Slovenija

Györkös Žnidarjeva presenečena nad interpelacijo: Policija je strokovno in zakonito opravila svoje delo

Ljubljana, 24. 06. 2015 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

SDS je zaradi pridržanja nekdanjega kosovskega premierja Ramuša Haradinaja vložila interpelacijo zoper notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, saj naj bi bila odgovorna za zaplet, ki je negativno vplival na gospodarsko sodelovanje med državama. Ministrica je nad interpelacijo presenečena.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Notranja ministrica se bo morala soočiti z interpelacijo
    01:22
    Iz SVETA: Notranja ministrica se bo morala soočiti z interpelacijo
  • Iz 24UR: SDS interpelira notranjo ministrico
    02:16
    Iz 24UR: SDS interpelira notranjo ministrico

Poslanci SDS so danes v parlamentarni postopek zaradi dogajanja v zvezi z nekdanjim kosovskim premierjem Ramušem Haradinajem vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar, so sporočili iz SDS.

Vesna Györkös Žnidar
Vesna Györkös Žnidar FOTO: Miro Majcen

Po oceni vlagateljev interpelacije je Vesna Györkös Žnidar neposredno subjektivno odgovorna oziroma vsaj objektivno in politično odgovorna za dogodke, ki so se zgodili v primeru pridržanja nekdanjega kosovskega premiera. S tem je po mnenju SDS izgubila osebno integriteto ter zaupanje javnosti, zato ne more več opravljati ministrske funkcije.

SDS notranji ministrici očita nepravilnosti pri izvajanju 2. člena Pogodbe med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo o izročitvi. Kršitev omenjene določbe se je zgodila, ko je slovenska policija nezakonito odvzela prostost in odvzela diplomatski potni list nekdanjemu kosovskemu premierju Ramušu Haradinaju, so zapisali v interpelaciji.

Ob tem tudi opozarjajo, da je 18. junija kosovska skupščina sprejela resolucijo, s katero je soglasno obsodila ravnanje Slovenije. "V zgodovini Slovenije se je takšna obsodba najvišjega predstavniškega telesa druge države zgodila prvič," še poudarjajo v SDS.

Prav tako ji očitajo opustitev dolžnega ravnanja pri izvajanju nadzora nad izvajanjem zakona o nadzoru državne meje ob upoštevanju določb 29. in 42. člena Konvencije Združenih narodov o posebnih misijah. Kršitev omenjenih določb se je zgodila, ko je policija Haradinaju odvzela diplomatski potni list in posegla v njegovo osebnost pri opravljanju diplomatske misije, so prepričani v SDS.

Po oceni poslanske skupine SDS je namreč situacija s Haradinajem Sloveniji povzročila nepotreben in težko popravljiv padec ugleda z vidika delovanja pravne države in dobrih odnosov s Kosovom, ki so bili do tega dogodka zgledni. Primer je odmeval tudi v mednarodni javnosti. "Zaplet bo negativno vplival na gospodarsko sodelovanje med Republiko Kosovo in Republiko Slovenijo, s čimer bo nastala ogromna škoda slovenskemu gospodarstvu," so zapisali.

Interpelacijo so v SDS vložili danes, sedaj pa jo mora predsednik DZ poslati ministrici za notranje zadeve ter ji določiti rok za odgovor. Ta ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni. O interpelaciji bo DZ razpravljal in odločal najpozneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora. Po končani razpravi lahko najmanj deset poslancev zahteva, da se glasuje o nezaupnici ministru, zoper katerega je bila vložena interpelacija. Če je izglasovana nezaupnica ministru, se šteje, da je minister razrešen.

Györkös Žnidarjeva presenečena

Györkös Žnidarjeva je presenečena nad informacijo, da je stranka SDS v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o njenem delu in odgovornosti zaradi dogajanja glede nekdanjega kosovskega premierja. Policija je namreč strokovno in zakonito opravila svoje delo v tem primeru, je poudarila.

Ministrica je povedala, da je v tem trenutku seznanjena le s tem, da je zoper njo vložena interpelacija, ne pa tudi z konkretno vsebino očitkov. Zato je ni komentirala.

