Slovenija

Türka presenetili stroški njegovega leta v BiH

Ljubljana, 10. 12. 2008 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

SDS predsednika Danila Türka obtožuje neopravičljive razsipnosti, ta pa odgovarja, da so stroški presenetili tudi njega. Pravi, da so nastali zaradi omejenega časa, ki je bil na voljo za pripravo obiska.

Türk se zaveda, da bo treba javno porabo zmanjšati in skrbno nadzorovati.
Türk se zaveda, da bo treba javno porabo zmanjšati in skrbno nadzorovati. FOTO: Reuters

Türk je v zvezi z očitki glede razsipnosti in prevelikega trošenja na potovanjih povedal, da je v preteklih dneh od svojega urada zahteval dokumentacijo in jo natančno pregledal, da bi ugotovil, kako je do teh "resnično previsokih stroškov prišlo". Kot je dejal, mu je bilo pojasnjeno, da so nastali zaradi "omejenega časa, ki je bil na voljo za pripravo obiska, varnostnih faktorjev in zaradi ekonomskih razmer na trgu najemanja letal v tistem času".

Ob tem je poudaril, da je računsko sodišče zaprosil, naj dokumente pregleda, ugotovi morebitne napake in da priporočila. Na vprašanje, ali bi lahko letel tudi z redno letalsko linijo, je odgovoril, da je v teh odločitvah odvisen in se ravna po odločitvah njegovega urada, ki mu popolnoma zaupa. Kot je dejal, so tudi njega stroški presenetili, čeprav je vedel, da niso nizki.

Türk je napovedal, da bo pogledal priporočila računskega sodišča, bil pa bi tudi za uvedbo enotnega sistema, v okviru katerega bi se jasno določila hierarhija različnih potovanj. "Popolnoma se zavedam, da bo v prihodnjem letu treba javno porabo zelo skrbno nadzorovati, jo zmanjšati in prepričan sem, da se bo moj urad vključil v to zmanjšanje na ustrezen način," je še dodal.

SDS: To je nezaslišano!

To je nezaslišano, predrzno in ni opravičljivo z nikakršnimi navedbami in pojasnili o protokolarnih obvezah. SDS

Z očitki so začeli v SDS, kjer pravijo, da je nedoumljivo, da lahko predsednik države samo za najem letala za dvodnevni uradni obisk v Bosni in Hercegovini porabi 89.100 evrov, kar znese 162 delavskih plač. Če bi predsednikova 13-članska delegacija potovala z redno linijo slovenskega prevoznika Adrie Airways, bi v glavno mesto BiH lahko poletela kar 13-krat, dodajajo v SDS.

"Bivši predsednik vlade Janez Janša je za vse stroške letalskih prevozov skupaj v letošnjem letu namenil 86.000 evrov, pri čemer je pol leta predsedoval še Svetu EU, kar je pomenilo precej pogoste polete v tujino. V poslanski skupini SDS ne želimo niti pomisliti, koliko bi znašala ta vsota, če bi to nalogo opravljal Danilo Türk," je še zapisano na spletni strani stranke.

Da ne gre za enkraten, osamljen primer predsednikovega razsipništva, dokazujejo tudi druga državniška potovanja predsednika države, so še zapisali v SDS. "Spomladi je predsednik za obisk Bratislave prav tako najel letalo in za polet namenil 30.000 evrov. Naj spomnimo še na predsednikov zadnji obisk New Yorka, ko je za potovanje do Münchna spet najel zasebno letalo za 14 tisoč evrov, hotelske storitve za šestčlansko delegacijo pa so znesle več kot vrtoglavih 34.500 evrov. To pomeni 63 delavskih plač," dodajajo.

