Slovenija

Še ena interpelacija Kopač Mrakove. Primer isti, okoliščine nove

Ljubljana, 24. 10. 2016 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Poslanci SDS so vložili novo interpelacijo zoper ministrico Anjo Kopač Mrak. Ministrici med drugim očitajo odgovornost pri posegu v ustavne pravice v primeru velenjskih dečkov, opustitev dolžnega ravnanja, odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela CSD Slovenj Gradec. V SD so prepričani, da bo tudi v drugo ministrica preživela interpelacijo.

Poslanci SDS so vložili novo interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Ministrici med drugim očitajo odgovornost pri posegu v ustavne pravice v primeru velenjskih dečkov, opustitev dolžnega ravnanja, odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela CSD Slovenj Gradec in odgovornost za posledice prikritja napak tega CSD.

Poslanci SDS ministrici očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja v okviru političnih in uradnih pooblastil za zagotavljanje teh človekovih pravic pri nezakonitem odvzemu velenjskih dečkov iz oskrbe pri starih starših, pri razbitju družinske skupnosti in s tem posegom v ustavne pravice starih staršev in vnukov.

Predsednik DZ Milan Brglez interpelacijo po vložitvi pošlje ministru, ta pa ima najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori.

Po njihovem mnenju je Kopač Mrakova v omenjenem primeru velenjskih dečkov opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti.

Očitajo ji tudi odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela centrov za socialno delo na primeru Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec in odgovornosti za posledice prikritja napak tega CSD, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev dečkov.

To je že druga interpelacija Kopač Mrakove

SMC: Interpelacija pritisk na vlado
Na vloženo interpelacijo se je odzvala tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je dejala, da imamo poleg dveh aktivni interpelacij, danes napovedano še tretjo, pri vseh je predlagatelj SDS: "Več kot očitno je, da se SDS pripravlja na volitve, in da je to mehanizem, ki ga uporablja za to, da bo slišan. Prepričana sem, da interpelacija ni namenjena izboljšanju socialne politike, ampak gre za pritisk na celotno vlado, izključno z namenom iskanja medijske pozornosti.”

To bo sicer že druga interpelacija, ki jo je SDS vložila proti Kopač Mrakovi zaradi primera velenjskih dečkov. Prvo je uspešno prestala, čeprav so bili tudi v koaliciji tedaj kritični do njenega dela. Tako so interpelacijo podprli tudi vsi poslanci koalicijske DeSUS.

Za drugo interpelacijo pa so se v SDS odločili po razsodbi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem dveh dečkov iz Velenja nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je na novinarski konferenci poudarila, da interpelacije niso vložili zato, da bi želeli znova razpravljati in prepričevati koalicijo in del opozicije, da je Kopač Mrakova ravnala nezakonito.

Kot je dodala, so o tem že govorili junija ob prvi interpelaciji zoper Kopač Mrakovo, o tem so že govorili sokrajani, laična in strokovna javnost, nenazadnje pa tudi upravno in vrhovno sodišče. S sodbo vrhovnega sodišča so po njenih navedbah nastopile nove okoliščine, ki dodatno potrjujejo razloge in argumente, ki so jih v SDS že prej izpostavili.

Ministrico Anjo Kopač Mrak čaka očitno še ena interpelacija.
Ministrico Anjo Kopač Mrak čaka očitno še ena interpelacija. FOTO: POP TV

Dejala je, da želijo s ponovno interpelacijo opozoriti na stanje duha vlade, "na stanje, ki se izraža v absurdnih in tragičnih primerih", kot je primer odvzema dečkov iz Velenja. "Brezbrižnost in nenazadnje tudi aroganca ministrice za delo in predsednika vlade kaže na popolno zatajitev pred volitvami večkrat poudarjenih načel pravne države in visokih etičnih in moralnih standardov," je dejala in dodala: "Sedaj, ko bi morali slediti sodbi vrhovnega sodišča, pa tega ne naredijo."

Sodba vrhovnega sodišča opozarja na temeljne pomanjkljivosti, ki so bile v postopkih odločanja organa prezrta, navaja poslanka SDS in dodaja, da izjava ministrice o sodbi kaže na nepoznavanje področja njenega dela. Po drugi strani je Lep Šimenkova opozorila na politično kadrovanje na izjemno pomembna mesta v organe v sestavi ministrstva za delo. Rezultati takšnega dela pa se kažejo v nezakonitosti, kot je primer dečkov iz Velenja, je ocenila.

