Slovenija

Sistem vrednotnic ostaja. SDS meni, da zapletajo sistem, da 'glava boli'

Ljubljana, 03. 04. 2014 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obseg različnih oblik dela bi bilo treba krčiti in poenotiti, vrednotnice pa ne bodo pripomogle k zajezitvi sive ekonomije, je prepričana Romana Tomca iz SDS. V stranki so zato predlagali umik sistema vrednotnic, a je bil predlog zavrnjen. Tretje branje bo maja.

Sestavljanje omare
Sestavljanje omare FOTO: Thinkstock

DZ je opravil drugo branje predloga zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, enega od vladnih ukrepov zoper sivo ekonomijo. Ob tem je zavrnil dopolnila SDS, s katerimi bi se umaknilo eno glavnih rešitev, to je sistem vrednotnice za plačevanje prispevkov za osebno dopolnilno delo, kar so podpirali tudi v DL. Tretje branje bo maja.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič je uvodoma spomnil, da predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno krepi nadzor nad tem področju, saj ga prenaša na carinsko upravo. Poleg tega uvaja strožje sankcije.

Zelo pomembna sprememba je po njegovih besedah tudi preureditev osebnega dopolnilnega dela. To delo se bo po novem opravljalo na podlagi načela vsako delo šteje, in sicer na način plačevanja socialnih prispevkov po sistemu vrednotnice.

Naročnik del bo moral za vrednotnico v vsakem koledarskem mesecu odšteti pavšalni znesek v višini devet evrov. Izračun je bil pripravljen tako, da ena vrednotnica predstavlja približno en dan pokojninske dobe izvajalca dela.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije opozarja, da delo na črno obrtnikom in malim podjetnikom še vedno predstavlja hudo nelojalno konkurenco. Zaradi neuspešnega omejevanja dela na črno obrtniki in podjetniki izgubljajo posel, saj s cenami niso dovolj konkurenčni. OZS zato predlaga, da se poostri nadzor nad šušmarji, zviša globe zanje in omeji aktivnosti gospodinjstev, kjer je precej sive ekonomije.

SDS bi umaknil uvedbo sistema vrednotnic

Pri razpravi se je zapletlo pri predlogih dopolnil SDS, ki bi umaknili predlagano uvedbo sistema vrednotnic.

Romana Tomc (SDS) je posvarila, da predvidena prenova osebnega dopolnilnega dela zapleta sistem, "da glava boli" in da bi bilo treba obseg različnih oblik dela namesto širiti krčiti in poenotiti. Prepričana je, da vrednotnice ne bodo pripomogle k zajezitvi sive ekonomije in da bi se veljalo raje posvetiti izterjavi neplačanih prispevkov. Teh je že za 240 milijonov evrov, je poudarila.

Marko Pavlišič (DL) je opozoril, da je predvideni pavšalni znesek za vrednotnico nesorazmeren z uveljavljenimi razmerji med prispevki za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje v drugih oblikah dela in da namesto načela vsako delo šteje uvaja načelo vsak papir šteje. Enaka vrednotnica je namreč v koledarskem mesecu potrebna, ne glede na to, ali gre za 100 ur ali 10 ur dela. Poleg tega lahko nekdo 100 ur oddela pri istem naročniku in dobi eno vrednotnico oz. en dan pokojninske dobe, nekdo drug pa 100 ur pri 10 naročnikih in za to dobi 10 vrednotnic oz. 10 dni pokojninske dobe.

Več poslancev, med njimi Katarina Hočevar (DL), je problematiziralo rešitev, da bi lahko osebno dopolnilno delo opravljale le fizične osebe za fizične osebe, in ne več za pravne osebe. Poslanka DL je v tej luči spomnila na naročnike, kot so centri za socialno delo, ki prek tega instituta dela izvajajo javno službo nege na domu.

Ministrica za delo
Ministrica za delo FOTO: Miro Majcen

Ministrica: Vrednost vrednotnic vezana na pokojninsko zakonodajo

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je očitke, da predvideni sistem vrednotnic uvaja dodatne administrativne obremenitve, zavrnila. Do teh bi prišlo, če se socialnih prispevkov od osebnega dopolnilnega dela ne bi odvajalo v pavšalnem znesku, verjame. Prav tako se ni strinjala, da s pavšalom prihaja do odstopanja od pokojninskega sistema. Vrednost vrednotnice je namreč vezana na pokojninsko zakonodajo in 60 odstotkov povprečne plače oz. v tem trenutku 210 evrov. Ko bo imel izvajalec vplačanih vrednotnic za 210 evrov, bo imel priznan en mesec pokojninske dobe, je pojasnila.

"Pravna oseba je kvalificirana, ima možnost, da sprejme različne oblike dela, različne oblike pogodb," pa je odgovorila na pomisleke o tem, da se bo osebno dopolnilno delo lahko opravljalo le za fizične osebe.

