Slovenija

SDS interpelira ministra Pikala, ta jim sporoča: Politična preigravanja bodo morala počakati

Ljubljana, 05. 02. 2014 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanska skupina SDS je zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala vložila interpelacijo zaradi suma nepravilnosti in korupcije glede javnega razpisa Državljanska vzgoja. Minister vlagateljem prek Twitterja sporoča: "politična preigravanja bodo morala počakati."

Minister Pikalo očitke, da so se posamezniki okoriščali z javnimi sredstvi, zavrača.
Minister Pikalo očitke, da so se posamezniki okoriščali z javnimi sredstvi, zavrača. FOTO: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Poslanska skupina SDS je zoper ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala vložila interpelacijo.

Po oceni vlagateljev interpelacije je minister Pikalo izgubil osebno integriteto, ki je nujna za opravljanje funkcije ministra. Prav tako mu očitajo, da je bil del kroga nekdanjega ministra Lukšiča, v katerem se prepletajo sorodstvo Lukšiča in sodelavci s fakultete. Kot opozarja poslanec SDS Andrej Čuš, je projekt Državljanska vzgoja na FDV izvajal Center za kritično politologijo, ki ga vodi Andrej Lukšič, brat Igorja Lukšiča. Vodja samega projekta pa je bil sedanji minister Pikalo, sodelovala pa je tudi Marina Lukšič Hacin, sestrična Igorja Lukšiča, opozarja Čuš. "Jasno je, da je bil minister Pikalo del kroga nekdanjega ministra Lukšiča, v katerem se prepletajo sorodstvo Lukšiča in sodelavci s fakultete," pravi Čuš.

Čuš opozarja, da je minister Pikalo ob imenovanju prisegel, da bo spoštoval ustavni red, da bo ravnal po svoji vesti in z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije. "Njegova pretekla ravnanja, tako ta, ki jih opisujemo v interpelaciji, kot številna druga, govorijo o tem, da ni ravnal v skladu s prisego," pravi Čuš. "Vlagatelji interpelacije menimo, da je pri Pikalu prisoten sum nepravilnosti in korupcije glede javnega razpisa Državljanska vzgoja. Pikalo naj bi pridobil večjo premoženjsko korist, saj je pripravljal projekt, poleg tega je minister dobil plačilo za nekaj, kar je že bilo storjeno." Pri tem imajo v SDS v mislih članek Kozmopolitanska demokracija, ki ga je po besedah Čuša minister napisal in objavil še preden je razpis sploh obstajal. "Evidentno je, da je bil ministrov članek v projekt vključen z namenom pridobitve finančne koristi," pravi Čuš in dodaja: "Očitno je, da SD ni stranka, ki ima čiste roke, saj je njihov minister vključil v projekt že objavljen članek, za finančno korist."

V SDS opozarjajo, da gre za projekt na papirju, ki ni prav nič pripomogel k izboljšanju izobraževalnega sistema. Prav tako opozarjajo, da ne more biti minister nekdo, ki je svoj zasebni interes postavil pred javnega.

Predlagateljem se zdi sporna tudi vsebina določenih člankov, ki se, tako Čuš, namesto v 21. stoletje ozirajo v obdobja pred tem, tudi v nedemokratične sisteme. "Zanemarjeno je domoljubje, ki je predstavljeno bolj kot intimna odločitev posameznika. Vloga Slovenije in slovenskega jezika pa je pogosto prikazana celo manjvredno v primerjavi z državami in kulturo nekdanje Jugoslavije," je kritičen poslanec SDS.

To je že četrti minister v tej vladi proti kateremu je vložena interpelacija. Do sedaj so jih uspešno prestali že finančni minister Uroš Čufer, notranji minister Gregor Virant, minuli teden pa še minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Glavni očitek v interpelaciji proti Pikalu se nanaša na anonimno ovadbo zoper aktualnega ministra, nekdanjega ministra in predsednika SD Lukšiča ter državnega sekretarja Aljuša Pertinača. Ovadba jim po poročanju medijev očita nepravilnosti pri javnem razpisu z nazivom Formalne oblike izobraževanja za državljanstvo v multikulturni družbi s konca leta 2009. Zmagovalka razpisa je bila FDV, ki je prejela 700.000 evrov sredstev. Lukšiču, ki je tedaj vodil šolsko ministrstvo, ovadba očita zlorabo uradnega položaja, saj naj bi Pikalu in ostalim omogočil pridobitev večje premoženjske koristi. Pri tem naj bi kot sostorilca sodelovala Pikalo, ki naj bi pripravljal projekt FDV, in Pertinač, ki je koordiniral razpisni postopek.

