Slovenija

SDS z interpelacijo nad šolsko ministrico zaradi neupoštevanja ustavnega sodišča

Ljubljana, 08. 09. 2016 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stranka SDS bo vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič. SDS ministrici očita nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča glede financiranja izobraževanja. Ministrica pravi, da z vsebino interpelacije še ni seznanjena.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 100. seja vlade
    02:12
    Iz SVETA: 100. seja vlade
  • Iz 24UR: Nova interpelacija za Cerarjevo vlado
    02:56
    Iz 24UR: Nova interpelacija za Cerarjevo vlado

Stranka SDS bo vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič. Kot je povedal poslanec SDS Tomaž Lisec, ministrici očitajo nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča glede financiranja izobraževanja. 

Maja Makovec Brenčič
Maja Makovec Brenčič FOTO: Kanal A

Dodal je, da so v SDS skušali ugotovljeno neustavnost zakona odpraviti, a ga je vladna koalicija zavrnila, sama pa rešitve tudi ni pripravila.

Ustavno sodišče je konec leta 2014 na pobudo staršev otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole, ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 odstotkov.

Ustavni sodniki so ocenili, da je različno financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol v nasprotju z ustavo, saj da slednja zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja javnega osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna ustanova.

V SDS so večkrat poskušali s svojimi predlogi popravka zakona, nazadnje pa je parlamentarna večina v DZ njihov predlog zavrnila aprila letos. V SDS so tako že v tretje brez uspeha predlagali, da bi se tudi zasebnim šolam zagotavljalo 100-odstotno financiranje za izvajanje javno veljavnih programov.

Kot je dejal Lisec, so v koaliciji zavračali njihove rešitve, češ da ministrica pripravlja svojo, a se to ni zgodilo. Zato se bo zdaj morala zagovarjati pred poslanci DZ.

"Ministrica je kar dvakrat v DZ javno rekla, da bodo naredili vse, da bodo spoštovali odločbo ustavnega sodišča, a se je očitno zlagala, kajti dejstvo je, da tega ni naredila," je danes opozoril Lisec. Dodal je, da še v nobenem mandatu ni bilo toliko kršitev ustave in zakonov prav s strani predsednika vlade in ministrov.

V interpelacijo niso vključili ostalih očitkov

Sicer pa, kot je pojasnil poslanec, v interpelacijo niso vključili ostalih očitkov. Lisec je omenil njeno ravnanje ob aferi z dodatki za stalno pripravljenost, "kako potihem ukinja podružnične šole, kako se v posameznih šolah še naprej dogaja neka ideološka platforma, ko so otroci talci neke ministričine oz. vladne leve ideologije".

Pri tem je poudaril, da "potrebujemo sposobno ministrico, ki bo končno v DZ vložila zakon o visokem šolstvu, zakon o raziskovalni dejavnosti, zakon o športu, itd". Kot je dejal, se sedaj veliko govori, a nič ne naredi.

Ministrica z vsebino še ni seznanjena

Ministrica je za interpelacijo izvedela iz medijev in z njeno vsebino še ni seznanjena. Zato jo namerava najprej proučiti, šele nato komentirati, je dejala na novinarsko konferenci po seji vlade. V odgovoru namerava nanizati vse, kar so na ministrstvu naredili na tem področju. Spomnila je, da je bil predlog zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja objavljen aprila, "dobili so tudi odgovore in je v postopkih zaključevanja," je dejala.

Že šesta interpelacija

To je sicer že šesta vložena interpelacije v mandatu vlade Mira Cerarja. Kot prva je interpelacijo uspešno prestala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, za njo zunanji minister Karl Erjavec, za las pa je na položaju ostala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Minuli teden je SDS vložila interpelacijo tudi zoper zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, ki jo je nato podprla tudi NSI. Koalicija zaenkrat stoji za ministrico, ni pa še jasno, ali jo bodo dejansko podprli vsi poslanci koalicije.

Na tnalu poslancev bo tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki ne more računati na soglasno podporo koalicijskih poslancev. Minister namreč ni prepričal poslancev SMC Tilna Božiča in Marka Ferluge.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: AP

Cerar: Koalicija bo šla naprej

"Na očitke iz interpelacij bo odgovorjeno in koalicija bo šla naprej," se je na interpelacije proti njegovim ministrom odzval premier Cerar.

