Slovenija

SDS: V Slovenijo se vrača komunistična tradicija

Ljubljana, 30. 08. 2011 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Janševi stranki so ob obisku Merklove mednarodni javnosti predstavili razmere v Sloveniji. V štiri strani dolgem spisu lahko preberemo, da Slovenijo bolj kot gospodarska kriza v brezno peha kulturni boj, pa tudi, da se vrača komunizem.

"Letos je dvajseto leto slovenske neodvisnosti in tretje leto koalicije Socialnih demokratov, ki jo vodi Borut Pahor.“ S tem stavkom se začne Mednarodna informacija o Sloveniji, kot so sestavek, ki so ga pripravili ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel, poimenovali v največji opozocijski stranki SDS. Na štirih straneh predstavijo politične, gospodarske in kulturne razmere v Sloveniji, ki so, kot lahko preberemo, vse prej kot zavidljive.

Iz vsebine: vladna kriza je prešla v agonijo, Slovenijo pretresa kulturni boj, stare sile napadajo mlado državo, gospodarstvo je v krču, temu je treba dodati še klientelizem, korupcijo …

"V pomladnih in poletnih mesecih je vladna kriza dosegla stopnjo agonije, ki bi lahko (ali raje bi morala) voditi do predčasnih volitev,“ so zapisali v SDS. Krizo je po njihovem mogoče ločiti na gospodarsko in kulturno, prav slednja pa naj bi bila poglavitni razlog za vse bolj napete razmere na političnem parketu.

Fotografija iz časov, ko je bila koalicija še četvorček. Danes vztrajata le še SD in LDS. SDS z obtožbami na račun koalicije ne skopari. Med drugim ji očita naklonjenost do nekdanjega sistema.
Fotografija iz časov, ko je bila koalicija še četvorček. Danes vztrajata le še SD in LDS. SDS z obtožbami na račun koalicije ne skopari. Med drugim ji očita naklonjenost do nekdanjega sistema. FOTO: Aljoša Kravanja

SDS: Kulturni boj duši Slovenijo

"Politične razmere so se poslabšale predvsem zaradi kulturnega boja. Kulturkampf je prinesel vrsto histeričnih napadov na dve desetletji slovenske neodvisnosti in demokracije,” je mogoče prebrati v sestavku, ki se nato nadaljuje z odkritim napadom na vladno koalicijo: “Vladna koalicija (presenetljivo, ponosni nasledniki in zagovorniki jugoslovanskih komunistov) je dejansko poskušala doseči oživitev preddemokratičnega sistema, smešila je demokratične spremembe devetdesetih in neodvisnost, zanikala (ali vsaj zatirala javno razpravo) množične poboje leta 1945 in druga zločinska dejanja komunistične tajne policije,” lahko preberejo vsi, ki so dobili Mednarodno informacijo o Sloveniji. V nadaljevanju zapišejo: to so poskušali storiti s pritiskom na medije in pravno državo, pri čemer kot dokaz izpostavijo izvolitev Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča in Zvonka Fišerja za generalnega državnega tožilca.

Nadalje lahko bralec izve, da slovensko gospodarstvo stagnira, oziroma se slabša, znakov okrevanja pa ni. Tu navajajo ocene Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), da javni dolg dosega skoraj polovico (45,2 odstotka) BDP. Temu dodajajo podatke Ajpesa, da so slovenska podjetja leto 2010 zaključila z najslabšim rezultatom v zadnjih petih letih – s četrt milijarde evrov izgube. In še, da je naša država na lestvici konkurenčnosti doživela grd padec, med članicami EU pa prehitela le Bolgarijo in do vratu zadolženo Grčijo.

Sledi skok v leto 2007 in samohvala, da je Slovenija, takrat pod vodstvom SDS, imela uravnotežen proračun. Nato pa kritika: nasledniki so to porušili, saj so se zatekli k političnemu nagrajevanju in egalitarnim politikam.

V naslednjem odstavku izvemo vse o razpadanju koalicije, ki je pripeljalo do tega, da je vladni kabinet "le dve tretjini poln oziroma eno tretjino prazen“. Puščice tu letijo na nekdanjo notranjo ministrico Katarino Kresal, ki da se je dolgo časa uspešno izogibala obtožb o korupciji, avgusta pa ji je zmanjkalo izgovorov.

Komunizem trka na vrata?!

