Slovenija

Koalicija brez sprememb, SD na rehabilitacijo

Ljubljana, 27. 11. 2010 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Pahor je na razširjeni seji predsedstva stranke še enkrat poudaril, da ostaja zvest napovedim iz leta 2008. Vlada bo z reformami nadaljevala. Javnosti je treba spremembe predstaviti na razumljiv način, je še dodal.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Damjan Žibert

Vodstvo SD se je danes sestalo na razširjeni seji predsedstva stranke. Vlada bo v prihodnosti nadaljevala s strukturnimi reformami, te spremembe pa je treba javnosti predstaviti na lahek in razumljiv način ter pojasniti, da jih vlada izvaja v skupno dobro države in ne v prid neke privilegirane skupine, je povedal premier in predsednik stranke Borut Pahor.

Kot je dejal Pahor, je zadovoljen z današnjo razpravo na klavzuri, ki je pokazala strinjanje v stranki za vztrajanje pri reformah, in tudi določeno točko kritičnosti, kje ljudje vlade niso uspeli razumeti pri izvajanju reform. Tako iz razprave ni razumel, da bi se stranka zaradi dosedanjega volumna reform in sprememb teh ustrašila in da "bi morali dati nogo na bremzo".

Koalicija brez sprememb, SD na rehabilitacijo

Tako napoveduje, da kot predsednik stranke in predsednik vlade ostaja zvest napovedim iz leta 2008. Ob tem vlado ocenjuje kot homogeno. Za homogenost koalicije pa si bo prizadeval tudi v naprej, sprememb v njeni sestavi ne načrtuje, je dejal.

Glavni tajnik SD Uroš Jauševec je napovedal "rehabilitacijo stranke". V stranki so po njegovih besedah zaradi tako intenzivnega obdobja izčrpani – to je prva klavzura po petih letih zaporednih volitev. Vseeno pa si bodo v stranki prizadevali, da bodo ljudje te reforme razumeli kot nujne.

O podrobnostih, kako se bodo v stranki lotili pojasnjevanja nujnosti reform, se še niso dogovarjali, bodo pa to storili v naslednjih dveh tednih, napoveduje Jauševec.

Jauševec je napovedal rehabilitacijo stranke.
Jauševec je napovedal rehabilitacijo stranke. FOTO: Jani Dolinšek

PS SD brez Magajne spet enotna

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je dejal, da je poslanska skupina po odhodu Andreja Magajne enotna pri podpori vladnim reformam, pri podpori predsedniku vlade in vladi kot celoti. Koalicija v državnem zboru deluje, ta vlada in ministri pa imajo dovolj zaupanja, da njihove predlagane rešitve državni zbor tudi sprejme, poudarja Kontič.

O lokalnih volitvah po besedah Jauševca beseda ni tekla, bodo pa o tem razpravljali januarja na rednem predsedstvu stranke. Po besedah Pahorja pa beseda ni tekla niti o nekdanji vodji premierjevega kabineta Simoni Dimic.

Javnomnenjske raziskave le ''zrno soli''

Javnomnenjske raziskave – na eni izmed njih je SD zasedla tretje mesto – je po treba po Pahorjevem mnenju "jemati z zrnom soli". Sicer pa bi bilo po njegovem mnenju sramotno, če bi zaradi rezultatov javnomnenjskih anket spreminjal politiko. Zato poudarja, da ne bo pristal na to, da bo iz strahu pred nepopularnostjo, te ukrepe zaustavil. Kot pravi, tudi tej temi na klavzuri niso posvetili velike razprave.

Sicer pa Pahor svari, da kdor bo s prevelikimi pričakovanji prepričal ljudi na prihodnjih volitvah, bo zelo hitro velik poraženec, ker pričakovanj ne bo mogel izpolniti.

Tekavčičeva: Kdo drug bi učinkoviteje vodil vlado

Tekavčičeva meni, da bi kdo drug učinkoviteje vodil vlado.
Tekavčičeva meni, da bi kdo drug učinkoviteje vodil vlado. FOTO: Damjan Žibert

Članica SD in ljubljanska mestna svetnica Metka Tekavčič pojasnjuje, da trenj znotraj stranke ni veliko. Glede njenega zadovoljstva s Pahorjem kot premierjem pa Tekavčičeva pravi: "Nikoli nisem rekla, da kdo ne bi mogel bolje voditi vlade kot Borut Pahor, zlasti ko govorimo o učinkovitosti." Ob tem pa je prepričana, da "Borut Pahor ni najslabši možni predsednik vlade". Verjame, da bi lahko kdo drug bolj učinkovito vodil vlado, o imenih pa ni želela govoriti.

Po mnenju Igorja Lukšiča ni nobenega razloga niti za razmislek, kaj šele za zamenjavo na čelu vlade.