Minister na Twitterju: politična preigravanja bodo morala počakati

V odzivu na vloženo interpelacijo je minister Pikalo na Twitetrju zapisal: "V teh dneh osrednjo pozornost posvečam zagotavljanju varnosti otrok in čim prejšnji vzpostavitvi nemotenega pedagoškega procesa. Dokler ne bodo odpravljene vsaj nujhujše posledice, ki jih je prizadejala vremenska ujma, bodo morala politična preigravanja počakati."

Na ministrstvu pa so poudarili, da je povsem nerealna ocena, da bi lahko ena sama oseba neposredno vplivala na vse sodelujoče v procesu. Kot so pojasnili, se je na javni razpis, ki ga je odobril organ upravljanja, javil le en izvajalec, projekt pa da je bil izvedel v skladu z vsemi predpisanimi okviri.

Pikalo je sicer že v začetku januarja zavrnil navedbe v medijih in zagotovil, da ni šlo za okoriščanje posameznikov z javnimi sredstvi in da je na tedaj opravljeno delo ponosen. Kot so v takratnem odzivu navedli na ministrstvu za izobraževanje, se je na omenjeni razpis uradno prijavila Univerza v Ljubljani. Na projektu je delalo in bilo plačano osem zunanjih ter 21 priznanih strokovnjakov s FDV, z delom pa da so pomembno prispevali k prenovi državljanske vzgoje in predlagali vrsto izboljšav. "Napisanih je bilo pet knjig, 31 člankov, sedem raziskovalnih poročil in štiri gradiva za učitelje. Organiziranih je bilo tudi 12 strokovnih ali znanstvenih srečanj. Šlo je torej za večje število zaposlenih, ki so za svoje delo prejemali plače, avtorske honorarje in redno plačevali prispevke ter davke," je v odzivu navedel Pikalo.