Odziv DeSUS
V DeSUS, ki je junija podprla razrešitev ministrice, o ravnanju pri drugi interpelaciji zoper njo še niso razpravljali. Predsednik Karl Erjavec je danes pojasnil, da osebno interpelacije ne podpira, pričakuje pa, da bo ministrica izpolnila obljubo glede izboljšanja sistema delovanja centrov za socialno delo.

Lep Šimenkova se sprašuje o strokovnosti služb, ki so sodelovale pri odvzemu dečkov iz Velenja starim staršem in namestitvi v rejniško družino glede na to, da je bilo v tem postopku storjenih toliko napak. "Vse te nepravilnosti so se dogajale pod okriljem enega ministrstva," je opozorila.

O vlogi za rejništvo, ki jo je podala babica velenjskih dečkov, namreč ni bilo pravočasno odločeno, CSD pa je odvzel vnuka, še preden je bilo odločeno o rejništvu babici. Boji pa se, da je takšnih primerov, kjer so socialne službe ravnale nepravilno, več.

Poleg tega pa se je Kopač Mrakova 6. aprila na novinarski konferenci izpostavila, saj da je želela skriti nepravilnosti na CSD, in strokovno vmešala v ta primer, ocenjuje poslanka SDS.

Po njenem mnenju na položaju ministrice ne more biti nekdo, ki je kršil človekove pravice. Upa pa, da bodo ob tokratni interpelaciji imeli poslanci malo več razsodnosti in da bodo tudi spoštovali sodbo vrhovnega sodišča.

SD: Tudi v drugo bo ministrica preživela interpelacijo

Na vloženo interpelacijo se je odzval tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki zagotavlja, da bosta SD in ministrica brez težav preživeli že drugo interpelacijo zoper njo. Han tudi verjame, da je premier Cerar vrhunski pravnik in bo razumel, da ministri zaradi takih zadev pač ne odhajajo.

Odziv ZL
V ZL po besedah vodje poslanske skupine Luke Mesca nasprotujejo antisocialnim politikam ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak. "Ampak desničarskega populizma, ki ga SDS zganja s to interpelacijo in ki za svoj politični profit izkorišča stisko otrok, nikakor ne moremo podpirati," je danes poudaril Mesec.

Han je spomnil na vrsto vloženih interpelacij. Po njegovem mnenju imajo sicer ti vlagatelji relativno slab spomin, saj svoji prejšnji interpelaciji ne verjamejo. "Nenazadnje so vložili interpelacijo o delu vlade. Vidijo, da ne bodo uspešni, pa gredo po segmentih razbijati politično stabilnost," je ocenil Han, ki pa večjo težavo vidi v tem, da zopet izkoriščajo otroke za nabiranje političnih točk.

Kaj bo naredil predsednik vlade, Han ne ve. A verjame, da bo kot vrhunski pravnik razumel, da zaradi takih zadev ministri ne odhajajo. Na vprašanje, ali se v nasprotnem primeru, če ministrico premier pozove k odstopu, lahko zatrese koalicija, je odgovoril, da ne ve. A vsekakor te interpelacije po Hanovem mnenju niso dobre za politično stabilnost.

Cerar napovedal pogovor s Kopač Mrakovo

V opoziciji večinoma menijo, da bi ministrica, ki je že junija za las prestala interpelacijo, morala vsaj zaradi objektivne odgovornosti odstopiti, ali da bi moral ukrepati premier Miro Cerar. Cerar je sicer dejal, da meni, da gre za izredno resno zadevo, zato se z ministrico namerava pogovoriti.

Čuš bo interpelacijo podprl

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je povedal, da je primer velenjskih dečkov dodaten kamenček v mozaiku nepravilnosti na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dokazi in bremena se kopičijo, cela vlada pa izgublja zaupanje, meni Dobovšek.

Za interpelacijo se je najprej zavzel nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki je dejal, da bo interpelacijo podprl. "Zadnja sodba vrhovnega sodišča je povedala, da je vseskozi zagovarjala kršenje zakonodaje in ustave. Ministrica se je sama vpletla v postopek, zato njeni izgovori ne vzdržijo. Ministrica bi morala nemudoma odstopiti, s tem, ko jo ščiti koalicija, pa vso breme na sebe prevzema premier Cerar," je dejal Čuš, ki je razočaran, ker se vsi opozicijski poslanci niso uspeli dogovoriti za skupno besedilo. 

