Slovenija

FOTO: V koaliciji le DeSUS za preverjanje zaupnice

Ljubljana, 11. 04. 2011 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Po padcu zakona o malem delu Erjavec meni, da bi minister Svetlik moral odstopiti, stranka DeSUS, ki ga je na ministrski položaj predlagala, pa se mu odpoveduje. Erjavec pravi, da ostale stranke v koaliciji nočejo glasovanja o zaupnici.

Na nedeljskem referendumu je velika večina volivcev glasovala proti zakonu o malem delu. Proti je glasovalo približno 80 odstotkov volilnih udeležencev, v podporo zakonu pa približno 20 odstotkov.

O stanju v koaliciji pa so na današnjem sestanku govorili tudi predsedniki koalicijskih strank. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po sestanku povedal, da ostali koalicijski partnerji nasprotujejo glasovanju o zaupnici v državnem zboru. Sicer je še pred sestankom ocenil, da bo v primeru, da koalicija ne bo podprla glasovanja o zaupnici, sledil totalni kolaps.

Po sestanku je tudi pojasnil, da se bodo v stranki o prihodnosti odločali čez kak mesec, ko se bo izkazalo, kaj bo s pokojninsko reformo. Sam pričakuje, da bo glede na izid nedeljskega referenduma o malem delu pokojninska reforma padla, po njegovi oceni pa bo razlika med podporniki in zagovorniki še večja, kot je bila na tokratnem referendumu. Zato je Pahorja znova spomnil, da bi bila smiselna ponovna pogajanja s sindikati ter da bi pokojninsko reformo najprej uskladili znotraj koalicije. "Za to pa ni bilo preveč posluha," je po dejal Erjavec.

Glede ministra za delo Ivana Svetlika pa je dejal, da ta ni več minister iz kvote njihove stranke in se mu stranka odpoveduje. O tem je danes tudi obvestil premierja Pahorja. Po objavi rezultatov referenduma o malem delu je več kritik letelo na delo ministra Svetlika. Erjavec je že takrat dejal, da bi bilo najbolje, če bi Svetlik odstopil.

Svetlik: Erjavec je karierni politik

Na Erjavčeve besede se je odzval tudi Svetlik. "Erjavec je karierni politik, ki brez obzira izrabi vsako priložnost za lastno promocijo," pa se je na Erjavčeve pozive odzval Svetlik. Tako po njegovem mnenju želi tudi iz neuspeha referenduma o malem delu, ki ga je sicer zelo medlo podprl, kovati korist zase. Svetlik še opozarja, da se predsednik DeSUS verjetno že pripravlja na kampanjo proti pokojninskemu zakonu, ki mu ne nasprotuje iz vsebinskih razlogov, pač pa zato, ker mu vlada ni mogla ugoditi pri zahtevi, da bi upokojenci v varčevalnem programu sodelovali manj kot drugi prebivalci.

Sicer pa Svetlik, kot je zapisal v odzivu, Erjavca ne ogroža, le strokovnih presoj ne želi podrejati njegovim političnim načrtom. "Simptomatično je tudi, da govori o sklepu stranke, še preden se je na to temo sestal njen izvršilni odbor," pa Svetlik še ocenjuje Erjavčeve izjave.

'Pahor naj gre po zaupnico v parlament'

Erjavec meni, da bi moral Pahor po zaupnico v DZ. Ob tem bi moral predlagati tudi kakšnega novega ministra, je prepričan Erjavec. Kot je pojasnil, si ne predstavlja, da bi se lahko Svetlik ob morebitnem ponovnem odprtju pokojninske zakonodaje uspešno pogajal s sindikalisti.

V DeSUS sicer ocenjujejo, da je rezultat referenduma o zakonu o malem delu slab in kaže, da vlada "praktično nima podpore". Erjavec je tudi povedal, da lahko njegova stranka na željo premierja tudi zapusti koalicijo. "Ampak glede na podporo, ki jo ima, je vlada že tako ali tako manjšinska," je dejal Erjavec pred sestankom predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin.

Erjavcu bi se Pahorjev odhod po zaupnico zdel "umestna politična poteza", da sploh vidi, kakšno podporo ima znotraj koalicije, sploh, če Pahor še vedno meni, da je pokojninska reforma dobra in namerava pri njej vztrajati. Glasovanje poslancev DeSUS glede zaupnice vlade je zelo odvisno od tega, kako bi se dogovorili glede pokojninske reforme, je še pojasnil Erjavec. Če bo namreč Pahor vztrajal pri teh reformah, bo doživel maja ali junija še en hladen tuš, je menil predsednik DeSUS. In če bo rezultat na naslednjih referendumih isti, kot je bil v nedeljo, je po Erjavčevih besedah vprašanje, ali je smiselno vztrajati še eno leto.