Tudi Lukšič je zavrnil očitke. Kot je dejal, je pri razpisu šlo za sodelovanje več ministrstev, zato samovolja posameznega ministra ni bila mogoča. Po Lukšičevih besedah je bila javnost o poteku projekta sproti in v celoti obveščena, še sedaj pa je mogoče na spletu najti rezultate izvajalcev projekta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (436)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fenix47
07. 02. 2014 11.23
No, pa sem imel prav \'\' prašek in podobni.....\'\', da imate izprane možgane. Kot vem je bilo v slovenji od 2004-08 boljše življenje za vse na vseh segmen družbe. Res pa je, da imate nekateri simpatizerji levakov zelo kratek spomin, ali bolje rečeno, da ste zelo dobri prenašalci podtikanj in laži. Saj to ni več javna skrivnost, da so banke in večina kapitala v rokah prejšnjih totalitarcev (seveda so zelo perfekcionistično razpredene lovke vse do sodišč.....). Če sem kot državljan dobil kredit, so zelo poskrbeli, da sem ga tudi vrnil z obrestmi ( z polno na drobno napisanimi pravili). A nekateri netodakljivci npr. gospoda iz foruma 21 pa so dobivali miljone, in glej ga zlomka, samo na telefonski klic, ali po pogovoru v neki kavarni z bureki... In o tem, da bomo morali zopet mi državljani pokrivati njihov rop stoletja, pa nič, nič, noč....... Zdaj pa mi je res vse to zelo čudno, ko nekateri to dejstvo nočete ali namerno, ne želite dojeti. A je potem res tisto, da smo v sloveniji drugorazredni, tretjerazredni državljani. Mogoče spadate v prvorazredne, in je itak jasno, da branite svoj priviligiran položaj..........ojoj, ojoj ojoj.................
korosec_SLO
06. 02. 2014 14.25
+0
En drugega zezajo,,, ali ni prav od NsI Tonin podprl v parlamentu da Murgeljčan dobi dodatno privilegirano penzijo,,sedaj pa branijo ta arhive,,da se nebi kaj slučajno odkrilo,mene tudi zanima,zakaj so mi očeta leta 1953 zaprli ,sedaj ko bi radi videli,,,,????'tik pred nosom zaprimo
iGURT
06. 02. 2014 14.50
+0
nihče nič ne zapira, ne nasedaj SDS propagandi
iGURT
06. 02. 2014 11.38
+2
Pravica do vode, Right2Water, je evropska državljanska pobuda, katere cilj je zagotoviti vsem državljanom Evropske unije dostop do zadostne količine čiste vode. Pobudniki bodo 17. februarja v Parlamentu predstavili svoje argumente za nasprotovanje liberalizaciji vodne oskrbe v Evropski uniji.
iGURT
06. 02. 2014 11.22
+2
Kaj moti SDS ?, ...da ni nič preimenoval ? .. jim manjka ?
prašek
06. 02. 2014 11.13
+2
Treba bo nazaj pomagat . Imejte se prijetno še vnaprej ! In vedite, da nikomur ne bi škodilo, če zagrabi kakšno vejo in jo umakne s ceste !
iGURT
06. 02. 2014 11.02
+2
NSi je predlagal črtanje celotnega 65. člena zakona, ampak žal ni bila deležna podpore stranke SDS. Še več, gospod Gorenak se je zavzel, da se v zakon vključi anonimizacija. Danes je prav to za njih spor, prav ta anonimizacija. Zakaj, SDS? Le zakaj takšno sprenevedanje?
fenix47
06. 02. 2014 10.53
-2
No zdaj pa je res nekaj narobe z vami slovencelni ''korintos, kivzfccz, lunatix28, M_teorija, karli54, sinhron, Dušan Vreček , Janez Novak,...'' za vas bi bilo najbolj fajn če bi bila na oblasti KP z novimi obrazi ( podmladek totalitarnega režima, ki si itak nastavljeni v vseh pomembnih funkcijah ). Kaj je z vami? A imate res tako izprane možgane ? To, da so nam ti postkmunisti že parkrat izpraznili banke! Ta zadnj rop, ki pa je v nebo-vpijajoč, vam nič ne da misliti ?..........Najmanj kar bi od normalnih državljanov pričakoval,je, da bi se vsaj malo zamislili in se vpraša; kaj pa če je vse to res? A ni prav, da imamo vsaj eno stranko, ki želi prekiniti to grdo prakso režima. Žal pa imamo zamrzne totalitarce, ki jim je že odveč, da vladajo iz ozadja..........Ojoj, ojoj, ojoj.... Kje je zdrava pamet? kje? Gre se za resnico, pravico,poštenost, za SLOVENIJO..........................................................................................
prašek
06. 02. 2014 11.01
+2
Pa ti veš kdaj so ti "postkomunisti" najbolj ropali ? 2004-08 .
prašek
06. 02. 2014 11.02
+2
»Gre se za resnico, pravico,poštenost, za SLOVENIJO.......................................................................................... / ................... In ti te stvari pričakuješ pri SDS ?
iGURT
06. 02. 2014 11.03
+0
Vprašaj člane KP iz SDS kaj mislijo o tem ...
prašek
06. 02. 2014 11.09
+2
Živjo Gurt. Saj so vsi zbrani v SDS-u. In ropočejo kot stare kante proti komunistom !
iGURT
06. 02. 2014 11.47
+1
. . . v SDS jih je res veliko teh KP kadrov !
belaovca
06. 02. 2014 10.47
+0
Naj vas spomnim...še 73 dni pa gre klopotec čičat...
prašek
06. 02. 2014 10.40
+3
