Slovenija

Opozicija složno zavrača rebalans, koalicija pa je razdeljena ...

Ljubljana, 19. 02. 2015 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Opozicija rebalans složno zavrača, ker da je zgrešen in premalo razvojen, manj enotna pa je koalicija. Medtem ko ga v SD in SMC podpirajo, želijo v DeSUS zagotovilo o uskladitvi pokojnin, če bodo uradni podatki res pokazali 2,5-odstotno gospodarsko rast v letu 2014.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Poslanci sprejemajo rebalans
    01:37
    Iz SVETA: Poslanci sprejemajo rebalans
  • Iz SVETA: Pobranega denarja bo manj
    00:49
    Iz SVETA: Pobranega denarja bo manj
  • Iz 24UR: Policisti prosijo za dodatna sredstva
    02:21
    Iz 24UR: Policisti prosijo za dodatna sredstva
Slovenija in EU
Slovenija in EU FOTO: Thinkstock

DZ je končal obravnavo predloga rebalansa letošnjega proračuna, glasovanje pa bo v petek.

Poslanske skupine opozicijskih poslanskih skupin so po pričakovanjih kritične do predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Očitajo mu predvsem pomanjkanje razvojne naravnanosti, pogrešajo tudi novo ekonomsko politiko vladne koalicije. Poslanci koalicijskih strank pa mu napovedujejo podporo.

ZL: Cerarjeva vlada nam ponuja reciklažo varčevalnega proračuna prejšnje vlade

Poslanec madžarske narodne skupnosti Lazslo Göncz je rebalans glede na okoliščine označil za sprejemljiv, zato ga bosta podprla oba poslanca narodnosti.

Poslanci ZL rebalansa ne bodo podprli, ker v njem ni pravične davčne reforme ter ni socialno in razvojno naravnan. "Vlada Mira Cerarja nam v teh časih ponuja reciklažo varčevalnega proračuna prejšnje vlade, a danes so okoliščine bistveno drugačne," je bil kritičen Luka Mesec (ZL), ki je prepričan, da ni nobenega izgovora več za vztrajanje pri varčevalnem proračunu.

Za socialen in razvojen proračun je najprej potrebna pravična porazdelitev bremen na strani prihodkov, je pojasnil Mesec. A obravnavani rebalans spet temelji na nepravični davčni politiki, je ugotovil. Vladi je očital, da znižuje primanjkljaj samo z rezanjem izdatkov in pravic, ničesar pa ni naredila na strani prihodkov. "Na strani prihodkov imamo rezerve, ki jih vlade nočejo izkoristiti, saj bi s tem posegle v privilegije kapitala in najpremožnejših," je poudaril.

SDS: Veliko razočaranje

Za poslansko skupino SDS je predstavljeni rebalans veliko razočaranje. "Pričakovali smo bistveno več," je dejal Marko Pogačnik (SDS), ki v dokumentu ne najde niti enega ukrepa, ki bi pripomogel k izboljšanju gospodarskega položaja. "Iz rebalansa je jasno razvidno, da bo tudi ta vlada nadaljevala politiko svojih predhodnic, to je zadolževanje in nove davčne obremenitve," je dejal.

V SDS so tudi prepričani, da vlada v rebalansu ni realno ocenila niti prihodkov niti odhodkov državne blagajne. Od dohodnine denimo pričakuje kar 120 milijonov evrov več, se je začudil Pogačnik. Zaradi povečanja prilivov od trošarin za 50 milijonov evrov se je zbal, da bo vlada dodatno obremenjevala državljane, ob povečani postavki prihodkov od dividend pa vprašal, katera državna podjetja bodo talci državnega proračuna. "Rebalans bi lahko poimenovali gasilska akcija vlade Mira Cerarja," je povzel poslanec SDS.

NSi: Kje so ukrepi za spodbujanje gospodarstva?

