Slovenija

Sploh še imamo socialno državo?

Ljubljana, 07. 06. 2013 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

'Ta država ni ne pravna in ne pravična. Spet se breme krize lomi na brezposelnih,' opozarja bralka, ki se sprašuje, ali je zakon, ki enim brezposelnim omogoča enako pokojninsko zavarovanje za 110 evrov, drugim pa za 190 evrov, sploh v skladu z ustavo.

Brezposelni, ki so se po uveljavitvi pokojninske reforme in podražitvi odjavili iz obveznega pokojninskega zavarovanja, imajo le še danes čas za vnovično prijavo in ureditev statusa. Nižja premija in postopen dvig le-te bosta veljala za tiste brezposelne, ki so bili na zadnji dan lanskega leta prostovoljno vključeni v pokojninsko zavarovanje. Vsi drugi bodo morali zavarovanje kriti po novem zakonu, kar pomeni, da bo zanje zavarovanje dražje.

Za isti obseg pravic eni plačajo 110 evrov, drugi pa kar 190 evrov.
Za isti obseg pravic eni plačajo 110 evrov, drugi pa kar 190 evrov. FOTO: Thinkstock

O prostovoljnem pokojninskem zavarovanju za brezposelne smo zadnji mesec veliko pisali. Po prvi pritožbi zavarovancev je zakonodajalec popravil zakon tako, da je za vse že zavarovane uvedel postopen dvig premije, pred nekaj tedni pa je popravil še diskriminacijo glede različne šifre, pod katero so bili brezposelni prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. A brezposelni zavarovanci pred in po sprejetju pokojninske reforme še vedno niso v enakopravnem položaju, saj nekateri za zavarovanje plačujejo 59 evrov (za ožji obseg pravic) in 110 evrov (za širši obseg), drugi pa kar 190 evrov (za širši obseg, saj ožjega obsega ni več).

'Država ni ne pravna in ne pravična'

Postopni dvig premije velja za vse, ki so bili konec lanskega leta prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, vendar so bili prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje. Tisti, ki ste prejemali nadomestilo za brezposelnost, niste bili v zavarovanje vključeni prostovoljno, zato vam nižja premija in njen postopen dvig ne pripadata.

To pa je sprožilo precej nejevolje med brezposelnimi zavarovanci, ki so že tako najbolj ranljiva skupina. Naša bralka, ki je poskušala zavarovanje urediti za nazaj, saj se je zaradi podražitve premije morala na začetku leta odjaviti iz zavarovanja, je upravičeno jezna, saj so ji na Zavodu za pokojninsko zavarovanje (ZPIZ) dejali, da se ne more zavarovati za nižjo premijo, kljub temu da je bila 31. 12. 2012 brezposelna in vključena v zavarovanje. Ker je prejemala nadomestilo za brezposelnost, je bila v pokojninsko zavarovanje vključena, a ne prostovoljno, saj je zanjo zavarovanje plačeval zavod. "Meni, kot brezposelni osebi, ki sem bila prijavljena na zavodu dne 31. 12. 2012, ne pripadajo iste pravice, hkrati pa mi je bila kršena tudi možnost odločanja, saj z nadomestilom za brezposelnost nisem imela možnosti samoodločanja glede prostovoljnega plačila zavarovanja," opozarja bralka in dodaja: "S tega vidika ta država ni ne pravna in ne pravična. Spet se breme krize lomi ravno na sloju, ki je do sedaj že največ prispeval, saj je ostal brez sredstev za preživetje."

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujejo, da je takšen zakon. "Z novelo ZPIZ-2A se uvaja prehodno obdobje za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za ožji obseg za vse osebe, ki so to pravico imele na dan 31. 12. 2012. Se pravi, da se za ožji obseg lahko zavarujejo samo osebe, ki so bile na dan 31. 12. 2012 brezposelne (prijavljene na ZRSZ) in prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko zavarovanje, tako da se jim na ta način s prehodnim obdobjem do leta 2020 varuje pravica do vključitve za ožji obseg pravic," zakon tolmačijo na ministrstvu in dodajajo: "Osebe, ki so bile na dan 31. 12. 2012 brezposelne in so prejemale nadomestilo za brezposelnost, so bile na tej podlagi obvezno vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje."