Je pa po njeni oceni policija v omenjenem primeru ravnala zakonito in strokovno, kar je bistvenega pomena. "V tem trenutku lahko domnevam le, da je interpelacija vsebinsko nedodelana in da je kot taka očitno neutemeljena," je še dejala ministrica, ki pričakuje podporo koalicijskih partnerjev iz vrst DeSUS in SD.

Na ministrstvu za notranje zadeve so v odzivu na interpelacijo zapisali, da se bo ministrica na očitke podrobneje odzvala po prejemu in preučitvi besedila.

Erjavec ne vidi razloga za interpelacijo

Prvak DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec ne vidi razloga za interpelacijo. Zadeva v zvezi s pridržanjem nekdanjega kosovskega premierja, ki je razlog za interpelacijo, je bila namreč uspešno rešena in ne bo imela vpliva na odnose med državama

V ZaAB dvomijo v smiselnost interpelacije

V opozicijski ZaAB so v zvezi z vloženo interpelacijo zoper ministrico pojasnili, da primer nekdanjega kosovskega premierja zagotovo predstavlja neljubi zaplet. "Kljub temu, da bi ministrica za notranje zadeve tovrstni zaplet lahko preprečila, pa dvomimo v smiselnost interpelacije," so zapisali v odzivu.

Zapisali so še, da je očitno, da protokoli za sodelovanje med notranjim ministrstvom ter ministrstvoma za pravosodje in za zunanje zadeve ne tečejo, kot bi morali.

V SMC zadeve še ne komentirajo

V največji vladni stranki bodo interpelacijo lahko komentirali, ko jo bodo preučili in se seznanili z odzivom ministrice. Kot je povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, so namreč za interpelacijo izvedeli iz medijev in z vsebino še niso seznanjeni.

Haradinaja pridržali pred tednom dni

Haradinaja so sicer prejšnjo sredo na podlagi tiralice srbskega Interpola iz leta 2004 aretirali na ljubljanskem letališču in ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki mu je odvzel potni list in ga po zaslišanju izpustil na prostost, dokler okrožno sodišče v Kranju ne odloči o tiralici in morebitni izročitvi Srbiji. Sodišče je preverjalo, ali v Srbiji še obstaja obtožba zoper Haradinaja in ali mu za dejanja, v zvezi s katerimi ga išče Srbija, niso že sodili na haaškem sodišču.

Ramuš Haradinaj v Ljubljani, ko je čakal, da mu sodišče vrne potni list.
Ramuš Haradinaj v Ljubljani, ko je čakal, da mu sodišče vrne potni list. FOTO: POP TV

Incident je razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo. Kosovska skupščina je sprejela resolucijo, s katero kosovske oblasti pozvala, naj od slovenskih oblasti terjajo izpustitev Haradinaja. Na Kosovu so pred slovenskim veleposlaništvom potekali protesti. Ministrstvo za zunanje zadeve je nato prejelo verbalno noto od Prištine, v kateri je Ljubljano obvestila, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini. Ministrstvo je zato noto posredovalo okrožnemu sodišču, ki je nato Haradinaju vrnilo potni list. Haradinaj je posledično lahko zapustil Slovenijo.