"Poleg primera koroških dečkov bi kot razlog za podporo predvsem izpostavil tudi zamude na področju odprave volonterskih pripravništev in uvajanja dodatne birokracije v državi. Sicer pa kot ministrica v dveh mandatih ni pripravila nobenega zakona, ki bi izboljšal življenje ljudi v Sloveniji," še navaja Čuš.
 

Kaj je odločilo sodišče?

Vrhovno sodišče je v sredini javni razglasitvi sodbe v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo (CSD) Velenje in zastopnika babice dečkov iz Velenja navedlo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Otroka pa ostajata pri rejnikih.

Odziv NSi
V NSi so prepričani, da je ministrica objektivno odgovorna za delovanje centrov za socialno delo v primeru dečkov iz Velenja. Zato v NSi pričakujejo, da bo Kopač Mrakova vendarle odstopila.

Sodišče je ugotovilo, da je CSD preuranjeno posegel in otroke odvzel starim staršem, saj bi najprej moral počakati na odločitev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ali dajo starim staršem dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti.

Skupnost CSD: Ravnali smo v korist otrok

Na odločitev vrhovnega sodišča se je odzval Upravni odbor Skupnosti centrov za socialno delo. Upravni odbor je zaskrbljen nad sodbo. "Ko je CSD Velenje odločal o usodi dečkov je bila zakonodaja, praksa upravnih organov in sodna praksa jasna. Po sodbi vrhovnega sodišča temu ni več tako," opozarjajo in dodajajo, da vrhovno sodišče navaja, da je CSD Velenje nezakonito posegel v pravico babice do družinskega življenja zato, ker je bilo sporno dejanje namestitve v drugo rejniško družino izvršeno pred odločitvijo pristojnega ministrstva o vlogi babice za dovoljenje za opravljanje rejništva za mladoletna vnuka. Tako stališče je nasprotujoče z nadaljnjo utemeljitvijo sodišča, da je to razmerje preseglo običajno razmerje med starimi starši in njihovimi vnuki ter, da je zato, glede na posebne okoliščine tega primera, nastalo družinsko življenje. Po tej interpretaciji se da razumeti, da bi bilo - v kolikor je nastalo družinsko življenje, ki ga slovenska ustava ne opredeljuje - tudi rejništvo brezpredmetno, saj 157. člen ZZZDR določa, da center za socialno delo odda v rejništvo otroka, ki nima svoje družine, otroka, ki iz različnih vzrokov ne more živeti pri starših (po novi razlagi tudi pri starih starših) ali otroka, katerega telesni in duševni razvoj je ogrožen v okolju, v katerem živi.

Kopač Mrakova je po odločitvi vrhovnega sodišča prejšnji teden opozorila, da ni bilo presojano, kaj je največja korist otrok. Podobno opozarjajo tudi v skupnosti centrov za socialno delo.

