Slovenija

Tožilci stopili v bran: 'Nihče še ni tako pritiskal na nas'

Ljubljana, 23. 03. 2010 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na razpravi odbora za notranjo politiko nič novega: SDS napada LDS in ministra Zalarja, da izvaja pritisk na tožilstvo, Zalar zavrača podtikanja, Brezigarjeva trdi, da je ravnala v okviru svojih pristojnosti.

Odbor za notranjo politiko je razpravljal o domnevnih političnih pritiskih na državno tožilstvo, poslanci SDS pa so predlagali odstop oz. razrešitev pravosodnega ministra Aleša Zalar. Ta je vse očitke o političnih pritiskih na generalno državno tožilko Barbaro Brezigar zavrnil, Brezigarjeva pa je zatrdila, da je bilo njeno ravnanje ves čas zakonito.

SDS: LDS izvaja politične pritiske na tožilstvo

Vinko Gorenak
Vinko Gorenak FOTO: 24ur.com

Razpravo o političnih pritiskih na tožilstvo so zahtevali poslanci SDS. Po besedah predsednika odbora Vinka Gorenaka (SDS) so se v poslanski skupini za obravnavo te tematike na odboru odločili, ker so prepričani, da minister za pravosodje Aleš Zalar oziroma stranka LDS v povezavi s stranko Zares izvaja politične pritiske na tožilstvo.

Odbor DZ za notranjo politiko je po slabih šestih urah razprave prekinil nujno sejo. Odbor bo po besedah predsednika Vinka Gorenaka razpravo nadaljeval takoj, ko dobi prost termin. Odbor je imel namreč dvorano, v kateri je zasedal, rezervirano danes do 20. ure.

Gorenak je v obrazložitvi zahteve povzel dogajanja v zvezi s tožilstvom od junija lani, ko se je po njegovem mnenju na seji odbora za notranjo politiko že začel postopek odstavljanja generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Ta postopek se je nadaljeval z nadzorom pravosodnega ministrstva na ljubljanskem tožilstvu, sledila pa so navodila za uporabo državnotožilskega reda, za katere je tudi vladna služba za zakonodajo ugotovila, da posegajo v zakon.

Razlog za nadaljevanje napadov na Brezigarjevo pa je bil tudi odstop vodje specializiranega oddelka pri tožilstvu Branke Zobec Hrastar, je opozoril Gorenak. Bistvo problema po njegovem mnenju korenini v aferi Baričevič. Brezigarjevo namreč želijo odstaviti, da bi preprečili razjasnitev afere in jo pometli pod preprogo, meni Gorenak.

Zato v SDS odboru predlagajo sklep, s katerim bi ugotovili, da je Zalar nezakonito posegel v neodvisnost tožilstva ter ga pozvali k odstopu. Če pa Zalar s položaja ne bi odstopil, naj bi odbor premierja Boruta Pahorja pozval, naj ga razreši.

Aleš Zalar in Barbara<br>Brezigar
Aleš Zalar in Barbara<br>Brezigar FOTO: POP TV

Zalar se brani

Pričakujem, da bo prišlo do obravnave ustreznega gradiva na vladi predvidoma naslednji teden. Aleš Zalar

Minister je na seji "odločno zavrnil podtikanja", da on in LDS izvršujeta politični pritisk na tožilstvo. Kot pravosodni minister ima v razmerju do tožilstva določena pooblastila, ena od pomembnih pristojnosti pa je povezana z zadevami državnotožilske uprave. V vseh omenjenih primerih je ministrstvo izvrševalo svoje pristojnosti v okviru tega, je poudaril Zalar.

Glede nadzora na ljubljanskem tožilstvu in njegovih izsledkih je pravosodni minister opozoril, da gre, če se spisi predodeljujejo drugače, kot je določeno z zakonom in v državnotožilskem redu, za hujše nepravilnosti. Glede prakse na ljubljanskem tožilstvu pri sopodpisu pa pravi, da je šlo za popolnoma sprevrženo prakso, ki je bila zelo nevarna.

O navodilih za uporabo državnotožilskega reda pa je minister pojasnil, da so pripombo službe vlade za zakonodajo upoštevali.

Minister sicer glede afere Baričevič, kot pravi, nima vseh odgovorov, ki jih je zastavil. Sicer pa se ga afera zadeva le v eni stvari: bil je namreč posredno obveščen o oviranju državnega tožilca, zato je zahteval pojasnila, ki jih še čaka. Sicer pa ni dvoma, da sta bila tako tožilec kot preiskovalni sodnik o dogodku nemudoma obveščena.

Brezigarjeva: Delovala sem v okviru pristojnosti

Barbara Brezigar pa je na seji odbora zatrdila, da je bilo njeno ravnanje in ravnanje tožilstva v vsej teh zadevah zakonito in v skladu z ustavo. "Zavedam se, da v splošni klimi, ko smo z javnim blatenjem omajali zaupanje v pravni sistem, državni tožilci težko kaj dosežejo s strokovnimi argumenti," je dejala. Po njenih besedah je rušenje avtoritete vodstva tožilske organizacije dodobra načelo zaupanje v tožilce.

