Slovenija

Zares ne bo iskal Pahorjeve zamenjave

Ljubljana, 06. 06. 2011 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gregor Golobič meni, da sta pri iskanju novega mandatarja na potezi predvsem SD in njen predsednik, Franco Juri pa pravi, da leva sredina potrebuje prepričljivega mandatarja. Hkrati stranki Zares interventni zakon ne diši preveč.

Po sestanku poslanske skupine Zares s predsednikom stranke in strankinimi ministri je Franco Juri dejal, da je eno od možnih stališč, ki bi ga Zares lahko sprejel na svetu stranke, tudi da bo stranka zahtevala temeljito rekonstrukcijo vlade. Če njena zahteva ne bi bila upoštevana, pa bi lahko stranka tudi izstopila iz vlade, je dejal.

Rekonstrukcija vlade po besedah Jurija v tem primeru pomeni, da se je zadeve treba lotiti "sistematično, naprej pri tistem, ki vodi vlado". "To je eno od možnih stališč, ki ga bomo sprejeli na sredinem svetu stranke," je dejal. Ob tem je dejal, da v nasprotnem primeru obstaja tudi možnost odhoda iz vlade. O konkretnih imenih za novega mandatarja danes niso govorili.

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: Damjan Žibert

Golobič: Mi ne bomo tisti, ki bomo iskali novega mandatarja

Predsednik Zares Gregor Golobič pa je po sestanku zanikal možnost, da bi novega mandatarja iskala sama stranka. "Tu je na potezi predvsem SD in njen predsednik," je dejal. Juri pa je glede tega povedal tudi svoje osebno stališče, ki je, kot je dejal, takšno, da sam meni, da "leva sredina potrebuje prepričljivega mandatarja".

Namen sestanka je bil sicer po besedah vodje poslanske skupine Zares oceniti položaj po zavrnitvi treh zakonov na referendumih, hkrati pa se pripraviti na sejo sveta stranke, na kateri bodo njegovi člani odločali o nadaljnjih potezah stranke. Pri tem pa je šlo le za oblikovanje stališč in niso sprejemali nobenih sklepov, je povedal.

V Zares glede na izide referenduma in s tem "splošno nezaupnico vladi" pričakujejo nekoliko bolj odločne poteze predsednika vlade in največje koalicijske stranke, je povedal Juri.

Kaj pa interventni zakon?

Glede interventnega zakona je vodja poslanske skupine Franco Juri povedal, da sliši, da ga je premier že umaknil. Je pa na današnjem sestanku Zares sicer prevladala teza, da stranka takšnega zakona ne bi podprla, je dejal. Ob tem je še dodal, da se sam zavzema za nov krog pogajanj o pokojninski reformi, kot zelo aktualno možnost pa vidi tudi odstop vlade zaradi padca pokojninske reforme.

Tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je povedala, da sama nasprotuje interventnemu zakonu, ki ga napoveduje Pahor, saj zanj ne vidi razumnega razloga. Namesto interventnega zakona bi bilo po mnenju ministrice treba dosledno preveriti dosedanje varčevalne zaveze vlade od leta 2009 naprej, saj da jih nekatera ministrstva niso dosledno realizirala. "Tu je še veliko zaloge," je dejala.

Pavlinič Krebsova je proti interventnemu zakonu.
Pavlinič Krebsova je proti interventnemu zakonu. FOTO: Damjan Žibert

Največje rezerve so po njeni oceni pri nabavi osnovnih sredstev in blaga. "S skrbnim varčevanjem na tem področju smo sposobni že letos poiskati 500 milijonov evrov," je dejala.

Ocenjuje tudi, da nekatera ministrstva niso dosledno izvedla zavez o zmanjševanju števila zaposlenih: "Nekateri smo to storili, zato sama pričakujem, da bo isto dosledno zahtevano tudi od vseh drugih." Zmanjševanje števila javnih uslužbencev je sicer po njeni oceni na sploh vprašanje, "s katerim se ta vlada neuspešno spopada".

Opozorila je še, da plače javnih uslužbencev tokrat ne morejo biti "na vrsti, saj so že tretje leto zapored zamrznjene".

Namestnik vodje poslanske skupine Zares Franci Kek pa je glede trenutnih razmer dejal, da mu je žal, da niso predsednika Zares "poslušali že aprila, ko je predlagal, da se vsi trije koalicijski predsedniki umaknejo iz vlade".

Preberite še:

Pahor razmišlja o interventnem zakonu in rebalansu proračuna, morda pa bo vlada predlagala samo rebalans proračuna.

Kaj pravijo v ZSSS?