Svetlik in Pahor - 1
Svetlik in Pahor - 1 FOTO: Miro Majcen

Če bo padla tudi pokojninska reforma, bo Pahor skušal prepričati Bruselj

Pahor je na tiskovni konferenci po seji vlade in pred sestankom koalicije dejal, da ni skrivnost, da ima vlada nizko podporo, da pa bo njegova vlada delala, dokler se ne pojavi neki novi kandidat, ki bi dobil večinsko podporo za vodenje države. "Če Erjavec meni, da ima boljšega kandidata za predsednika vlade, naj sproži postopek, ima vse možnosti, če dobi večino v državnem zboru," pravi premier.

Glede pozivov k odstopu Svetlika je Pahor na tiskovni konferenci po seji vlade dejal: "Ne bom sprejel odstopa, tudi če bi me prosil. Ne mislim na Karla Erjavca." Pahor je Svetlika ocenil kot enega največjih strokovnjakov na področju, ki ga pokriva, in tako bi po njegovo moral ostati na položaju.

V primeru, da bo na referendumu, ki naj bi bil maja ali junija, padla tudi pokojninska reforma, pa bo najprej Pahor skušal Bruselj prepričati, Slovenije še ne uvrsti med manj razvite Evropske države. Nato bo počakal odziv finančnih trgov. Če bo bonitetna ocena Sloveniji padla, bo najverjetneje potegnil politične posleice. Ali bo to njegov, odstop, ali pa odstop celotne vlade, ni znano.

Kaj na Erjavčev predlog pravijo ostali?

"Če je to predlog Erjavca, potem naj se sam umakne iz koalicije,“ je dejal vodja poslanske PS SD Dušan Kumer.

Predsedniku stranke Zares Gregorju Golobiču se ideja o zaupnici ne zdi smiselna. "Če bo Erjavec vlado podprl, potem je to samo igra,“ je dejal. "Če pa ne, pa naj to najprej pove v koaliciji,“ je dodal. Golobič sicer Svetliku zaupa, da je vodil dober socialni dialog, zato ga po njegovem ni treba zamenjati. "Alternativa pokojninski reformi je samo nereforma. Predčasne volitve niso rešitve," je še dodal. Franco Juri iz Zares pa je dejal, da so politične posledice referenduma neizbežne.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je dejal, da je zaupnica v DZ ena od političnih možnosti. "Težko rečem, če koalicija ob zaupanju, ki ga ima, lahko še kaj naredi,“ je dodal

Vlada nadaljuje svoje reforme

Vlada je sicer na seji odločila, da bo šla s svojimi načrti naprej. "Slovenija je še vedno dovolj socialno povezana. Zato se je vredno truditi naprej,“ je dejal. Tako bodo v četrtek pripravili nacionalni reformni program in program stabilnosti. "Če bodo nasprotniki vedno znova predlagali referendum, pa se bodo o njih vedno znova izrekali ljudje," je dejal Pahor.

Pri tem je Pahor dejal, da ni nobenega problema, če ljudje zavračajo spremembe samo zato, ker jih predlaga ta vlada. "Kaj pa, če ne gre le za nezadovoljstvo z vlado? Kaj pa, če ljudje ne podpirajo potrebnih sprememb?“ je vprašal. V takem primeru gre po njegovem mnenju za paradoksalno stanje: "Ljudje so nezadovoljni s stanjem in hkrati nasprotujejo spremembam, ki to stanje urejajo.“

'Iz referenduma ne želim narediti volitev'

Vlada bo vztrajala pri pokojninski reformi, kot je bila sprejeta, saj ni nobene možnosti, da bi s sindikati prišli do kompromisa, ki bi še pomenil reformo in ne zgolj kozmetičnih popravkov. Na vprašanje, ali namerava vezati zaupnico na izid referenduma o pokojninski reformi, premier odgovarja, da bi bilo to skrajno neodgovorno. "Iz referenduma ne želim narediti volitev," poudarja.

Premier je sicer še vedno prepričan v nujnost pokojninske reforme, predsednik SDS Janez Janša oziroma "verjetni novi predsednik vlade", kot pravi Pahor, pa se po njegovi oceni moti, ko trdi nasprotno.