Rebalansa prav tako ne bodo podprli v NSi. Predlog ni razvojno naravnan in za spodbujanje gospodarstva ne namenja ustreznih sredstev, je pojasnil Jožef Horvat (NSi). Skrbi ga, ker vlada vanj ni vgradila niti enega ukrepa, ki bi spodbujal gospodarstvo oz. ga davčno ali administrativno razbremenil. Nasprotno, prihajajo novi ukrepi, ki bodo imeli po Horvatovih besedah negativne učinke na gospodarstvo, npr. davčne blagajne.

ZaAB: Smo razočarani in zaskrbljeni

V ZaAB so nad rebalansom razočarani in zaskrbljeni. Odhodki se povečujejo, a kljub temu ni zagotovljenih dovolj sredstev za vse zakonske obveznosti, je pojasnila Alenka Bratušek (ZaAB). Za praktično vsa ministrstva je po njenih besedah predvidenega premalo denarja, da bi lahko izpolnila vse zakonske obveznosti, še posebej pa je izpostavila dejstvi, da policiji manjka sredstev za polovico leta, šolstvu pa za pomoč otrokom s posebnimi potrebami štiri milijone evrov.

DeSUS: Pri nas vlada precejšnja negotovost

Minister Karl Erjavec pravi, da po uvodnem delu obravnave rebalansa proračuna za 2015 na seji DZ ni miren. Pričakoval je, da bo Cerar jasno povedal, da se bodo ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti pokojnine usklajevale. "Tega nisem slišal, zato pri nas vlada precejšnja negotovost, kako bomo podprli rebalans proračuna," je dejal. "Pričakujem, da danes nekdo pride v državni zbor in pove, kaj se bo zgodilo v primeru, da bo statistični urad ugotovil, da je bila gospodarska rast v letu 2014 višja kot 2,5-odstotna," je bil jasen Erjavec. Na vprašanje, ali rebalansa ne bodo podprli, če se to ne bo zgodilo, je odgovoril, da zelo težko glasujejo za nekaj, kar ni v skladu s koalicijsko pogodbo.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je medtem povedal, da se sicer zavedajo položaja, v katerem je država, zavedajo pa se tudi položaja ljudi, ki v tej državi živijo na pragu revščine. Spomnil je, da ima stranka svoj program in da so zanjo seveda nekatera vprašanja vitalnega pomena.

SD: Upanje, da se končuje obdobje nekega varčevalnega stampeda

Zmeren optimizem preveva tudi poslance SD. "Prvič po nastopu javnofinančne krize imamo namreč oprijemljivo upanje, da se končuje obdobje nekega varčevalnega stampeda, vsiljenega s strani političnih elit," je dejal Matjaž Han (SD). V njegovi stranki so zadovoljni, da se z rebalansom ohranja doseženi standard socialne države ter izraža skrb za socialno najšibkejši del družbe, pozdravljajo pa tudi omejitve trošenja na nekaterih področjih – pri socialnih transferjih je to denimo povezano s padanjem števila upravičencev kot posledice očitnega izboljšanja gospodarskega okolja.

SMC: Rezultat najboljšega možnega kompromisa

"V danih razmerah gre za rezultat najboljšega možnega kompromisa," pa je rebalans podprla Simona Kustec Lipicer (SMC). Kot je ocenila, odgovarja pričakovanjem in potrebam po varovanju socialnih in ekonomskih interesov ljudi, podobno pa velja tudi pri odnosu države do podjetij. Poslance je pozvala, naj ga odgovorno potrdijo, če želijo "sanirati posledice nizov nedomišljenih in neuspešnih preteklih praks delovanja države in upravljanja z javnimi financami".

Gospodarska rast
Gospodarska rast FOTO: Thinkstock

Zakaj rebalans?

Vlada je rebalans pripravila, ker ima resen namen, da zdaj in v bodoče poskrbimo za vzdržne javne finance in tako izpolnimo eno od pomembnih predpostavk za uspešen razvoj družbe, je dejal premier Cerar.

