Slovenija

Se boste 'pridružili boju'?

Ljubljana, 27. 11. 2009 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Moram si sposojati denar od svojega otroka, namesto da bi mu pomagala ... Še položnic si ne morem plačati. Naj se ljudje zbudijo in gredo na ulice. Meni je vseeno, slabše, kot je, ne more biti ..." svojo zgodbo pred demonstracijami opisuje delavka Mira.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je pred napovedanimi sobotnimi delavskimi protesti na spletni strani Youtube objavila poziv k sodelovanju z geslom 'Pridruži se boju'. Nekateri delavci so spregovorili o svojih zgodbah.

"Ne vidim izhoda. Da si moram jaz od svojega otroka sposojati denar, namesto da bi si on od mene ... Jaz bi mu morala pomagati, pa s svojo plačo ne moram niti plačati položnic. Od česa bom pa jedla in živela? Upam, da se bodo ljudje zbudili iz zimskega spanja in bodo šli na cesto. Meni je vseeno, nimam se česa več bati. Slabše, kot je, ne more biti," je povedala Mira Maksič.

"Resnica je, da je vsako leto slabše. Nekdo ima 30 let delovne dobe, drugi 15, pa imata oba 597 evrov bruto plače. Je to plača za 30 let delovne dobe? Kako bo, ko bo šel v penzion? S čim se bo preživel? Moraš plačati stanovanje, vodo, elektriko ... nihče te ne vpraša, ali imaš ali ne. Najprej plačaš to, potem pa kar ti ostane. Komaj preživiš do konca meseca, ampak to je s četrt kruha in eno malo salamo," opisuje Mustafa Sarajlić.

"Konec novembra je in v našem podjetju ne kurimo. Ponavadi  ne kurimo do novega leta, svetlobe nimamo, ropot je hud ... Ne vem, če bi kdo do 55 leta lahko delal v teh pogojih. Delavci se bojijo spregovoriti. Strah jih je – danes je težko dobiti novo službo. Dokler se bomo bali, ne bo nič," opozarja Samo Zorec.

Branka Boškar pa dodaja: "Ta mizerija in poniževanje delavcev in njihove stroke se mora nehati. Nič več prositi – zahtevati! Vse, kar imamo, so delavci prislužili – Cankarjev dom, ceste, šole, vrtci ... Zdaj je dovolj, ko se enkrat kaplja prelije, je prepozno. Delavci so ogorčeni, so na robu. Ko je delavcu enkrat dovolj, ko nima ničesar več ... kaj mu preostane?" 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dejansports
29. 11. 2009 08.09
Pa ljudje božji takole en shod to ni nič na ulice in ne delat dokler ne odobrijo. Se nasvet za naso nesposobno vlado in menegerje. Če je manager sposobn zagotoviti 1000 € plače za svoje delovce nej ima plačo zarad mene 10000 x večjo od minimalne. Če pa ni sposoben zagotoviti plače nad pragom revščine, potem si ne zasluzi niti 2000 € plače. Imamo pa tudi najvišji prispevek na svetu, da futramo nesposobne ljudi, ki so nas pripeljali kamor so nas. Denarja je pač koliikor ga je samo pošteno ga je treba razdeliti.
pegaz
29. 11. 2009 01.17
Ulikses, nekaj na tvoj komentar o delavcih in menedžerjih Kaj ti bo dobra mlekarica v hlevu, če je ne boš znal sam pomolsti (=delodajalec). Imeti moraš delavca, ki to zna, pa četudi bo imel le srednješolsko izborazbo ustrezne smeri. Ja, menedžerji pa bi morali biti odgovorni za svoje delavce in za njih ustrezno poskrbeti. Tako kot ata in mama za svoje otroke, če se odločita za njih.
opore?nik
28. 11. 2009 17.16
KAKŠNO IZJAVO PA JE DAL DRAGI EX PREDSEDNIK MILAN O SAMI STAVKI INO ZAHTEVAH SINDIKATOV??