SLS: Volivcem bi morali omogočiti predčasne volitve

Predsednik stranke SLS Radovan Žerjav pa meni, da bi morala vlada razmisliti, če je vztrajanje, da ob nizki javnomnenjski podpori vztraja pri upravljanju države in pripravi reform, s katereimi že predolgo zamuja. "Slovenija v tem trenutku potrebuje vlado, ki bo kredibilna, enotna in operativna ter bo lahko sprejemala in tudi izvedla reforme, ki so nujne," pravi Žerjav, ki tudi opozarja, da koalicija še sama pri sebi ni enotna glede ključnih vprašanj, kot so reforme. Ob tem dodaja, da bi morala vlada prevzeti vsaj toliko odgovornosti, da bi omogočila čimprejšnje predčasne volitve.

Gospodarska zbornica: Presenečeni smo nad referendumskim izidom

Na izide referenduma so se sicer odzvali tudi na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer menijo, da je izid včerajšnjega referenduma zlasti posledica nepoznavanja vsebine zakona in splošne negativne družbene klime, ki vodi v veliko nezaupanje do načrtovanih ali napovedanih sprememb. Pravijo, da so vseskozi zakon podpirali, saj bi omogočal večjo fleksibilnost zaposlovanja. "Hkrati smo se zavzemali za ureditev študentskega in dijaškega dela, saj zaradi nesorazmerno ugodnejše davčne obravnave predstavlja resno konkurenco drugim oblikam zaposlitve,“ je dejal

Zdaj pričakujejo, da bo zakonodajalec pripravil ukrepe oz. nove zakonske podlage, s katerimi bo to področje v prihodnje uredil.

