Slovenija

Še malo, pa bodo na cestah naši razigrani otroci. Veste, na kaj vse jih morate opozoriti?

Ljubljana, 25. 08. 2015 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Policisti so že začeli z meritvami hitrosti v okolici šol in vrtcev, pregledujejo oznake in preverjajo, če so šolske poti varne. Za starše in voznike so pripravili napotke, na voljo so posebne delavnice, pred nekaterimi trgovinami pa bodo stali posebni poligoni.

Prvi šolski dan - 23
Prvi šolski dan - 23 FOTO: Miro Majcen

Razigrani otroci se naslednji teden vračajo v šolske klopi, nekateri pa bodo vanje sedli prvič. Da bi bila njihova pot v šolo in domov varna in brezskrbna, moramo v prvi vrsti poskrbeti odrasli: starši, vozniki in vse pristojne službe.

Policisti z aktivnostmi začenjajo že ta teden, trajale pa bodo vse do 11. septembra. Kot pravijo, zdaj pregledujejo cestnoprometno signalizacijo v okolici šol in o morebitnih nepravilnostih obveščajo vzdrževalce cest. Vodstva šol opozarjajo na dolžnost varovanja otrok na šolski poti, skupaj z njimi pa pripravijo načrte varnih poti v šolo in predlagajo morebitne spremembe prometne ureditve. Da bi zagotovili čim višjo raven prometne varnosti najmlajših udeležencev, šolam svetujejo tudi možnosti sodelovanja z drugimi institucijami pri varovanju otrok, kot so na primer avtomoto društva, združenja šoferjev in avtomehanikov, občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in ostale.

FOTOGALERIJA: Prvi šolski dan - 15
FOTOGALERIJA: Prvi šolski dan - 15 FOTO: Miro Majcen

Od torka 1. septembra dalje bodo v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa, še posebej med prihodom učencev v šolo in odhodom domov. Nadzorovali bodo tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo.

Preverjali bodo tudi varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost otrok z odsevnimi telesi, opremljenost učencev 1. in 2. razreda z rumenimi ruticami, brezhibnost koles, koles s pomožnim motorjem in koles z motorjem. Redno bodo preverjali tudi pravilno uporabo varnostne čelade.

Za starše prvošolčkov pripravljajo tudi predavanja o prometni varnosti. Učencem bodo predavali o prometni vzgoji in jih spremljali po šolskih poteh, jim svetovali in jih učili o pravilni udeležbi v prometu. Seveda jih bodo ob tem opozarili na potencialne nevarnosti.

Nasveti policije
Nasveti policije FOTO: Policija

Bodite pozorni na te stvari:

Policisti polagajo staršem na srce, naj otroke že v zgodnjem otroštvu pravilno seznanjajo s situacijami v prometu, varnim prečkanjem ceste in nevarnimi mesti, pred vstopom v šolo pa naj poskrbijo, da bo otrok pot do šole poznal na pamet. "Predvsem na tej poti mora otrok poznati barve na semaforju in njihov pomen, ustaviti se mora na robu ceste in se pred prečkanjem s pogledi prepričati, da ima prosto pot. Otrok mora vedeti, da najkrajša pot ni vedno najvarnejša, zato naj na svoji poti izbira označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode, pravilno pa naj hodi po pločniku ali ob robu ceste, če pločnika ni. Znanje otrok je priporočljivo večkrat preveriti, ga obnavljati in nadgrajevati," pravi predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

Mlajši otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov tudi spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce, vendar morajo starši to dovoliti. Sicer pa so lahko spremljevalci tudi otroci, starejši od 10 let in mladoletniki, če to dovolijo otrokovi starši, skrbniki oziroma rejniki otrok.

Prvi šolski dan - 11
Prvi šolski dan - 11 FOTO: Miro Majcen
Otroci v prvem in drugem razredu osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico, v vozilih pa morajo biti pripeti, kar je obvezno na vseh sedežih v vozilu, pri čemer mora biti otrok, manjši od 150 centimetrov, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren njegovi telesni masi. V vozilu, ki nima varnostnih pasov, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, starejše otroke in manjše od 150 centimetrov, pa je dovoljeno voziti le na sedežih, ki niso prednji sedeži. "Varnostni pas naj vedno uporabljajo tudi starši, saj otroku s tem nudijo dober zgled,"še pravijo.

Otroci naj v avto vstopajo in izstopajo na pločnik zlasti pa na takih mestih, kjer otrok ne more iz avta takoj steči na cesto. Mlajšega otroka naj starši iz vozila vzamejo sami.

Kako na kolo?

Če se bo otrok v šolo vozil s kolesom, mora vedeti, da lahko kolo samostojno vozi šele, ko je star osem let in ima kolesarsko izkaznico. Brez kolesarskega izpita lahko otroci med 6. do 14. letom vozijo kolo samo v spremstvu polnoletne osebe. Otrok kolesar mora voziti po pravilni strani ceste in v pravi smeri vožnje, po kolesarski stezi, če je ni, pa čim bližje desnemu robu ceste. Predvsem mora kolesariti varno, kar pomeni, da ne spušča rok s krmila, ne vozi po zadnjem kolesu, ne vijuga po poti, ne telefonira in ne posluša glasbe med kolesarjenjem in hkrati upošteva pravila o prednosti, prehitevanju, varnostni razdalji in hitrosti. Voziti mora še ustrezno opremljen in do 14. leta pravilno uporabljati zaščitno čelado.