Po opravljeni drugi obravnavi je Kopač Mrakova predlagala, da se že danes opravi tudi tretjo obravnavo predloga zakona, a so poslanci to zavrnili. Tretje branje bo tako opravljeno na redni majski seji DZ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fairyland Stuff
03. 04. 2014 19.37
+14
Spoštovana gospa ministrica Anja Kopač Mrak! Sem študentka, ki si kak dodaten evro prisluži z izdelavo in prodajo nakita. Lani sem z izdelavo in prodajo izdelkov preko osebno dopolnilnega dela "zaslužila" 528€. Za najem stojnic na sejmih (kjer lahko predstavljam in prodajam izdelke) sem lansko leto plačala cca 180€. Po Vašem predlogu bi mesečno za vrednotnico morala plačati 9€ (7€ za pokojninsko zavarovanje, 2€ za zdravstveno zavarovanje). Tako bi prišla do letnega "zaslužka" cca 240€ oz. 20€ na mesec. Če odštejem še vse ure dela in material (ki presega 10% norminiranih stroškov), sem v minusu. Kako lahko potem pričakujete, da bomo pošteni? Vsi, ki izdelujemo in prodajamo ročno delane izdelke, smo neznansko veseli vsakega evra, ki ga zaslužimo. Pustite nam vsaj malo tega veselja, ki je v takem stanju v državi nujno potrebno in se raje lotite tistih, ki dejansko praznijo državno blagajno.
Divja Ženska
03. 04. 2014 18.50
+3
Hja, če bi imeli tak sistem, da bi lahko bil poslanec ali minister, samo nekdo, ki se je RES DOKAZAL s svojim delom: bil vsaj pet let uspešen podjetnik ali kako drugače z ustvarjalnim delom uspešno živel, potem ne bi doživljali takih predlogov, ki z enostavnim in preglednim poslovanjem nimajo nobene veze. Se mi zdi kot zidanje gradov iz peska, z glavo med oblaki ali zakaj nebi komplicirali, da bi izgledalo kako hudo smo učeni :-). .....
Netajkun
03. 04. 2014 18.43
Ta je podobna kot omejitev - 2 kg gob / na osebo / dan . Koliko so jih v vseh teh letih dobili in kaznovali ? Lahko bi , ampak ne moreta inšpektor in policist skupaj nadzorovati na terenu . Potrebovali bi vsaj 500 dodatno zaposlenih za učinkovit nadzor . Torej - kr neki .
.jest
03. 04. 2014 21.52
Omejitev pri nabiranju gob velja samo za poštene prebivalce bananistana, ki jih odira vlada. Tisti, ki pa odirajo nas in vlado, naprimer ljubitelji bakra pa te omejitve nimajo. Imajo dovoljenje, da lahko nabirajo oziroma, če je možno iztrebijo gozdove. Zato omenjeni tudi lahko odkupujejo gozde sadeže v neomejenih količinah in jih prodajajo čez mejo. Seveda pri tem ne potrebujejo vrednotnic.
Jeanus1
03. 04. 2014 18.20
+2
In te vrednotnice, ali kako se jim že reče, bodo odrešile Slovenijo kar se tiča zaposlovanja in odprle nova delovna mesta, halo Kopačeva? Ali se vi hecate z nami?
Explainator
03. 04. 2014 17.06
+5
tudi jaz to predlagam, pa ne maram nobenega SDS-ovca, ker so 95% zmešani...ampak tole je pa katastrofa od predloga, poleg tega bi tista poslanka, ki je izjavila, da je priznanje več vredno od tega, da bi zamolčala, da plačuje na črno, moralo TAKOJ odstopiti, ker ji enostavno ne potegne, v kakšni funkciji je - to je že norost - POSLANKI države se zdi normalno plačevati človeka na črno, ker to počnejo vsi? pa a je ta zmešana? resno!
luckyss..
03. 04. 2014 17.03
+12
Vse skupaj je treba poenostaviti in nehati s temi neumnostmi. Sedaj še prijatelju ne moreš več iti pomagat "plato vlivat" brez, da ti ne bi grozilo od 1000 - 7000 evrov kazni ?! Dobesedno prepovedujete osnovno pravico - pravico do dela. No seveda lahko delate legalno v firmah, ki vam ne plačujejo prispevkov in so plače redkost. Pa kaj ste povsem zblazneli ali kaj?!
SkokecPokec
03. 04. 2014 16.38
+1
Zaposlitev ni. Osebno dopolnilno delo je pa najcenejša oblika dela, pri kateri lahko nekdo kaj zasluži, da ima za preživet, ali pa za zraven. Tisti, ki to dela še poleg neke službe, bi blo neumnost plačevati za penzijo, ker se že plačuje. Tisti pa ki mu je to edina zaposlitev, naj pa le plačuje, saj plačuje zase...