Glede afere Baričevič in njenega komuniciranja s policistom iz specializiranega oddelka na tožilstvu pa je Brezigarjeva dejala, da je šlo le za informiranje, koordiniranje in posvetovanje, saj je bilo državno tožilstvo o zadevi pomanjkljivo obveščeno. Treba je bilo doseči, da se preiskava uspešno zaključi, zato je šlo le za izvajanje pristojnosti državnega tožilstva, je še dejala Brezigarjeva.

"Ko je tožilec pomanjkljivo obveščen, je to resen problem," pravi Brezigarjeva, ki je v zadevi Baričevič izrazila tudi zaskrbljenost nad profesionalnostjo in (ne)pristranskostjo preiskovanja.

'Nihče še ni tako pritiskal na nas!'

Brezigarjevi so medtem stopili v bran tudi tožilci. Po njihovem mnenju je policija v primeru Baričevič grešila – vsaj pri obveščanju.

"Tožilka se ni mogla odločati, ker ni bila seznanjena z vsemi dejstvi,“ meni vodja skupine za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajner. Napad na Brezigarjevo, ki je zahtevala, da se to razišče, zato vidijo kot pritisk. "Od nobenega ministra še nisem doživela, da bi se tako vtikal v naše delo, kot se sedanji minister,“ je kritična vrhovna državna tožilka z oddelka za državnotožilski nadzor Sanja Javor Pajenk.

