Slovenija

Še dva uradna kandidata

Ljubljana, 13. 09. 2007 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uradnim kandidatom sta se pridružila tudi Gaspari in Türk, pri kandidaturi Pečaričeve pa se je zapletlo.

Svoje kandidature morajo kandidati, ki bi radi vstopili v predsedniški boj, vložiti najpozneje do 26. septembra.

Državna volilna komisija je potrdila predsedniški kandidaturi nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija in diplomata, nekdanjega slovenskega veleposlanika pri ZN Danila Türka. Z danes potrjenima kandidaturama Gasparija in Türka so skupno potrjene kandidature štirih kandidatov, ki se bodo 21. oktobra pomerili na volitvah četrtega predsednika države.

Mitja Gaspari, finančni minister v prvi vladi Janeza Drnovška, kandidira s podporo 6348 volivk in volivcev, nosilec njegove liste je nekdanji rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger. Med parlamentarnimi strankami Gasparija podpira opozicijska LDS.

Kot neodvisni kandidat s podporo volivcev se v predsedniško tekmo podaja tudi Türk, ki ga podpirajo opozicijska SD, koalicijska DeSUS in Združenje Zares. Kandidaturo je vložil z 10.717 zbranimi podpisi podpore. Nosilka njegove liste je nekdanja sodnica ustavnega sodišča Dragica Wedam Lukič.

Zaprosilo za dopolnitev

Marko Golobič je pojasnil, da bo komisija prosila stranko Akacije, ki je podprla Eleno Pečarič, naj dopolni kandidaturo.
Marko Golobič je pojasnil, da bo komisija prosila stranko Akacije, ki je podprla Eleno Pečarič, naj dopolni kandidaturo. FOTO: Dare Čekeliš
Prvi je kandidaturo 23. avgusta vložil Lojze Peterle.

S potrditvijo kandidature aktivistke Elene Pečarič pa bodo še počakali. Komisija bo namreč prosila predlagatelja, politično stranko Akacije, naj kandidaturo v treh dneh dopolni, saj ni razvidno, ali je bila konferenca te stranke, ko je izbirala kandidatko, sklepčna ali ne. To nikakor ne pomeni, da bi bilo kaj narobe s kandidaturo Elene Pečarič, je pojasnil tajnik državne volilne komisije Marko Golobič. Pomislek članov komisije se nanaša zgolj na postopke, ki so jih politične stranke ob določanju kandidatov dolžne opraviti v skladu z zakonodajo. Predsednik zunajparlamentarne stranke Akacije Marko Brecelj je namreč predložil pomanjkljiv zapisnik seje telesa stranke, ki je določil kandidatko, saj ni dovolj jasno razvidno, ali je bil dosežen zadosten kvorum, torej za sklepčnost potrebno število članov. Golobič je še pojasnil, da takšne pomanjkljivosti niso tako redke. Če formalne pomanjkljivosti ne bodo pravočasno odpravili, lahko komisija kandidaturo zavrne.

Gre za stranko koprskega občinskega svetnika in člana legendarne rockovske glasbene skupine Buldožer Marka Breclja. Borka za pravice invalidnih oseb Elene Pečarič, sicer predsednica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa, se v predsedniško tekmo podaja tudi s podporo treh poslancev, nepovezane poslanke Majde Širca, samostojnega poslanca Slavka Gabra ter poslanca italijanske narodne skupnosti Roberta Battellija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.