"Kaj nam pomaga sklicevati sestanke z vodilnimi menedžerji slovenskih podjetij in jih prositi za nasvete, kako v teh težkih časih ravnati, če prvi med nami, predsednik države, nepremišljeno troši davkoplačevalski denar za svoje luksuzne navade," se sprašujejo v poslanski skupini SDS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapitalist
15. 12. 2008 19.13
ti lokomoto si pa prav en LOKOMOTO samo v glavi si totomato če veš kaj to pomeni ( toto be-ec)
kapitalist
15. 12. 2008 19.11
saj nisi tako neumen da se lahko delaš neumnega - to ve pa vsak prvošolček turk lepo te prosim - sramota in poden od sprenevedanja sram te je lahko
Trenirka_SDS
12. 12. 2008 14.54
Predsednik države naj se ne bi obremenjeval s stroški in nosil s seboj kalkulator kot neka branjevka. Sramota je, da moramo najemati letalo, predsedniško letalo falcon je pa v najemu v Ameriki. Za Slovenijo je lahko samo DOBRO, če njen predsednik veliko potuje in utrjuje vsakovrstna zavezništva po svetu. To je pa vredno veliko več od teh evrčkov za najem. Kaj, hočete, da se je za pot v Bosno usedel na tisti delavski avtobus na glavni postaji al kaj????!!!!
Tonček Balonček
12. 12. 2008 13.38
Sploh mi ni jasno, kdo na tej sveni, razen čebelarja, ni levak! Ali mi kdo to lahko razloži! V čem je razlika, saj razen levakov ne vidim nikogar, ki ne bi zagovarjal kapitala in interesov lastnikov! A res obstaja kakšna leva opcija, se mi zdi, da je to le privid? A levak si, le , če so tvoje meje dojemanja omejene v primerjavi z \"desnaki\", ali kako? Zdi se mi, da je razlika podobna tisti med Jesenicami in Olimpijo!
nefretete
12. 12. 2008 13.31
manjakranjc 12.12.2008, 09:46 Ah ja, Turk tako laže, kot skriva kača noge! Malo si pomešala bistvo pregovora. Bistvo je: Nekdo nekaj skriva kot kača noge.
manjakranjc@hotmail.com
12. 12. 2008 09.46
Ah ja, Turk tako laže, kot skriva kača noge!
djdj
11. 12. 2008 23.55
Saj si zasluži. Ne bi bilo prav da bi se s fičotom pripeljal. Škoda le da najebamo davkoplačevalci
Buena Vita
11. 12. 2008 21.48
špicelj za preživetje v hosti moraš biti kaveljc golazen pogine
Buena Vita
11. 12. 2008 21.47
prašek ker se ne znam plazit jelinčič je zdej rekel da si bedak,ups onemu tam na popu
ata_pistolcek@hotmail.com
11. 12. 2008 20.15
to pa je gospodar ne ve kok ga kej stane
SPICELJ
11. 12. 2008 17.37
Za nekatere je bilo čista utopija,da so sploh prišli iz hoste..
FUKONJA
11. 12. 2008 17.31
Pri članku o izbrisancih so pa blokirali poste. Na delu je nevidna roka pravice, ki ureja svobodo izražanja.
FUKONJA
11. 12. 2008 17.17
Po »super zmagi« levakarjev s pomočjo skonstruirane afere Patria, so dogodki povsem predvidljivi. 1. Nestrpnost do drugače mislečih v strankah, ki so frakcije KPS ( Rupel ). 2. Nesramno in oholo razmetavanje davkoplačevalskega denarja s strani nasprotnika samostojne Slovenije Turka, ki je s svojim leporečjem že smešen. 3. Najava s strani jugoslovanarja Vajgla, da bodo t.i. izbrisanim podelili državljanstva in mastne odškodnine, s katerimi, se bodo brez dvoma, okoristili tudi tovariši, ki so vegetirali, kar cele štiri leta. 4. Po vzpostavitvi rdeče oblasti, so začeli dvigati glavo razne marginalne mafijske skupine, ki zaznavajo vonj po javnem denarju. 5. Slovenec bo kot vedno, zopet nategnjen. 6. Za vso lumparijo neokomunistov bo zopet kriv, kdo drugi, če ne Janez Janša. 7. Tudi vse nasprotnike komunizma bodo razglasili za komuniste. 8. Smrdljiv meglen smrad bo prekril Slovenijo. 9. In smrdelo bo vsak dan bolj. 10. Itd.
Buena Vita
11. 12. 2008 17.17
Buena Vita
11. 12. 2008 17.16
jaj---res brez ljubezni ni bolečine k vragu,imam dovolj bolečin zaradi dela,vse kosti so fuč,še ljubezen da me mlati grem takoj v hosto živet
arksikris
11. 12. 2008 17.14
Larifari! Stroški so presenetili predsednika države. Pa kaj še?! Besede, besede, besede...
Buena Vita
11. 12. 2008 17.12
prašek gresta pes in kača v državne službe iskat nujno potrebne dokumente, prideta ta prva,čakata da se uradi odprejo, ko odprejo vrata gresta vsak po svoje, in kača hitro konča, prihaja ven z kupom papirja, pes se razhudi,;;;kako ti je ratalo tako hitro vse uredit?? kača mu lepo pove;,veš pes,treba se je znati plazit, z lajanjem nič ne narediš
Buena Vita
11. 12. 2008 17.08
PRAŠKO KOT SE SMEJEŠ HUH res ti nič ne manjka še ušesa imaš poklapana spet si z nudeljvaljarjem fasal
Buena Vita
11. 12. 2008 17.06
POPOVCI STE NAREDILI FOTOSKE ZA ZALARJA RDEČE BROJEVE SHRANITE MOLIM LEEEEPO,NEK IDU U ARHIVE DEOGRADA,KAO VAJGL
Buena Vita
11. 12. 2008 17.04
ŠPICEJ KAJ TI JEŠ UPAM DA NE KOLJEŠ LAME,IN PIJEŠ NJIHOVO KRI,FUJ