Slovenija

Vrata je odprla kavarniška popravljalnica, kjer stari kosi znova oživijo

Ljubljana, 22. 09. 2016 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
9

Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Nikar ga ne zavrzite, pač pa ga prinesite v Repaire Cafe, kjer vam ga lahko popravijo, popravila pa se lahko naučite tudi sami. Na pobudo Centra ponovne uporabe in Snage Ljubljana je Slovenija končno dobila drugo kavarniško popravljalnico.

V Ljubljani je danes odprl vrata drugi Repair Cafe v Sloveniji. Po tistem, ki je svoja vrata odprl junija v Vojniku, bo odslej vsem državljankam in državljanom na voljo tudi kavarniška popravljalnica na Povšetovi ulici v Ljubljani, kamor lahko pripeljete predmete, ki potrebujejo manjša popravila, po katerih bodo znova uporabna. Popravljalnica bo predvidoma odprta vsak zadnji četrtek od 12. do 17. ure.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne zavrzite, kar se da popraviti

Se vam je že zgodilo, da se je razmajal ročaj vaše priljubljene posode, ki je sicer še uporabna, in ste razmišljali, da bi jo odvrgli v smeti, a vam srce ne dopušča. Časov, ko smo imeli v vsakem kraju mojstra za vse, ki se je spoprijel s skoraj vsakim izzivom in vam popravil praktično vse, ni več, a to še ne pomeni, da takšnih mojstrov ni. Naša potrošniška miselnost in dejstvo, da nas popravila pogosto stanejo več, kot pa nakup novega izdelka, naše okvarjene izdelke pripeljejo naravnost na smetišča. To pa je tisto, kar želijo vsi, ki se zavedo problematike kopičenja smeti ter onesnaževanja okolja in izčrpavanja naših naravnih virov energije, preprečiti.

Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Prinesite ga v kavarniško popravljalnico na Povšetovi v Ljubljani.
Imate doma poškodovan izdelek, ki bi ga želeli še uporabljati? Prinesite ga v kavarniško popravljalnico na Povšetovi v Ljubljani. FOTO: Facebook/RepairCafeLjubljana

Svetovna mreža za spodbujanje popravil Repair Cafe je koncept, ki je nastal leta 2009 na Nizozemskem in podpira idejo popravil v lokalnem okolju. Namen tega je izboljšanje splošnega družbenega stanja. V Sloveniji je idejna vodja projekta doktorica Marinka Vovk, prvi Repair Cafe v Sloveniji pa smo sredi junija dobili v Vojniku. Kot je dejala Vovkova, se je tam projekt že dobro prijel, saj se je od junija tam ustavilo mnogo turistov prav zaradi table Repair Cafe na objektu. Ves svet namreč uporablja enoten prepoznavni znak, ki je za turiste pravi magnet, je izpostavila.

Tako imenovane kavarniške popravljalnice poleg samih popravil izdelkov omogočajo tudi učenje popravljanja za različne izdelke. Poleg popravljenih izdelkov boste tako domov odnesli tudi znanje, kar pomeni, da boste lahko naslednjič kar sami popravili svoj izdelek. Še preden se oborožite z znanjem, pa vam bodo vaše izdelke, ki jih boste prinesli v Repair Cafe, popravili izkušeni mojstri in prostovoljci. V kavarni pa vam bodo na voljo tudi različna orodja in materiali za popravila.

Kaj najpogosteje prinašamo v popravljalnico?

Najpogosteje ljudje od doma v popravilo prinesejo izdelke, kot so manjši kosi pohištva, oblačila, gospodinjski izdelki, nakit, igrače, posodo in drugo. Skratka, prinesete lahko vse, kar bi še želeli uporabljati in je mogoče popraviti. Vsak izdelek, ki ga popravimo in ponovno uporabimo, pomeni izdelek manj na smetišču. To pa prispeva k zmanjšanju porabe surovin, energije, vode, kemikalij in emisij CO2 ter spodbuja krožno gospodarstvo.