KOMENTARJI (820)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bartolomeus
12. 04. 2011 11.42
"Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je dejala, da je aretacija Gbagboja poslala jasen signal, da se bodo voditelji, ki se oklepajo oblasti, soočili s posledicami". To bi moralo veljati tudi v našem primeru...
BALIENCRIP
12. 04. 2011 10.40
V BOJ V BOJ ZA NAROD SVOJ !
Tonček Balonček
12. 04. 2011 10.17
Erjavec nujno rabi službo, ni ne misnister niti poslanec, pa še odvetnika mora poplačati! Nova vlada bi mu prišla kot naročena!
nefretete
12. 04. 2011 09.52
Tomy_the_great 12.04.2011, 09:32 0 bejzi nefretete..Ivan Janez prihaja..in s tem tvoj slabsi spanec Moj je kar v redu, naj te raje skrbi njegov spanec. Ti pa si njegovo fotko daj pod blazino, da ne boš osamljen ponoči. Ha, ha, ha....
Tonček Balonček
12. 04. 2011 09.33
Se pa še spomnim, ko je Janša decembra 2007 hotel glasovanje o zaupnici. Takrat je dejal: "Grobe neresnične obtožbe o kršenju človekovih pravic in nadzoru nad mediji, ki jih posamezne opozicijske stranke v tem času usmerjajo na vlado, se prek različnih organizacij sistematično razširjajo v tujino." Kot prodoren analitik je ocenil, "da je v razmerah, ki so nastale, uspešno delo vlade na tem in ostalih strateških projektih ogroženo. Namesto da bi Slovenija pred svojim drugim izzivom strnila vrste, ji nekateri vsiljujejo razprave o preteklosti in ideološke delitve, vlada pa mora v času največjih naporov v tujini odgovarjati še na nesmiselne obtožbe, ki tja prihajajo iz Ljubljane." Stalno ista pesem! Berlusconi zaupnico zahteva po parkrat na leto, to je v Italiji že folkora, v zadnjih 60 letih so imeli več vlad kot je let!
King_of_Gonzo
12. 04. 2011 09.32
bejzi nefretete..Ivan Janez prihaja..in s tem tvoj slabsi spanec
flamengo
12. 04. 2011 09.32
Saj tudi če bi bilo glasovanje o nezaupnici in bi desus ne podprl vlade, bi jo pa sls in bi tako ostali na oblasti. Možnosti je malo za predčasne volitve, ker se nočejo odreči svojih bajnih plač.
King_of_Gonzo
12. 04. 2011 09.32
ah..to je samo se karneval popipsanih muh,ki bodo prej ali slej padle :)
nefretete
12. 04. 2011 09.29
pajtlerblanka 12.04.2011, 07:34 -3 JUHUJU PAMET PA IMAJO S FDV,A Oj, Pajtli, pamet je boljša kot žamet. Vsaka šola boljša kot nič, na omenjeno šolo pa je hodil tudi Ivan Janez. He, he... kako hitro se nam zareče a ne? Pozdravček!
nefretete
12. 04. 2011 09.27
bukefal 12.04.2011, 00:15 5 Kje je pa Nefka? Ali si še ni opomogla od brce, ki so jo dobili rdečkarji??? O? Pa ne da si me pogrešal? Sicer taki, ki hočejo vedo kje me najdejo, zato tvoje pisanje nima pravega učinka name, pač pa dela vtis na sogovornike, a ne? Bravo! Torej, videti je, da le vidva z Radekom nista mogla spati, vsi ostali smo po spomladaneskem delu v naravi blaženo sanjali in uživali v lepotah noči. Značilno za desnosučne je, da svoje slabosti pripisujete tudi nasprotnikom, svoje politične žalosti jemljete osebno, in vas tudi take stvari prizadenejo osebno. Nekateri pa vemo, da se svet vrti tudi brez Ivanov Janezov, Borutov, Svetlikov in še koga, celu uživati znamo v malenkostih in prijateljstvih. Pa lep pozdrav!
Tonček Balonček
12. 04. 2011 09.22
Ja seveda, DESUS-u je popolnoma vseeno, kdo je predsednik vlade in kako je sestavljena koalicija, saj so vedno zraven, kot inventa ali poribor pri kosilu. Pa Erjavec bi bil spet minister, zdaj niti poslanec ni.
partizan71
12. 04. 2011 08.56
Bilo bi demokraticno, ce bi lopovski in nesposobni rdeckarji pokrili ta puf ,ki so ga naredili z svojim eksperimentiranjem. Neuspeli referendum, sodba v imenu ljudsva proti Kahlu in vse ostalo... Tega je enostavno prevec da bi si clovek lahko sploh zapomnil. Kako dokapitalizirati javni dolg, to je vprasanje zdaj v dolini Sentflorjanski.
HAWX
12. 04. 2011 08.32
"pa bo najprej Pahor skušal Bruselj prepričati, Slovenije še ne uvrsti med manj razvite Evropske države" Kaksne termine uporabljajo pa to je neverjetno kako zlobni so ti ljudje! Torej ce ne vzamejo se vec lastnemu ljudstvu da bo se bolj obubozano in revno so nerazvita drzava.
flamengo
12. 04. 2011 08.25
Ne more biti večje nezaupnice, kot od ljudstva. Samo ne bodo odstopili sami od sebe, kar bi bilo edino pravilno, ker vlečejo dobre denarce, Slovenija pa tone in tone.
Frane Šajn
12. 04. 2011 08.17
V BODOČE BI SVETOVAL TEJ VLADI NA SE ZANESE NA POIZVEDBE ANKET PRI LJUDEH, PREDEN ZAPRAVIJO PAR MILJONOV ZA REFERENDUM RAZMERJE UGOTOVITEV JE PRAKTIČNO ISTO! AH PA SAJ NIČ NE POMAGA, ŽE VEČ KOT POL LETA IMAJO TOLIKO PODPORE KOT NEKA STRANKA , KI NI NITI PRILEZLA V PARLAMENT, PA JIH SPLOH NE GANE! ZAVEDAJO SE, DA SO NA OBLASTI SAMO TOKRAT IN NIKOLI VEČ, ZATO VSTRAJAJO KOT PIJAN OB PLOTU.
Frane Šajn
12. 04. 2011 08.06
KAREL DRŽI SE IN VSTRAJAJ!
muhabc
12. 04. 2011 07.38
M-še vedno prebolevaš poraz in ne moreš spati, da pišeš take neumnosti. Zbudi se in priznaj, da si si zaslužil poraz kot vsi poraženci. Tako bo tudi v naprej zato spreglej in se nam pridruži in ti bo odpuščeno.
Buena Vita
12. 04. 2011 07.34
JUHUJU PAMET PA IMAJO S FDV,A INTELIGENCO ZA PETELINE SLOVENCI SMO TO INTELIGENCIO SKENSKLALI KAJ JIH ŠE ČAKA,?????''TOOOO
Buena Vita
12. 04. 2011 07.33
ZDAJ BO SPET ZAROPOTALO SPET BODO PREVLEKLI OROŽJE VEN
ognjenorezilo
12. 04. 2011 07.32
a sedaj je pa narod neumen ker ni razumel vsebine prepisanih členov iz avstrije ???? hahaha ja res je težko razumet da se poskusi uvajati delovna mesta za 20ur na teden, moraš bit vsaj na nivoju svetlika pahorja, milića in kresalove da v tem vidiš nekaj več filozofskega, kot to naučijo na FDV.