Po besedah podpredsednika SD in ministra za promet Patricka Vlačiča v stranki veje optimizem. Seveda pa so javnomnenjske ankete po njegovih besedah relevantne. Tisti, ki se ob njih ne zamisli, je ohol, pravi Vlačič. Vendar pa so reforme po njegovem mnenju nujne. "Če jih nismo znali zmeraj na pravi način sporočiti, je treba to spremeniti, vendar moramo biti pozorni tudi na ostale, drobne stvari, ki ne spremljajo teh reform," je dejal.

Rekordno nizka javnomnenjska podpora

Vlada se sooča z rekordno nizko javnomnenjsko podporo in z opozicijskimi pozivi k predčasnim volitvam. A Pahor nizko podporo vladi povezuje prav z "nepriljubljenimi, a neizogibnimi reformami".

Zaradi njih bi utegnil, kot je povedal pred dnevi ob robu vrha zveze Nato v Lizboni, tudi izgubiti oblast. Poudarja pa, da je izvajanje teh reform ravnanje, vredno zaupanja, ki so ga dobili leta 2008. Sicer pa se vlada predčasnih volitev ne boji. Tako vsaj zatrjujejo v premierjevem kabinetu, kjer poudarjajo, da bodo "o njeni uspešnosti v vsakem primeru odločili volivci".

Z nekaj zgodovinske distance se bomo po Pahorjevem mnenju tega mandata, v katerem upa, da mu bo dovoljeno voditi vlado do konca leta 2012, spominjali kot "obdobja, ko smo v najbolj zgoščenem času izvedli največ najbolj zahtevnih reform".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (566)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
11. 01. 2011 03.51
PAHOR KAKO DOLGO BOSTE ŠE BLEBETALI A NI 2 LETI DOVOLJ?
loden
29. 11. 2010 01.16
Borut Pahor (Foto: Damjan Žibert) Vodstvo SD se je danes sestalo na razširjeni seji predsedstva stranke. Vlada bo v prihodnosti nadaljevala s strukturnimi reformami, te spremembe pa je treba javnosti predstaviti na lahek in razumljiv način ter pojasniti, da jih vlada izvaja v skupno dobro države in ne v prid neke privilegirane skupine, je povedal premier in predsednik stranke Borut Pahor. Hvala, mi smo že zdavnaj končali 1., 2., in 3. razred osnovne šole.... v 4. postajamo malo bolj zahtevni. P.s. privilegirane skupine? Torej le obstajajo?
loden
29. 11. 2010 00.58
Če nč, pa nč....
12345s
28. 11. 2010 23.48
Lahko noč, Tonček
loden
28. 11. 2010 23.47
Pri nas pa kuršlus.... zdaj spet sveti.
saintjozef
28. 11. 2010 23.42
Je, ura noč. Lahko noč.
saintjozef
28. 11. 2010 23.41
Tonček Balonček Mi res ni bilo jasno, od česa živita. Zdaj vem, hvala.
MOSSAD001
28. 11. 2010 23.40
M-teorija Drž se pa brez zamere. :)
M-teorija
28. 11. 2010 23.38
MOSSAD001
28. 11. 2010 23.36
TETA Ta ti ni slaba! Vse me boli,grem leč končno bom calo postlo mel zase je babo zalil pride šele v tork plol bo pa spet jamr ;)) Lahko noč
Tonček Balonček
28. 11. 2010 23.34
Jaz z Ljudmilo in Čebelarjem vse probleme predebatiram na Facebooku, sta zelo simpatična korespondenta, nič izključujoča ali prenapeta kot nekateri tukaj, kulturni dialog pač, saj od tega živita!
saintjozef
28. 11. 2010 23.34
hi hi ja kje pa je?
MOSSAD001
28. 11. 2010 23.33
Ke pa je 1234 jankovičevo Trobili? Čuvajka mestne hiše?
nefretete
28. 11. 2010 23.32
Gremo spat, bodite dobro in lepo v tej zimski pravljici. lahko noč.
nefretete
28. 11. 2010 23.32
Sveti jožef Počakaj še ti na maj, ha, ha...
nefretete
28. 11. 2010 23.31
Lej ga sem te v isti munuti priklicala?
nefretete
28. 11. 2010 23.31
Sveti Jožef pa spet drema.
saintjozef
28. 11. 2010 23.31
Glihkar sem tud jaz mislil it sneg izpred garaže metat.... Hvala.
nefretete
28. 11. 2010 23.30
He, he... do 1. maja nič. Bo na roke metal (sneg) po prvem maju pa pride na vrsto posvojitev. A sem že rekla, mi pa vsi zeleni od zavisti?
MOSSAD001
28. 11. 2010 23.28
M-teorija NAPAKA!! MOSSAD ne menja užitka za potrebe!! 1. Bencin motorne sanke 2.Pol pa ženske