Dogodki v Repair Cafe bodo potekali vsak zadnji četrtek v mesecu med 12. in 17. uro.
Dogodki v Repair Cafe bodo potekali vsak zadnji četrtek v mesecu med 12. in 17. uro. FOTO: Facebook/RepairCafeLjubljana

Ima pa obisk popravljalnice tudi socialni vidik. Obiskovalci se srečujejo, izmenjujejo svoje izkušnje, poglede na aktualno družbeno situacijo, vse to pa lahko prispeva k reševanju aktualnih družbenih problemov, kot so osamljenost, potrtost, depresija in občutek nepomembnosti v družbi, so navedli ob odprtju kavarnice v Vojniku.

Verjamejo v naslednjo trditev: 'Ne zavrzite ničesar!' Okoli 1100 podobnih centrov po vsem svetu prispeva k spreminjanju naših potrošniško naravnanih navad. Izdelke, ki niso popolni, namreč ni potrebno zavreči, saj se jih da popraviti. S tem prispevamo k preprečevanju nastajanja odpadkov v Sloveniji, nikakor pa ne smemo pozabiti na nastajanje novih zelenih delovnih mest. Mnogo ljudi namreč odvrže med odpadke še popolnoma uporabne izdelke, s katerimi praktično ni nič narobe in jih je mogoče s popravilom nadalje uporabljati. Na žalost je družba pozabila, da lahko mnogo stvari z majhnimi popravili znova uporabimo in tako privarčujemo, še navajajo izvajalci projekta.

Po podatkih raziskave, vsak posameznik razpolaga z vsaj 5 kg še uporabnih izdelkov na leto, ki so doslej končali med odvrženimi odpadki na prepolnih odlagališčih. Te izdelke lahko prinesete v centre ponovne uporabe ali jih popravite v kavarniških popravljalnicah.
Po podatkih raziskave, vsak posameznik razpolaga z vsaj 5 kg še uporabnih izdelkov na leto, ki so doslej končali med odvrženimi odpadki na prepolnih odlagališčih. Te izdelke lahko prinesete v centre ponovne uporabe ali jih popravite v kavarniških popravljalnicah. FOTO: Thinkstock

Do popravila in znanja brezplačno

Vsa popravila v kavarnici so brezplačna, za potrebe nakupa materialov uporabljenih med popravili pa bo moral vsak uporabnik prispevati donacijo. Popravilo lahko predčasno prijavite, prijave pa zbirajo na: ljubljana@cpu-reuse.com ali na 082 0543 63 in 082 0543 63.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

49mf5k0d
22. 09. 2016 10.10
-6
zelo kreativno in razveseljujoče :)
paradoxal
22. 09. 2016 10.05
-5
k.....vi hipsterji kok smo cool "mi popravljamo" maaaaaaaarrrrssshhhhh!!!
METKA102
22. 09. 2016 09.49
-3
So določene stvari, ki se jih splača popraviti. Je pa to skregano s politiko, da mora biti rast bdp-ja vsako leto višja. Vsako leto je treba več proizvesti, več pridelati, več prodati, več, več. Če tega več ni, nastane kriza. Kaj sedaj? Kaj je tisto pravo?
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2016 09.49
+2
To je dobro. Kar je dobro je vredno pohvale in ne zgražanja. Če bi se tu cedil mleko in med v zaslužku, bi se teh obratov trlo, je pa edini. Posodijo orodje, naučijo vas. Kaj je lepšega? Če bi radi samo gledali in nič delali, potem poglejte Diresta in Wranglerstar. :)
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2016 09.50
estelle.r
22. 09. 2016 09.44
+4
V Kamniku imam tudi reciklarnico, v Kranju prav tako.. ampak alo folk, če pride v Ljubljano, pa direkt NASLOVNICA.
Explainator
22. 09. 2016 11.51
+0
Cisto na hitro
22. 09. 2016 09.28
+7
Sej to je res lepo in za pozdraviti. Vendar pri lewaški oblasti kot jo imamo že od leta 1945 dalje bodo take popravljalnice postale nuja, ker za nove reči narod ne bo imel denarja. Seveda so take "popravljalnice" nekaj običajnega na Kubi, venezueli in podobnih "naprednih" lewaških banana republikah. Slovenceljni...kako vas nategujejo in siromašijo... ampak važna je lewaška avantgarda.
Biofanatik
22. 09. 2016 09.15
+10
To je rešitev za našo državo z izrednim dodajanjem vrednosti in HT tehnologijami. Bravooooo