Hamzibeg
28. 11. 2009 11.47
Ulikses 27.11.2009, 20:48 // je napisal-a: ok, od kod pa bodo delavci dobivali plače, če bodo vse firme zaprte? a misliš, da bi država prenesla tako velik pritisk na socialne podpore? a veš, kakšen kaos in kolaps bi povzročila taka akcija? ne 100000 brezposelnih, milijon bi jih bilo, pa še državo bi razvukalo do neba... vseeno mislim, da je bolje dobivati neko mizerno plačo pa met vsaj minimalno pokrito socialno in zdravstveno zavarovanje, kot pa zyebat celo slovenijo. problem je seveda, ker nekaterim uspe dobivat višjo socialno podporo kot pa je minimalna plača... to je nonsense, samo to mora država odpraviti // konec citata Bolj kot to od kod bodo delavci dobivali plače, me skrbi od kod jih bodo dobivali naši politiki? Od kod naši managerji? Od kod bodo financirali članstvo v EU? ITd... Delavci, ki dobivajo 500 € ali manj, se bodo - bomo že nekako znašli. Saj smo navajeni stagnirati na robu eksistence. Še največji svetovni ekonomisti nam ne znajo povedati po kakšni teoriji preživimo s 500 € (600 € ni nič drugače) na mesec, kjer samo stanovanje stane 300 €/mesec ostali stroški. Če bi banke ukinile kreditiranje, trajnike in kreditne kartice bi že zdavnaj prišlo do kolapsa v sistemu. Tako so pa ljudje tiho, saj so vsak mesec globje v dolgu. Zadolženi je pa tiho dokler denarja ne vrne, vrniti ga pa ne more nikoli. Vedno so jih ene in iste grožnje. Od koga se država financira, če ne od delavcev? Od koga imajo managerji plače, če ne od delavcev? LP
stojan1111111
28. 11. 2009 09.41
Naj vlada določi najnižjo in najvišjo neto plača in najnižjo in najvišjo pokojnino če ne je treba zamenjati in s stavko uničit gospodarstvo. PRAVIČNA DELITEV MATERIJALNIH DOBRIN JE POGOJ ZA USPJEŠNO GOSPODARSTVO IN BLAGINJO DRŽAVLJANOV. Najnižja neto plača 600 evrov najvišja neto plača 3000 evrov, najnižja pokojnina 500 evrov najvišja pokojnina 700 evrov bi mogoče bila poštena??? ČE VLADA NE DOLOČI NAJNIŽJE IN NAJVIŠJE NETO PLAČE IN NAJNIŽJE IN NAJVIŠJE POKOJNINE TREBA DA PADNE IN RAZPIŠE NOVE VOLITVE?? MI BOMO GLASOVALI ZA LJUDI KI BODO DOLOČILI NAJBOLJ POŠTENO NAJNIŽJO IN NAJVIŠJO PLAČO IN POKOJNINO??? Naslednja stavka na delovni dan in tako naprej dokler ne bodo izpolnili zahteve delavcev???
zulj001
28. 11. 2009 09.02
To kar tvezi g.Milič je neverjetno.Popolnoma isti besednjak je uporabljal pred dvemi leti ko je bil BDP 6,5%.To anarhijo je potrebno presekat pa če delo zgubi še 150000 .Ta scenarij bi potrdil tezo, da državo in pa gospodrstvo v pretežnem delu vodijo nesposobneži.Bojim se ,da g. Semulič samo "glumi", ko bo treba sprejetii konkretne ukrepe se bo pa skril ,kot vedno do sedaj .Če bi se to zgodilo potem .......
8JASMIN
28. 11. 2009 07.57
POŠTENI SLOVENCI, KI NAS JE VEČINA STOPIMO SKUPAJ IN POKAŽIMO, DA NE PODPIRAMO TEH RDEČIH NESPOSOBNEŽEV IN NEPOŠTENJAKOV. DO SEDAJ NISO POKAZALI NIČ IN ČISTO NIČ, SAMO KADROVANJE JIH JE IN SAME LAŽI. NAS BODO ZAPUFAL ZA 100 LET, PAČ KOMUNAJZARJI NESPOSOBNI, KOT NEKOČ V JUGI.
VolilecSI
28. 11. 2009 03.14
partijski sindikalisti so paraziti in nastopači!
