Slovenija

Se Furlan poslavlja z NPU?

Ljubljana, 06. 01. 2012 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodni minister Aleš Zalar naj bi za vodjo specializiranega državnega tožilstva predlagal Harija Furlana. Če bo imenovan, bo zamenjal Blanko Žgajnar, ki se tudi poteguje za to mesto.

Bo Harij Furlan vodil specializirano državno tožilstvo?
Bo Harij Furlan vodil specializirano državno tožilstvo? FOTO: Aljoša Kravanja

Pravosodni minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je po neuradnih informacijah kot kandidata za vodjo specializiranega državnega tožilstva predlagal vodjo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Harija Furlana.

Na razpis se je poleg njega prijavila še sedanja začasna vodja tega tožilstva Blanka Žgajnar, pred tem pa je bila vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Vodja skupine je bil med letoma 2004 in 2008 tudi Furlan, ki pa je mesto predčasno zapustil, domnevno zaradi spora s takratno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

Vodja ima šestletni mandat

Na ministrstvu za pravosodje so potrdili le, da so predlog ministra za imenovanje kandidata na mesto vodje specializiranega državnega tožilstva včeraj posredovali kandidatoma in generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju.

Zdaj imajo kandidati in generalni državni tožilec možnost, da v osmih dneh podajo nanj obrazložene pripombe. Minister bo po prejemu pripomb oblikoval dokončni predlog in ga nato z razpisnim gradivom o vseh kandidatih, morebitnimi njihovimi pripombami in pripombami generalnega državnega tožilca poslal državnotožilskemu svetu. Ko bo oblikoval dokončni predlog, bo z njim seznanil tudi javnost.

Vodjo specializiranega državnega tožilstva za dobo šestih let z možnostjo vnovičnega imenovanja na predlog ministra po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca imenuje državnotožilski svet. Na pravosodnem ministrstvu pojasnjujejo, da svetu ni treba imenovati kandidata, ki ga je predlagal minister, niti ni vezan na mnenje generalnega državnega tožilca.

Dosedanja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je postala novo – specializirano 12. državno tožilstvo na podlagi zakona o državnem tožilstvu, ki se je začel uporabljati v začetku novembra. Pristojno je za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, katerih pregon zahteva posebno organiziranost in usposobljenost državnih tožilcev ter najvišjo raven učinkovitosti.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kojanezvac
27. 01. 2012 17.51
Zalar v sodstvu ni naredil nič, ne še celo ustavil je preiskavo v primeru Saše Beričevič. Očitno pa je poskrbel za vse kadre v sodstvu, da so zagovorniki stare politike zasedli pomembna mesta in dela naprej saj se to izplača, pa čeprav nastavlja člane stranke, ki je tudi v parlamentu ni več.
nenasedaj
06. 01. 2012 16.47
+1
Kaj pa naj komentiram? Zalar je stručko za manipulacijo. Škoda da na mojem facebooku niste prebrali: Kaj se zgodi, če smola pade na zelje, golob pa začne jesti! Nič takerga, sodni postopek se ustavi!
Max_Headroom
06. 01. 2012 13.47
+10
Aleš Zalar bo predlagal, a on še živi, smo imeli spet volitve, ne da bi vedeli?
Max_Headroom
06. 01. 2012 14.52
+3
In zakaj si nihče ne upa komentirat Zalarja, ste že vsi na twittu?