Uporaba prevoznih sredstev kot so rolerji, skiroji, rolke ipd. je pogojno dovoljena na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in v območjih umirjenega prometa. Pogojno zato, ker uporabniki posebnih prevoznih sredstev s svojo udeležbo ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev, način in hitrost gibanja morajo prilagoditi razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči hitrosti pešcev. Zato naj otroci zelo pazijo, uporabljajo pa naj vsaj osnovno zaščitno opremo, se pravi čelado, ščitnike in ostalo. Nevarnost zanje lahko predstavlja zlasti slabo vreme, mokri pločniki ali kolesarske površine, gost promet in ovire na cesti.

FOTOGALERIJA: Prvi šolski dan - 16
FOTOGALERIJA: Prvi šolski dan - 16 FOTO: Miro Majcen

Vozniki pazite, kako obračate in kje parkirate!

Na cesti morajo na otroke zelo paziti tudi ostali prometni udeleženci, predvsem vozniki motornih vozil, ki naj vozijo varno, po omejitvah, v okolici vrtcev in šol pa še počasneje. "Otrokom naj vedno omogočijo varno prečkanje ceste," pravijo policisti. "Pravočasna ustavitev vozila bo veliko lažja, če bodo vozniki najmanj dosledno upoštevali omejitve hitrosti in jo povsod prilagodili razmeram na cesti," še dodajajo in zaključujejo, da morajo biti še posebej previdni med obračanjem in parkiranjem vozil v okolici šol, saj nikoli ne veš, kdaj kakšnega malčka pot zanese s pločnika.

Zavod Varna pot bo na varnostnih delavnicah osveščal o varnosti v prometu

Zavod Varna pot ob začetku šolskega leta za starše in otroke organizira preventivne delavnice o varnem ravnanju v prometu. Delavnice bodo potekale pred trgovinami Lidl v devetih slovenskih krajih, prva že danes za Bežigradom v Ljubljani. Na delavnicah se bodo udeleženci seznanili z najmlajšim prilagojenim varnim ravnanjem v cestnem prometu.

Z delavnicami želijo podučiti otroke in njihove starše ter vse odrasle o pravilnem ravnanju in vedenju v cestnem prometu ter tako prispevati k večji varnosti vseh udeležencev. Na poligonih pred trgovinami bodo lahko obiskovalci z uporabo posebnih očal preizkusili, kako preutrujenost ali alkohol vplivata na sposobnosti vožnje.

Prvi šolski dan - 7
Prvi šolski dan - 7 FOTO: Aljoša Kravanja
Kot je pojasnila programska vodja zavoda Varna pot Anja Lepičnik, imajo utrujeni vozniki ožje vidno polje, slabšo koncentracijo in daljši čas odzivnosti. Moti jih svetloba in težje ocenijo razdalje. Podobno vpliva tudi alkohol, ob tem, da je oseba pod vplivom alkohola tudi bolj vzkipljiva in drugače reagirajo ter precenijo razmere.

Na tehtnicah za naletno težo bodo lahko vsi videli, kakšna bi bila njihova naletna teža, če bi se nepripeti znašli v prometni nesreči. Otroci se bodo na delavnicah seznanili s pravilnim ravnanjem v prometu, starši bodo lahko preverili, ali svoje otroke pravilno pripenjajo v otroški sedež, otroke čakajo še številne druge zabavne in poučne aktivnosti.

AMZS: Otroci so naš največji zaklad

Predsednik Zavoda Varna pot in generalni sekretar AMZS Robert Štaba je danes opozoril na statistiko o prometni varnosti na slovenskih cestah. "Prihaja novo šolsko leto. Naše ceste bodo preplavili otroci, zato si želimo vse udeležence v cestnem prometu opozoriti na to. Želimo pa si, da pristojnih prometna varnost in varnost otrok ne bi skrbela le prvi teden septembra, ampak vse leto," je dejal in pozval politiko, naj omogoči, da se bodo preventivne in izobraževalne dejavnosti s področja varnosti v prometu v vrtcih in šolah izvajale vse leto.

Otroci so naš največji zaklad, je opomnil Štaba in dodal, da pri njihovi varnosti ni smiselno sklepati kompromisov.

Prvi šolski dan - 9
Prvi šolski dan - 9 FOTO: Miro Majcen

1. septembra bodo v šolo pospremili 21.807 prvošolčkov

Zavod RS za šolstvo ob začetku šolskega leta pripravlja številne preventivne akcije in dejavnosti v vrtcih in šolah. Marta Novak z zavoda je danes pojasnila, da želijo usposobiti vzgojitelje in učitelje, da vsak dan v letu posvetijo tudi prometni varnosti. "Prometna varnost je vključena tudi v naše učne načrte. Na 1. septembra bomo v šolo prvič pospremili 21.807 prvošolčkov, skupaj z njimi bodo prišli tudi njihovi starši. S svojim zgledom lahko pokažemo, da smo pripravljeni skrbeti za večjo varnost otrok," je dejala.