Kot je dejal, očitno nekoga moti, da ima vlada vizijo in ve, kaj hoče. "To seveda moti marsikoga, ki je živel v nekem drugem času, in bi ga spet rad nazaj," je dejal.

"V primerih, ki so pred nami, so podani pogoji, da ministri dobijo podporo. Toda o tem mora presojati vsaka politična stranka zase in potem vsi skupaj," je povedal Cerar. Po njegovih besedah je koalicija enotna, da je Kolar Celarčeva na pravi poti, da sicer nima lahkega dela, a dela prave korake. Ne gre povsod dovolj hitro, toda če bo jeseni svoj načrt izpolnila, potem bo koalicija sprejela njeno usmeritev, je povedal. In ko bo ministrica odgovorila na interpelacijo, bo koalicija presojala njene argumente, je še dodal.

Enako velja v Gašperšičevem primeru, je še povedal. "V SMC ima podporo, dva poslanca sta sicer napovedala dodatni razmislek, ampak podpora je zelo velika," je dejal.

Kot je povedal Cerar na današnji novinarski konferenci po 100. seji vlade, je v Sloveniji žal pogosto tako, da so tisti, ki s prstom najbolj kažejo na drugega, da je neetičen, sami tisti, ki so tako ravnali v preteklosti ali ravnajo že zdaj. Poudaril je, da so interpelacijo zoper Makovec Brenčičevo vložili tisti, ki cel mandat niso izvršili odločbe o izbrisanih, kar je pomenilo zelo hude posledice za konkretne ljudi, otroke in družine.

