Slovenija

Janković: Prestavitev kongresa je legitimna odločitev

Ljubljana, 03. 10. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Interes države postavljamo pred interes stranke," je odločitev, da volilni kongres stranke preložijo na čas pred državnozborskimi volitvami, utemeljila podpredsednica PS Maša Kociper. Janković odločitve ne vidi kot nezaupnico njemu.

Od 12 evidentiranih kandidatov do roka, ki se je iztekel opolnoči, sta soglasje h kandidaturi podala zgolj Bratuškova ter ljubljanski župan in prvi predsednik stranke Zoran Janković.

Izvršni odbor PS je soglasno sprejel odločitev, da v dani politični situaciji volilni kongres, načrtovan za 19. oktober, preloži na čas pred državnozborskimi volitvami. Prav tako je sprejel soglasno odločitev, da popolnoma podpira Alenko Bratušek kot premierko in predsednico stranke, je po seji odbora dejala podpredsednica PS Maša Kociper. "Interes države postavljamo pred interes stranke," je še sporočila Kociprova.

"Močnejšega političnega sporočila iz stranke, kot je to, da izvršni odbor soglasno podpre Alenko Bratušek kot premierko in predsednico stranke, v tem trenutku ne moremo dati," je poudaril podpredsednik PS Robert Golob. Bratuškova pa ima, kot pravi, danes "kvečjemu večjo podporo, kot jo je imela včeraj ali pa pred mesecem dni". "Debata o tem, kdo je bolj primeren za predsednika, bi ošibila vso politično sceno v Sloveniji. Že debata o tem, kdo bo kandidiral, je odvrnila pozornost od pravih problemov," meni Golob. Kot je dejal, ima namreč vlada zdaj več kot dovolj dela, da bi se premierka in še pol ministrov zraven tri tedne ukvarjali s predvolilnimi opravili.

Tako Bratuškova kot Janković pa sta bila vnaprej seznanjena, o čem bo izvršni odbor odločal in oba sta izjavila, da bosta odločitev spoštovala. "Konflikta v resnici sploh ni," je še povedal Golob.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa je dejal, da ta trenutek, ko se vlada pripravlja na sprejem najbolj pomembnih aktov, ni ravno primerno, da se izpelje volilni kongres.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Miro Majcen

Pestra razprava za zaprtimi vrati

Po neuradnih informacijah Bratuškova še do danes zjutraj ideji o preložitvi kongresa ni bila naklonjena. Po štirih urah so člani izvršnega odbora vendarle dosegli soglasje, čeprav naj bi bila, kot je neuradno slišati, razprava za tesno zaprtimi vrati "pestra".

Na vprašanje, kako so člani Bratuškovo uspeli prepričati v podporo takšnemu sklepu, je Kociprova odgovorila, da je premierka po razpravi "dejala, da bo tako odločitev pač spoštovala". Po njeni oceni je Bratuškova soglasje h kandidaturi dala po skrbnem premisleku, iz tega pa da izhaja tudi "njena želja, da če do kongresa pride, kandidaturo tudi izpelje".

Zoran Janković - 3
Zoran Janković - 3 FOTO: Saša Senica

Janković: Prestavitev kongresa je legitimna odločitev

Janković kljub odločitvi, da se volilni kongres prestavi, ostaja kandidat za predsednika stranke. Kot je dejal, odločitve odbora ne vidi kot nezaupnico njemu. Dodal je, da bo na koncu prej ali slej kongres odločil o vseh pomembnih vprašanjih za razvoj države in stranke.

Janković je pojasnil, da je prestavitev volilnega kongresa stranke legitimna odločitev izvršnega odbora. Sam pa kljub temu vztraja pri kandidaturi.

"Ko sem se odločil za kandidaturo, sem pojasnil, da imam zanjo nekaj razlogov, ki jih bom pojasnil na kongresu stranke. Pri tem vztrajam in se ne umikam. S tako resnimi zadevami se ne igram," je dejal.

Na vprašanje ali popolno podporo članov izvršnega odbora Bratuškovi vidi kot nezaupnico njemu, pa je odgovoril, da "tudi slučajno ne", ampak jo vidi bolj kot zaupnico Bratuškovi. "Kaj pa naj bi drugega storil izvršni odbor kot dal zaupnico predsedujoči stranke, saj smo jo skupaj predlagali. Do kongresa vodi stranko in to je dejstvo," je še dejal Janković v kratkem odzivu.

Bratuškova: Čas za igrice se je nepovratno iztekel

Danes se je sicer Bratuškova v pismu odzvala na dogodke preteklih dni. V pismu je omenila, da do špekulacij o dogajanju v stranki prihaja prav v času, ko njeno popolno koncentracijo terjajo "druge zadeve".

