Slovenija

Bo zbiranje podpisov za referendum vendarle ostrejše?

Ljubljana, 05. 09. 2012 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlog ustavnih sprememb, ki predvideva, da lahko referendum zahteva le 40.000 volivcev, ter prepoveduje možnost uporabe pri določenih temah, gre v parlamentarno proceduro, je po sestanku s poslanskimi skupinami sporočil Virant.

Dokler predlog ni vložen, o njem nima smisla dosti razpravljati, saj se o tem razpravlja že zadnjih 10 let brez kakršnega koli rezultata. Miro Cerar, pravnik

Vodje poslanskih skupin so se danes srečale na neuradnem posvetu o ustavnih spremembah glede referenduma. Kot je pojasnil Gregor Virant, predsednik državnega zbora, so ugotavljali, koliko smisla ima vložiti predlog, ki predvideva, da lahko referendum zahteva le 40.000 volivcev, in ali imajo dvotretjinsko večino. Ocenil je, da imajo dovolj podpisov, zato so se dogovorili, da bodo predlog vložili v proceduro v DZ naslednjo sredo ob 12. uri.

Stranke SD, Državljanska lista, SLS in DeSUS so predlog že podpisale

Kot je pojasnil, je zanesljiva in nesporna podpora tistih, ki so do zdaj že podpisali predlog, in sicer poslanci SD, Državljanske liste, SLS in DeSUS. "Imamo dovolj podpisov, da bi ga lahko že vložili. SDS je včeraj na svojem izvršilnem odboru sprejel sklep, da te spremembe podpira, a da si bodo vzeli še čas ter v torek to obravnavali v poslanski skupini," je dejal.

Zdi se mi pomembno sporočilo, da smo se v kakšni stvari vendarle sposobni dogovoriti preko tega mostu oziroma zidu med koalicijo in opozicijo. Predsednik DZ Gregor Virant

Načeloma se z vsebino besedila strinja tudi Pozitivna Slovenija, v kateri pravijo, da je njihova ideja, da bi se ustavne spremembe začele uporabljati 1. januarja 2015, le predlog in ne pogoj ter da se bodo skozi razpravo odločili, ali bodo besedilo podprli ali ne. Predsednik parlamenta je še dodal, da so se dogovorili, da bodo predlog ustavnih sprememb vložili v proceduro v DZ naslednjo sredo ob 12. uri. "Do takrat imajo ostali še čas, da se pridružijo," še pravi Virant.

Glasovanje na referendumu o arbitražnem sporazumu - 16
Glasovanje na referendumu o arbitražnem sporazumu - 16 FOTO: Miro Majcen
NSi svojo podporo pogojuje s spremembo Zakona o ljudski iniciativi. Kot je znano, predlagajo, da bi vstopni prag 2500 podpisov dvignili na overjenih 10.000 podpisov, ki bi se pozneje šteli v končno kvoto 40.000 podpisov, potrebnih za zahtevo referenduma. "Vsi se sicer strinjamo z overitvami, glede tega, ali je prava številka 10.000, pa še nismo rekli zadnje besede. A smo naklonjeni smeri, ki jo je nakazala NSi," je dejal Virant. Usklajevanje tega zakona se bo po njegovih besedah začelo prav tako naslednji teden in postopki bodo tekli vzporedno.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je pred sestankom vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank sicer dejal, da so v stranki pripravljeni na kompromis, če bodo ostale stranke prisluhnile njihovemu pogoju. S tem bi po Toninovih ocenah onemogočili namerne blokade oziroma da bi nekdo zahteval referendum, vedoč, da ga bo sklical le zato, da bi uveljavitev zakona za en mesec blokirali. "Komur koli bo v enem tednu uspelo zbrati 10.000 podpisov, ne bo nobenih težav s tem, da bi na referendumu dosegli 35-odstoten kvorum," ocenjuje Tonin.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc se strinja, da je 10.000 overjenih podpisov mogoče zbrati tudi v sedmih dneh, če gre za resen družbeni problem, o katerem bi odločali na referendumu. V SLS tako podpirajo predlog NSi, o samem številu pa bo sicer po besedah Prevca morala svoje reči tudi stroka. DeSUS je po besedah njihove poslanke Marjane Kotnik Poropat naklonjen ustavni spremembi referendumske ureditve, a 10.000 podpisov se jim zdi nekoliko visoka številka. Tudi v SD končnega stališča glede predloga NSi še nimajo, je dejala poslanka SD Majda Potrata. Je pa po njenih besedah pri določitvi 10.000 overjenih podpisov treba razmišljati tudi o tem, da je referendum vendarle stvar demokratičnega izrekanja. Zato je treba preveriti, ali je tako zaostren pogoj res tisto, kar je v prid demokratičnosti postopkov, je dejala in dodala, da se v SD zavzemajo za iskanje soglasja tudi glede tega predloga.