"Centri za socialno delo na podlagi strokovne doktrine vedno pripravimo izvirni delovni projekt pomoči družini in otrokom. Naloga CSD je, da ravnamo strokovno, da zaščitimo pravice in koristi otrok ter zanje poiščemo namestitev v rejniški družini. Po mnenju stroke morajo biti pravice in koristi otrok nad pravicami odraslih in o tem do sedaj v tem postopku ni presojalo nobeno sodišče," navajajo in dodajajo, da je v tem primeru vrhovno sodišče odločalo o pravici odraslih oseb. "Zaščita otrok, njihov dolgoročni razvoj in koristi ne zanima nikogar, razen CSD, zato ob vsebinski presoji vztrajamo, da je center za socialno delo ravnal v korist otrok. Tisti, ki bodo ponovno odločali in upoštevali vsebino ter morebiti odločali, da se otroci premestijo iz rejniške družine, bodo prevzeli tudi odgovornost za razvoj otrok."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (640)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krmeki
25. 10. 2016 10.29
+0
Meni samo to ni jasno kako se lahko SD proklamira za "socialno" stranko. Na ministrstvu za delo in socialo vidimo kaj se dogaja, Židan pa pleni po slovenskih gozdovih.
prašek
25. 10. 2016 10.35
+0
Ravno zjutraj sem ga videl pleniti po našem gozdu ☺☺☺
ooResnicA
25. 10. 2016 10.24
+0
....a še ni dobila brce frit tota kradljivka otrok!!
prašek
25. 10. 2016 10.08
+1
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
25. 10. 2016 10.09
+1
Kdaj pa bo zdaj ta 15 urna sramota desnosučnih ????
prašek
25. 10. 2016 10.09
+0
B?AN
25. 10. 2016 09.25
+1
Interpelacija je orodje opozicije. Ministri in vlada imajo priliko odgovoriti na očitke, vendar ponavadi lapajo vse drugo razen konkretnih odgovorov in obljub ne dajo.Tako je bilo tudi pri zadnji interpelacije zdravstvene ministrice. Kaj drugega preostane opoziciji, če pripravi svoje zakone jih zavrnejo češ imamo v pripravi svojega kateri je boljši čeprav ga še po enem letu ni!!! Če predlagajo amandma jih pozicija prav tako zavrne zato interpelirajte naprej dokler imate dovolj glasov, da to počnete. Opozicijska ZL pa itak diha z levaško vlado.
korintos23
25. 10. 2016 09.34
+1
ZL je proti SDS in proti SMC, se bo vzdržala! Opozicija nikjer po svetu ne pripravlja zakonov, to dela vlada, opozicija pa naj kozlov ne strelja in bo mogoče na naslednjih volitvah zmagala. Samo kako kaže-ne bo.
B?AN
25. 10. 2016 09.43
-1
To si ti reku, opozicija drugod po svetu je za to, da gleda vladi pod prste ter kaže volivcem pravo luč kaj so volili. Pri nas pa še dolgo ne bo tako ker imamo dvorne novinarje ter zgodovinarje. Ovce pa stalno volijo nove obraze z visoko moralnimi standardi. V kolikor bi imeli samo trohico morale bi že morala polovica vlade odstopiti na čelu z modrim Mirotom.
korintos23
25. 10. 2016 09.11
+3
Bil bi pa dolgčas v parlamentu da nimamo v njem Slovenske Demokratičnointerpelacijske stranke.
sinhron
25. 10. 2016 11.16
Morda pa ti bo uslišano in se bo SDS preimenovala v DIS ( desna interpelacijska sekta !)
korintos23
25. 10. 2016 08.56
+1
Ja kje so pa interpelatorji, a še spijo?
medo357
25. 10. 2016 08.51
+0
Temeljna naloga opozicije je iskanje napak pozicije, posledično ustvarjanje "zdrah", ne pa kimanje in prilaganje skledic.
korintos23
25. 10. 2016 08.53
+3
So se sprijaznili da vlade več sestavljali ne bodo, veliki vodja jih okrog nosi tepčki pa mu verjamejo.
sinhron
25. 10. 2016 08.58
+3
Da , najlažje je kritizirati , biti oportunist , kot pa biti konstruktiven in objektiven ! Kritizerstvo , POTVARJANJE , neresnice so pa tako simbol desne opozicije , zlasti SDS - a !
medo357
25. 10. 2016 09.01
+1
Ne vem komu ti verjameš, jaz nobenem politiku, dejstva pa govorijo, da je bil odvzem nezakonit
medo357
25. 10. 2016 09.03
+1
korintos23
25. 10. 2016 09.09
+0
medo, počakajva še na mariborsko sodišče, takrat bova več vedela!
korintos23
25. 10. 2016 09.10
+1
medo, a ti bi dal svoje otroke, če jih seveda imaš, tema dvema v posvojitev?
M_teorija
24. 10. 2016 22.58
+3
Lejte bo spomladi pršu Frančišek, ta prvi po Jezusu levi božji posrednik, pa bo vse poštimov!?
M_teorija
24. 10. 2016 22.54
+2
Ti Jancisti bi še v nebesih naredil,zdraho peku!?
nevica
24. 10. 2016 22.51
+6