Premier Miro Cerar je glede Haradinajevega primera pojasnil, da so slovenski organi Haradinaja prijeli, ker je bila v sistemu zabeležena srbska tiralica. Policija je zato morala Haradinaja pridržati. "Vsako drugo dejanje bi bilo protipravno in kot tako bi bilo prepoznano tudi na mednarodni ravni," je zatrdil slovenski premier in dodal, da je bilo pridržanje po rutinskih postopkih pač potrebno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (917)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
25. 06. 2015 21.25
+8
Se vidi,da je tudi v tej vasi republiki kosovska mafija na delovanju . . . .
samuray1
25. 06. 2015 20.50
+6
seveda,Janšek v takšnih interpelacijah poskuša lobirat zoper domnevno obtožnico in tiralico zaradi zločinov iz samoprisvojitvene vojne Na tak način zbira na kup svoje zaveznike .
hillya
25. 06. 2015 21.21
-4
A, ti pa takle evrčke služiš nede ? Kolk ti da tvoj "gazda" za vsak tvoj komentar, kadar popljuvaš Janšo ?
samuray1
25. 06. 2015 22.02
+1
proletarec1
25. 06. 2015 18.44
+10
KDAJ SE BO TA SEKTA SDS NEHALA REPENČIT,DA SE BODO DRŽAVLJANI MALO SPOČILI OD NJE?
hillya
25. 06. 2015 21.27
-8
Si pa zelo neotesan. Sploh veš, kaj pišeš in kaj pomeni to o čemer pišeš ? Mal se prej izobrazi preden začneš kracati po portalu, da ne razglašaš vesoljnemu svetu o tvojem primanjkljaju v zgornjrm delu.
Viggen
25. 06. 2015 18.31
+3
Takoj vložiti interpelacijo proti Goranu Klemenčiču. Grobo je presegel svoja pooblastila in se postavil nad sodišče v primeru albanskega hudodelca. Od kdaj se v civilizirani državi lahko pravosodni minister postavi nad sodišče?
Viggen
25. 06. 2015 18.29
+8
Ali bo SDS kaj protestirala še v Švici? Tam so tudi aretirali vojnega hudodelca Naserja Orića na podlagi srbske Interpol tiralice. Sežejo torej "komunistične" lovke tudi v Švico? Naserja Orića bodo tudi izročili - BiH, ker ima prednost pred Srbijo in je tudi zahtevala izročitev ...
hillya
25. 06. 2015 21.29
-4
In, kaj ima Slovenija pri tem o čemer pišeš?
Viggen
25. 06. 2015 21.41
+3
Ker določena politična opcija trdi, da je vse komunistično maslo. Plus odziv vladajoče klike je bil klečeplazniški in lezenje v rit. Za bruhat...
cirus
25. 06. 2015 18.12
+9
Policija ni dobro opravila svojega dela, ker ga ni izročila Srbiji.
sinhron
25. 06. 2015 17.03
+6
Kaj interpelacije zoper Klemenčiča ne bo , ker tako JANŠA kot SDS dobro vedo , da bi Klemenčič odprl Pandorino skrinjico pranja denarja in finančnih poti in drugih malverzacij , ki širši javnosti niso znana so pa za SDS in Janšo zelo obremenjujoča !
BULDOH
25. 06. 2015 17.05
-4
Če imaš dokaze, si dolžan prijavit policiji.....
hillya
25. 06. 2015 21.30
+1
+++++++++++++++++++++ sej jih nima, samo jezik ima preveč "na mokrem" pa mu prehiteva možgane.
BULDOH
25. 06. 2015 16.49
-11
A ta babura še ne odstopi, kaj čaka-jih je v kretkem času že več skuhala....
pe?navodo
25. 06. 2015 17.04
+5
hillya
25. 06. 2015 21.34
+2
Postala je ministrica, ker je, kot odvetnica "dobro" branila mariborsko mularijo, ki je metala molotovke, napadala policiste in razbijala in uničevala po Mariboru v času rdečih demonstracij. Mal diši tole po korupciji, ne ?
hillya
25. 06. 2015 14.24
+2
