Slovenija

'Še enkrat bomo poskusili čez tri leta'

Ljubljana, 02. 08. 2010 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Idriji se ni uspelo uvrstiti na Unescov seznam svetovne dediščine, a ne bo obupala. Dosje bodo pripravili na novo, v najboljšem primeru pa bi na Unescu o njem glasovali leta 2013.

Poslanec Samo Bevk, eden od idejnih vodij projekta Živo srebro in srebro: Almaden in Idrija s San Luis Potosijem, ni izgubil upanja glede uvrstitve projekta na Unescov seznam svetovne dediščine. Slovensko-špansko-mehiški nominaciji namreč v nedeljo ni uspela uvrstitev na Unescov seznam svetovne dediščine.

Dosje bodo pripravili na novo, v najboljšem primeru bi na Unescu o njem glasovali leta 2013.

Kot je povedal Bevk, je s projektom vsekakor treba nadaljevati, vprašanje je le, v kakšni sestavi. Leta 2006, ko se je začela zgodba s skupno prijavo rudnikov živega srebra na Unescov seznam svetovne dediščine, je bil sprva v igri tudi Peru z rudnikom v Huancavelici, a je pozneje od kandidature odstopil.

Bo Idriji na Unescov seznam uspelo priti čez tri leta?
Bo Idriji na Unescov seznam uspelo priti čez tri leta? FOTO: Reuters

Dosje je bil tako narejen le s temi tremi državami, Slovenijo, Španijo in Mehiko, ki so kandidirale že dvakrat in obakrat za en glas zgrešile vpis na seznam. Morda je zdaj spet nastopil čas, da se k sodelovanju še enkrat povabi Peru ali katerega drugega partnerja. To je stvar premisleka, je dejal Bevk.

Tako lani na zasedanju Unescovega Odbora za svetovno dediščino v Sevilli kot tokrat v brazilski prestolnici Brasilia je svetovalni organ Unesca ICOMOS ocenil izjemno univerzalno vrednost za Idrijo in španski Almaden, ki jo za vpis na seznam svetovne dediščine zahteva Konvencija o svetovni kulturni in naravni dediščini.

Že lani so ocenili, da mehiški San Luis Potosi ne izpolnjuje kriterijev konvencije. Mehičani so svoj dosje od lani sicer popravili, a, tako Bevk, ne dovolj prepričljivo, da bi skupna kandidatura dobila še en glas več, kolikor jih je ločil od vpisa na Unescov seznam. Če mehiška stran tudi v prihodnje ne bo znala dovolj dobro utemeljiti svojega dela kandidature, je nadaljnje sodelovanje vprašljivo.

Idrija je bila kot samostojna enota na poskusni seznam Unescove svetovne dediščine uvrščena že leta 1995, a takrat se, kot je dejal Bevk, "na stvari ni delalo dovolj resno". Pospešek je zato kandidatura dobila leta 2006, ko je Španija predlagala skupni nastop. Bevk meni, da ima Idrija s skupno kandidaturo kljub vsemu več možnosti za uvrstitev na seznam.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

am_staff
02. 08. 2010 22.57
Animirajte Turka za projekt, potem bo uspel.
iliški
02. 08. 2010 22.21
Koliko se je pri tem trudil minister za kuturo Vasko Sinoniti???
yerbas
02. 08. 2010 21.53
Čestitke 24 ur Takoj po odprtju strani začem brati naslove Ja, čestitke 24ur zelo dobri naslovi če bo šlo tako naprej boste prehiteli rtv mmc Čestitke. kar tako naprej
saurium
02. 08. 2010 20.15
lol. veste, treba je tut kej vložit v to, da te uvrstijo na seznam. V sloveniji bi vsi sam pršl na neke sezname, pa pol dnar vn vlekl. a vm to res ni nč logičn da če hočš kej dubit morš neki dt. tko k plača- noben je ne dobi če ne dela!!
unja1.m
02. 08. 2010 19.35
a je težko razumet ?? rekli so : NEEEEE !!!