Brezposelni, ki se v prostovoljno pokojninsko zavarovanje vključujejo letos, morajo mesečno plačati 190 evrov.
Brezposelni, ki se v prostovoljno pokojninsko zavarovanje vključujejo letos, morajo mesečno plačati 190 evrov. FOTO: Damjan Žibert

To pa pomeni, da bo naša bralka in vsi brezposelni, ki so prejemali nadomestilo za brezposelnost, morali za prostovoljno pokojninsko zavarovanje mesečno plačati kar 190 evrov, medtem ko bodo brezposelni, ki so bili v prostovoljno pokojninsko zavarovanje vključeni pred pokojninsko reformo za zavarovanje mesečno plačevali 59 evrov. Razlika bode v oči in marsikdo se upravičeno sprašuje, kje so zdaj enake možnosti za vse, za kar naj bi si prizadevali na ministrstvu. "Da se breme za prispevek za pokojnino poveča kar za 300 odstotkov, je res pravo norčevanje iz socialne države," je ogorčena naša bralka.

Od januarja dalje zavarovanja za ožji obseg pravic ni več

"Razlike izhajajo iz same narave vključenosti v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Potrebno je poudariti, da se je bilo mogoče po ZPIZ-1 v okviru prostovoljnega vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključiti za ožji ali širši obseg. Osebe, ki so se odločile za vključitev po ožjem obsegu, skladno z osmim odstavkom 34. člena ZPIZ-1, ob upokojitvi niso imele pravice do delne pokojnine, odmere pokojnine od najnižje pokojninske osnove, do odpravnine in oskrbnine, do varstvenega dodatka, do dodatka za pomoč in postrežbo, do invalidnine, do pravic za primer invalidnosti, razen do invalidske pokojnine in do dodatka za rekreacijo. Posamezniki, ki so bili brezposelni in so prejemali nadomestilo, so bili obvezno zavarovani v okviru obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja za širši obseg pravic," odgovarjajo na ministrstvu.

Brezposelna bralka, ki ima le še nekaj let do upokojitve, je dejala, da jo je znesek 190 evrov tako prizadel, da ga tudi s prihranki ne zmore več plačevati, zato se je bila primorana odjaviti, s tem pa se ji je tudi datum upokojitve močno zamaknil. (Slika je simbolična.)
Brezposelna bralka, ki ima le še nekaj let do upokojitve, je dejala, da jo je znesek 190 evrov tako prizadel, da ga tudi s prihranki ne zmore več plačevati, zato se je bila primorana odjaviti, s tem pa se ji je tudi datum upokojitve močno zamaknil. (Slika je simbolična.) FOTO: Thinkstock

Z letošnjim letom zavarovanja za ožji obseg pravic ni več, pojasnjujejo na ministrstvu, kar pomeni, da se vsi 'novi' zavarovanci zavarujejo za širši obseg pravic. "S sprejemom ZPIZ-2 se je možnost vključitve za ožji obseg ukinila, zato se morajo vsi posamezniki, ki prostovoljno vstopajo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje po 1. 1. 2013 vključiti za širši obseg pravic, kar posledično pomeni, da plačujejo tudi višji znesek."

Eni za širši obseg pravic plačajo 110, drugi pa 190 evrov

Se vidi, da je sektor javne uprave prav posvečen v tej državi in da smo delavci v gospodastvu ter ostali samo sredstvo za napajanje in izkoriščanje le-tega. Uganka mi je samo še, koliko tega dodatnega bremena lahko ta dva sloja še preneseta. Razočarana bralka

Če to drži, potem velja, da imajo brezposelni, ki so bili v prostovoljno pokojninsko zavarovanje vključeni konec lanskega leta, na položnici za ožji obseg pravic znesek 59 evrov, na položnici za širši obseg pravic pa 110 evrov. Znesek se jim bo postopno povečeval do leta 2020. To pa v neenakopraven položaj postavlja vse tiste 'nove' zavarovance, ki po pokojninski reformi nimajo več možnosti, da bi se zavarovali za ožji obseg pravic, za zavarovanje pa morajo mesečno plačati kar 190 evrov. Za isti obseg pravic in enake storitve morajo tako plačevati 80 evrov več.