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
06. 06. 2011 21.02
kek bi lahko bil je sposoben - uspelo mu je sprejeti "protižupanski" zakon
Golosek
06. 06. 2011 20.03
Krebsova ni sposobna (bolje rečeno, noče) odpraviti niti najočitnejših krivic Virantove plačne reforme, ki nagrajuje lojalnost in klečeplazenje v javnem sektorju. In ta naj bi bila sposobna? V enem letu je obljubila odpraviti nesorazmerja, pravljičarka. Virant in vodje sindikatov so pa ravno za skupaj - enako gobčni, brezobzirni in polni praznega. Torej samih sebe.
Tonček Balonček
06. 06. 2011 20.00
janša ima msuper ekipo, on je naš Murinho, Grims pa je politik v stilu Cimerotića.;ora nam uspeti, sploh če bo minisztrica za družibne Ljudmila Novak, kot gostja seveda, saj za tisto ivšo Bajukovo stranko sploh nihče več ne ev. In kot je Bjuk pristal na smetišču politike, bosta tudi Pahor in Janša, razen če ne bo kakšne vojne!
Odpri.oci
06. 06. 2011 19.59
Mar ni dovolj, da so Jankoviči s "sošolci" oškodovali MOL za ogromne denarje...... sedaj hočete novinarji tega lop...... še na državni nivo spravit ?? ????
alterego
06. 06. 2011 19.28
Zaresovci, naredite končno nekaj dobrega za Slovenijo in izstopite iz te propadle koalicije! večno vam bomo hvaležni...
freexgirl.
06. 06. 2011 19.25
Zanimivo je, da ministri pljuvajo po Pahorju, kadarkoli imajo možnost, da si rešujejo kožo, Pahor pa dalje vsem zaupa...
dule100
06. 06. 2011 17.13
Saj tudi SD ni nikoli zahtevala tvoje zamenjave !
dirigent
06. 06. 2011 17.05
Še vedno mlatenje prazne slame od enih in istih, brez besedice trdnega načrta. Janša nazaj in pridi z načrtom!
martinkrpan1
06. 06. 2011 16.48
je pred volitvami novinarka golobiča vprašala zakaj gre nazaj v politiko pa je reku da ma kredit za stanovanje -ha-ha
enaneza
06. 06. 2011 15.51
Malce mi je pa škoda tele Krebsove, po moje ni slaba samo z napačnimi se druži. Mogoče bi res še kaj naredila v drugačnih okoliščinah.
Maribor?an 1
06. 06. 2011 15.00
Javni sektor se trese. Vsi vemo kje je denar. V gospodarstvu ga kaj dosti ne ostane. Uvest finančno policijo in gremo z vprašanji PRVO!!!! OD KJE IMASTE JAHTO IN TRI HIŠE????? ........ Uvest nazaj BREZ PRISPEVKOV NI PLAČE!!!!!! Pocenit bencin in bodo tujci k nam prinesli več denarja kot smo mi ven v 20-ih letih. lp
G-i-z-m-o
06. 06. 2011 14.58
to je to - pahor se je spustil na nivo damjana murkota v politiki pahor - luča na koncu tunela ni konec krize, ampak tvoj prihod v pekel
daanijel
06. 06. 2011 14.56
Pa ka tem Pahorčku ni jasno.....nobeden ga noče več gledat, on pa kot da je superman?!?!
mori007
06. 06. 2011 14.53
Spet se bodo sami s seboj ukvarjali!! Katastrofa
HIPOKRATKA
06. 06. 2011 14.45
Naj pa Krebsova prevzame vladanje, če kar naenkrat ve, kako prihraniti 5oo milijonov eur. Menim, da je še edina, ki ima kaj znanja, ostali so za nagnat.
G-i-z-m-o
06. 06. 2011 14.24
pa to je nenormalno no a je Krebsova pravkar rekla, da lahko prišparajo 500 mio še letos in to se spomni sedaj, ko pahor gorzi z interventnim zakonom a DRUGAČE pa tega nebi bilo treba????? drugače bi se lahko kar naprej PORABLJALO???? nehajte dajati neumnih izjav, saj sami potem izpadete neumni
svegel
06. 06. 2011 14.21
Pahorja cela Slovenija preganja naj odstopi, on pa , da je najboljsi voditel, se dalec od tega
Komentiranje prepovedano
06. 06. 2011 14.21
V davčnih oazah je sigurno ogromno našega denarja... samo vzeti si ga je potrebno upati.
Komentiranje prepovedano
06. 06. 2011 14.19
Ni potreben interventni zakon v smislu takojšnje kazni za padec referenduma. Pošljite policijo nad nas, državljane, da opravimo s tem že enkrat. Upam, da je blondinka kupila boljši vodni top (z našim denarjem), da se ohladimo malo.
svegel
06. 06. 2011 14.19
Ga. Krebs , ti kar ostani,ker si pametna, Pahorju rajsi povej naj odide in da nima kaj iskati v vladi, saj je totalni nesposobnez