Kovanec z likom Franca Rozmana - Staneta ali eden od dokazov, da se v Slovenijo vrača komunistična tradicija.
Kovanec z likom Franca Rozmana - Staneta ali eden od dokazov, da se v Slovenijo vrača komunistična tradicija. FOTO: Banka Slovenije
Vladajoča leva koalicija se ne zmeni za temeljna demokratična načela. Čeprav je slišati pretirano, Slovenija doživlja delno obnovo komunistične tradicije.

In še: vlada je izgubila kar pet referendumov, podpora ji pada (tu navajajo odstotke, ne izvemo pa, na katero raziskavo javnega mnenja se sklicujejo), medtem ko je SDS na vrhu lestvic priljubljenosti. Vse to izve mednarodna javnost, ki ji je spis namenjen. Sledijo novi udarci: “Vladajoča leva koalicija se ne zmeni za temeljna demokratična načela. Čeprav je slišati pretirano, Slovenija doživlja delno obnovo komunistične tradicije,” je mogoče prebrati. Dokaz? Znova Masleša in Fišer, poleg tega pa še odlikovanje Tomaža Ertla, dejstvo, da je Ljubljana dobila Titovo cesto in spominski kovanec s peterokrako zvezdo in podobo komandanta Staneta.

Omenjena je tudi afera Patria in z njo povezana teorija zarote. Izbruhnila je le nekaj tednov pred volitvami leta 2008, spomnijo, takratni premier in poraženec na volitvah Janez Janša pa tudi po treh letih ni dočakal sojenja. Zdaj mu grozi, da bo to tajno, žugajo.

Sporočilo svetovni javnosti: v Slovenijo se vrača komunizem.
Sporočilo svetovni javnosti: v Slovenijo se vrača komunizem. FOTO: Reuters

Z napadom na napad

Na sestavek SDS se je prvi odzval Mladi forum, podmladek SD. "Mladi forum nikakor ne more razumeti, kako lahko politična stranka, ki se proglaša za domoljubno in patriotsko, tako brezobzirno nastopa proti lastni državi, brez sramu blati najvišje institucije države ter načrtno uničuje ugled Slovenije v svetu," so sporočili. Kot so zapisali, so zgroženi, niso pa presenečeni, največji opozicijski stanki pa očitajo pritlehno manipulacijo s svetovno in domačo javnostjo. 