"Kako lahko nekdo, ki sam ravna tako, danes išče legitimnost s kazanjem prsta na drugega," se je vprašal. Poudaril je, da njegove besede ne pomenijo, da ni odprt za kritiko, saj tisto, kar naredijo slabo, popravijo, spomnil je tudi, da so očitki o korupciji v zadnjih dveh letih izginili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
09. 09. 2016 14.06
+2
Takoimenovani puč v Turčiji naam je pokazal kako na to odregirajo velesile Bruselj in same članice EU- "VstrAn gledajo". SDS v Sloveniji izvaja puč in sabotažo odkar obstajjo. Torej če se stranka prepove, njeni člani, somišljeniki, simpatizerji znajdejo tam kot se je to zgofilo v Turčiji, se nimamo česa bati, da bi "Svet" ukrepal. Če je z "kulturno politično revolucijo" profitirala Turčija, zakaj ne bi še Slovenija???
IlluminatiAllSeeingEye01
09. 09. 2016 14.09
-4
Vaši nenehni poskusi blatenja SDS so že kar nekaj časa pomilovanja vredni...!!!
piljan
09. 09. 2016 14.13
+5
Saj se komunisti v sdeesku sami blatite.Mi vas samo opozarjamo na to,pa ne gre v vaše trde glave.
kapljač1
09. 09. 2016 14.15
+4
Janša je v času politikovanja "nabral" v svoj žep najmanj milijardo evrov.
IlluminatiAllSeeingEye01
09. 09. 2016 15.04
-4
AVE JANŠA, NARODNI HEROJ IN OČE SLOVENSKEGA NARODA!
piljan
09. 09. 2016 15.24
+4
Hehehe,liminat,to,daj še,bo bolj držalo.
kapljač1
09. 09. 2016 20.13
+1
No če bi JJ bil oče naroda , potem bi mi vsi bili "poštarjevi otroci". (Takšne pa se kliče , koo se omenuje glasbeni ansambel "Pankrti".
IlluminatiAllSeeingEye01
09. 09. 2016 12.57
-2
ŽIVEL SDS, ŽIVELA SLOVENIJA!!!
Kollerik
09. 09. 2016 13.02
-2
IlluminatiAllSeeingEye01
09. 09. 2016 13.30
-2
piljan
09. 09. 2016 14.15
+3
Ne skrbi,saj bo živel dokler bo.Ni vreden,da bi kdo šel v zapor zaradi njega.
srebrnibreg
09. 09. 2016 20.43
+2
NE BLATI SLOVENIJO S STAVKOM V KATEREM OMENJAŠ TUDI SDS SEKTO.
mallonge
09. 09. 2016 11.10
-2
Spet bo celodnevna promocija kraj vladajočih.
ooResnicA
09. 09. 2016 10.32
-4
Ne sicer za vse, levičarska manira, ki jo je privzgojil komunizem, sicer narekuje globoke salonske razprave o krivicah, ki se dogajajo onkraj bližnjega, od lakote v svetu do vojnih in begunskih kriz, hkrati pa imamo opravka z izrazito ravnodušnostjo do krivic, ki se dogajajo tukaj in zdaj. Seveda ne do vseh in do vsakogar. Slovenski levičarski diskurz političnega nasprotnika ne pozna, pozna le sovražnika. SDS je sovražnik in sovraštvo do SDS ali cerkve je v tem levičarskem medijskem in političnem prostoru že tako patološko, da bi bila potrebna resna terapija. Boštjan M. Zupančič ima še kako prav, ko je v uvodu v svojo knjigo Prva od suhih krav zapisal: “V žepnih družbah, kakršna je slovenska, je zato na medijski sceni cela kopica očitno duševno bolnih ljudi.” Po drugi strani pa je treba s temi ljudmi sočustvovati, kajti življenje v takem sovraštvu ne more biti prijazno. Slovenska država preganja žrtve namesto zločincev Tožba SDS je medijsko-politično stvarnost hitro spravila na okope in skupni imenovalec je bilo zgražanje, kako si nekdo, ki mu je bil zaradi zapora predsednika stranke onemogočen normalen politični boj, usodi tožiti državo. No, res se je izkazalo, da je bil Janez Janša po krivici zaprt. Pa kaj! Saj so ga kasneje izpustili iz zapora. Tudi poslanski mandat, ki so mu ga odvzeli, so ga kasneje na zahtevo ustavnega sodišča vrnili. Zakaj torej v SDS tak cirkus? Medijska obravnava SDS in predsednika Janeza Janše v dominantnih medijih Slovence dan za dnem spretno in med vrsticami ali celo povsem odkrito prepričuje, da so proti JJ in SDS dovoljena vsa sredstva, kar se nato kaže tudi na raznih forumih. Tudi fojbe in hude jame. Tisti, ki javno sočustvujejo z izbrisanimi, ki jim mora država plačati odškodnino, in kričijo “welcome refugees”, na drugi strani ploskajo temu, da so po krivici zaprli Janšo in se zgražajo, da bi stranka, ki je zaradi tega bila v neenakopravnem položaju, dobila odškodnino. Ta mentalna pohabljenost in pritlikavost ljudi, ki preko medij
markaurel
09. 09. 2016 08.48
+4
ali nimajo drugega dela kot neprestano vlagati interpelacije ?
srebrinibreg
09. 09. 2016 09.15
-3
