Slovenija

Se bodo z novim koalicijskim dogovorom na novo premešale karte?

Ljubljana, 16. 12. 2013 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki koalicije so se pogovarjali o novi koalicijski pogodbi, ne pa o rekonstrukciji vlade. Vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša pa meni, da bo treba "na novo premešati karte" in se dogovoriti, kateri resor bo posamezna stranka pokrivala.

Podpis koalicijske pogodbe - 3
Podpis koalicijske pogodbe - 3 FOTO: Miro Majcen

Po odstopu dveh ministrov in negotovem položaju še nadaljnjih dveh ministrov so se predstavniki koalicije na današnjem kolegiju pri premierki Alenki Bratušek pogovarjali o novi koalicijski pogodbi.

Prvak DL Gregor Virant je pojasnil, da se bodo v skladu z dogovorom ministri aktivno vključili v pripravo koalicijske pogodbe in vsak za svoj resor pripravili besedilo, ki bo zajemalo posamezna delovna področja. Osnutek bo PS kot največja vladna stranka pripravila do konca leta, nato se bodo začela konkretna usklajevanja, je napovedal.

Vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša ni želel špekulirati, kakšna bo vsebina nove pogodbe, bo pa ena od najpomembnejših tem zagotovo zdravstvo, je poudaril. Prepričan je tudi, da bo istočasno z novim dogovorom o sodelovanju prišlo tudi do rekonstrukcije vlade, čeprav o tem danes niso govorili. V tem primeru bo treba "na novo premešati karte" in se dogovoriti, kateri resor bo posamezna stranka pokrivala.

"Težko je sicer napovedovati morebitne menjave ministrov, je pa res, da sta pod vprašajem dva ministra," je dodal Jurša. Pri tem je seveda mislil na ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, ki se bo moral zagovarjati pred očitki iz interpelacije, zaradi kriminalističnih preiskav pa je zdaj v središču pozornosti še obrambni minister Roman Jakič.

Koalicijski predstavniki se sicer danes, kot je pojasnil Virant, niso pogovarjali niti o Jakiču niti o Omerzelu. Pri slednjem po Virantovih besedah še vedno velja, da bo svojo plat zgodbe pojasnil poslanskim skupinam koalicije, a doslej se je infrastrukturni minister sestal le s poslanci DeSUS.

Najpomembnejše v tem trenutku je to, da je treba po odstopu gospodarskega ministra Stanka Stepišnika in ministra za zdravje Tomaža Gantarja izpraznjeni mesti čim hitreje zapolniti, je dejal prvak DL.

Jakičevega primera Virant kot notranji minister ni želel komentirati. Je pa zagotovil, da bo policija v tem in vseh ostalih primerih delo opravila "profesionalno, učinkovito in nevtralno, ne glede na to, kdo je udeležen v postopku".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
16. 12. 2013 19.44
Na novo premešal karte, nato pa ( otroško igro ) lažnivca igral, kot to že zdaj počno, zahtevnejšik iger pa itak ne znajo.
Thruma
16. 12. 2013 17.33
+7
Karte se bodo res ponovno mešale. Žal pa se bodo delile istim ljudem.
batom@pinkponk.com
16. 12. 2013 15.50
-2
a desus bi karte mešal? zdaj ko so zavozili zdravstveni resor, bi imeli pa kaj drugega???
me987
16. 12. 2013 14.24
+6
najbolje bo, da si vsi poslanci določite, katera karta boste. potem naj se vse te karte zmešajo, pozabijo v žepu hlač, ki se bodo malo za tem oprale, ven pa bo prišel žmukelj papirja, ki bo idealen za reciklažo, opran, bele barve, kot nalašč za straniščni papir ;)