Vlada z rebalansom sledi dvema ključnima ciljema, in sicer spodbujanju gospodarske rasti ter povečevanju zaposlenosti, je pojasnil Cerar. S tem se po njegovih besedah ustvarjajo pogoji, da se lahko za naslednje leto po daljšem času zopet predvideva določeno usklajevanje pokojnin in socialnih transferjev.

Uravnoteženje javnih financ je kot cilj rebalansa izpostavil tudi finančni minister Dušan Mramor. Proračunski odhodki se sicer povečujejo, a na marsikaterem področju se poraba tudi zmanjšuje, je dejal in dodal: "Sedmo leto po začetku krize je to eden najtežjih rebalansov, kar jih sprejemamo." Mramor se zaveda, da z rebalansom ne morejo biti vsi zadovoljni, vendar pa predstavlja nadaljnji korak k cilju uravnoteženja javnih financ. Prav tako je izrazito investicijsko usmerjen, kar bo ugodno vplivalo na gospodarsko rast, sta poudarila skupaj s premierjem.

Med pomembnejšimi investicijami sta naštela dokončanje urgentnih centrov po Sloveniji, obnovo nekaterih železniških povezav, izboljšanje oskrbe z vodo, vrsto projektov na področju poplavne varnosti in vzpostavitev državnega računalniškega oblaka.

"Rebalans je bil nujno potreben," je zatrdil Mramor. Od sprejema letošnjega proračuna v novembru 2013 so se namreč bistveno spremenile gospodarske napovedi, poleg tega nekateri odhodki niso bili načrtovani v zadostni višini, med prihodki pa bo umanjkal davek na nepremičnine.

Napovedi gospodarske rasti so zdaj veliko bolj spodbudne, prav tako so ugodni kazalniki na trgu dela, je nadaljeval Cerar. Vendar pa je ekonomski in socialni položaj še vedno zahteven, je dejal in pojasnil, da so zato potrebni nadaljnji ukrepi na različnih področjih, predvsem pa na področju javnih financ. "Te so zdaj v središču pozornosti in nas silijo v odločno ukrepanje," je poudaril.

Številke

Z rebalansom se bodo letošnji prihodki proračuna zmanjšali za 64 milijonov evrov na 8,56 milijarde evrov. Odhodki pa so po novem načrtovani v višini 9,95 milijarde evrov, kar je 462 milijonov evrov več kot doslej. Proračunski primanjkljaj bo tako dosegel 1,39 milijarde evrov in bo za 170 milijonov evrov večji kot lani.

Slovenija je od novembra 2009 v postopku čezmernega primanjkljaja, zato mora voditi takšno fiskalno politiko, da bo zagotovila trajno in vzdržno znižanje primanjkljaja sektorja države pod tri odstotke BDP v letu 2015, je dejal Cerar. "Srednje- in dolgoročno ne moremo trošiti več, kot ustvarimo," je zahteval.