ADMIN, ali SPIŠ ??????? Tega ****************************************************************Oskar22 25.06.2015 14:15:18 8 8 1 Antikrist - antikomunist • 3 ure nazaj Ramush Haradinaj - mednarodni kriminalec, tihotapec s človeškimi organi in nekdanji premier paradržavne združbe Kosovo, je bratranec Ivana Xhonija Janshe, zato je bila interpelacija SDS kolaborantov pričakovana! ***********************************************ne boš obravnaval tako, kot se po vaših PRAVILIH SPODOBI ??????
BULDOH
25. 06. 2015 14.49
-6
kakokako
25. 06. 2015 14.22
+7
Mogoce je tihotapil mamila ali cloveske organe pa so ga prijeli. Posten je to clovek talo kot drzava iz katere prihaja. In kot tisti ki ga branijo.
hillya
25. 06. 2015 21.38
+1
Oskar22
25. 06. 2015 14.15
+14
1 Antikrist - antikomunist • 3 ure nazaj Ramush Haradinaj - mednarodni kriminalec, tihotapec s človeškimi organi in nekdanji premier paradržavne združbe Kosovo, je bratranec Ivana Xhonija Janshe, zato je bila interpelacija SDS kolaborantov pričakovana! △
BULDOH
25. 06. 2015 14.52
-4
Blagor bogim v duhu-kajti tud za njih je nebeško kraljestvo....
batom@pinkponk.com
25. 06. 2015 13.05
+11
Ivan brani zemljaka haradinaja?
hillya
25. 06. 2015 14.00
-9
A, tvoj zemljak je Haradinaj ? Aaah, pol pa ni čudno, da se tako grebeš zanjga.
batom@pinkponk.com
25. 06. 2015 16.37
+3
Transformerji
25. 06. 2015 10.58
+6
Pa zakaj je presenečena - še mali ljudje vemo, da pri nas ni nobene politične strokovnosti, pa tudi z zakoni je nekaj hudo narobe!
pe?navodo
25. 06. 2015 10.45
+3
Mene pa zaima alije vlada in policija ter VOJSKA pripravljena na velike celo miljonske množice mladih možkih ki bodo preplavili Slovenijo da prdejo v obljubljeno Evropo ? Kako so pripravljni ? Kako bodo ZAŠČITILI ali zaprli meje pred ekonomskimi begunci ? Imajo toliko ljudi na razpolago in ali razmišljajo O NUJNI NUJNI UVEDBI NABORNIŠKEGA VOJAŠKEGA sstema nazaj, ker je to edina sila z ljudmi ki se bi bila sposobna postaviti v bran MODERNE OKUPACIJE SLOVENIJE in vzdrževat red na naših mejah . Ker cela evropa poskuša delat red na mejah . Od Švice, Nemčije, Britanije, Francije in Slovenija NE BI SMLA BIT IZJEMA. Če ne nas bodo preplavili kot so Makedonce in Srbe. POL BO HUDO . Ti ljudje morajo jest, tudi krast , morajo krast da se preživijo.
pe?navodo
25. 06. 2015 10.48
+6
In namesto da bi opozicija katerakoli prišla z RESNIMI VARNOSNIMI VPRAŠANJI prd vlado in v parlament oni se ukvarjajo ali je pravosodje za janšata dobro ali ne in ali je Janezov kolega Haradinaj dobrodošel v Sloveniji. Danes je Evropa pred PRESELJEVANJEM NARODOV in kako se bo temu odzvala.
pe?navodo
25. 06. 2015 10.55
+4
Slovenija se mora pripravit na sodoben exzodus narodov, predvsem mlajših možkih. kakorkoli. Ali tako kot Švica , Britanija in vsi pametni da zapirajo svoje meje tudi z vojsko ko bo pottrebno, ali tako da sprejme dolgoročno NEKAJ MILJONOV ljudi, POTEM SE PA BOG USMILI. Jaz bi v tem primeru najraje svoje otroke čimprj nekako preselil na sever, sploh DEKLICE ker bo vsega kriminala tudi posilstev. IN KAKO JE PRIPRAVLJENA VLADA in cel parlaent ? Verjetno nikakor , varnostna situacija je na ravni Makedonije in srbije, to omeni da je NI. Makedonska vlada je odobrila da so meje za ekonomske begunce odprte 3 DNI. 3 dni lahkoljudje brez pairjev prečkajo Makedonijo. Kaj to pomen za lokalno prebivalstvo vemo.
hillya
25. 06. 2015 11.01
+5
pe?navodo
25. 06. 2015 13.08
+4