"Zgodaj spomladi sem prevzela vodenje vlade v zelo težkih okoliščinah. Takratni predsednik vlade je s svojo ekstremno izključevalno politiko razdrl svojo lastno vlado in pognal množice na ulice. Poleg tega ne on ne takratni predsednik Pozitivne Slovenije zaradi vsebine poročila Protikorupcijske komisije nista več uživala zaupanja ostalih političnih strank v parlamentu," je dejala.

Kot je poudarila, je izjemno zahtevno nalogo sprejela v trenutku, ko tega izziva ni mogel ali si ni upal sprejeti kdo drug. Dodala je, da je predsednik vlade politična funkcija. "Zato sem pred tedni napovedala svojo kandidaturo tudi za predsednico stranke. Nujna posledica moje odločitve je, da bo po 19. oktobru funkcija predsednika vlade in funkcija predsednika vodilne vladne stranke – tako kot praktično povsod v demokratični Evropi – združena v eni osebi. Če to ne bom jaz, ker v stranki ne bi imela zadostne podpore, potem bo moral poskušati sestaviti vlado nekdo drug. To je dejstvo," je zapisala Bratuškova.

Alenka Bratušek in Zoran Janković
Alenka Bratušek in Zoran Janković FOTO: Miro Majcen

Kot je še poudarila, ne sme nihče imeti iluzij, da bi lahko volilni kongres stranke uporabil za vzvod, s katerim bi si podredil predsednico vlade ali kako drugače dosegel cilj, ki ga pred tem ni uspel.

"Očitno je, da bodo nekatere pomembne odločitve pri nas v prihodnjih dneh sovpadale: z vidika Slovenije je strankarska odločitev videti manj pomembna, saj se jih bo zvrstilo še nekaj za državo in državljane veliko težjih in pomembnejših. Prav te so trenutno in v prihodnjih dneh moja največja skrb: kako učinkovito sanirati banke, kako potrditi vzdržen proračun, kako z mrtve točke spraviti razvojni in investicijski ciklus, kako premakniti Slovenijo v prihodnost … In prav temu bom s sodelavci v prihodnjih tednih posvečala vso energijo in pozornost. Zaradi vsega tega bi moralo biti vsem jasno: čas za igrice se je nepovratno iztekel," je bila jasna Bratuškova.

Trenja v koaliciji

Vzporedni kandidaturi Jankovića in Bratuškove – medtem ko prvega še vedno bremeni poročilo protikorupcijske komisije, druga pa je nekoč trdila, da z Jankovićem moči ne bo merila – sta povzročili napetosti tudi v koaliciji.