Kaj predvideva predlog ustavnih sprememb?

Predlog ustavnih sprememb glede referenduma med drugim predvideva, da lahko referendum zahteva le 40.000 volivcev in ne več tudi tretjina poslancev ter da se določene teme, kot so nujni ukrepi, zakoni fiskalne narave in zadeve, ki bi ogrozile človekove pravice oziroma bi bile na kakršen koli drug način protiustavne posledice, izločijo. "Ideja za spremembe izhaja iz tega, da smo imeli preveč referendumov o nepomembnih temah, ki so bili nepotrebni, da so se pogosto uporabljali kot instrument za politično obračunavanje in da smo v času, ko si tega ne moremo več privoščiti. Na to opozarjajo tudi tuje institucije," pojasnjuje Virant.

Miro Cerar, pravnik
Miro Cerar, pravnik FOTO: POP TV

Cerar podpira zaostritve pri zbiranju podpisov za referendum, a opozarja na zmernost

Zadevo je komentiral tudi pravnik Miro Cerar, ki podpira zaostritve pri zbiranju podpisov za referendum, a hkrati opozarja, da te ne smejo biti takšne, da bi preveč omejile pravico do referenduma. "Treba je najti pravo ravnotežje," je dejal.

Predloge, ki gredo v smeri zaostritev pri zbiranju podpisov, je Cerar sicer pričakoval, saj je bil, kot pravi, referendum do zdaj pogosto zlorabljen za različne namene. Istočasno pa pričakuje precejšen odpor do takšnih zaostritev, "predvsem civilne družbe, nekaterih političnih strank in sindikatov oziroma tistih, ki jih bo zaostritev omejevala".

Sicer je treba po njegovih besedah s podrobnejšim komentiranjem predloga še počakati, dokler ne bo tudi uradno vložen v parlamentarno proceduro: "Dokler predlog ni vložen, o njem nima smisla dosti razpravljati, saj se o tem razpravlja že zadnjih 10 let brez kakršnega koli rezultata."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