Po slovenski metodologiji bo primanjkljaja sicer za 3,62 odstotka BDP, a velik del ga je posledica dejstva, da so med odhodki načrtovana evropska sredstva iz starega programskega obdobja, ki jih bo EU začasno zadržala in jih bomo dobili povrnjena čez nekaj let. Kot je pojasnil Mramor, bi bil brez upoštevanja teh založenih sredstev primanjkljaj pod tremi odstotki BDP.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (297)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
20. 02. 2015 12.04
+2
Ne vem pa zakaj narod ne voli SDS! Saj niso tako slabi kot bi lahko bili.
prašek
20. 02. 2015 12.22
+2
Misliš da bi bili lahko še slabši ? No ja, vse je mogoče !
prašek
20. 02. 2015 12.23
+2
Včeraj je bil Ivan tam na tvojem koncu. A si kupil kakšno knjigo ?
korintos23
20. 02. 2015 12.01
+3
Potem pa pride do glasovanja in opozicija spet pade na rit!
sinhron
20. 02. 2015 10.47
+2
Ko bo finančni minister Mramor pripeljal državo v pozitivno stanje , bodo v SDS in NSI pričeli z ofenzivo za odstranitev vlade , kot se je to že zgodilo , ko je ta isti finančni minister pripeljal državo v stanje prevzema evra , so SDS in NSI zrušili vlado in zasluge za evro pripisali Bajuku , KI NI IMEL POJMA ZA KAJ PRI TEM GRE !
prašek
20. 02. 2015 10.50
+3
In ovčice bodo zopet vpile, kako dober je IJJ.
SDS_je_poden
20. 02. 2015 10.50
+2
Se spomnim tistega slavnega nastopa, ko je pred bankomatom malo čez polnoč dvignil ene 30 EUR. Kakšen smeh. Ampak JJ pravi da je bil on najbolj sposoben financ minister do sedaj. Je v prvo uspel vtipkat pravi PIN.
simple_mind
20. 02. 2015 10.58
+1
Zakaj že imajo črnogorci EURO brez kakršnihkoli zdrah po slovensko ?
Netajkun
20. 02. 2015 09.45
+1
Če našo državo prikažemo ( za lažje razumevanje ) kot 5 člansko družino ( 2 odrasla , 2 otroka in babica z nizko pokojnino - pa še demenca se je loteva ) . Skupaj so dolžni 75.000 € , letos bodo pridelali novih 6000 € minusa , avto je potreben zamenjave , hiša jim propada , . . . . . lepa prihodnost jih čaka
prašek
20. 02. 2015 10.38
+1
Rešitelj je že na vidiku, to je sam kralj Cincibilus iz Noriškega kraljestva ! Prihodnjo pomlad bo v roke vzel žezlo in neusmiljeno pometel z SMC , DeSus, SD , ZaAB .......
prašek
20. 02. 2015 10.40
+3
Murska Sobota - Sodstvo bi moralo dejansko biti neodvisna veja oblasti, ki sodi pošteno in nad katero je ljudstvo, a pri nas se je to obrnilo in je sodstvo nad ljudstvom. Nedavno srečanje pod okriljem Marka Voljča je neko posredno ustanavljanje Foruma 22, predčasne volitve pa bomo imeli leto 2016, je nocoj v Murski Soboti med drugim povedal prvak SDS Janez Janša.
sinhron
20. 02. 2015 11.28
+1
"Za črte , za bogove nad oblaki" je zapisal Prešeren , vlogo bogov pa pri nas prevzemajo ustavni sodniki in zdravniki !
korintos23
20. 02. 2015 12.02
+1
Netajkun, a jih je država silila da so se tako zadolžili?
simple_mind
20. 02. 2015 09.11
+2
Vsi bi delili denar, ne ? Bi kdo še kaj pridelal in prislužil ?
korintos23
20. 02. 2015 09.00
+4
Opozicija pa že upa na volitve. naša štajerka tudi!
sinhron
20. 02. 2015 09.12
+3
Počakaj , da se bo trend izboljšanja stanja v državi izboljšalo , takrat bodo pričeli podirati vlado , da bi si lahko prilastili zasluge za izboljšanje stanja v državi ; takrat bodo volitve !
Netajkun
20. 02. 2015 09.50
