Slovenija

Še ena 'nenavadna' ideja vlade?

Ljubljana, 28. 07. 2009 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ŠOS so presenečeni nad Gasparijevo izjavo o študentskem delu. To ni ''napaka na trgu dela'', ampak je socialni korektiv, ki študentom omogoča preživetje in dokončanje študija, pravijo.

Študenstko delo po navedbah ŠOS tretjini študentom sploh omogoča študij.
Študenstko delo po navedbah ŠOS tretjini študentom sploh omogoča študij. FOTO: Reuters

Država ne daje dovolj štipendij, zato si morajo mnogi mladi študij z lastnim delom omogočati sami, opozarjajo v Študentski organizaciji Slovenije. Študij po njihovem mnenju namreč ne sme biti privilegij, ki bi si ga lahko privoščili le nekateri posamezniki bogatih staršev.

ŠOS je zato začudena nad včerajšnjo izjavo ministra za razvoj Mitje Gasparija o pomenu študentskega dela, s katero deli ugibanja o tem, kako bodo študenti plačevali stroške študija v prihodnje. Gaspari je v svoji izjavi študentsko delo označil za ''napako na trgu dela'', pri tem pa ni omenil, da študentsko delo več kot tretjini študentov omogoča študij, drugim pa daje dragocene prve delovne izkušnje, so sporočili iz ŠOS.

Kakšna je prihodnost študentskega dela?
Kakšna je prihodnost študentskega dela? FOTO: Tomaž Ungar

ŠOS se sprašuje, ali je to ''izjava iz svežnja "ukrepov", kot smo jih od nekaterih članov te vlade že imeli priložnost slišati (davek na nestarševstvo, minimalna plača v višini 1000 evrov in podobne "nenavadne" ideje), ter ali je ta izjava usklajena s predsednikom vlade Borutom Pahorjem''.

