Slovenija

Vedno so krivi predhodniki

Ljubljana, 05. 01. 2010 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji okoljski minister Janez Podobnik je bil v isti kaši kot danes Erjavec. Slednji je takratnega premierja Janšo pozval, naj spoštuje zakon in ustavo in razreši Podobnika. Pahor je takrat menil, da mora Janša poziv računskega sodišča spoštovati.

Erjavec je leta 2008 menil, da mora takratni premier spoštovati odločitev računskega sodišča in razrešiti Podobnika.
Erjavec je leta 2008 menil, da mora takratni premier spoštovati odločitev računskega sodišča in razrešiti Podobnika. FOTO: Damjan Žibert
Janša
Janša FOTO: Dare Čekeliš

Se spomnite februarja 2008, ko je računsko sodišče ugotovilo, da je okoljsko ministrstvo, takrat pod vodstvom Janeza Podobnika, v primeru zaračunavanja in porabe okoljskih dajatev v letih 2002–2005 hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja? Državljani smo zato v štirih letih okoljske dajatve preplačali za 8 milijonov evrov.

Pa poglejmo, kaj so takrat menili nekateri slovenski politiki.

Takratna opozicija je opozarjala, da se mnenje računskega sodišča mora spoštovati. Borut Pahor, takrat le predsednik največje opozicijske stranke, je povedal, da bi moral premier Janez Janša poziv, naj odstavi okoljskega ministra, spoštovati. "S to določitvijo predsednik vlade ne more več odlašati," je bil prepričan. Sam se je danes odločil, da bo državnemu zboru predlagal razrešitev Karla Erjavca. Računsko sodišče je Pahorju dalo 15 dni časa, da jim sporoči svojo odločitev. Toliko so leta 2008 dali tudi Janši, ki se je na koncu odločil, da svojega ministra ne da.

Poglejmo tudi, kaj je takrat povedal Karl Erjavec!

V LDS in Zaresu so leta 2008 prav tako pričakovali, da bo premier spoštoval pravno državo in razrešil Podobnika.

Karl Erjavec je od Janše pričakoval, da bo v zvezi s pozivom računskega sodišča, naj zaradi nepravilnosti na ministrstvu za okolje razreši Podobnika, spoštoval ustavo in zakon. "To bi bilo pomembno z vidika pravne prakse in utrjevanja pravne države," je leta 2008 dejal Erjavec.

Ob tem je poudaril, da pri pozivu ne gre za to, da bi minister goljufal, ali prejemal kakšne podkupnine. Gre za to, da minister očitno ni sledil pozivu računskega sodišča, naj odpravi določeni pomanjkljivosti, ugotavlja Erjavec. To zadevo sicer "težko komentiram, prepričan pa sem, da bo predsednik vlade ravnal v skladu z zakonom in ustavo," je še ocenil Erjavec.

Erjavec je danes zbranim novinarjem povedal, da je presenečen nad zahtevo po razrešitvi zaradi slabega dela. V treh mesecih ni bilo mogoče rešiti vseh težavah, ki so se vlekle že od leta 2002, je poudaril Erjavec. "DZ bom skušal prepričati, da to ni dovolj za odstranitev," je povedal Erjavec.

Krivi so predhodniki?

