijo, regres bi ostal na ravni letošnjega. Zamrznjena bi ostala tudi napredovanja javnih uslužbencev. Prav tako se v letu 2012 ne bi usklajevale pokojnine in transferi posameznikom in gospodinjstvom.

Osnovni znesek minimalnega dohodka bi za leto 2012 določili v višini 260 evrov. Vlada pojasnjuje, da težka javno-finančna situacija trenutno ne dopušča povišanja na 288,81 evra, kot ga je predvidel zakon o socialno varstvenih prejemkih. Ker pa ta še ni v veljavi, po navedbah vlade ne gre za znižanje pravic.

Poleg tega bi z interventnim zakonom znižali tudi višino denarnega nadomestila za čas brezposelnosti za prve tri mesece po prenehanju delovnega razmerja, in sicer z 80 odstotkov osnove na 70 odstotkov. S tem bi se višina nadomestila vrnila na raven izpred krize.

Po interventnem zakonu bi ustavnim sodnikom, generalnemu sekretarju ustavnega sodišča, sodnikom, državnim tožilcem in državnim pravobranilcem s 1. januarjem 2012 začeli plače obračunavati in izplačevati v skladu z novelo zakon o sistemu plač v javnem sektorju, s katero so bile sodniške plače usklajene z odločbama ustavnega sodišča. Tudi v leto 2012 pa bi se podaljšalo znižanje plač vseh funkcionarjev za štiri odstotke oz. en plačni razred.

Prav to je problematiziral Štrukelj. Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek pa pravi, da jim vlada predloga interventnega zakona ni posredovala in dejansko ne vedo, kakšne rešitve predlaga. Če pa drži, kar pravijo nekateri predstavniki sindikatov in mediji, "to ne pomeni nič drugega kot odpravo neustavnosti".

Ne gre za noben privilegij sodnikov, pač pa samo končno vzpostavitev ustavno-pravne primerljivosti med funkcionarji vseh treh vej oblasti, kot to predpisuje ustava, je pojasnila Roblekova. Spomnila je, da je bila neustavnost plač ugotovljena z dvema odločbama ustavnega sodišča.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nenasedajte
05. 10. 2011 13.32
Tega menija s SINDIKALNIMI ŠTRUKLJI sem se že toliko nažrl, da mi gre na kozlanje.
JanezNovakJohn
05. 10. 2011 11.58
Karkoli bo na tem referendumu, se ga ne bom udeležil in se s tem izognil, da postanem žrtev manipulacije.
Jožajoža
05. 10. 2011 10.59
slovenci, a ne bi šli na ulice, ker so nam skrajni desničarji spet odvzeli eno obeležje revolucije, TITOVO CESTO.
unja1.m
05. 10. 2011 09.39
na vsih referendumih dosedaj se je šlo edino ali si za črnobele,ali za tardeče....čeprav so bila vprašanja zelo modro in drugače postavljena...
nemarx
05. 10. 2011 08.41
Kar naj ga razpišejo, bodo dobili takšno zavrnitev, da bodo za vedno zaprli svoje požrešne kljune. Preveč vas je, zato pa imate čaz za stavke in ostale neumnosti.
lesnikovsok
04. 10. 2011 21.42
vlada ustavte konje. volitve bojo kmalu? al res hočte še v temu mescu do konca uničt slovenijo?
Status Quo
04. 10. 2011 20.36
Zahtevamo, zahtevamo, zahtevamo, zahtevamo........, jaz tudi zahtevam, da se ukinejo sindikati, še malo pa bodo razni Štruklji, Semoliči in podobni prevzeli oblast v državi, ker brez njihovega izsiljevanja ne bo šlo nič več.
terralex
04. 10. 2011 19.50
SINDIKATI BODO POČASI SPUFALI DRŽAVNO BLAGAJNO Z REFERENDUMI, DA ŠE 100 LET NE BOMO PRIŠLI K SEBI. JIH MALO NE PODPIRAM!!!!
1943
04. 10. 2011 19.42
Slovenijo lahko rešijo samo REFERENDUMI ,le naprej.