Jankovićeva odločitev za kandidaturo je koalicijske partnerice tako razburila, da so v svojih odzivih podkrepile napovedi, da bi njegov vnovični prevzem vajeti PS pomenil konec te vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARK AUREL
04. 10. 2013 16.37
+1
Upam, da mu bo ta nasmešek izginil, ko bo igral klavir na Dobu.
24vohomurckov
04. 10. 2013 12.36
+1
...kako pomembna je državotvornost vidimo na primerih voditeljev koalicijskih strank ,ki so...kakopak....skoraj vsi,tudi ministri.....nihče več niti ne omeni spornega kadrovanja mišiča ,na mesto direktorja v luko koper!!....kene ,lukšič in virant??...še pomnite,tovariši??...kako sta vpila in se zgražala??
24vohomurckov
04. 10. 2013 12.20
+0
..bobovnik:gospod čufer;rečeno je bilo,da pokojnin ne boste rezali,ampak v bruselj ste poslali dokument v katerem ta možnost ni izključena??!!..čufer;to je bil pogoj evrope!!.....????
prašek
04. 10. 2013 12.26
-1
Zdaj lahko vidiš, kam nas je Janša spravil !!!
24vohomurckov
04. 10. 2013 12.37
+0
El Koronito
04. 10. 2013 12.38
pravzaprav pogoj svetovne elite, ki si počasi in vztrajno prisvaja evropo.
kardinal Msgr. Svetislav
04. 10. 2013 12.38
+2
2004 leta se je nekdo tresel, da je zmagal,kapiš? Ane prašek, kapiš drugič?
prašek
04. 10. 2013 12.39
+0
24vohomurckov
04. 10. 2013 12.17
+0
...je pa janša včeraj iskreno povedal,da je trojka za slovenijo edina rešitev....sicer huda,ampak edina........no,lukašenko se s tem,da se pove po resnici ni strinjal....bi moral ljudem lagati?.....mene pa zanima,kaj bodo rekli,ko in,če se to res zgodi...?....kaj bodo pa potem prestavili??
prašek
04. 10. 2013 12.17
+0
» flamengo 04.10.2013 11:15:41 Odgovor prašku, ker mi spodaj ne uspe poslati odgovora. 200 milijonov jankovičevega neodplačanega kredita so uradni podatki Banke Slovenije, pred nekaj meseci je pa vzel še dodatnih dobrih 200.000€ kredita pri banki Koper. Ni ga smisla prijavljati, ker bo tožilstvo ali sodišče zadevo nekam založilo. Njegove kredite odplačujeva tudi jaz in ti.« ............................................. Ti si govoril o tatvini, ne pa o kreditu ! Odloči se že !
kardinal Msgr. Svetislav
04. 10. 2013 12.12
+1
Tri špinele, metelkova, nato dretje pred banko smrt bogatim svinjam in srfanje po FB na Macu za 1800€, kapiš?
24vohomurckov
04. 10. 2013 12.13
+0
24vohomurckov
04. 10. 2013 12.14
+0
kardinal Msgr. Svetislav
04. 10. 2013 12.14
+1
24vohomurckov
04. 10. 2013 12.18
+1
24vohomurckov
04. 10. 2013 11.54
+1
...a 20 nicki pa danes lahko samo minuse šopa??
24vohomurckov
04. 10. 2013 11.53
+1
...ammmm....kongres stranke so prestavili ...morda celo za dve leti..do državnozborskih volitev?....ako jih ne bodo prestavili??!!....vse je mogoče!!
24vohomurckov
04. 10. 2013 11.49
+1
...evo,u tri pisane rožice....to je del komentarja,ki so ga brisali!!
24vohomurckov
04. 10. 2013 11.47
+2
V časniku Delo so 10. aprila 1989 v rubriki \"Rekli so\" objavili Stanovnikovo mnenje o neodtujljivi pravici Slovencev do samoodločbe: »Pravica do samoodločbe in odcepitve je neodtujljiva pravica. Druga reč pa je, da ta pravica pri nekaterih nujno zbuja vtis, da bi se radi odcepili. Temu nasprotujem, zame bi bila odcepitev Slovenije samomor. To bi bilo navzkriž z zgodovinskimi interesi slovenskega naroda.«
El Koronito
04. 10. 2013 11.47
Če ve kdo kaj je GBH naj napiše ...
El Koronito
04. 10. 2013 11.57
24vohomurckov
04. 10. 2013 12.01
u3pm
04. 10. 2013 11.21
+0
šov za publiko------Na vprašanje ali popolno podporo članov izvršnega odbora Bratuškovi vidi kot nezaupnico njemu, pa je odgovoril, da "tudi slučajno ne", ampak jo vidi bolj kot zaupnico Bratuškovi. "Kaj pa naj bi drugega storil izvršni odbor kot dal zaupnico predsedujoči stranke, saj smo jo skupaj predlagali. Do kongresa vodi stranko in to je dejstvo," je še dejal Janković v kratkem odzivu.
u3pm
04. 10. 2013 11.19
+1
---zanimivo----odstranili komentar v katerem sem napisal,da stranka sploh nima predsednika....izvoli ga kongres in navedel vse člane,najožje sodelavce jankovića,torej IO,ki je priredil šov za publiko.........
flamengo
04. 10. 2013 11.15
+1
Odgovor prašku, ker mi spodaj ne uspe poslati odgovora. 200 milijonov jankovičevega neodplačanega kredita so uradni podatki Banke Slovenije, pred nekaj meseci je pa vzel še dodatnih dobrih 200.000€ kredita pri banki Koper. Ni ga smisla prijavljati, ker bo tožilstvo ali sodišče zadevo nekam založilo. Njegove kredite odplačujeva tudi jaz in ti.