ŠOS od vlade pričakuje, da bo svoje pomisleke glede vsebin o študentskem življenju argumentirano predstavila na zato predvidenem mestu socialnega dialoga s študenti, kakor je za demokratični proces sicer značilno. V zvezi s tem so na Svetu vlade za študentska vprašanja že govorili, vendar takrat za njihovo pobudo o povečanju števila štipendij marca letos ni bilo razumevanja, pravijo v ŠOS. ''Tudi zato danes govorimo o nezadostni in neustrezni štipendijski politiki, ki se kaže v tem, da štipendije, nujne za možnost študija, prejema le petina vseh študentov,'' še opozarjajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pagan
29. 07. 2009 13.09
p.s. me pa čudi da se je ŠOS celo odzvav na potezo vlade. aja verjetno imajo kake provizije iz študentskih servisev...
pagan
29. 07. 2009 13.08
mislim da je na tem področju treba urediti stvari tako, da bodo lahko študentje študirali in pa če jim ostane dovolj časa zraven tudi kaj naredil absolutno pa mi mogli preprečit t.i. vpis zarad statusa. s tem pa se res dela škoda in študentom, ki hočejo doštudirati in dalavcem, ki jim je študentska ''poceni'' delovna sila že res zlelzla v zelnik...
comment123
29. 07. 2009 13.04
ČE SE BO TO ZGODILO BO MARSIKATERI DRUŽINI ŠE HUJE, KER , SRAMOTA ZA DRŽAVO,JIH VZDRŽUJEJO OTROCI, KI DELAJO PREK ŠTUDENTA...............
hint
29. 07. 2009 13.02
Če ne odobravajo študentskega dela potem naj uredijo, da bo vsak študent prejemal štipendijo, ki bo dovolj visoka za nadomestitev plač iz opravljenega dela pa bomo vsi zadovolni.
enaneza
29. 07. 2009 12.38
S študentskim delom na žalost največ zaslužijo študentski servisi. Je pa dejstvo, da si nemalo študentov brez tega dela ne more predstavljati študija in bivanja v kraju študija...
binemaya
29. 07. 2009 12.34
enkg29.07.2009, 11:41 Pa kaki študent si ti oz. si bil, da ne poznaš dela preko pogodbe. Tudi brezposlni lahko sklene delovno pogodbo, pa kljup temu ostane prijavljen na borzi. Vse je legalno in ne podpiram dela na črno. In spet en dokaz več, da res nevem kaj vas učijo na teh univerzah, če ne poznate osnove na področju zaposlovanja ali samozaposlovanja. Še enkrat ni vse v knjigah, veliko znanja vam manjka na praktičnem delu, to pa zato ker je država uvedla študentske napotnice in se študentom ni treba trudit za svoj denar.
binemaya
29. 07. 2009 12.34
enkg29.07.2009, 11:41 Pa kaki študent si ti oz. si bil, da ne poznaš dela preko pogodbe. Tudi brezposlni lahko sklene delovno pogodbo, pa kljup temu ostane prijavljen na borzi. Vse je legalno in ne podpiram dela na črno. In spet en dokaz več, da res nevem kaj vas učijo na teh univerzah, če ne poznate osnove na področju zaposlovanja ali samozaposlovanja. Še enkrat ni vse v knjigah, veliko znanja vam manjka na praktičnem delu, to pa zato ker je država uvedla študentske napotnice in se študentom ni treba trudit za svoj denar.
kripo5
29. 07. 2009 12.29
pa strinjam se še s tistim stavkom, da si današnja mladina tudi ri.ti ne zna sama obrisat .. Študenti na izpitih zahtevajo od profesorjev, da jim povedo pravi odgovor!! .. svašta .. glupost nema granica ..
kripo5
29. 07. 2009 12.27
študentski servisi in določeni posamezniki gledajo nase, posledično pa zato trpi cela populacija .. Toliko, kot je nepravilnosti pri tem delu, jih vlade skupaj niso naredile! .. Bi se pa dalo vse skupaj rešiti z (nepodkupljivimi) inšpektorji .. seveda pa najprej potrebujemo sploh inšpektorje ..
Žuža88
29. 07. 2009 12.21
A je kšn študent pomislu na to kolk prispevkok more delavec plačat državi zato da lahko zastonj študerate, da dobivate štipendije in podobno, Zato da jih je 40% upisanih samo zaradi statusa. Če nam nebi država toliko trgala bi lahko dobil kot redno zaposlen zelo lepo plačo. Sej lih u tem je point da če se ukine delo preko študentskega servisa se bo zmanjšal tudi upis na fakultete, ker si usak tega ne bo mogu prvoščt. Seveda uni ki bodo želel študirati bodo že poskrbel sami zase in bodo denar poleg fakultete zaslužili sami z rednim delom, pa še fakulteto bodo pravočasno končali. Glede tega da 20letni otroc preživljajo svoje starše pa ne bom komentirou ker se mi zdi absurd da starši to gledajo. Js bom svojim staršem pomagal ko resnično ne bodo mogli več poskrbet zase. Ko pa berem tale forum se pa že usak drug študent oglaša da preživlja svoje starše. Pa še neki v sloveniji smo razvajeni glede prevoza,če imamo do službe ali fakultete 10, 20,50km. Zakaj pa morate vsi živeti v najemih...ker se vam ne da vozit usak dan? Kaj pa v državah kjer je mesto veliko toliko kot cela slovenija? Lih tko se ljudje usak dan vozijo, in je pri njih normalno da prevozijo 500km na dan.