Prostovoljno pokojninsko zavarovanje naj bi lansko leto plačevalo 23.223 oseb. Večinoma so to brezposelni, ki se odločijo, da bodo del svojih prihrankov porabili za plačilo prispevkov, študenti, ki v bori ponudbi delovnih mest nikakor ne pridejo do zaposlitve. Del denarja, ki ga zaslužijo preko študentskega dela, namenijo tudi za prostovoljno pokojninsko zavarovanje. Ko je prišla novica o podražitvi, se je več kot 7000 oseb odjavilo iz zavarovanja. A to zagotovo ni končna številka.
Prispevka, ki se po novem obračuna na podlagi minimalne plače, si brezposelni pač ne bodo mogli več privoščiti. Sledile bodo odjave iz zavarovanja, kar bo povzročilo luknjo v pokojninski blagajni.

Zavarovance bodo prizadeli še t. i. malusi

Nekdanji minister za delo Andrej Vizjak je ob sprejetju zakonodaje dejal, da je nova pokojninska zakonodaja bolj pravična, saj sledi temu, da kolikor si plačeval v pokojninski sklad, toliko boš iz njega dobil. Na spletni strani predlagam.vladi.si pa je nekdo zapisal, da je to zavajanje. V primeru prostovoljnega pokojninskega zavarovanja za brezposelne osebe se takšna doba imenuje doba dokupa, za katero pa veljajo malusi, in sicer 0,3 odstotke za vsako leto take dobe oziroma največ do 5 let oziroma 18 odstotkov. Malusa tisti, ki so redno zaposleni in prejemajo minimalno plačo nimajo, opozarja bralec, pa čeprav so zneski vplačil enaki. Kako lahko nekdo potem trdi, da gre za bolj pravično zakonodajo, se sprašuje bralec, ki dodaja, da se mu ne zdi pošteno, da so prispevki, ki jih plačujejo kmetje v pokojninski sklad, ostali praktično nespremenjen tudi po sprejetju ZPIZ-2A. "Sprašujem se, kdo bo tu kril pravično razliko? Odmera višine prispevka za prostovoljno pokojninsko zavarovanje je diskriminatorna – in to dvakrat: prvič zaradi tega, ker zavezancem povečuje premijo, drugič pa jim še manjša pravice, ki izhajajo iz podlage višine vplačil pri odmeri pokojnine z malusi."

Vladi predlaga, da zmanjša prispevek za prostovoljno pokojninsko zavarovanje ali pa odpravi maluse in tako popravi krivico, ki jo je sprejela z novo pokojninsko zakonodajo.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

