Slovenija

Datum stavke bo znan na prvi šolski dan

Ljubljana, 06. 07. 2010 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati javnega sektorja bodo datum morebitne stavke sporočili 1. septembra, stavkovne zahteve pa bodo oblikovali do 10. septembra. Sviz pa vlado poziva, naj umakne ultimat, ki ovira pogajanja.

KSJS
KSJS FOTO: Blaž Garbajs

Stavkovni odbor, ki ga je oblikovala pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Janeza Posedija, je danes sklenil, da bodo do 1. septembra določili datum izvedbe stavke in do 10. septembra dokončno oblikovali stavkovne zahteve. Ob tem pogajanj z vladno stranjo ne izključujejo, če bo ta izpolnila njihove zahteve.

Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević je pojasnil, da so se v tem primeru pripravljeni pogajati, če pa bi se zadeve začele zapletati, bodo realizirali sklep stavkovnega odbora. Glede na "različna pravila igre" bodo posamezni sindikati o tem obvestili in povprašali tudi članstvo.

Posedijeva pogajalska skupina, ki vključuje 22 sindikatov, je v četrtek postavila tri pogoje za morebiten začetek pogajanj: sklep vlade, ki bo ministrici za javno upravo omogočal, da se pogaja tudi o vsoti, ki naj bi jo privarčevali; umik oznake interno z vladnih izhodišč; in umik dopolnila k 9. členu novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanaša na položajni dodatek in je bil na predlog koalicijskih poslancev na matičnem parlamentarnem odboru vključen v zakon.

Sviz: Vlada naj umakne ultimat

Še pred tem pa je glavni odbor Sviza je na današnji izredni seji podprl stališče Konfederacije sindikatov javnega sektorja, da mora vlada umakniti ultimat glede znižanja plač. Svizovi predstavniki so dobili mandat za pogajanja o začasni odpovedi določenim pravicam, vendar ob zagotovilu vlade, da bodo te pravice povrnjene, ko bo gospodarska rast to omogočala.

Kot je na današnji novinarski konferenci ob robu seje glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) dejal njegov glavni tajnik Branimir Štrukelj, je socialni dialog med vlado in sindikati zdaj nujno potreben, na kar je opozoril tudi predsednik republike Danilo Türk.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Štrukelj sicer ni želel razkriti, kako naj bi vrnitev pravic, ki bi se jim utegnili začasno odreči, natančno izgledala. Kot je pojasnil, gre za del strategije sindikata pred pogajanji z vlado.

V Svizu stavko razumejo kot najmočnejše orožje delavcev, ki pa ga gre uporabiti le takrat, ko so izčrpane vse druge možnosti oziroma ko so ogroženi "vitalni interesi zaposlenih". O stavki bodo tako v sindikatu odločali le, če bodo pogajanja neuspešna, odločitev o tem pa bo sprejeta na tajnem glasovanju celotnega članstva, pri čemer se mora za stavko opredeliti večina od vseh 40.000 članov sindikata. A če bo potrebno, bodo 1. septembra sporočili datum, ko bodo šli na ulice. "Mi smo se predvsem najprej pripravljeni pogajati. Ko bodo izčrpane vse možnosti na pogajanjih, da ne pridemo do sprejemljivega kompromisa, takrat se bo Sviz začel pripravljati na alternativno možnost, to je na odprt konflikt... Ko bo stavka v šolstvu razglašena, bo vstalo vse," je povedal Štrukelj.

Štrukelj je v zvezi z za četrtek napovedanim sestankom predsedstva Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki mu sam predseduje, izrazil pričakovanje, da bo vlada odgovorila na vprašanje, kako si predstavlja pravično razporeditev bremen za reševanje krize. "Zaenkrat vidimo samo, da hoče znižati plače javnim uslužbencem," je opozoril Štrukelj in ob tem naštel druge možnosti kot npr. višja obdavčitev najbogatejših slojev, gospodarnejše ravnanje z javnimi sredstvi v javnih razpisih, dodatne obdavčitve bank ter odpoved nakupu "vojaškega železja".