Ne, naloga opozicije je nadzorovati vlado in opozarjati na nepravilnosti.
JApajaDAja
09. 09. 2016 10.18
+5
sploh, če non stop drezajo za "100" let nazaj -zelo produktivna opozicija!
JApajaDAja
09. 09. 2016 08.31
+5
kaj še nas čaka? rode za šolskega ministra?
felix58
09. 09. 2016 11.08
+5
ma ne, ta rode pride k našeme farnemu župniku za ministranta
kolbek460
08. 09. 2016 21.44
+4
Laješ steklih psov v puščavi ,,,lajanje v luno ,,
srebrinibreg
09. 09. 2016 09.15
-2
IdolinHeroj
08. 09. 2016 20.59
+7
Koga pa ti jansisti se niso interpelera..........se mal pa bojo interpeleral petra polesa pa nk maribor.....čarovnik Milan itak zgleda zmeri vse pokvar pač douge roke majhnega moža - veleizdajalc,čarovnik črne magije, zarotnik,komnajzer bl bla ..........nej raj kdo ta asdeas požene iz prlamenta ka greo celi sloveniji na kikirik.........................................Ka res ne more bit v vladi noben ,ki ni iz sds ne da bi biu izdajalc,komunisti in bla bla bla bla????Sds bi meu sodstvo sds-evcev ,ki bi vse lopove oprostil al kaj???????Mislimmel bi svoja sodišča mandatarja brez omejitve mandata (precednika če hočte tku),pa sds-ovski parlament in sdsovce na vsek položajih in pol so vsi drugi komunisti sam sds pa ne?????
kolbek460
08. 09. 2016 21.45
+3
felix58
08. 09. 2016 22.08
+5
saj sds ni stranka, po njihovem obnašanju je sekta, ločina....zato so pa pod minusem
IdolinHeroj
08. 09. 2016 22.12
+3
In kaj pol sploh še delajo v parlamentu? kak da jih sploh se gdo podpera res noro nde
srebrinibreg
09. 09. 2016 09.16
-2
No no tovariši, vas pa res nihče nič ne vpraša, kajne ?
prašk
08. 09. 2016 20.56
+0
Brakedirt ne sramoti nas levičarje z praznimi komentarji..v njih je opaziti nervozo, nezrelost, celo nanček sovraštva
Brakedirt
08. 09. 2016 20.57
+4
vi lahko opazite samo temo okoli sebe, kdor laze ta krade, a ne sveckarji
prašk
08. 09. 2016 20.59
+1
Brakredit no, če ti lahko povem na ušesa, na 4 oči, krademo mi, že dobrih 20 let na 60 let podlage,..ampak tega ne govort okrog
Brakedirt
08. 09. 2016 21.02
+1
ne rabim govoriti, samo milicnika vinka in celavega pogledam pa mi je vse jasno,samo lepo da si priznal.
IdolinHeroj
08. 09. 2016 21.04
-1
nanček sovražtva?Dej razlosa prosim jju na čast kaj je zaena zadeva to nanček ka to je kaka temna čarovnija superčarovnika kučan al kva???
prašk
08. 09. 2016 21.06
-1
zakaj kričita name, saj smo vendar na isti strani,..saj vama govorim da je vse lepo in prav dokler kradejo naši
Brakedirt
08. 09. 2016 21.15
-1
to ce si ukradel ime se ne pomeni da si pa zdaj isto pameten. daj sveckar pojdi na svojo propadajoco sveca tv.
prašk
08. 09. 2016 21.18
+3
Brakredit postajam utrujen, moje ostarelo srce potrebuje počitek, smrt komunizmu svoboda narodu, mali prijateljček moj, lepo pančkaj
Brakedirt
08. 09. 2016 21.23
-1
Brakedirt
08. 09. 2016 21.27
-1
ti ne mores nic ker nisi sposoben nicesar.pojdi in se zakoplji nekam.
Kollerik
09. 09. 2016 10.11
+0
prevarantski kradljivci avatarjev in pameti naroda so danes zopet nekaj glasni....
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.50
-1
Kje pa bi ta ministrica kradla v zasebnem šolstvu? Krade lahko samo svojim levim hlapcem.
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.46
+0
Cerar je dejal tudi, da je Mramor pošten :)) Toliko o Cerarju.
Brakedirt
08. 09. 2016 20.47
+3
pojdi stokat na svecka tv dokler se obratuje
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.49
-4
Brakedirt
08. 09. 2016 20.50
+1
seveda, ostal bo dolg za vami, skupaj z zvon1,2 ....
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.51
-3
Brakedirt
08. 09. 2016 20.54
+4
prašk
08. 09. 2016 20.45
-3
ta sposobna ministrica mora ostati na položaju. O njeni uspešnosti pričajo tudi izplačane nagrade ki jih je zaslužila v zadnjih 10ih letih
Brakedirt
08. 09. 2016 20.45
+1
Brakedirt
08. 09. 2016 20.48
+0
prašk
08. 09. 2016 20.51
-2
dober večer tovariš Brakedirt, kako smo kaj?
Brakedirt
08. 09. 2016 20.51
+2
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.52
-1
Brakedirt
08. 09. 2016 20.52
+1
tovarise imas v senci, oni so bili v partiji ne jaz.
Brakedirt
08. 09. 2016 20.52