Zanimivo je, da je tudi leta 2008 Janša poudarjal, da njegov minister ne more odgovarjati za napake svojega predhodnika. "Dopis sem na hitro preletel. Kot sem razumel, gre za problem, ki je nastajal v letih 2002 in 2005. Se pravi bistvo odgovornosti ne zadeva tokratnega ministra, ampak njegovega predhodnika," je februarja 2008 dejal Janša. "Dvomim pa, da bi moral sedanji minister zaradi vsebinske napake, ki jo je naredil njegov predhodnik, zapustiti položaj," je še takrat dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hendikep
05. 01. 2010 21.18
plajterice to sranje kar bo zdele odneslo Erjavca je ostalo iz vladavine tvojega ljubeg vodje Janše in njegoveg ministra zaradi njihove nesposobnosti in arogance ker so sebe smatrali za nekaj več kot o tem da da je njihova naloga tudi skrb za okolje skrb vsake vlade in odgovornost da zadevo uredi neglede čigava je če sploh je krivda zato so izvoljeni da delajo boljše od tisi prej a ne da prelagajo in se izgovarjajo na one prejšnje.
Buena Vita
05. 01. 2010 20.41
Buena Vita
05. 01. 2010 20.39
tipična pokvarjena pahorjevo....vladina politika
Buena Vita
05. 01. 2010 20.38
300milijonov evrov gaspari neda v slovenijo,ker bi ta denar dobile regije,ker je regijam namenjen.....in zlomka,ena biondica Jti lepo denarce blokira---premjer pa tiho,krucefix
Buena Vita
05. 01. 2010 20.36
vuau več kot milijardo € bomo plačali bogati slovenci kresalkinim prebricsancem,,,,,vija vaja ven
justime
05. 01. 2010 17.44
tipična slovensak politika. prelaganje krivde z enega na drugega a sra.nje se samo kopiči. ko pride afera do vrhunca pa kar nihče ni kriv in se v nedogled obtožujejo.
mac4_m
05. 01. 2010 17.29
in če se vrne janša bo ponovno pospravljal za paraziti. Zatorej bo lahko upravičeno govoril o zapuščenih okostnjakih. Za dobrim delom prejšnje vlade lahko ostane samo vzhičenje in hvala in tega si pač pahor ne more dopustit. Ostane mu samo pljuvanje dobrih in transparentnih poslov..
mac4_m
05. 01. 2010 17.28
pahor nima česa reči. Prejšnja vlada je bila prva in edina v zgodovini, ki je imela pozitiven proračun. Lahko se sicer nekdo zgovarja na druge čase, ma v teh drugih časih ni bilo parazitov pripojenih na proračun, ki so se čudežno hitro vrnili po nastopu nove vlade...
mac4_m
05. 01. 2010 17.27
pričakujemo tudi predlog za razrešitev ministrice kresalove, ker je državi z uvozom že pravno veljavno izvoženih državljanov naši državi povzročila stroške za izdajo novih osebnih dokumentov...
arbenowskee
05. 01. 2010 16.15
samo tole je res. Jansa se je vsa 4 leta izkliceval na "predhodnike" in na njih valil krivdo. Pahor ma vsaj tolk jajc da tega ne dela.
zagi12
05. 01. 2010 16.10
VAU POČASI SE ZAČENJA ČISTKA MED TJKUNI JEEEE
Buena Vita
05. 01. 2010 15.51
eden ki je luknje kopal pod drugimi je čofotnil,vuau
mac4_m
05. 01. 2010 15.27
seveda pričakujemo, da bo računsko sodišče izdalo podobno 'odredbo' tudi za ministra za šolstvo in znanost v zvezi z podpisi pogodb za ultra posle.... Lahko bi predsednik vlade ali pa predsednik države pozvala računsko sodišče naj ne čaka s to odredbo, da bi tako lahko odločitve vlade ali računskega sodišča izgledale vsaj približno verodostojne, he, he. Res grozlijovo je, kako si tokratna opcija uzurpira in zlorablja vse vzvode oblasti, ki so v bistvu namenjeni temu, da omejuejo ravno take oblasti željne krvosese...
cmid
05. 01. 2010 15.06
Zelo očitno je da hoče Pahor na vsak način diskreditirat Rjavca s tem pa seveda tudi stranko desus,ki je zelo moteč dejavnik v tej koaliciji . Z izgubo svojega kadra (žideršič-Rezman)ne more več kontrolirat Rjavca ,s tem pa je zelo vprašljiva njegova napoved o strukturnih reformah ,ki bodo prizadele najbolj nezaposlene in pa seveda upokojence. Obtožbe so za lase prevlečene ,saj bi po tem kjuču lahko zamenjal večino ministrov vključno samega sebe
Inspire
05. 01. 2010 14.53
g.Erjavca bodo vrgli tudi iz stranke Desus ,da ne bo več mogel podpirati povišanja pokojnin .To je igra ,ki je zrežirana samo zato ,da se zakrijejo dejanski problemi ,ki že več kot eno leto pestijo našo državo .
mac4_m
05. 01. 2010 14.11
ali se bodo držali svojih načel?? Ha, ha, ha,.. moram priznat, da mi je tale zapis ravnokar postal najlubši možni propagandni vložek trobila vladajoče opcije.. :).. Vemo, da je prejšnja vlada naredila raztur po parazitskih vrtičkih prijateljev današnje opcije. Ker se niso mogli drugače vtikati v delo prejšnje vlade so poskušali preko 'neodvisnih' uradov kot je računsko sodišče, pooblaščenka, varuh...In seveda sedaj, ko je odveč erjavec.. Prvič je zaznati v ceneni propagandi kanček inteligence, kar je presentljiv dosežek. Izgledalo bi celo zelo dobro, če ne bi zevala velika luknja, kar se tiče pristojnosti računskega sodišča, ha, ha....
p.o.p.er
05. 01. 2010 14.04
Recimo, da kdo zamenja Rjavca v vladi Republike Podalpske Vukojebine. Recimo, da ga. In? Ima kdo od vas pametnjakovičev garancijo, da bo njegov naslednik kaj boljši? No - a'ma?!? Ne! Nima! Nasprotno - upam dati roko v ogenj, da bo naslednik še veliiiiko slabši.
big brother
05. 01. 2010 13.47
Slovenija zavira razvoj alternativne energije,podpira pa jederske elektrarne,termo ter hidro velike,ki so totalno nerentabilne.Polej tega Slovenija podpira sežigalnice itd itd.v glavnem katastrofa na celi črti.
big brother
05. 01. 2010 13.46
tudi erjavec bo letel z njim pa kmalu vlada.
bnam 2707
05. 01. 2010 13.43
Oba sta naredila veliko škode državi.Zaradi njiju mora Slovenija plačevati kazni iz okoljevarstvenih razogov.Seveda smo plačniki mi davkoplačevalci in ne omenjena moža.