Prav tako Štrukelj opozarja na molčečnost vlade glede prispevka raznih državnih funkcionarjev k reševanju krize ter izpostavil "namig, da naj bi najodgovornejši v tej družbi že pravzaprav dovolj prispevali z lanskoletnim znižanjem plač za štiri odstotke". "Če je temu tako, potem seveda tu kakšne pravične razporeditve bremen ne bo mogoče vsiliti zaposlenim v javnem sektorju," napoveduje.

V ponedeljkovih izjavah finančnega ministra Franca Križaniča, da obstaja manevrski prostor, Štrukelj sicer vidi napoved, da bo vlada v četrtek odstopila od svojega ultimativnega stališča.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inzenir32
07. 07. 2010 14.02
4. del: REŠITEV: Treba je uvesti registracijo prihoda in odhoda z delovnega mesta za vse poklice in delovna obveza mora biti za vse enaka! Potem ne bo več izgovarjanja, da morajo učitelji delati doma. Delajo naj od 7h-15h tako kot ostali (vsaj večina) in vso delo bo opravljeno v službi. Za učitelje, ki že danes delajo v šolstvu 40ur/teden to ne velja. Ampak ti so redki. To je samo en del problema, ki ga je nujno potrebno v javnem sektorju spremeniti. Drugače pa naj nas doleti še hujša kriza in bomo videli kdo je gonilo delovanja vsake države ali pa pridite delati v gospodarstvo in se soočite z realnim stanjem in problemi na trgu! Ostalim, ki tarnate okoli dela asistentov, nimam časa odpisat. Ampak zadeva sploh ni tako slaba kot jo navajate. Poznam malo to delo in tudi ljudi, ki delajo kot asistenti. Asistent se sam odloči, če bo in koliko bo delal, itd.
Inzenir32
07. 07. 2010 14.02
3. del: **** In koliko je potrebno delati v ostalih poklicih?V gospodarstvu zagotovo 40ur/teden!!! Se vam učitelji zdi prav, da imate po zakonu določeno tako nizko delovno obvezo? Zdaj je verjetno bolj jasno, zakaj so lahko učitelji toliko dni v letu doma in uživajo, ko ostali delamo! Učitelji, izračunajte si koliko ur/leto delate in koliko ur/leto ste doma in rezultat primerjajmo s stanjem v gospodarstvu! In na koncu dobi učitelj večje plačilo kot jaz, ki delam min.40 ur/teden. Se to kateremu zdi normalno?!
Inzenir32
07. 07. 2010 13.59
2.del: UČITELJI IN SODELAVCI 2. člen (učitelji in laboranti) Podlaga za sistemizacijo delovnih mest učiteljev splošnoizobraževalnih in strokovno-teoretičnih predmetov ter učiteljev praktičnega pouka in veščin ter laborantov so ure pouka po izvedbenih predmetnikih izobraževalnih programov nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega tehniškega in drugega strokovnega izobraževanja... 3. člen (tedenska učna obveznost) S strokovnimi delavci iz prejšnjega člena se sklene delovno razmerje za polni delovni čas, če je njihova povprečna tedenska učna obveznost v okviru 35 tednov pouka: - 20 ur pouka za učitelje splošnoizobraževalnih in strokovno-teoretičnih predmetov, - 19 ur pouka za učitelje slovenščine oziroma slovenskega jezika in književnosti, - 25 ur pouka za učitelje praktičnega pouka in veščin, - 30 ur sodelovanja pri pouku za laborante. Ne pozabite, da učiteljeva ura traja samo 45 min.!!!
Inzenir32
07. 07. 2010 13.58
Delam v gospodarstvu na zahtevnem delovnem mestu, s 7 stopnjo izobrazbe strojne smeri. Ko berem napisano, moram napisati sledeče dejstvo: Ali poznate PRAVILNIK O NORMATIVIH IN STANDARDIH ZA IZVAJANJE IZOBRAŽEVALNIH PROGRAMOV ZA PRIDOBITEV POKLICNE IN SREDNJE STROKOVNE IZOBRAZBE? Da ne. Tudi jaz ga nisem do nedavnega. In veste kaj lepega (za učitelje) piše v njem? Tudi ne? Med drugim sledeče:
poreden74
07. 07. 2010 10.33
Oh, kako imajo eni dolge jezike in vse vedo o delu v javni upravi. No, sklepam da če vse to res veste, vas je pa veliko delalo v javnem sektorju, zakaj pa ste iz njega odšli, a ni bilo fajn?? Saj se nič ne dela, dobre plače,...mi res ni jasno zakaj ste to idilo zamenjali za delo v gospodarstvu! Ste pa čudaki. Mariskdo v gospodarstvu vleče denar in nič ne dela. Sploh pa naše gospodarstvo ni nemško gospodarstvo, kjer se res dela in ustvarja dodano vrednost.
picajzel
07. 07. 2010 07.23
Žal bi se morali zavedati, da brez gospodarstva tudi v parlamentu ne bo za plače. Javni sektor gor ali dol...tudi za precej manjši denar smo že delal, pa nas ni pobralo...samo to smo kulturniki...za katere pravijo, da bi bilo zelo dobro, če bi stavkal, bi se jih lahko vsaj znebili... Kako res je, da lačnega kultura ne nasiti, pa kaj hočemo...
picajzel
07. 07. 2010 07.20
Zakaj pa ne bi sedaj stavkali, ko so počitnice... LOL
tiana80
07. 07. 2010 07.19
ivo 55 kako lahko tako zelo posplošuješ stvari. Misliš, da v gospodarstvu ni nikjer "zajedalcev", ki samo čičajo in služijo, pa vas kljub temu ne mečemo vse v isti koš. Tako kot ti je že sleepy1 povedala, bi te dala za samo en teden v vrtec v skupino s 24 otroki, da bi ugotovil, da je tudi v vrtcu treba prekl*** delat, da zaslužiš svojo plačo. kcl - me znima od kod tebi info, da smo vsi v javni upravi zaposleni za nedoločen čas, oz. ko si enkrat pri koritu si notri. Tud js si ne morem uredit kredita, ker mi že 7 leto podaljšujejo. S to razliko, da šele letošnjo leto delam celo leto, saj so se me pred tem v času poletnih počitnic znebili. Pa ni imela kvaliteta dela s tem nič opraviti. Ravno tako kot v gospodarstvu se tudi v JS najdejo cvetke marjetke, ki lenarijo kot tudi tisti, ki delajo in se trudijo. Glede obsega dela - verjemi, da bi z velikim veseljem vso svoje delo opravila v službi in bi mi za dodatna dela plačali nadure ali pa bi jih lahko koristila - pa nimam ni od tega, lahko jih samo podarim. Pa doma opravim še dobršni del svojea dela - od priprav, evalvacij, raznih poročil, ipd. do želj in zahtev staršev, ki si za svoje otroke želijo vedno več. Oprosti velikokrat trpi moj prosti čas in čas, ki bi ga sicer preživela z družino. Ja, js takoj podpišem, da vso svoje delo opravim doma, zato, da bo čas, ko nisem v službi moj. Pa če mi še zdej kdo reče, da imam vse počitnice proste, ga z veseljem povabim med naš kolektiv. Oprostite nič več in nič manj kot mi pripada po kolektivni pogodbi. Med počitnicami zato moram ravno tako delati, kot drugi.Mislim, da je neumestno metati vse v en koš, še posebej če ne poznaš narave služb. Res je najlažje je pa pljuvat in iskat grešne kozle.
Kritik19
07. 07. 2010 06.33
11.september je taprav dan za rušenje!!!
campari
07. 07. 2010 06.22
Res je,madona,dva meseca rabjo za določitev tega in onega.Ti prekleta banda,se vidi kok delajo.....
sleepy1
07. 07. 2010 06.15