+1
sem te ze povabil pa nimas onega da bi prisel zato je bolje da utihnes
srebrinibreg
09. 09. 2016 09.18
-1
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.44
-2
Toliko lajanja, pa niste nič spremenili ? Eh
Brakedirt
08. 09. 2016 20.45
+3
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.45
-3
Brakedirt
08. 09. 2016 20.46
+3
hahahahaah, kako te muci to skrivanje, pojdi v vrtec lenuh.
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.48
-3
Muči ? Le zakaj ? S tem samo dokazujete, da ste niko i ništa :)
Brakedirt
08. 09. 2016 20.49
+3
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.52
-3
Sledim vam. Cel dan ne uspete napisati enega samega dejstva :)
Brakedirt
08. 09. 2016 20.53
+3
FoglofffTunekkk
08. 09. 2016 20.03
+4
Čujte, čakam na dan ko bo SDS interpeliral samega velikega vodjo našega vrlega Janezka iz Grosuplja. Pri tem tempu interpelacij jim bo drugih kandidatof kmalu zmanjkalo... Naj interpelirajo še hišnika parlamenta, ker ni pometel stopnic preden je veliki vodja fstopil v to javno hišo... hahahahahahahahahahahahahaha ...
staridida
08. 09. 2016 20.13
+1
Brakedirt
08. 09. 2016 20.41
+1
bolje da se ga napije kot pa da bi bil 7 let v komi...
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.48
-4
felix58
08. 09. 2016 22.06
+3
srebrni...predn stisneš enter daj preberi kaj napišeš....ker si tak ubog ubošček, tvoje besede mi dajo slutiti, da še se v plenicah
Kollerik
09. 09. 2016 10.13
zato pa je srebrin v tapravi stranki mentalno ubogih. Iste sorte ptiči skupaj letajo....
Paskakvali
08. 09. 2016 20.03
+1
Hehe........100 +10 interpelacij by SDS.........
FoglofffTunekkk
08. 09. 2016 20.00
+4
SDS nima drugega kot zlorabljanje interpelacije za propagandni cirkus... le tako svojo zvesto bazo ofc držijo pri sebi. Večina Slovencef je Janševe pokvarjene rabote že zdavnaj spregledala in mu ne verjame nič.
heello
08. 09. 2016 19.59
+2
SDSovci, če želite svoje otroke šolati v privat šolah, si jih sami plačujte. Že v javnem šolstvu ni denarja, za naše otroke, sedaj bomo pa še plačevali za SDSovsko elito, bolano !!!!!!!!
Kollerik
08. 09. 2016 20.01
+3
tipični socialisti.... vse bi radi zastojn....
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.48
-2
Ker vam ministrica krade :) Ste pač hlapci.
Kollerik
09. 09. 2016 10.16
Ministrica je ok, le na živce vam gre in cikate, da bi vam parazitom priprla pipco...saj vas lobiji zdravstvenih zavarovlanic dobro podmazujejo za vašo politično prostitucijo, kajne. Vidiš... še preden se iztrebite, je že jasno, kako boste smrdeli..... :)
FoglofffTunekkk
08. 09. 2016 19.57
+4
Čujte, ko SDS vloži interpelacijo, je to največji garant, da ta ne bo uspela...hahahahahahahahahaha...
FoglofffTunekkk
08. 09. 2016 19.58
+4
V SDS-u nič novega... ko so v opoziciji je njihov moto...\"interpelacije na 1001 način\"... ko so vladali niso naredili nič od nič v korist Republike Slovenije !!!
heello
08. 09. 2016 20.01
+1
Sedaj bojo še dve leti, do volitev delali sranje na vse mogoče načine....., potem pa spet naprej, ker bojo spet v opoziciji !
trunck
08. 09. 2016 19.50
+4
SDS bi lahko prišla v politično knjigo rekordov iz teme število vloženih interpelacij, rekordno zadolževanje državljanov v enem mandatu, rekordni padec BDP-ja, rekordno število bivših komunistov v desno stranki, itd. Skratka, rekord nad rekordi, samo pozitivnega pa ni niti enega.
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.40
-2
Rekorden padec se je zgodil pod vašimi vladamIi. Laži vam ne bodo pomagale.
Justice1
08. 09. 2016 19.42
+5
SDS naj se raje pobriga , da bo RKC vrnila 500 milijonov, ki so jih cerkveni Zvonovi posesali iz bank ( domnevno tudi z pomočjo politično nastavljenih kadrov , ki naj bi omogoči kredite brez ustreznega zavarovanja) in so bili za pokritje te luknje vzeti nam davkoplačevalcem iz sredstev, ki smo jih z davki zbrali za skupne potrebe, denimo zdravstvo, ki bi bilo danes brez čakalnih vrst in z kakovostnejšo opremo( kar pomeni več rešenih slovenskih življenj) , če bi dobilo zdravstvo ta denar!
srebrinibreg
08. 09. 2016 20.41
-2
In če jih Zemljarič sproti ne bi pokradel.