Zdajle smo malo komentirali dogodke in se spomnili tistih bivših "svinčenih" časov , ko smo za državo dali tudi enodnevni zaslužek. Pa ne samo enkrat. Kaj bi se zgodilo danes, če bi nekdo predlagal naj se naši poslanci odpovedo zaslužku enega samega dneva ????? Naj samo omenim, da bi se lahko odpovedali celo mesečnemu zaslužku v dobro tistih, ki so veliko izgubili ! Ampak ne, oni hočejo še na času , ki bo verjetno spet kakih 16 ur zaslužiti dodatno !
prašek
06. 02. 2014 10.40
+2
Kar je slabo za Slovenijo, to je dobro za SDS.
prašek
06. 02. 2014 10.36
+2
Dober dan želim vsem skupaj in posebej pozdravim admina !
korintos1
06. 02. 2014 09.03
+2
In sedaj v težkih trenutkih ko bi moralu skupaj držati, pa ti Ljudmila obrne hrbet SDS! Kako bo pa Igor Omerza hodil arhivov brat, saj tam dobi navdih za novo knjigo, toti pa mu to mislijo prepovedati, po njegovem!
korintos1
06. 02. 2014 08.58
+2
Škoda da šef ne sme v parlament pri interpelaciji, bi bilo bolj veselo in smešno!
kivzfccz
06. 02. 2014 08.57
+3
Tako bo, dokler ne bo zakona za časovno omejitev funkcijonarskih mandatov. Največ dva mandata ne pa , da gledamo 20 let iste sihte na ekranih.Gnusno pa je, da v trenutkih, ko se Slo. bori z naravo, ko izgubljamo mladeniče , da nas posilujejo z njihovimi zdrahami.
korintos1
06. 02. 2014 08.59
+3
Poštenjaki so lahko do penzije poslanci, samo kaj ko so redki!
korintos1
06. 02. 2014 08.38
+1
Zakaj SDS tako joka?
korintos1
06. 02. 2014 08.38
+0
BULDOH
06. 02. 2014 08.28
+3
Ta vlada je sestavljena iz samih lopovov-od prve, do zadnjega...
jako masi
06. 02. 2014 08.33
+4
V zgodovini SLO....takih nesposobnežev pa še ne,,,,!
Levji
06. 02. 2014 08.36
+1
wolfterier
06. 02. 2014 10.10
+0
wolfterier
06. 02. 2014 10.10
-1
zaenotnost
06. 02. 2014 08.26
+5
Ta primer v resnici ni čisto OK in je umazanija, ki boli nobene prave obrazložitve nisem slišal od Lukšiča razen podobnega nakladanja kot pri JJju...zoprno je samo to da drug na drugega kažejo ravno tisti ki imajo največ umazanije na grbi...samoočiščenje bi rešilo strankarsko demokracijo, brez pravne države ne bo šlo...
JE-BI-GA
06. 02. 2014 08.25
+4
Dobro da imamo v Zlovenija toliko poštenih politikov in menekradiatorjev in se uspešno upuramo da korupcija nemoteno dela dalje.............................
puntova
06. 02. 2014 06.26
+6
Pravilno, naj pojasni kam je šlo 700 tisoč €. Stranke in mjihovi veljaki niso imuni na krajo.
belaovca
06. 02. 2014 07.22
-1
jako masi
06. 02. 2014 08.24
+3
Dokler boste zagoverjali te skorumpirane ministre,se situacija v SLO....NE bo izbolšala---!!!
Netajkun
06. 02. 2014 08.34
+4
Vse naj se pojasni . Krediti , asignacije , nepokrita nakazila , spemembe vrednosti , družinske povezave , prijateljske povezave , javna naročila ( enak izdelek 100 km stran stane 400 € , pri nas pa 1000 € in celo več - to vedo vsi vpleteni in brez sramu služijo na račun davkoplačevalcev ). Preveč je goljufov , nepoštenja , osebnega okoriščanja , političnih interesov - da bi nam šlo dobro . Politične razprtije so samo krinka ( zamegljevanje dejstev ) , osebne zamere ( iz ozadja ) nam vodijo državo . Žalostno .
lunatix28
06. 02. 2014 08.52
-1
Ko bo jj pojasnil kam so poniknile tiste milijarde med njegovim vladovanjem...
M_teorija
05. 02. 2014 23.42
+1
Najprej odobrijo teš-6 projekt, potem danes kažejo s prstom na druge.- V času svoje vladavine, se talajo krediti, cveti tajkunizacija, ker so jim dali (z kšeftanjem pod mizo, Merkator za Delo) zeleno luč, zdaj kričijo, da je treba poiskati krivce. -Leta 2006 z zakonom zaprejo arhive, potem, pa se gredo zgleda kar dva referenduma.- Njihov veliki vodja je letel iz partije ker je bil ortodoksen skrajnež, zdaj pa bi najraje bivše komuniste lustrirali. - Polna usta so kritik, da je odsotnost domovinske vzgoje problem. Ko njihovi nasledniki temu namenijo čas, energijo in sredstva le ti po prevzemu oblasti program domovinske vzgoje vržejo v predal. Pa koga imajo lahko še za norca!?
Netajkun
06. 02. 2014 08.21
+3
Začetna ocenjena vrednost projekta TEŠ 6 je bila dobrih 600 milijonov € . Nadomestil naj bi ostale 3 bloke termoelektrarne ( ki so svoje odslužili , ali bodo v kratkem - potrebni bi bili obsežnih sanacij ) . Ni težava v projektu samem , pač pa v vodenju . Zame niso težava privatizacije , komunisti , domobranci , arhivi - pač pa okoriščanja , kraje , manipulacije , diskreditacije , zavajanja , prekomerno in poniglavo zadolževanje brez pravega učinka , prevelik vpliv politike na gospodarstvo in finance . Tako " na nož " kot gre danes, je šlo 1980 v bivši državi . In kdo je bil zmagovalec ? Socializem ? Bratstvo in enotnost ? Gospodarstvo ? Običajni ljudje ? KDO ?
lunatix28
06. 02. 2014 08.57
-1
Očitno imajo za norca še kar nekaj ljudi...na žalost...prej, ko se jih spravi s političnega prizorišča, prej bo bolje nam vsem...
Volimo Janšo
05. 02. 2014 23.37
+8
Hrvaškemu udbovcu Perkovićo se bo sojenje vNemčiji začelo v junijo, septembra v Avstriji pa Zemljariću,
korintos1
06. 02. 2014 08.31
-1
blokirani
06. 02. 2014 09.17
+1