alterego
29. 07. 2009 11.48
še ena misel - na študentskem delu se pa redijo še študentski servisi in ŠOS!
ekskluziv.scena
29. 07. 2009 11.41
binemaya, Jaz sem svoj študij že "izpeljal". Davno. To, kar pišeš so milo rečeno polovičarske rešitve, ki se lahko izidejo ali pač ne. Odvisno od primera oz. sreče. Pa samo še tvoj predlog glede inštrukcij pokomentiram... Če prav razumem namiguješ na delo na črno? Glede izbire študija pa - plansko gospodarstvo je že davno mimo. To je vse iz moje strani.
binemaya
29. 07. 2009 11.22
maximus329.07.2009, 11:02 Lahko pa se začasno prijavita na naslov kjer živita zdaj ( MARIBOR), pri vlogi priložita dokazila o najemnini in velika verjetnost je da do štipendije prideta.
binemaya
29. 07. 2009 11.16
enkg29.07.2009, 10:31 Glej, nima smisla, nisem tvoja mama da ti predavam kako izpeljat študij. Tukaj se vidi, da bodoči diplomanti (večina),si niste sposobni še svoje riti obrisat, kaj šele kaj več. Če hočeš biti bodoči profesor, profesorjev je že tako in tako preveč, službo boš zelo teško našel, verjetno boš pristal na borzi, tako kot večina in naši davki gredo spet v nič pri tebi in mnogih drugih (a si ne bi raje izbral študija kateri ima vsaj neko prihodnost). Glede dela pa pogodbeno lahko nudiš inštrukcije(tvoja smer študija) in tukaj se da lepo zaslužit. Pogodbeno lahko učiš tuje jezike...... In še enkrat je dokaz da je večina študentov ne sposobnih in študiraj samo za to da lahko koristijo bonitete (boni, napotnice....) Ukinit študentsko delo in spodbujat k poklicem kateri imajo prihodnost (ekologija, obnovljivi viri energije, ....)
maximus35
29. 07. 2009 11.02
binemaya: oba brata mam študenta, pa sta brez štipendije, ker pač fotrova plača presega mejo dobesedno za 1 evro. To pomeni da jima moram poleg fotra tudi jaz kaj prispevati, drugače ne gre, zato pa delata prek študentskega servisa, da si povečini sama plačujeta stanovanje v Mariboru. Če to ukinejo bo vse leše slabše.
yapi
29. 07. 2009 10.52
jst dam pa prou temu gaspariju glede tega. kok je brezposelnih samo zrd študentskega dela. res da študentje mn satnejo, a so edini k si lahko zmišlujejo kdaj bodo delal in dožvel sem ko so študentje ukazovali mojemu in njihovemu nadrejenemu. zdej pa a je to normalno al ne pa razmislte. kr nej ukinejo to. s tem da so uvedl študenstsko delo se je povečalo tut število študentov. a jih tut velika večina ne konča študija. pa smo spet tm. torej kdor bi želel študirat bi mogu met premožne starše oz. bi mogl starši use žrtvovat v svojga otroka. ne pa dons k majo usega pouhne riti. poleg tega zrd študentov delodajalci posvečajo ves svoj čas v iskanje študentov. če bi zaposloval delavce ne bi mel takih problemov.
ekskluziv.scena
29. 07. 2009 10.31
binemaya, Misliš, da te bodo npr. kot bodočega profesorja zaposlili na šoli - vmes, ko boš ti študiral(a) ob delu, banka pa ti bo razprtih rok dala kredit, da si boš tak študij financiral(a) ?? Priznaj, da imaš obilno denarno pomoč s strani staršev in debata bo potem vsaj približno realna.
binemaya
29. 07. 2009 10.26
govoriš, kot, da vsakega študenta čaka delo na pladnju - vmes pa si še lepo sfinancira študij ob delu, opremi stanovanje in kupi avto.... prosim te lepo... Če želiš ob študiju še avto, stanovanje ter vso opremo, živiš v narobni državi. če ob delu financiraš študij si naredil že veliko.
binemaya
29. 07. 2009 10.24
enkg29.07.2009, 09:421 Pusti redni študij, se zaposliš in študiraš ob delu. Ampak to ni lahko dosti je garanja in usklajevanja. veliko je fakultet tudi v drugih mestik, LJ je občutno dražja kot napr. Celje, Maribor, Murska.... Veliko je možnosti, samo pogum in ideje potrebuješ.
hrcekmuri
29. 07. 2009 10.14
CE SAM NE MORES POTEM VSAJ DRUGEMU POKVARI