-1
Korintos , morebitne predčasne volitve so v IZKLJUČNI domeni koalicije . Če se bo zrušila sama ( kot so se vse levosredinske DOSEDAJ - nobena še ni dokončala mandata ) , bodo pač ponovno predčasne volitve . Da bi se jih kdo veselil . . . dvomim , scenarij se bo še enkrat več ponovil . . . v " skupno dobro " . . . da ne bi slučajno . . . . Se strinjaš ?
JApajaDAja
20. 02. 2015 10.08
+3
svečkarski sektaš zopet NE hodi v službo v DZ, med službenim časom prodaja svoje "knjige" po prekmurju in takšni nam solijo pamet?!
sinhron
20. 02. 2015 08.53
+0
SEDANJA OPOZICIJA NAS JE PRIPELJALA V STANJE BREZ IZHODA IN NE DOVOLI , DA BI IZŠLI IZ KRIZE !
dule100
20. 02. 2015 08.30
+0
Morda se bo nas pa Štefka usmilila !?
korintos23
20. 02. 2015 08.59
+2
iGURT
20. 02. 2015 09.16
+2
Nevtralenxxx
20. 02. 2015 07.47
+1
REBALANS = PRELIVANJE IZ VOTLEGA V PRAZNO !!!!!!!!!!!!!!!!!
VSEZNALECno1
19. 02. 2015 22.03
-1
Itak jasno plačanci zagovarjajo povečano potrošnjo nesposobnjakov generalov negativne selekcije kvazilevičarjev, rekorden proračun ki ga perverzno razglašajo za varčevanje in za to krivijo opozicijo. Spet kraja levica v imenu večne opozicije.....
iGURT
19. 02. 2015 23.08
+3
Kje nižje si prebral da kdo zagovarja povečano potrošnjo ne vem že koga, nekaj bluziš? "nesposobnjakov generalov negativne selekcije kvazilevičarjev" ....Koliko postov je v katerih komenatatorji izražajo to kar si tu zapisal?
ivan.z Doba
20. 02. 2015 09.38
felix58
19. 02. 2015 21.37
+5
pa kdaj bojo te volitve, da tote sektaše vržemo iz parlamenta.....menda so zreli
VSEZNALECno1
19. 02. 2015 21.59
+1
Ti še sebe ne moreš zrihtat pa boš druge opazovalec ladij
felix58
19. 02. 2015 22.05
+0
najprej sebe porihti....za druge ti bo itak cajta zmanjkalo
1xy
19. 02. 2015 21.11
+4
kaj ministrica za notranje zadeve NI članica vlade, kljub temu, da je ministrica..........zdaj je 2 meseca dvigovala roko, sedaj pa naenkrat ni zadovoljna........dokler ji podrejeni niso povedali, da tak ne gre skozi...........ejej, višje na lestvici, slabše znanje matematike..........Karl že tudi ruži........še malo, pa bo konec veselice........me zanima koga vam bodo servirali na novih volitvah.........
Paskakvali
20. 02. 2015 08.12
+1
ivan.z Doba
20. 02. 2015 09.39
+0
njofra47
19. 02. 2015 20.34
+2
Upam staviti da bomo upokojenci prihodnje leto spet poslušali sladke obljube da bo vskladitev pokojnin v naslednjem letu. Gospod Erjavec take pravljice lahko pripovedujete malim otrokom, pa še ti vam več ne bi verjeli. Kdor ima take "zagovornike" upokojencev, sovražnikov ne potrebuje. Pa še to : tisto famozno koalicijsko pogodbo lahko mirno obesite mačku na rep. Vedite tudi da ste s predvolilnimi obljubami zadnjič prepeljali žejne čez vodo.
njofra47
19. 02. 2015 20.39
+4
Pa še to sem pozabil : med poštenimi ljudmi nekaj velja že dana beseda, pri nekaterih pa tudi zapisana ne pomeni nič.
enakostzavse
19. 02. 2015 19.43
-1
A je kdo gledal popoldne na slo3 govor tega zaruk,anega pojbiča sdsovskega. To ne more biti res, kaj tile sdsovci ven spravijo. Bolano, prostaško blejanje. To je vse kar povedo. Pa oni dr.tanko. Doktor ? Česa ?. Groza koliko gn-oja se lahko spravi na kup in to sedi v parlamentu. Občudujem koalicijo za tako močne živce.
iGURT
19. 02. 2015 19.55
+2