u3pm
08. 06. 2013 11.03
+3
janković je rekel,da je država pravićna,pravna in socialna,ter lopovom prijazna!!!!!!1
stajerc3
07. 06. 2013 22.59
+4
nimamo socialne imamo pa mafijsko koruptivno državo
mideana
07. 06. 2013 21.19
+4
Ja ravno zaradi enih lenuhov ( ne vseh ), ki so mladi,zdravi lepo dobivajo 260 evrov socialne ,niti se ne trudijo ,da bi delali nastradajo ljudje ki imajo po 35 let in več delovne dobe ostali brez dela , bognedaj,da si invalid tik pred upokojem ,ti poteče nadomestilo ,dobiš z zpiza nadomestilo kot ,da si na socialni 260 evrov . Poznam pa tudi take ,delajo lepo na črno desetletja ,plačevali so pa slabih 60 evrov, da jim teče delovna doba ,to je zame izkoriščanje države,mene,tebe ki sem trdno delala 40 let. Pokojnine pa 430 evrov.
Meter
07. 06. 2013 19.44
+7
Pokojnina enaka plači Vsakemu izmed nas se zdi samo po sebi umevno, da odvaja določen del plače za svojo pokojnino. Redki izmed nas pa so izračunali, kaj dejansko plačujemo in predvsem, koliko! Kot osnovo vzemimo neto plačo 1000 EURO in vzemimo seštevek prispevka, ki ga plačuje posameznik (236 EURO), in tistega, ki ga plačuje podjetje (134 EURO), kar znese skupaj 370 EURO. Že po 23 letih bi privarčeval skupaj 146.850 EURO, kar bi ob vezavi zneslo letno 4.919 EURO obresti, kar pomeni mesečno 410 EURO. S takšno pokojnino danes živi kar nekaj upokojencev, ki so delali vse življenje. Po 29 letih bi ta znesek znašal skoraj 211.000 EURO, kar bi ob vezavi prineslo kar 7.068 EURO letno ali 590 EURO mesečno. Takšna bo verjetno višina naše pokojnine po obstoječem sistemu. Po 35 letih bi ta znesek znašal skoraj 300.000 EURO (natančneje 292.208 EURO),letne obresti pa 9.787 EURO ali 815 EURO mesečno. To pa je kar za 212 EURO več, kot je decembra 2008 znašala povprečna pokojnina (602,90 - podatek s spletne strani SPIZ). Če pa izračunamo, kaj bi to pomenilo pri 40 letih delovne dobe, pridemo do vratolomnega zneska 382.128 EURO. Tak znesek bi navrgel 12.800 EURO obresti letno ali kar 1.066 EURO/mesec. To pa je višina pokojnine, ki smo jo slišali v obljubah nekaterih strankarskih prvakov. Če bi torej želeli imeti mesečne prejemke po zaključku delovne dobe enako visoke, kot je vaša plača, ni potrebnega nič drugega, kot ukiniti pokojninski sistem, ki ga poznamo, in namesto tega uvesti le obvezo, kolikšen del od plače je posameznik dolžan varčevati za svojo starost. Sedaj pa še glavna razlika med predlaganim in obstoječim sistemom. Mesečni znesek 815 EURO, ki bi ga upokojenec prejemal po 35 letih delovne dobe, bi bile le obresti, kar pomeni, da bosta dedek in babica po svoji smrti zapustila dedičem celotno glavnico v znesku 584.416 EURO (2 x 292.208 EURO), s čimer bi lahko npr. vsak od štirih vnukov kupil luksuzno stanovanje ali hišo za 146.000 EURO! Razlike med obstoječim in predlaganim sistemom lahko strnemo v tri točke: 1. Mesečni prejemek upokojenca bi znašal v povprečju za 30% več kot sedaj, 2. upokojevali bi se lahko v povprečju 5 let prej brez obremenjevanja države, 3. po smrti bi za upokojencem ostalo v povprečju 292.208 EURO glavnice. Zelo pomembno vprašanje, ki logično sledi iz zgornje kalkulacije, pa je: kam izpuhti 292.208 EURO glavnice po vsakem umrlem upokojencu? Če upoštevamo statistični podatek, da je v letu 2008 umrlo 18.308 oseb, in če predpostavimo, da je bilo med njimi 10.000 upokojencev, je z njimi vred neznano kam izpuhtelo kar 3 milijarde evrov ali približno