El Koronito
04. 10. 2013 11.22
+1
Odplačuješ in še boš odplačeval kar so pokradli. Kradli so vsi. Mislim, česa tu ne razumeš ... Kwa je zdej važn kolko je kdo pokradel ??? VSI SO LOPOVI.
flamengo
04. 10. 2013 12.07
-1
Samo ni treba, da je tako. Ne bi smelo biti tako. Ne razumem ljudi, ki vedo, da nekdo krade in ga še kar volijo direktno ali preko stranke. Potem pa tarnajo, da kradejo. Sami so soodgovorni.
Pika Mika
04. 10. 2013 11.02
+2
Človek se vpraša, če sploh lahko še ima politični stališče? Sej vem, v kotu, pa za šporhetom, ne? Prošla su ta vremena... :)))))
El Koronito
04. 10. 2013 11.24
+1
Vsaka prava partizanka zna za šporhet poprijet...
24vohomurckov
04. 10. 2013 11.32
+0
Pika Mika
04. 10. 2013 11.34
+1
Pa vsaka prava izobražena ženska ima svoje politično stališče… Ki ga na glas zagovarja! ;)
El Koronito
04. 10. 2013 11.40
+1
Pika Mika
04. 10. 2013 11.46
Eni dejansko preberemo komentarje... In ne nabijamo, zato da nabijamo...
u3pm
04. 10. 2013 11.01
+2
rešujejo nujne zadeve---------vlada obravnava fiktivne vpise študentov.---da ne bi prišla trojka......
u3pm
04. 10. 2013 10.27
+1
španjolskasupast4r
04. 10. 2013 10.20
+6
lahko bi šli na ulice zdaj..kaj pravite vstajniki?!..lahko se stvari postavijo v ravnovesje..pa se zamenja župana LJ za enega ,ki bo poslušen Štajercem ..tako milo za drago:OoOOo
Terezinka
04. 10. 2013 10.26
-1
Res vam manjka izredno stanje. Res ne morete funkcionirati, če se želi vzpostaviti vsaj malo reda. Ta vlada ni idealna in razmere so še bolj ne idealne. Toda denarja iz bank ni odnesla ta vlada in obresti, ki jih mora vračati oziroma skrbeti da se vrnejo niso narejene v zadnjem času. To je dejstvo, ki ga mora rešiti
kameltrajbar
04. 10. 2013 10.27
+1
..ti tiho..če ne,vam večje davke nabijemo...:))))
I G N O R A N T
04. 10. 2013 10.38
+1
Ja res je teh pufov ni naredila ta stranka .So pa tile ljudje v tej stranki pripomogli da smo tu kje smo..
Šumadinac
04. 10. 2013 10.43
+0
xa xa xa terezinka sprenevedava, a si mogoče sposobna navesti imena tistih, ki so največ denarja odnesli z bank, kateri polotični opciji pripadajo in KDO so tusti bančniki, kiso jim talali đabe denar (in seveda, kateri politični opciji pripadajo)? Bo šlo al boš še vedno samo janšiste tunkala v drek, svojim pa gledala skozi prste?
Terezinka
04. 10. 2013 10.46
+1
A tisti pred njimi pa ne? A ti so krivi, da je treba plačati obračunane obresti izpred njihovega mandata? Daj no, to, da so izdatki v proračunu za obresti in da teh ne morejo zmanjšat res ne morejo popraviti
Terezinka
04. 10. 2013 10.51
-1
Šumadijac, jaz ne govorim o nekih janšistih. Nikoli nisem tega tako rekla. Kje si ti to videl? Je pa nedvomno največji dolg nastal v času prve vlade JJ in to zato, ker je pok Bajuk uredil take predpise, da se je davek na odliv kapitala iz bank zmanjšal na 25% in denar ni bil več obremenjen z dohodnino. Takrat je namesto v investicije spuhtelo v oaze. Takrat so se namesto tistega denarja najeli krediti, ki so ta denar nadomestili. Takrat so nastali največji tajkuni in za tisto obdobje je največ odpisanih davkov, ki niso izterjani in kreditov, ki nikoli ne bodo vrnjeni. Najeli pa so jih vsi ki so imeli priliko. Priliko pa so imeli strici in tete politikov, ki so bili v raznih firmah, finančnih inštitucijah in to je kar imamo danes. Lopovi so tisti, ki so omogočili, tisti, ki so kradli in tisti, ki so vrečo držali. Kaj misliš, da so pomembne barve?
Terezinka
04. 10. 2013 11.06
+1
SDS Voyc, ne brani nikogar, kaj so ti razni Bavčarji, Hide, Sorški, Petki, Lovšini dali kaj več kot Kordež ali Zoki? Vsi so isti, pomagali pa so jim politiki. Poglej si TEŠ6, vsi so priklopljeni nanj, vsi zagovarjajo in cene rastejo
general 1
04. 10. 2013 10.19
+0
A vam neki povem?
vertex
04. 10. 2013 10.27
+0
ironi
04. 10. 2013 10.17
+5
Če hočemo Slovenijo potegniti iz blata, mora jankovič s svojim kriminalnlim življenjem pristati v zaporu, sicer kriminala ne moremo zatreti. Kje smo, da lahko tekšen "tip" kandidira v povečano politiko, zato tisti, ki ste ga tja predlagali, zadevo (posiljevalca) zaustavite za dobrobit dveh milijonov Slovencev. Sicer, pa na takšna "neumna izvajanja", kot jih vidimo te dni v vladni garnituri, naj takoj "reagirajo" iz TROJKE. Druge pomoči nimamo, da se ne sesujemo. Bravo medijem, da "svinjarijo" s e c i r a t e, s stodvajset na uro!!!!!!!!!!!!!!!