"Današnje izjave SDS v Mladem forumu spremljajo z veliko mero začudenja, ko kritike na račun zgodovinske osebe Josipa Broza in Narodnega heroja Franca Rozmana Staneta, prihajajo iz stranke, ki jo vodi nekdaj zagreti Titov mladinec, organizator pohodov v Jajce in nenazadnje tudi neuslišani prosilec za članstvo v Komunistični partiji, gospod, nekdaj tovariš Janez Janša," so še zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (393)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aiidk
01. 09. 2011 21.47
"Sodobni fašisti se bodo imenovali anti-fašisti"
Ninja108
01. 09. 2011 13.26
To ni komunizem, to je fašizem...
Tonček Balonček
01. 09. 2011 11.29
Enyo, no a vidiš! Partzija je izvajala lustracijo, DEMOS je pa napravil napakao, ampak drugače ni šplo, sicer bi bilo pol njenih veljakov primoranih zapustiti politiko, saj so bili partijski agitatorji, štipendisti, romarji in še kaj! In seveda ni šlo!
hellcat666
31. 08. 2011 19.36
crnkamn 31.08.2011, 16:16 to je use res...ampak to so samo zgodovinska dejstva...še zmeri ne vidm zakaj so simboli karantanije naši simboli...na tistem območju so takrat živeli slovani...sploh pa...krnski grad in gosposvetsko polje so že dokaj globoko v avstriji pa tudi s prihodom fevdalizma na slovansko območje je prišlo tudi veliko germanov oz frankov in langobardov, ki so bili na germanskem območju. slovenci itak kot slovenci do trubarja sploh nismo obstajal. in noben uradni, študirani zgodovinar, ki je naredil veliko raziskav na to temo ne bo rekel, da je knežji kamen al pa karantanski panter simbol slovenstvo ampak bo kvečjemu simbol takratne slovAnske državne tvorbe. in sei si si sam lepo odgovoru/odgovorila glede karniole...kr svoj odgvor poglej...ampak kakorkoli obrneš...nikakor ne moremo reči da je nekaj naš simbol, če v tistem času še nismo obstajali kot narod ampak smo bili zgolj del slovanskega plemena
hellcat666
31. 08. 2011 19.20
Ferdox 31.08.2011, 15:59 ja res je...ima vzpone in padce...in za usakim vzponom pride ŠE HUJŠI PADEC kot je bil tisti pred njim...in najbolj ga nastrada delavski razred, ker ga kapitalisti še bolj izkoriščajo...tazga sistema se ne bo dalo vzdrževati v nedogled, ne glede na to, kai reče friedman.
Enyo
31. 08. 2011 19.15
Meni je za politiko vseeno, ampak dejstvo je, da moj stric v začetku sedemdestih ni bil sprejet v takratno milico, samo zato, ker je njegov stric (dedkov brat) leta 1945 emigriral v Argenino!!!! Jaz sem za komunizem, ampak ne tak kot bi ga radi razni Boruti, Katarince in njima podobni danes uvedli nazaj, ampak za takega kot sta ga osnovala Marx in Engels. Je pa tako, da so ljudje pokvarjeni in bo, ne glede na to, kdo bo na oblasti, najprej poskrbel za svojo rit in riti svojih bližnjih. (roko na srce, jaz bi verjetno tudi): Tko pač je!
Aiidk
31. 08. 2011 17.21
vi neveste kakšno zlo je komunizem. samo kubo, kitajsko, severno korejo poglejte
povemvsem
31. 08. 2011 16.45
crnkamn: jaz ne vidim nikjer nobenega panterja!kakšne zvezde imamp pa zdaj?
crnkamn
31. 08. 2011 16.21
polifem: pravim da je karantanski panter bolj slovenski simbol kot je bila jugoslovanska zvezda! in da je nasa zgodovina daljsa kot od leta 1939 naprej.
crnkamn
31. 08. 2011 16.16
hellcat: ja karniola, ki pomeni mala krajina, na ozemlju danasnje gorenjske z sedezom v kranju. sam to se ni vse, poglej mal zemljevide in zgodovinska dejstva, se severneje. mas krnski grad, knezji kamen, gospa sveta itd. Leta 952 je kralj Oton I. ustanovil Veliko Karantanijo, veliko vojvodino z mejnimi grofijami in krajinami. Krajine so bile enote, ki so obdajale osrednjo vojvodino in so bile pod vojaško upravo. Nova tvorba je obsegala staro Karantanijo (brez Panonije, ki so jo zasedali Madžari), na zahodu pa sta ji bili dodani še Veronska in Furlanska krajina. Velika Vojvodina Karantanija je bila ustanovljena zato, da brani Sveto Rimsko cesarstvo pred Ogri in Bizantinci na vzhodu. Bojni poziv Velike Karantanije, ki je vključeval tudi vse njene krajine, je potekal pod znamenjem črnega panterja.
crnkamn
31. 08. 2011 16.08