tretjina državnega proračuna! Zato predlagajmo vladi, da dosedanji pokojninski sistem ukine in namesto tega uzakoni obvezno varčevanje v znesku dosedanjega prispevka. Stroškov za sistem tako ne bo več, njegovo vlogo bodo prevzele banke in zavarovalnice, ki bodo z dobro naložbeno politiko tudi kaj zaslužile in državi prinesle nove davke. Posledice takšnega sistema bi bile naslednje: 1. zaradi zgodnje upokojitve bi več mladih dobilo zaposlitev, 2. zaposleni bi se upokojili po 35 letih delovne dobe in bi zdravi uživali starost, 3. s privarčevano glavnico bi lahko rešili stanovanjski problem mladih za večno, 4. izračun pokojnine bi bil jasen in predvidljiv, predvsem pa neodvisen od vlade. A ravno četrta točka je tista, ki politiki (predvsem Desusu) ne more biti po godu, saj bi s tem postale pokojnine jasne in urejene in nihče več ne bi mogel pred volitvami obljubljati 1.000 EURO najnižje pokojnine ali s to občutljivo populacijo kakor koli drugače manipulirati. Zato lahko pričakujemo le, da se bo sistem, ki bi se moral sam vzdrževati, začel zadolževati, vlada pa bo začela v obliki davkov pobirati vsem, ki še kaj imajo, da bo lahko ohranila trenutni pokojninski sistem (z nekaj kozmetičnimi popravki). Nihče pa se očitno ne zaveda, da bo zvišanje starostne meje za upokojitev in bonitete za delo po tej starosti še dodatno skrčilo že tako ozek izbor kvalitetnih de
Meter
07. 06. 2013 19.48
+8
Nihče pa se očitno ne zaveda, da bo zvišanje starostne meje za upokojitev in bonitete za delo po tej starosti še dodatno skrčilo že tako ozek izbor kvalitetnih delovnih mest za mlade. Ko poslušamo nekatere predstavnike oblasti, se nikakor ne moremo znebiti občutka, da je njihov cilj čim krajši čas med upokojitvijo in pogrebom, zares optimalno pa bi bilo, če bi ljudje umrli kar na svoj zadnji delovni dan.
mkmorfius
07. 06. 2013 20.30
+4
Feinstein
07. 06. 2013 18.37
-3
Zdaj smo socialna drzava, ko je vladal Jansa pa ne....
Saloreich
07. 06. 2013 19.07
+3
Ja, za javno upravo, FDV-jevce, kulturnike, borce posle 45... :)
24vohomurckov
07. 06. 2013 17.17
+5
...no,za nekatere socialna država deluje!!...brez pardona..,ker mora...,da zakrije in prikrije NEdelo pristojnih služb in vsakokratne oblasti...namreč;strojančkotovi dobivajo pomoč,ki najbrž NI posojili,v znesku 13 000 evrov..vsak mesec...verjetno do smrti!!..
betka300
07. 06. 2013 16.02
+9
ta ki piše zakon bi ga poslal domov in ga tako fajn kaznoval, saj ga piše celo letošnje leto in še ni ugotovil skupine brezposlenih, ma super smo... SEMOLIČ kje si, kaj so te dodatno plačali, da si tiho???
PERICA 1
07. 06. 2013 15.51
+2
Res je da v tej državi ni enakopravnosti. Jaz sem zaposlen za polovični čas in si plačujem polovico prostovoljnega pokojninskega zavarovanja, da se mi šteje potem poln delovni čas in mi, ki smo zaposleni na takšen način smo torej zdaj kaznovani, ker delamo in moramo plačevati višji znesek. A nihče ne ve, da je tudi plača polovična. kje je tu zdaj pravica, a ne bomo vsi enkrat v penziji in eni bodo do tja prišli zelo poceni eni zelo drago. Tudi sam se sprašujem kako si sploh brezposelni lahko plačuje ta znesek že do sedaj, če pa nima dohodkov. Edini možnosti sta delo na črno ali pa partnerska pomoč. Ali pa imajo toliko prihranjeno. Skratka kaos kaos. Zakone pa si tako sproti zmišljujejo, kot jim paše.
Metulj?ica1304
07. 06. 2013 15.49
+4