Instrument interpelacije je pa zadnje čase že prav zlorabljen in je ena čista zajebancija Slovencev - vseh davkoplačevalcev. A zato imamo opozicijo? To je vse, kar zna opozicija delati? Da bedarije klati non stop! Samo še z ogroženimi čustvi manipulira zadnje čase, z ničemer pametnim se ne ukvarja. Dajte no vsa za božična darila za otroke zbirat, ker se vam tako gre ZA OTROKE - naredite kaj zanje.
kapljač1
24. 10. 2016 22.52
+5
provni
24. 10. 2016 22.56
+4
M_teorija
24. 10. 2016 22.37
+6
JanCisti, spet delajo pržganko!?
provni
24. 10. 2016 22.28
+6
Ministrica pa res nima nič pri tem. Te interpelacije sdsovcev so pa že škodljive. Vlada se mora ukvarjati samo še z odgovori na interpelacije sdsovcev. Malo neumno vse skupaj.
DržavniSekretar
24. 10. 2016 22.49
-2
den456
24. 10. 2016 22.56
-2
Skunk Works
24. 10. 2016 22.28
-3
Človeku se lahko samo gabi od teh levaških for, njihove logike in poneumljanja naroda, lahko noč.....Sploh pa s nekaterimi spodnjimi nimam kaj komentirati...spadam namreč med 95% prej opisanih zemljanov......."na normalni strani radarja..."..
M_teorija
24. 10. 2016 22.51
+2
Kapitalistične države amerike!? Kapitalistično kraljestvo!?
felix58
24. 10. 2016 22.27
-2
pa da vidimo no, kateri dedci si bodo upal tako lepo ženšče spoditi iz naše vlade....no dajte, da vidimo tiste ki nimajo jajc
IlluminatiAllSeeingEye01
24. 10. 2016 22.26
+3
JANŠA, NAD TABO JE SAMO ŠE BOG!
felix58
24. 10. 2016 22.27
+1
to ti in on mislita, doma to povejtan če upata
kapljač1
24. 10. 2016 22.35
+2
Ni čudno da je žled uničil pol države. Ostalo poplave, toče in nevihte. Kdo vse se na boga naslavlja in zgovarja, vesi , se pri tem ne drži pa iti enega od deset božjih zapovedi, se ne čudit, da bogu "zavre kri" in se znese na naš prostor.
M_teorija
24. 10. 2016 22.35
+4
Nikar Janezu govort, da je kdo nad njim!?Ga lahko fršlog!?
kapljač1
24. 10. 2016 22.36
+0
Niti enega od deset bož ji h zapovedi (poprava)
nevica
24. 10. 2016 22.44
+3
Skunk Works
24. 10. 2016 22.23
+0
če bi violilci bili malo bolj pr diht, bi takele situacije sploh ne bile potrebne, mi bi pa bili podobni Avstriji...
felix58
24. 10. 2016 22.33
+3
kapljač1
24. 10. 2016 22.18
+5
Cerar ničnimaš po materi, še manj po očetu. Janša sabotira narod in državo , ti pa nisi v stanju izkoristit čudovito priložnost in dokončno odstranit protidržavni element, ki škoduje interesom odkar smo osamosvojeni
kapljač1
24. 10. 2016 22.28
+4
Za začetek odstranit ves delujoč kader, ki ga je nastavil Janša. Bazo odvzeti, ki bojkotira delovanje družbenih institucij. Potem pride stranka, uvesti postopek izbrisa politične stranke. In prepoved vidnom čl a nom, delo v politiki, gospodarstvu, kulturi itd
kapljač1
24. 10. 2016 22.40
+3
Sapa in slina, dolg jezik , način komunikacije "Janševega sindroma"
nevica
24. 10. 2016 22.45
+3
Demokracija očitno tolerira sovražnika države....
Skunk Works
24. 10. 2016 22.17
-5
Neverjetno cel svet, 95% zemljanov ve, da je kapitalizem najboljše do sedaj možno na tem svetu....stotine milijonov ljudi se želi seliti v te kapitalistične države blaginje.....A procent v deželi na napačni strani alp je ravno obrnjen....človek ne ve ali je ta narod že genetsko hm... malo manj pameten, milo rečeno, ali je to posledica 70 letne indoktrinacije šolstva in mas medijev.........
Brakedirt
24. 10. 2016 22.18
+1
Skunk Works
24. 10. 2016 22.20
-1
pa kaj pol, svet je dolg širok in bogat, saj revščina v levi sloveniji ni edina opcija.....za sposobne.....kar imejte to svojo levo revščino....
Brakedirt
24. 10. 2016 22.22
+0
vi ste se argentino spravli na kolena,sposobni pa to...
M_teorija
24. 10. 2016 22.26
+1
Za socialistične države se ve, so in obstajajo, , za Kapitalistične republike, države nikoli čuu!?
Skunk Works
24. 10. 2016 22.29
+0
obstajajo ja , dokler jim kapitalisti posojajo...
M_teorija
24. 10. 2016 22.16
+5
Okoliščine bodo nove, ko bo veliki vodja držal obljubo in greu v penzijo, pol pa lahko odstop!? , cela vlada!?
ONniON
24. 10. 2016 22.12
-3
češka ima najnižji delež revščine in se ta ni povečal v zadnjih nekaj let ko po eu pustoši kriza , zahvalite se anji kopačevi da je pri nas že 14,5 % prebivalcev, še leta 2009 pa 11 %, hahah
Brakedirt
24. 10. 2016 22.17
+1
a ti si reven? z racunalnikom in internetom pa nimas za hrano?