jagermeister1
03. 04. 2014 16.36
+20
eni ste pa res trdi kot kamen...........po eni strani ste za debirokratizacijo države po drugi strani pa podpirate vrednotnice...........toliko govora o delu na črno...........kaj resno mislite da bo zaradi vrednotnic kaj bolje..........namesto da se ukvarjajo z nekom ki gre eno stanovanje spucat ali pa nekomu okoli hiše pokosit , naj se vlada raje ukvarja s podjetji , ki po več let za delavce ne plačujejo prispevkov.........prvo naj to poštimajo , šele potem ostalo ! ! !
Jožajoža
03. 04. 2014 16.24
-2
zanimivi so ti v SDS. z referendumom so rušili malo delo, danes pa trdijo, da je malo delo boljše od vrednotnic. ti so vam takrat iz SDS z referendumom zapravili 3 milione evrov, 4 maja pa spet 2.5 miliona evrov.
zaenotnost
03. 04. 2014 16.29
-5
SDS vstrajno uničuje našo prihodnost...kako dolgo še
Crvena zvezda
03. 04. 2014 16.35
+0
Joža, pa ja veš, da oni sam, da so kontra...
novak.novak
03. 04. 2014 17.03
+3
jožajoža,lekaj bi mi brez tvojih informacij, a ne da? 4. maj zahteva ta tvoji, ne sds. če bi blo po sds bi blo cenej, tako pa se jim gre sam za princip, briga njih milijon gor dol....
josip1
03. 04. 2014 17.15
-3
V nekaterih demokracijah (tudi evropskih) prepovejo delovanje posameznih strank. Na vem ali je to pri nas tudi možno.
mijavci
03. 04. 2014 16.24
+13
Spustijo naj davek na 14% pa bodo vsi pošteno plačeval ker se nobenemu ne bo splačalo goljufat. Pa še nekaj v razmislek če neko stvar iz 20 dvigneš na 22 je to dvig za 10% in ne 2 kot nekateri mislijo.
novak.novak
03. 04. 2014 17.04
+3
josip1
03. 04. 2014 16.11
-1
SDS bo menda proti tudi takrat, ko bo Janša prosil za pogojni izpust z Doba.
obiskovalecsmetisca
03. 04. 2014 16.10
+9
.....hahahaa....kopačeva je pa očitke,da predvideni sistem ne bo povzročal dodatnih administrativnih obremenitev,zavrnila?.....a je pozabila na kolobocije po ZUJF.u,ki jim še do danes delajo preglavice.....koliko pritožb imajo še nerešenih.....ajaaaa.....administrativnih obremenitev za rajo??...teh ne bo,ker ljudje štekajo....o neplačanih prispevkih pa nič....kopačeva???!!!...samo 240 milijonov!!!!
enabejba
03. 04. 2014 16.09
+6
a vrednotnice niso bile prvoaprilska šala?
batom@pinkponk.com
03. 04. 2014 16.03
-1
a ni SDS vedno proti? Mi lahko kdo navede eno stvar, ki jo je predlagala koalicija in so jo v SDS podprli??
BARCA 2014
03. 04. 2014 16.06
-3
V SDSu so vedno proti, pa če je stvar dobra ali slaba!!!
botjabotja
03. 04. 2014 16.08
+5
Batom,naštej mi vsaj en proti krizni ukrep SDS-a(bilo jih je nekaj sto),ki ga je vlada vsaj preučila,kaj šele podprla. Hvala za odgovor
obiskovalecsmetisca
03. 04. 2014 16.12
+4
iGURT
03. 04. 2014 16.16
+0
Kje si videl nekaj sto ukrepov ki jih je imela sds ?
botjabotja
03. 04. 2014 16.18
+4
Gurt,v odprtih arhivih,kr poišči,meni se ne da
iGURT
03. 04. 2014 16.19
+1
.v tisti knjigi pravljic 10 + 100 so bile samo ideje a la 'znižali bomo to in ono', 'povečali bomo število zaposlenih' ni bilo pa nobenih ukrepov, bile so samo neke 6 vrstičnice in to je to .. ...neka ideja/želja še ni ukrep.
Volimo Janšo
03. 04. 2014 16.03
+7
leni levakarji vedo zmeraj samo stvari miljonnsko zaklompicirati,
Sputnik
03. 04. 2014 16.02
+5
v sloveniji je problem da je vse z vsem povezano in če hočeš spremenit nekaj moraš spremenit vse. zato pa se ne premaknemo z mesta že zadnjih 10 let
BARCA 2014
03. 04. 2014 15.58
-12
Še dobro, ker imamo SDS stranko da "bremza" Slovenijo.
batom@pinkponk.com
03. 04. 2014 16.04
-4
botjabotja
03. 04. 2014 16.09
+3
naša zemljica je zelo usmiljena,da prenaša takšne ljudi,ki navijajo za barcelono
botjabotja
03. 04. 2014 16.10
+1
Niti slučajno nisem Realov privrženec,da ne bo pomote
LewaYalowost
03. 04. 2014 15.57
+5
Itaq, pa to ...