Itak, da ni v skladu z ustavo. Ustava se je pisala, ko je bila brezposelnost še neznanka. Pameten je tisti, ki 190 €, če jih že ima, skrije v štumf in bo črpal, ko bo v penziji, ta bo glede na napovedi kmalu povprečno kakih 100 €/mesec. Res ne razumem, kdo je tak osel, da to plačuje.
Joker3
07. 06. 2013 15.46
+5
Socialna država je samo za bogate, za reveže je pa že dolgo ni več.
betka300
07. 06. 2013 15.13
+8
ŠE ENI SMO NASTRADALI NA NAS JE DRŽAVA POZABILA. BREZPOSLENI KI SI PLAČUJEJO PO 3 ODSTAVKU 34. ČLENA ZPIS-1 IMAJO TUDI POLOŽNICO 190 EUR. Jaz sem se odjavil iz zavarovanja, saj kot brezposlen ne morem tega plačevati. Na tej podlagi sem si plačeval, ker so mi na Zavodu za zaposlovanje tako svetovali in nisam v evidenci. Na ZAVODU sem se ODJAVIL, ker niso par let naredili nič, samo me klicali in mi živce dvigovali, ponudili nobene službe, iščem si sam. Tam so delali samo kljukice, da so si opravičili delovnik. SRAM ME JE DA ŽIVIM V TAKI DRŽAVI, KI OD NAJBOLJ ŠIBKIH POBIRAJO KRUH.
betka300
07. 06. 2013 15.18
+10
JA in potem včeraj pišejo, da se je brezposelnost v SLO zmanjšala. Seveda se je, če so se ljudje odjavili iz zavarovanja....Mega jim je...
24uric
07. 06. 2013 13.09
+10
politiki in drugi državni uslužbrnci bodo rekli da imamo socialno državo
Frankly
07. 06. 2013 13.06
+4
"... doba dokupa, za katero pa veljajo malusi, in sicer 0,3 odstotke za vsako leto take dobe oziroma največ do 5 let oziroma 18 odstotkov. " Menim, da je v tem stavku napaka in to velika! Malusi se zaracunavajo 0,3% za vsak MESEC in ne leto. Poleg tega nikjer ne najdem podatka, kaj tocno ti malusi pomenijo v koncnem izracunu pokojnine?
BenQurer24
07. 06. 2013 12.52
+9
Ni res, da državi ni mar za vas! Če ne verjamete, nehajte plačevati položnice.
ivica26
07. 06. 2013 12.47
+18
Vazn da strojanovi usak mecec dobijo 14.000 e to je pravna drzava banda
Marija Isteni?
07. 06. 2013 12.22
+15
To je velika svinjarija,kar se sedaj dogaja,plačevala sem celih pet let a sedaj moram pa kar 190 evrov,to zame ni pravna država.
Biofanatik
07. 06. 2013 12.08
+9
Pa tolk so ploskal Vizjaku ob sprejemu reforme, jo že popravlajo ker bo velika večina dobila 250€ penzije
davaj
07. 06. 2013 12.06
+8
Vsi, ki so bili pred 31. 12. 2012 prijavljeni na ZRSZ in niso bili vključeni v prostovoljno zavarovanje, ker so uveljavljali pravice za primer brezposelnosti in bili zato zavarovani na drugi podlagi, niso upravičeni do znižanega plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To pomeni, da so sankcionirani, ker so uveljavljali pravice iz zavarovanja za primer brezposelnosti! Znesel 190 evrov za zavarovanje lahko plača samo brezposelna oseba, ki se preživlja z delom na črno. Vsi drugi pa bodo ostali brez zavarovanja. Kje je logika te države, da najprej jemlje tisim, ki imajo najmanj?!
santamaura
07. 06. 2013 11.57
+24
Sploh še imamo socialno državo? Ne Sploh še imamo državo? Da - Dokaz so položnice in davek na sladke pijače
Jimi1
07. 06. 2013 12.37
+10
Migremonadob
07. 06. 2013 11.55
+3
Danes sem prebral: -Grčija brezposelnost na 26,8% 1,3 milijonov prebivalcev brezposelnih. -Francija ne beleži od leta 1998 tako visoko brezposelnost. -Finska je v recesiji, beležijo padec vsega, 8,8% brezposelnih. -Poljska beleži najnižjo rast v zadnjih desetih letih. -V Nemčiji sodijo dva mladeniča ki sta kradli iz smetnjakov zavrženo hrano. Lepa prihodnost se nam obeta, predvidevam lepo božičnico konc leta in začetek drugega pa to ....
evian2016
07. 06. 2013 13.23
+6