Vodkaa
28. 11. 2009 01.30
misija1 Sej sem pricakoval minuse. Se ve kdo mi jih dava. Najprej iscite napake pri sebi, potem pri drugih. Tako pac je. Kakor si si postlal, tako bos spal. Menda ja ne bo imel delavec z 3 letno srednjo solo, enake place kot nekdo ki je hodil 4 leta v srednjo, potem pa se 4 na fakulteto, po moznosti pa se kaksni 2 za naprej. Kljub temu da sam padem v rang 4 letne srednje sole, se vedno gledam realno. Tako pac je, utopicno je razmisljanje nekaterih. Vsi bi samo menedjerje tolkli. Kot prvo a ti tekmuješ kle z minusi?? * te gleda tebe pa tvoje minuse... povem ti loh da maš ti revež oprane možgane, ti boš naredil kar ti bojo ukazal. Zadnič po radiju sm poslušu da je nekdo reku "delo je zame privilegij in zato ne stavkam", * Jutri me zanima kdo bo pametn na protestih? tuki ne igra vloge izobrazba (vidm da teb tut doktorat ne bi pomagu) od srednje šole nisi pa odnesu čist nč
Misija1
28. 11. 2009 01.20
Sej sem pricakoval minuse. Se ve kdo mi jih dava. Najprej iscite napake pri sebi, potem pri drugih. Tako pac je. Kakor si si postlal, tako bos spal. Menda ja ne bo imel delavec z 3 letno srednjo solo, enake place kot nekdo ki je hodil 4 leta v srednjo, potem pa se 4 na fakulteto, po moznosti pa se kaksni 2 za naprej. Kljub temu da sam padem v rang 4 letne srednje sole, se vedno gledam realno. Tako pac je, utopicno je razmisljanje nekaterih. Vsi bi samo menedjerje tolkli.
Vodkaa
28. 11. 2009 01.16
pa če pogledaš kolk nekih nagrad je blo izplačanih, za koga *... ???? suh kruh, vodo pa cele dneve šaflat pesk z enga kupa na drug kup!!!!
Vodkaa
28. 11. 2009 01.12
Ulikses kot prvo nimaš pojma o nobeni stvari!! pridi jutri na protest... pa se deri svoje spodaj napisana razmišlanja na ves glas!!!!!!!! oprosti ampak si en navaden * in zaradi takih je država takšna kakršna je. najbrž ti je fotr zrihtu kariero za ceu lajf pokakanc mali
urbee
28. 11. 2009 01.07
Kok bi lahko mel denar za delavce ce majo pa tam v EU poslanci 20 jurjev place pa jo prejemajo se 5 let po tem ko nehajo. Preracunajo naj mal kolk delavcev bi mel za 100eu visjo placo s tem.
Ulikses
28. 11. 2009 00.43
ena zadeva je pri nas zelo pogosta: sprijeno razmerje do materialnih sredstev in financ - kolko delavcev, ki bodo jutri na ulicah, ima v lasti za vsaj 0,5 mio nepremičnin? verjetno vsaj 90%....pa se noben od njih ne vpraša, če res rabi bajto za 3 generacije met noter....dejansko je za navadno družino čisto dovolj 2 sobno stanovanje, ne pa neki gradovi... se pač del nepremičnin proda in se (ko se cajti na borzah malo zboljšajo) zadevo naloži in ima kaj koristi od obresti...pa bo še kaj poleg plače prikapljalo v družinski proračun.
Ulikses
28. 11. 2009 00.41
pa še to...marsikateri manadžer dela cele dneve vikende...