61810
06. 09. 2012 07.32
+1
Če kdo razume našo vlado in politiko, jaz je ne. Lani je Janša pozival k bojkotu, zdaj pa se trudi uničiti vse pravice malih ljudi. Če samo pogledam naše banke sramota od vseh naših vlad. V parlament nove mlade sposobne ljudi. Toda če bi bile danes volitve bi isti politiki spet sedeli v parlamentu. Tujci se zgražajo, glede naše politike. Naši politiki pa z nami delajo kar hočejo. Vsem ki so kradli in še kradejo bi morali vzeti premoženje ne glede kaj so, levi ali rdeči. Moja vest pa je čista jaz zelo spoštujem referendomsko voljo malega človeka. Referendum pa ne stane tako veliko, manj se naj pokrade pa bo. Naj dajo v parlament, da lahko sedi politik v parlamentu samo 2 mandata, da jih je parlamentu zadosti 30 poslancev. 10 poslancev neopredeljenih. Ministri neopredeljeni. To naj dajo na referndum, Misli da bi bila udeležba 80%.
populus
05. 09. 2012 19.11
+7
LJUDJE SLOVENCI IN SLOVENKE TAKOJ NA CESTE IN TAKOJ ZAJEZIT IN SE BORIT ZA NAŠO OSNOVNO DRŽAVLJANSKO PRAVICO !!NIHČE NAM NIMA ZA PREPOVEDOVAT ALI ZAOSTROVAT ZA REFERENDUME ALI ODLOČANJA LJUDSTVA!TE POLITIČNE RITI BREZ PODPORE SE ZELO BOJIJO Za svoje stolčke da bi nam še to vzeli!janša in horda par politikov se obnaša kot da je slovenija njihova !pokradli so miljarde pa nihče ne odgovarja!čimprej odstavit janšo in ostalo hordo pokvarjenih politikov ,z tem predlogom nujno na referendum!kaj se to pravi bo princ teme delala z nami kot lastnino !DOL Z JANŠO
Danijel Fric
05. 09. 2012 20.25
+2
nikhrast
06. 09. 2012 06.28
-1
Malo več odgovornosti, pa zakaj potem parlament, zakaj volitve, če boš vse sam odločil. Pa če ne boš pravilno glasoval, in če potem gre vse narobe, kdo odgovarja?
jankolino
05. 09. 2012 18.30
+8
HEHEHE še ena zahrbtna od vlade. Da bodo lažje svoje reforme na silo uveljavili .l Samo to je in nič drugega samo da po naročilu Janše to sedaj izvaja NSI. Vi se pa še naprej kregajte okrog brezveznih stvari od kitajske, partije pa do kamunizma in nazaj
VladimirPutin
05. 09. 2012 18.22
-6
Tako je prav! Potrebno bi bilo povečati število podpisov na najmanj 100.000 podpisov. Če gre za res pomembno stvar to ne bi smelo biti problem. Če jih ne zberejo, potem to večine državljanov že ne briga preveč. Tako bomo prihranili kar precej denarja in naj politiki odločajo o manj pomembnih stvareh, saj smo jih zato izbrali , da delajo!
nikhrast
05. 09. 2012 17.17
-3
Ti referendumi delajo same probleme. Če ne bi bilo referenduma bi lahko že prejšna vlada uvedla te ukrepe. Parlament naj ima glavno besedo, saj je izvoljen demokratično, vlada naj izda zakone, jih spelje skozi parlamant, potem pa odgovarja na volitvah. To je normalni parlamentarni sistem. Če hoče folk direktno demokracijo, potem nobeden ne nosi odgovornost. No, Švicarji imajo referendume, pa to je izjema, samo oni so odgovorni, zreli za demokracijo; kdo sploh misli da bi Slovenci na referendumu podprli podaljšanje delovne dobe za penzion, pa povišanja davkov...
tali?ni tom
05. 09. 2012 16.11
+5
totalitarizem ki ga gnilat tako opeva kot omejevanje nekih , le čigavih pravic v Jugoslaviji se vrača ! pa kaj ni ravno referendum ustoličil to pogubno elito za slovenijo ! če pa se bojijo da jih bo referendum odstranil in ga zato prepovejo alo po njihovo omejijo pa so tu še vile pa to !
random.slo
05. 09. 2012 16.10
-4
Prav je, da se poostri zbiranje referendumov. To gre pa toliko enega denarja v nič, res, ogromno. Referendumi naj bodo za res nujne stvari.
Danijel Fric
05. 09. 2012 20.29
+1
spat, pa ne klobasaj neumnosti. Obkraden si, pa še bolj boš!!!
Uporabnik565636
05. 09. 2012 15.02
+4
Ne strinjam se s tem, da se ljudstvo ne more odločati o nujnih ukrepih in zakonih fiskalne narave. V to kategorijo lahko stlačiš skoraj vse. Proti! Če to izpustijo, podpiram.
gjah
05. 09. 2012 13.54
+0
KomentarDOO
05. 09. 2012 13.53
+7
Na Kitajskem je tako partija prišla na oblast!
GTR
05. 09. 2012 13.29
+14
kmal bojo rekli, nazaj v suženjstvo, če vam kaj ni prov pa mejte referendum; aja ne morte ga met smo ga ukinl.
Balki30
05. 09. 2012 13.34
-4
Ne ukinja se referendum preberi si članek raje.
mimic
05. 09. 2012 14.52
+1
Darko32
05. 09. 2012 14.56
+3
Jure Černe Preberi še enkrat članek in sočasno poglej vzporedno ozadje tega predloga. Referendum se ukinja. Z takšnim načinom delovanja pravne države je to cilj in nič drugega. ZApolni si to, da se referendum ukinja.
nazaret
05. 09. 2012 12.00
+17
Delajo na tem, da ljudje nebodo smeli več odločati...prava diktatura
Balki30
05. 09. 2012 13.35
+2
Kadarkoli je bil kak referendum ste vsi cvilili kako da je to zapravljenje denarja, bezveze stvar, janšev izum itdKako do referenduma sploh ne bi smelo prit ker bi se politiki moral prej sami vse zment med sabo itd Zdj ko pa jih ne bo več tolk pa spet cvilite.
demokracija
05. 09. 2012 13.46
+8
večina jih je bila JJ-ih, sedaj ko gre pa za njegovo glavo jih bo pa ukinil, ha ha ha ha ha-diktatura
Feels_good_man
05. 09. 2012 14.46
-4
Ljudje odločajo vsaka 4 leta, med tem naj ima pa vlada mir
KML
05. 09. 2012 21.30
+3
Does-not-feel-good-at-all-man Kaj odločajo ljudje vsaka 4 leta? Če bi volitve imele težo, bi bile prepovedane! Pa tudi ko nekomu dajo več glasov, se zgodi Janša. In samooklicanje.
janez6bb
05. 09. 2012 11.43
+28
JA NE BODO SINDIKATI; SE BOMO PA LJUDJE ANGAŽIRAL:) NOBEN OD UKREPOV NE SME ITI SKOZI DOKLER NE DOBIMO ČRNO NA BELEM KDAJ IN KAM JE IZGINILO 6 MILIJARD.
Darko32
05. 09. 2012 14.58
+5
janez6bb tvoje ugotovitve že podpira več kot 1.000.000 ljudi. Boš videl, da bo tolioko ljudi udarilo, če se teh barabinov ne bo našlo.
M_teorija
05. 09. 2012 11.16
+6
~načeloma tudi SDS.~ Mislijo "Nenačeloma"!?
I G N O R A N T
05. 09. 2012 11.06
+21
Kaksen je kaj procent podpore tej vladi?
zombie 1
05. 09. 2012 11.13
+18
mimic
05. 09. 2012 14.53
+3