No , mene zanimajo ta varnostna vprašanja za ministrico ali dve in vlado . Mađarska bo postavila ZID, britanci pošiljajo v boj policijo z policijskimi psi, Francozi z policijo zapirajo meje. Švicarji, tam itak se niti ne upajo mlajši možki sploh da bi vstopili ker vedo da ni šans. Nemci zapirajo meje, avstrici tud ne bodo čakali križem rok in imajo naborniško vojsko da jo pošljejo ko bo potrebno na svoje meje. Kaj pa Slovenija. Naši politiki so porušili naborniški sistem ki se je bil edini sposoben postaviti po robu sodobnem exzodusu narodov. Ali ga lahko ko bo potrebno čimprej znova uspostavimo. Verjetno lahko če je volja. Torej kako se bo policija, vojska in vlada ODZVALA NA TEJ NOVE VARNOSTNE razmere v svoji okolici, poleg tega da moramo policijsko pomagat tudi madžarski. In kako bomo pomagali RESNIČNIM VOJNIM BEGUNCEM, ne pa mladim ekonomskim migrantom. Tudi tem treba pomagat sigurno, samo potem ZANEMARJAMO RESNIČNE VOJNE BEGUNCE, in tiščimo glavo v pesek.
Levji
25. 06. 2015 10.01
+1
Sedaj grem pa uživat v naravo in lepote Slovenije.
hillya
25. 06. 2015 14.03
+2
pa kar tam ostan, sej mamo desnosrčnikov zadost. :)
Levji
25. 06. 2015 10.00
+13
Slovenska destruktivna stranka, še kar naprej meče polena pod noge, nagaja vladi, kar je skrajno pokvarjeno dejanje. Pa saj od te stranke ni za pričakovati kaj pametnega za Slovenijo in njihove državljane.
Levji
25. 06. 2015 09.57
+8
Lep dan in čestitke ob dnevu državnosti želim vsem poštenim in zavednim slovenkam in slovencem.
Levji
25. 06. 2015 09.54
+12
Kje je pa Klemenčičeva interpelacija, da bi se mal smejal, ko bi Klemenčič povozil janšičija..
sinhron
25. 06. 2015 10.07
+12
Te interpelacije ne bo , ker tako JANŠA kot SDS dobro vedo , da bi Klemenčič odprl Pandorino skrinjico pranja denarja in finančnih poti in drugih malverzacij , ki širši javnosti niso znana so pa za SDS in Janšo zelo obremenjujoča !
hillya
25. 06. 2015 12.00
-3
joj, koliko je huje obremenjujočih finančnih in drugih malverzacij pri levjeSRČNIH........oooooooo....... tega se ti fantje dobro zavedajo zato pa stalno nabijajo po Janši. še kako drži, da NAPAD JE NABOLJŠA OBRAMBA......... Janez zdrži, saj jih poznaš, da imajo polne gate.....dr........
batom@pinkponk.com
25. 06. 2015 13.11
+2
Ce pa ni janez ampak ivan!? Se pri imenu vas je okol prinesel...
hillya
25. 06. 2015 14.05
-1
ti pa svojga imena sploh ne poveš in se tlele z izmišljenim e-naslovom predstavljaš.
Viggen
25. 06. 2015 18.33
+2
Klemenčičeva interpelacija bi morala biti v teku tisti trenutek, ko je izjavil, da ne bo dovolil izročitve vojnega hudodelca. To je možno samo v banana državi, da se pravosodni minister postavi nad sodišče ...
sinhron
25. 06. 2015 08.34
+16
V SDS-u so pa dolgo zdržali brez kakšne interpelacije , ki je za njih ustaljena praksa onemogočanja normalnega dela parlamenta in vlad ! Izgleda , da imajo vnaprej napisane interpelacije in ko se pokaže minimalna možnost natisnejo še datum in ime , vsebina je pa tako vedno ista vožnja gnojšnice po parlamentu , vladi interpelirancu , stricih iz ozadja in sploh vseh , ki niso za njihovo sekto !
Bojan-F
25. 06. 2015 10.02
+1
Interpelacija je popolno legitimno orozje opozicije. Vprasanje je kako Vlada reagira na to. Izjava ministrice "da je presenecena" je ze pretirana reakcija na konkretno to najavo interpelacije ... (Vlada) bi jih morala kratkomalo ignorirati (lepse bi pasala ena druga beseda ampak bi bil takoj med Izbrisanimi).
TheMafiaDon
25. 06. 2015 08.30
+17
a JJ ne mara ker so pridržali njegovega rojaka?