Janša: Ta problem predstavljen kot osrednji problem v državi

Po mnenju Janeza Janše (SDS) koalicija problem generalne državne tožilke predstavlja kot osrednji problem v državi, medtem ko imamo na drugi strani "več kot 100.000 brezposelnih, v enem letu pa smo najeli za 6 milijard evrov posojil". Z napadi na Brezigarjevo po njegovem najvišji vladni funkcionarji uničujejo avtoriteto državnega tožilstva, s tem pa je po njegovem oviran tudi nadzor nad policijo. Ta je namreč v zadnjem času postala popolnoma spolitizirana in brez pravega nadzora s strani parlamenta, saj ga na policiji zavračajo, je opozoril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pre_mar@hotmail.com
06. 04. 2010 20.24
Malo si preberite zgodovino te, ki jo tako moti kao "pritiskanje". Je kredibilna vsaj kot Brezigarjeva, ima približno enako "čisto" kariero. Pred kratkim so dobro združili zgodovino v Mladini.
robba
27. 03. 2010 16.42
pa a bo ta zalar povedal kaj je bilo nezakonitega, al sam mal tko počez govori, da se je nezakonito vtikala v delo kriminalistov, halo.
robba
27. 03. 2010 16.38
jure920 24.03.2010, 11:20 -6 Listje povej mi samo eden uspeh tožilstva v zadnjih letih odkar ga vodi Brezigarjeva pa bom čisto tiho.Še svoje otroke je zaposlila v času ko je zelo težko dobiti dobro službo. a ko je isajlović dobil službo, v teh težkih časih je ok, daj molči raje....
General.Belizar
24. 03. 2010 19.19
saintjozef24.03.2010, 14:21 ti pa tudi zapri tole septično jamo, smrdi
nefretete
24. 03. 2010 16.36
listje 24.03.2010, 09:11 6 jure92024.03.2010, 08:24-6 Brezigarjeva je prišla na to funkcijo samo z enim nanenom,da ščiti Janšo in to pač mora narediti. ..točno, in samo in zgolj zato je šla šolo, ki ji je to omogočila, aha, preden se je Janša naučil hodit je ona že vedela, da mora zasesti ta položaj, da ga bo ščitila...dobro razmišljanje dragi sogovornik, res Toooliko razlike v letih ni med njima, to je eno, drugo pa ni pomembno kdaj in kako se srečajo tisti tiči, ki potem letajo skupaj v jati.
saintjozef
24. 03. 2010 14.21
JURE, Belisarius ti je dal vedet kakšni primitivci so janševci. Krščanar pa dopoldne ministrira, popoldne gre pa mački rep zažgat.
strogoff
24. 03. 2010 13.01
in kakšni so vaši delovni rezultati v RS ?
M-teorija
24. 03. 2010 12.20
Pacient je že tako okužen, da z antibiotiki ne bo nič. Le še kirurški poseg pride v poštev, da se reši zdravi del tktiva.
Manndy
24. 03. 2010 11.56
Zalar Lažnivec kje je kršenje ustave in lomljenje hrbtenice, gre pa za nekaj drugega. Uničevanje Slovenije, etike, morale in pravne države z strani LDS a ki je pokradel vse kar se je pokrasti dalo in uničil vse kar se je uničiti dalo. Ti in Celjska govedina sta tazadnja na svetu ki lahko govorita o etiki, morali in pravni državi.
vsevednez
24. 03. 2010 11.44
skrajni čas, da se ukine na tožilstvu brezigar d.o.o.Kako to da se janšisti ne vprašate zakaj je ustavila orožarsko afero, zakaj je ustavila depalo vas in še druge a ste janšisti re sčisto slepi in nerazsodni
General.Belizar
24. 03. 2010 11.23
drži gobec jure
jure920
24. 03. 2010 11.20
Listje povej mi samo eden uspeh tožilstva v zadnjih letih odkar ga vodi Brezigarjeva pa bom čisto tiho.Še svoje otroke je zaposlila v času ko je zelo težko dobiti dobro službo.
Tone Strahan
24. 03. 2010 11.19
ubogi smo mi slovenski narod, ki imamo živeče umske prizadete levičarske bolnike, ki nimajo toliko v možganih kot ena kura, pa je kura dosti bolj intiligentna od teh levičarjev in podpornikov levice.Saj se vidi kake blesave pisanja ustvarjajo, obtožujejo JJ ga blatijo in se izmišljujejo neke afere, ki jih ni inn nikoli jih ni bilo, samo v glavi levičarskih umotvorov, ki jih pošiljajo preko javnih občil, internetnih forumov pošiljajo v podporo tej sedanji in predhodnih levičarsko komunistični mafijski, pred predhodni in sedanji vladi.Ki jih tako goreče podpirajo-te, čepra tudi vi prizadeti bolniki, ki podpirate to sedanjo nesposobno vlado, živite v revščini, davki plačujete vsaki dan višje, pa vas to ne zanima.Glavno je to da vi napadate in obtožujete Janeza Janšo, pa ste zadovolni in sti in lepo živite, od levičarskega zastrupljenega zraka.
Tone Murgelj
24. 03. 2010 11.13
Bljak............za vse one tam in vas tukaj...........bljak...............
X-XY
24. 03. 2010 11.06
Včeraj sem gledal 3 program oz. ga že nekaj časa poslušam. Včasih se nasmejim do solz. Ko so obravnavali Golubiča je ga C.Z.Oražem bila zelo zaščitniška, včeraj pa zelo zajedljiva, ampak ni imela argumentov proti tožilcem. V.Gorenjak je na, kako se to reče "ajnfoh" način razložil, da je BB včasih odgovorna za delo tožilstva, včasih pa ne sme biti odgovorna, ker nekomu pač ne paše. Naj se že odločijo! Povdaril bi rad, da se točno vidi kako se koalicija ščiti, ne glede na to, če imajo prav ali ne. Ko gre za glasovanje je koalicija seveda ZA, pa čeprav je ugotovljeno, da NPU že deluje, ministrica K pa gre iskat soglasje v parlament. Čemu le? Seveda je vedela, da bo kao njena zadnja. Pri debati o izbrisanih je nastopala kot, da bi ji izklopili mikrofon, nekdo ji je svetoval, naj bo bolj tiha, ne pa bahata. Na splošno so v parlamentu zelo zanimivi govorniki, znajo argumentirati, včasih so celo zabavni. Imajo pa eno napako, pozabljajo da so odvisni od gospodarstva in razpoloženja ljudi, ki je zelo slabo.
General.Belizar
24. 03. 2010 11.02
bnam 270724.03.2010, 08:44 Sicer pa pričakujem v bodoče koalicijo SDS in SD. ----- ne bi rekel, da bo kaj od te koalicije. Janša je že bil v koaliciji z SD (takrat še ZLSD), pa se mu je dogodila Depala vas. Ne pozabi tega. Janša ne bo nikoli šel v koalicijo z SD, to je predvsem nemogoče zaradi programov. Se bo pa v II. republiki zgodilo to, da bosta ti dve stranki edini v parlamentu, seveda na nasprotnih bregovih.
listje
24. 03. 2010 09.11
jure92024.03.2010, 08:24-6 Brezigarjeva je prišla na to funkcijo samo z enim nanenom,da ščiti Janšo in to pač mora narediti. ..točno, in samo in zgolj zato je šla šolo, ki ji je to omogočila, aha, preden se je Janša naučil hodit je ona že vedela, da mora zasesti ta položaj, da ga bo ščitila...dobro razmišljanje dragi sogovornik, res
listje
24. 03. 2010 09.09
medobranko24.03.2010, 07:42-8 sam poglejte ta stil oblacenja osebe katera bi morala biti vzor vsem damam v Sloveniji in sirse...v parih letih ne da je ostarela temvec znucala se je da to ni res... Enako je na RTV SLO tista gospa Metereologinja ima oblacila iz leta 1970. hahaha mama mia kmeti da dol pades ..razmišljanje ene/ga osebka, ki ocenjuje ljudi po izgledu, tega ne počne več niti mladina, ..glavno, da je vaša šefica Kresalova zmeraj urejena,..to je pomembno, kaj dela pa ne,..čestitke za to izčrpno oceno stila..
bnam 2707
24. 03. 2010 08.44
Nordex. imaš prav.Tako nekako bi bilo dobro.Sicer pa pričakujem v bodoče koalicijo SDS in SD.To je rešitev politične krize v Sloveniji.Ne bodo se mogli več obtoževati desni in levi in vsak korak take bodoče vlade bo bolj previden,ker lahko drugače hitro pade.
Marko Varga
24. 03. 2010 08.33
pustite žensko,da do konca zaposli vso svojo žlahto in nato bo sama odšla..