Ulikses
28. 11. 2009 00.39
mentos12 27.11.2009, 22:43 0 Ulikses: Na marsikaterem delovnem mestu delavec še zdaleč ni odgovoren samo za svojo rit,kot praviš. V mnogih podjetjih morajo delavci,še celo zdaj ko so šli na 36 delavnik,delati po cele dneve in še kakšno soboto.Tako da so že v tem pogledu delavci prevarani in delajo nadure. So delavna mesta,kjer zaradi slabega dela,napak pri delu,delavci plačujejo kazni itd. V marsikaterem podjetju ko direktor zafura firmo ali jo dobesedno okrade,krši kolektivno pogodbo,zakone itd. ga nihče ne pokliče na odgovornost,ne plača kazni ali zelo redko.Vse kar naredi je to da odstopi iz mesta direktorja. Kar se tiče minimalca nisem mislil da mora bit direktor in delavec na minimalcu. Še sploh zdej v tej krizi in pri teh minimalnih plačah bi moralo bit razmerje plač največ 1:5 . jaz se strinjam, da so minimalci prenizki...ampak zakaj misliš, da so tako nizki? če bi hoteli naši menedžerji samo izkoriščati, potem bi morda proizvodnjo selili kam, kjer je cenejša delovna sila, ne? gre se za osnovno matematiko. in ne boš me prepričal, da je delavčevo delo skoraj enakovredno menedžerjevemu - še vedno je delavec odgovoren samo zase, manedžer oz. delodajalec pa za celo firmo...in to je bistvena razlika, zaradi katere so tudi take razlike v plačah; kaj se zgodi, ko se delavcu reče, naj si odpre lastno firmo in naj sam kaj ustvari? zbeži od straha... in zato bodo delavci vedno delavci, menedžerji pa menedžerji; prvi niso sposobni prevzemati odgovornosti, drugi pa si vsaj upajo probat. razlika 1:5? hm, to je zanimivo razmerje...spominja me na bivšo jugo, ko so vodilni kadri delali za celo firmo... poglej, slovenski delavec je v povprečju 2-3x slabše plačan kot v EU; slovenski manadžer pa 10-15x... moje mnenje je, da si predsednik uprave uspešne multinacionalke z 10000zaposleni zasluži 10k eur plače. morda bi lahko šparali pri nagradah in kaj več dobička delili med delavce, to že...samo tudi s tem se situacija ne bi bistveno izboljšala. sej tudi, če bodo nekoč dvignili ta minimalac za 200eur...čez 1 leto bodo spet delavci na ulicah, da jim je to premalo, ker s 600eur pa si ja ne moreš privoščit savne in jacuzzija v dnevni sobi...
Misija1
28. 11. 2009 00.22
@ Ulikses: Podpis pod tvoj post. Koncno pametni stavki. Res ne razumem zakaj ljudje, ko so v stiski, vedno krivijo celi svet za vse tezave. Ocitno je to v nas. Nerealno je pricakovat da bodo delavci imeli visje place kot pa nekdo ki ima koncano visjo solo in tako naprej se bolj odgovorno delo. Najbolj smesno mi je pa to, ko je gospodicna zgoraj v videu oblecena v najlepsa in trend oblacila, govori pa kako nima denarja za hrano in poloznice. Tu nekaj ne gre skupaj. Osebno na zalost poznam veliko primerov prijateljev, ki so isti. Sinfajo vse povprek, drzavo in vse, direktorje in vse. Da pa bi krivca za situacijo iskali v sebi in svoji preteklosti, to pa ne!
star1
27. 11. 2009 23.54
Če kdo jutri sreča Semoliča naj ga vpraša kakšna je njegova plača.Nakladalec megle, umakni se in pusti mlade,da prevzamejo oblast!!!!
WikiX
27. 11. 2009 23.44
Predlagam, da se protestom pridruži eden največjih sindikatov, naše (mislim naše dobesedno) Slovenske železnice in vsakomur omogočijo brezplačen prevoz, v Ljubljano in nazaj. Če so furali orožje in drugo robo za Hrvate, naj enkrat zastonj peljejo še gospodarja. Mislim, da bodo še potrebovali našo naklonjenost in takrat jim vrnemo roko. Tega bo vesela predvsem študentarija in ostali, ki ne moremo pešačiti tako daleč, si pa srčno želimo biti zraven. Prinesemo domače pridelke, jajca in paradižnik, da bo bolj pestro!
mentos12
27. 11. 2009 22.43
Ulikses: Na marsikaterem delovnem mestu delavec še zdaleč ni odgovoren samo za svojo rit,kot praviš. V mnogih podjetjih morajo delavci,še celo zdaj ko so šli na 36 delavnik,delati po cele dneve in še kakšno soboto.Tako da so že v tem pogledu delavci prevarani in delajo nadure. So delavna mesta,kjer zaradi slabega dela,napak pri delu,delavci plačujejo kazni itd. V marsikaterem podjetju ko direktor zafura firmo ali jo dobesedno okrade,krši kolektivno pogodbo,zakone itd. ga nihče ne pokliče na odgovornost,ne plača kazni ali zelo redko.Vse kar naredi je to da odstopi iz mesta direktorja. Kar se tiče minimalca nisem mislil da mora bit direktor in delavec na minimalcu. Še sploh zdej v tej krizi in pri teh minimalnih plačah bi moralo bit razmerje plač največ 1:5 .