Slovenija

Še en udarec Vzajemni

Ljubljana, 18. 04. 2007 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za zavarovalni nadzor od Vzajemne zahteva preklic skupščine o združitvi z Adriaticom Slovenico.

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, od katere Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) zahteva preklic skupščine, sklicane za 10. maj, je sporočila, da odredbo agencije še preučujejo in zaenkrat še ne razmišljajo o tem, da bi skupščino preklicali. Navajajo, da bo dokončna odločitev v zvezi z odredbo znana, ko bodo pravni strokovnjaki natančno preučili njeno vsebino, o čemer bodo javnost obvestili do konca tedna.

Agencija ugotavlja, da Vzajemna krši že zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ker napoveduje statusno preoblikovanje, kar pomeni v tem primeru prenos celotnega premoženja na Adriatic Slovenico po določbah zakona o zavarovalništvu in zakona o gospodarskih družbah
Agencija ugotavlja, da Vzajemna krši že zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ker napoveduje statusno preoblikovanje, kar pomeni v tem primeru prenos celotnega premoženja na Adriatic Slovenico po določbah zakona o zavarovalništvu in zakona o gospodarskih družbah FOTO: Kanal A

Vzajemna navaja, da so zunanji pravni strokovnjaki opozorili na vprašljivost odredbe. Tako med drugim v demokratičnih družbah ni znana praksa, da se ljudem prepoveduje, da se zberejo in javno razpravljajo o svoji lastnini. Takšna prepoved, za katero se je odločil predsednik senata AZN Jurij Gorišek, je zato vprašljiva tudi z vidika kršenja pravic, zagotovljenih z ustavo, navajajo v Vzajemni.

Zahteva predsednika senata AZN po preklicu skupščine je presenetljiva tudi zato, ker je celoten postopek povezovanja Vzajemne z Adriaticom Slovenico potekal transparentno in skladno z vso veljavno zakonodajo, ki določa postopek prenosa premoženja z vzajemne na zavarovalno delniško družbo. Poleg tega so cenitvi obeh družb pripravljali mednarodno uveljavljeni in največji tuji strokovnjaki, ki delujejo pod okriljem mednarodno priznane družbe Deloitte svetovanje. Gre za družbo, ki jo je tudi AZN priznala kot edino merodajno v primeru cenitve zavarovalnice Triglav, opozarjajo v Vzajemni.

Odločitev o usodi Vzajemne je stvar njenih lastnikov - 900.000 zavarovancev, ki se jim s takšno odredbo skuša odvzeti možnost razprave in odločanja o usodi zavarovalnice, katere lastniki so. Obenem se s tem želi zavarovancem Vzajemne odvzeti tudi priložnost, da bi s tem, ko bi prejeli delnice, njihovo lastništvo Vzajemne postalo oprijemljivejše, še menijo v Vzajemni.

Vzajemna je za 10. maj sklicala skupščino
Vzajemna je za 10. maj sklicala skupščino FOTO: POP TV

Agencija opozarja na kršitve

Kot je znano, je Agencija za zavarovalni nadzor Vzajemni izdala odredbo, v kateri zahteva preklic skupščine, napovedane za 10. maj. Agencija namreč ob sklicu skupščine, na kateri naj bi člani Vzajemne odločali o združitvi z zavarovalnico Adriatic Slovenica, in načrtovanem preoblikovanju opozarja na številne kršitve.

Minister za zdravje Andrej Bručan pa je minuli teden novinarjem povedal, da je predlog zakona o pogojih za statusno preoblikovanje Vzajemne pripravljen in da ga bo v kratkem obravnavala vlada. Rok za pripravo zakona se je sicer 12. aprila iztekel, vendar je Bručan poudaril, da gre le za "instrukcijski rok".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tllema
19. 04. 2007 11.12
Jaklič je isti cigan kot Mirko Strojan!Zavarovancem javno pošilja GROŽNJE kakšni bodo ukrepi zoper tiste,ki si bodo drznili glasovati PROTI združitvi!LOPOVŠČINA DO KONCA
semanticfields@gmail.com
19. 04. 2007 09.37
Lej no, zakaj pri PopTv naslavljate to novico z "Še en udarec Vzjaemni"? Saj to je vendar čisto zavajanje. Vzajemna je vzajemna zato, ker ni delniška. Le kdo bi si rad spet napolnil žepe?