Delno drži, kar nekateri komentirate. VENDAR ne mečite vseh javnih uslužbencev v isti koš!!! Žal se nekateri resnično ne zavedate, da pa so nektera delovna mesta v javnem sektorju izredno odgovorna, zahtevna, slabo plačana in brez bonitet, ki jih omenjate!! ivo55, tebi pa-ko boš en teden delal v vrtcu s 24 otroci po pravilih!!, boš videl, da je tistih 700€ tudi krvavo prislužen denar! Ja, najlažje je pljuvat.
kcl
07. 07. 2010 04.42
Preveč ugodnosti. Ko si enkrat pri koritu si notri. Da bi izgubil službo? Ne se hcat. V službo greš miren, imaš lahko dolgoročni kredit in si brez rane na želodcu. Plača je slovenska povprečna in točno ob uri že veselo štemplaš kartico in se veselo brezbrižno napotiš domov ali na kavico. To je javna uslužbenci, ki si sploh ne predstavljajo, kaj pomeni, da nekdo dela za določen ča, ne ve ali mu bodo podaljšali po 3 mesecih službo, ne more imeti kredita in živi v strahu. Plače dol z zajedalci, ki živijo na račun ostalih in mislijo, da so pomebni.
fucktard
07. 07. 2010 01.50
tisti, ki pljuvate čez javni sektor? veste, tudi če jim zmanjšajo plače za 40%, mislite, da bo gospodarstvu treba kaj manj odvajat? ljudje za stanje v državi niso krive učiteljice v osnovni šoli ter zdravniki, pač pa komunajzarksa drhal, zatorej se ne smemo med sabo prepirati pač pa čez njih!
d888
07. 07. 2010 01.44
angrygrandpa
06. 07. 2010 23.56
pahorjeva stranka bi si mogla spremeniti ime stranke ker SOCIALNI ki jim pise je velika LAŽ! no sej res socialno demokrati ti vse pove brez veze nateg tko zgleda socialna demokracija MAFIJA ENA !! V SLOVENIJI BI RABL MOCNO RADIKALNO DELAVSKO STRANKO NE PA ENE LUZERJE KI SI PRAVJO SOCIALNI DEMOKRATI BLABLA!!!
Dragon_13
06. 07. 2010 23.42
Pri vsem skupaj sem najblj vesel, da 2008 nisem volil bedaka Pahorja oz. njegove stranke ...
angrygrandpa
06. 07. 2010 23.37
TO JE NACRTNO UNICEVANJE DELAVSKEGA RAZREDA NIZANJE PLAC, UKINITEV REGRESA TO JE OSNOVNA SOCIALNA PRAVICA NA UPOKOJENCE SE BODO TUD ZGLEDA ZNESL.... TUKI SE NE GRE SAMO ZA UNE K STOLE GREJEJO VSI BOMO NASRKAL IN KO LJUDEM NE BO DRUZGA PREOSTALO SE BODO UPRL IZ UPORA PA PRIDE REVOLUCIJA KI PA JE LAHKO KRVAVA SE VSE SO BILE !
cool_B
06. 07. 2010 23.25
itak da rabijo 2meseca, ko pa so celo poletje skor vsi frej! delajo pa le tisti predstavniki javnega sektorja, ki zaslužijo max.700eur na mesec, za bolje plačane zajedalce je itak prevroče poleti da bi stolčke grel v pisarnah-konkretno skrčit število zaposlenih v javnem sektorju ter znižat plače vsem, ki prejemajo nad 1000eur mesečno.
choco_muffin
06. 07. 2010 23.10
@nibo in ostale nasprotnike zakona Vi imate vsaj 1000€ plače. Kaj pa ostali v gospodarstvu? Oni pa imajo 400€ -500€ in oni so tisti, ki ustvarjajo in vam dajejo teh 1000€. Že 2 leti se samo trga od ust najnižjemu sloju. Čas je da tudi ostali potrpimo. Bodite srečni da imate vsaj ugodne delovne pogoje. Kako bi šele jokali, če bi delali za tekočim trakom 10 ur na dan.... Na koncu pa še 3 mesece tiste boge plače ne bi dobili. Takšna je realnost v gospodarstvu. Dajte že razumet, da gre vse navzdol in učiteljev, zdravnikov, uradnikov in tega je enostavno dooooosti preveč. Ali odpuščanja ali pa nižanje plače, tako več ne gre. Tista mamica pa naj neha jokati za njenim sinom asistentom.... Tem gre izredno lepo v primerjavi z pravimi delavci.
proofreader
06. 07. 2010 21.52
Za eno preprosto odločitev o datumu stavke potrebujejo dva meseca. Take birokrate imamo.