hellcat666: Karantanija Od srede 7. stoletja do cca. 820/828 slovanska država, nato se kot frankovska grofija in kasneje kot vojvodina v sklopu Svetega rimskega cesarstva postopoma preoblikuje v klasično Koroško Glavno mesto: Krnski grad Jezik(i): alpska slovanščina Religija: poganstvo, krščanstvo Vlada: kneževina knez: - okrog 631 Valuk Zgodovinsko obdobje: zgodnji srednji vek - razpad Samove plemenske zveze 658 - preoblikovanje v grofijo 828 Karniola: Ob koncu 8. stoletja Karniolo omenja langobardski kronist Pavel Diakon, ki za deželo uporabi oznako Carniola, patria Sclavorum. Med zgodovinarji in arheologi prevladuje mnenje, da se je na območju osrednje Slovenije, v zgornjem Posavju, na prehodu iz 8. v 9. stoletje razvila slovanska plemenska kneževina Karniola, katere središče je bilo v Carniumu (današnjem Kranju). ekateri domnevajo, da je bil leta 795 v Frankovskih državnih analih omenjeni Vojnomir Slovan (Wonomyrus Sclavus) knez Karniolcev, vsekakor pa jih kot posebno državotvorno pleme (Carniolenses) isti vir omenja tudi leta 820, ko so bili v povezavi z uporom Ljudevita Posavskega podvrženi oblasti furlanskega grofa.
miha1393
31. 08. 2011 16.00
+1
"V Slovenijo se vrača komunistična tradicija" - hvala bogu!
Ferdo Crni
31. 08. 2011 15.59
androb.... ta "moj" sistem (izbrala ga je večina slovencev in ne neka KP z enim despotom na čelu) je bolj kompleksne narave. Vedno je imel vzpone in padce ker deluje kot živo bitje. Na njega vplivajo vedno nove tehnologije, iznajdbe, procesi ali pomankanje dobrin. Delavci so na zahodu stavkali tudi v času železnih zaves, bila so obdobja velike brezposelnosti ali propadov podjetij. To je NORMALNO. Država, ki te vplive ignorira tako kot to delajo totalitarizmi, pa potone skupaj s svojimi zaslepljenimi prebivalci, tovarnami in delavci in je konec ... in potem se pobira desetletja. Bistvo je to, da eni raje živijo pod "materjo" državo pa četudi jih tepe in za ušesa vleče. eni ljudje so pa bolj svobodnega duha.
prašek
31. 08. 2011 15.46
Ferdox 31.08.2011, 14:07 Priznam, da smo veliko menjavali v tujo valuto, vendar pa .... Imeli smo svoj denar, ki je sicer izgubil kakšno ničlo ali dve, ampak to sploh ni bilo važno !! Z dinarjem si lahko plačeval po celi Evropi, povsod je bil sprejet. Kar se pa tiče voditeljev ; Dokler je bil Tito, je skrbel za mali narod , potem se je pa začela dirka za razne vrste oblasti . Kajti, nedvomno je, da oblast je slast !!! In , veš, meni ni treba spraševati atija , kajti celotno obdobje socializma sem občutil na svoji koži, se pravi, da sem ga preživel !!! In nikakor ni res, da nam je karkoli grozilo, če nismo šli v partijo . Jaz nisem bil nikoli partijec , ravno kontra , pa me sploh ni nič skrbelo, da bi se mi kaj zgodilo !!! Tudi iz skupne države smo šli iz drugih razlogov !!!!!
McLarnovc
31. 08. 2011 15.22
+1
Janša je zadnji, ki lahko govori, da se v slovenijo vrača komunizem, ker je tudi sam komunist in Titov učenec.
hellcat666
31. 08. 2011 14.47
crnkamn 31.08.2011, 13:440 Ali ne bi bilo bolje dati namesto peterokrake zvezde, katera zgodovina je stara 45 let, medtem ko karantanskega panterja imamo na bojnem scitu ze 500let in je bolj slovenski simbol kot katerakoli zvezda. karantanski panter ni slovenski simbol kakor tudi karantanija nima veze s slovenci ker je bila slovAnska državna tvorba, niti ni bila na slovenskem etničnem ozemlju. na slo etničnem ozemlju je bila druga slovAnska tvorba in sicer karniola.dejte si že dopovedat to
dr_fik
31. 08. 2011 14.43
Ferdo, tudi ta sistem, tvoj,se sesuva sam vase. Dokler je obstajala železna zavesa, je kazal kapitalizem lep, demokratični obraz, ker se je pač bal ljudi, delavcev in demokracije. Sedaj ko ni več vzhodnega bloka je pokazal prave zobe. sedaj propadajo vse vrednote, sedaj propadajo pošteni delavci povsod po evropi, sedaj kapitalizem prodaja svoje ljudi, evropejce, kitajcem in arabcem. *
Vance
31. 08. 2011 14.20
Bojim se,da se vrača nacifašizem,za katerega so se borili prav Janševi predniki in ki so ga po novem že okusili na Madžarskem.
Ferdo Crni
31. 08. 2011 14.07
androb - tvoje familjarno obkladanje in fašiziranje ljudi, ki jih sploh ne poznaš, več pove o tebi in tvojih nazorih, ki so poden od podna. Lej.... ti zagovarjaj sistem, ki se je zrušil sam vase. tudi delavcem takrat ni bilo več mogoče plačevati plač ali pa je moral delavec teči zmenjat v švabske DEM; Ti ateja kar sprašuj kako in kaj. Jaz sem sam prejšni ssitem doživljal in toliko vem o njem, d me noben tak nestrpnež kot si ti ne bo zaslepil s poceni populizmom.
dr_fik
31. 08. 2011 13.48
Crnkamn in Ferdox, kaj pa imamo danes? Kaj? Sramoto zahodnega kapitalizma, ko ne plačujejo niti osnovne plače navadnemu delavcu. Dejta no kaj sta vidva? Moj stari je bil nemški vojak, komunisti so ga še dodatno zaprli ko se je vrnil iz ruskega lagerja in mi je še vedno govoril. Ni slabšega kot nacisti in domači izdajalci, tud komunisti niso tako slabi. In verjamem mu, ker je sam izkusil. Vidva sta verjetno naslednika nekih izdajalskih belčkov ali pa kakšnih novodobnih tajkunov, ki se zažirajo v narodovo kri, uničujejo svoj narod, krinka pa je qvazi domoljubje in demokracija. Lepo vas prosim.