Ključno je, da imajo vsi v državi isti cilj - nič mrtvih na cestah, je izpostavila Novakova in dodala, da je nujno osveščati starše o pomenu varnosti v prometu že od prvega dneva, ko dobijo otroka. Pogosto se po njenih besedah dogaja, da otroci učijo starše. "Pogosto otroci starše opozarjajo na uporabo varnostnega pasu ali na hitrost vožnje in tudi v šoli pripovedujejo, kako se njihovi starši obnašajo v prometu," je še dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
26. 08. 2015 11.26
Prej nevzgojeni.
Roxy79
25. 08. 2015 22.18
+2
he he he. dejte no.lepo vas prosim. kakšni razigrani otroci ??? To je bilo 10 let nazaj in še dlje.... ne pa danes, katerih 95% otrok ne zna več tečt, niti skakat po 1 nogi. Prej bodo na cestah zaspani otroci (ker ne znajo jih starši spravt spat pred 22-23h), v šoli bi pa spali pri pouku............
DAEMONIUM
25. 08. 2015 16.08
+4
ne zavajajte bralcev, kar vseskozi počnete!!! "Še malo, pa bodo na cestah naši razigrani migrantje", TAKO SE MORA GLASITI NASLOV PRISPEVKA. Pa povejte ljudem resnico kaj je rekel nemški notranji minister?????? Nemčija bo zopet zavarovala svoje meje, ker se države Schengenskega območja kot so Italija in Madžarska NE DRŽIJO SPORAZUMA, PO KATEREM MORAJO MIGRANTJE OSTATI V TISTI SCHENGENSKI DRŽAVI KATERO MEJO PRESTOPIJO. To pa pomeni (saj mi smo poznani po tem da smo bolj papeški od papeža, pa tudi vlada je tako hlapčevska do EU da se celo janšistična vlada pred njio lahko skrije), DA BODO VSI MIGRANTJE, KATERI BODO VSTOPILI ČEZ EU oz SCHENGENSKO JUŽNO SLOVENSKO MEJO, OSTALI V SLOVENIJI! Pa 5 milijonov jih bo pa 5 milijonov! Drugače je razseljenih 11 milijonov Sirijcev ker njihova država več ne obstaja razen na zemljevidu. Podobno se je začelo dogajati z Irakom od koder so že tudi begunci, bodo pa še bolj masovni ker se Islamska država močno širi, saj se je nesposobna Iraška vojska, katero so "izurili" američani da so lahko čimprej pobegnili iz Iraka, pa se je razpadla, no potem je še tu skoraj cela Afrika in Avganistan ter Pakistan. No pa vrnimo se sloveniji polni beguncev, naloga ostale Evrope je da s finančnimi sredstvi pomaga tej državi tj Sloveniji pri namestitvi, in integraciji slovenceljnov v Siriysko družbo!!! Seveda takoj ko bodo Nemci zaprli meje bodo to storili Avstrijci, ki že tako imajo z njimi težave in križe! To povejte Slovenceljnem in jih vsaj enkrat v 24 letnem obstoju te kvazi lopovske države nehajte zavajati!!!!!
bb5a
25. 08. 2015 14.48
+5
Mislite kmalu bodo na naših ulicah begunci, otroci pa doma na varnem?
DAEMONIUM
25. 08. 2015 17.01
+1
hmmmm....bog ve kako bo, to pa še bog ne ve, vsekako pa je treba gledati v tla ko se gre mimo njih, ker drugače lahko razumejo gledanje direktno njim v oči kot provokacijo nevernikov!
crazy but true
25. 08. 2015 14.45
+2
Opozoriti jih bo treba, da naj se pazijo kaj jim na 24ur povejo..
macek_garfield
25. 08. 2015 14.41
+5
.. jaz jih bom opozarjal, naj se ne zapletajo s temi imigranti, ki bodo ze ta konec tedna preplavili slovenijo ...
grotar
25. 08. 2015 14.34
+3
Isto kot v Franciji se bo dogajali tudi pri nas. Cuvajmo svoje otroke in pojasnimo jim kaj nas caka v. najslabsem scenariju
grotar
25. 08. 2015 14.33
+3
Upajmo da bo policija stalno prisotna v vecjem st.po mestih ko pridejo migranti,da nas bodo lahko scitili. Obeta se povecan kriminal kot je drugod po evropi npr.Francija ko imajo tezave z arabci in marocani saj ne delajo ampak so na sicialkah in zivijo v getih kamor se policija ne gre
Lakiluk
25. 08. 2015 14.02
+11
Opozoriti jih je treba na begunce.
grotar
25. 08. 2015 14.29
+7
Tocno tako!!! Ne zavedajo se se nasi politiki kaj prihaja in kaj je to islam