.................... Jože Tanko, univ. dipl. ing. lesarstva
belaovca
19. 02. 2015 20.04
+2
iGURT
19. 02. 2015 20.10
+3
... na sds spletni strani ne piše dr. ....................... Vikipedija: Jože Tanko, slovenski politik, poslanec in lesarski inženir, * 16. april 1956.
zajebant2
19. 02. 2015 21.13
-2
vi sploh imate izobrazbo, ker vaši niso preveč brihtni
VSEZNALECno1
19. 02. 2015 18.40
-2
Stanje je resno, placanci spodaj, pravzaprav laznjivci, pa poskusajo spreobrniti pozornost....... in sej ne vem kva ima leto 2004 z 2015, ker takrat so vsaj stevilke stimale,......
zgubaslovenska
19. 02. 2015 18.47
+9
Teb tut ne "štima" vse, že dolgo ... pa smo leta 2015.
enakostzavse
19. 02. 2015 19.30
+1
mah pusti tega vsesralca, pameten je da mu škodi. Hudo škodi.
dule100
19. 02. 2015 18.22
-2
Mesečnik se spozna na stvar kot njegov grški prijatelj !
zgubaslovenska
19. 02. 2015 18.29
+8
Ne se sekirat. Še "Trenta"pade, pa bo spet mesečaril na Dobu. Tut ustavno ga ne reši.
josip1
19. 02. 2015 17.47
+3
Me veseli, da vse razprave SDS pomenijo mogoče le toliko, če jaz doma kihnem. SDS vseskozi v opoziciji, naj ostane tam še 50 let, in tako tudi bo !!!!!!!!!!!
belaovca
19. 02. 2015 17.52
+3
Dr.terček jih driblja na polno.....strup za njih....
Brakedirt
19. 02. 2015 17.54
+3
mi to vemo,oni pa se naprej s tistim svojim 100+50 al kako ze...
josip1
19. 02. 2015 17.40
+4
Gospa iz SDS v kravati......... Hermafrodit ali dvospolnik je organizem, pri katerem se hkrati pojavijo moški in ženski spolni znaki. Izraz hermafrodit izvira iz grščine. V grški mitologiji je bil Hermafrodit dvospolno božansko bitje, prevzeto iz Orienta in od 4. stoletja pr. n. št. čaščeno med Grki. Hermafroditizem - dvospolnost je normalen pojav pri številnih rastlinah (dvospolne cvetnice) in živalih (npr. polži, deževniki). Pri enospolnih živalih je to redka spolna nepravilnost (npr. pri metulju, ko je vsaka polovica telesa drugega spola[navedi vir]). Pri človeku je ta pojav redek, čeprav se pojavlja. Stopnja izražanja značinlnosti drugega spola je lahko zelo različna, za osebke rečemo tudi, da so interseksualni - med spoloma (angl. tudi intersex).
josip1
19. 02. 2015 17.42
+5
Redek pojav pri ćloveku, razen, če ni iz SDS...
belaovca
19. 02. 2015 17.42
+9
aha....če je jlubezen dovolj močna ...spol ni važen.....
komar marko
19. 02. 2015 17.27
-5
J kar se SIROMAK nauči, to siromak zna.sam da si v pravi sekti in lahko desetletja CUZAš! Od zaslug PET STALINGRADA dalje. kapiš!
zgubaslovenska
19. 02. 2015 18.21
+7
enakostzavse
19. 02. 2015 19.35
+4
braaavooo, lukec je zopet lukec, kapiš hahahahaha
enakostzavse
19. 02. 2015 19.49
+3
Je dobil bana pod drugimi nicki, lukec nick, pa se je zopet sprostil. Bomo slišali kako inteligentno v enem stavku.Kapiš. Za dva stavka je preplitek Kapiš.
srebrnibreg
19. 02. 2015 17.26
+9
Sedaj bi nam prav prišle aktovke izpred dobrih 20 let in ena sestrična, da spet pridemo do denarja.
belaovca
19. 02. 2015 17.32
+6
dule100
19. 02. 2015 18.17
-2
srebrnibreg
19. 02. 2015 18.20
+4
Res bi lahko. Škoda le, ker so bili tisti računi dokazano ponarejeni. Pač taktika svečkarjev.
enakostzavse
19. 02. 2015 19.37
+0
dulček zadrži se takih bolanih. A nimaš zadost dela s tvojim lastnikom, obsojencem janšićem ????
zajebant2
19. 02. 2015 21.20
-1