Slovenija

Tanko: Prišlo je do zlorabe moči

Ljubljana, 25. 11. 2009 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci SDS so obstruirali izredno sejo o imenovanju Dokuja Zavgajeva za veleposlanika v Sloveniji, ker naj bi sodeloval pri kršenju človekovih pravic.

Janša na tiskovki SDS
Janša na tiskovki SDS FOTO: Dare Čekeliš

Državni zbor je danes na izredni seji za zaprtimi vrati obravnaval vprašanje postopkov imenovanj vodij diplomatskih predstavništev tujih držav v Sloveniji, a ob obstrukciji poslanske skupine SDS, ki je sicer izredno sejo zahtevala po imenovanju Dokuja Zavgajeva za novega ruskega veleposlanika v Sloveniji. Seja pa se je po približno uri končala. 

Na današnji izredni seji, ki je potekala po zaključku novembrskega zasedanja, o sklepih, ki jih je predlagala SDS, niso razpravljali. Odbor za zunanjo politiko (OZP) je namreč v torek ocenil, da ti niso primerni za nadaljnjo obravnavo. Tako je bila današnja seja DZ omejena le na predstavitev stališč poslanskih skupin, medtem ko razprave o primernosti postopkov imenovanj tujih veleposlanikov ni bilo.

Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, so sicer na informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar naslovili pritožbo, ker je vlada določena gradiva za sejo označila z oznako zaupno, zaradi česar sta bili tako današnja izredna seja DZ kot torkova seja OZP zaprti za javnost.

Po besedah Tanka so sicer predlagali razpravo o "imenovanju enega izmed veleposlanikov v Sloveniji, za katerega se je ugotovilo in vedelo, da je sodeloval v akcijah, ki so povezane s kršitvami človekovih pravic". "Slovenija je temu človeku dala agrema in mnenja smo, da je razprava o takih primerih na sejah državnega zbora potrebna, tudi na delovnih telesih, in mislimo, da je potrebno o kršitvah človekovih pravic govoriti in razpravljati na javnih sejah državnega zbora," je dodal Tanko.

Tanko kritičen do potez kolacije

Po besedah Tanka je prišlo do zlorabe moči koalicije, ki je tako sejo OZP kot izredno seje DZ nadaljevala kljub temu, da vlada v roku ni odločila o njihovi zahtevi. Ta je 20 dni, v izjemnih primerih pa je lahko krajši.

Ker je sklic izredne seje izjemni primer, bi vlada lahko odločila prej, je povedal. Na vprašanje, ali bodo sprožili upravni spor, če vlada ne bo umaknila oznake zaupnosti in omogočila javne razprave, pa je dodal, da bodo pri svoji zahtevi vztrajali in sprožili vsa ustrezna pravna sredstva, najprej pa morajo počakati na odločitev vlade.

Obstrukcija legitimno sredstvo

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: Blaž Garbajs

Kot je sicer dejal predsednik DZ Pavel Gantar, je obstrukcija legitimno sredstvo opozicije oziroma poslanskih skupin. "Oni so predlagali, da bi umaknili oznako zaupnosti dokumenta, ki ga je predložila vlada, oziroma da bi sejo preložili, dokler se vlada ponovno ne izreče o zaupnosti, in še nato informacijska pooblaščenka," je Gantar še pojasnil današnje dogajanje na izredni seji DZ.

"Sam sem seveda povedal, da glede na ustavno zahtevo po sklicu nujne seje, ki jo moram sklicati v 15 dneh, tega ne morem storiti. Rekel sem, da če bodo predlagali prekinitev točke in preložitev na poznejši čas, bom to dal na glasovanje. Tega niso predlagali in so zapustili sejo," je povedal Gantar. Pač pa, kot je dodal, je to predlagala poslanska skupina SLS, in njen predlog ni bil sprejet.

Obenem je dodal, da če obstaja oznaka zaupno na dokumentu, DZ sam tega ne more umakniti, temveč to lahko stori le "avtor dokumenta". Ob tem je tudi poudaril, da SDS pravica dostopa do tajnega dokumenta ni bila kratena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
26. 11. 2009 16.31
Da ne bi o kakšnem Ruplu, ki je Vilinuško izjavo podpisal in se je izkazalo, da je bila to popolna laž, na meji zločina!
DeBill
26. 11. 2009 16.30
Tanko: Prišlo je do zlorabe moči Lepo da je priznal, to smo videli, čim je jajčeglavi postal premier!
theta
26. 11. 2009 12.57
Tonček morda bi bilo dobro, da se o tem seznani odbor za zunanjo politiko, lahko na zaprti seji, PREDEN vlada to potrdi. Saj odločitev vlade je še vedno odločitev vlade, samo da ne bi bili potem PRESENEČENI nad zgodbo kot je ta. Pač od veleposlanika se pričakuje integriteta tako v državi, ki ga pošlje, kot v državi ki ga sprejme. In dokler ni imenovan, lahko država gostiteljica diskretno prosi za drugega. Dokler je to diskretno, brez medijev, sploh ni problema. Dejansko je zdaj problem, ker se ne da kar tako tega preklicat, tudi če bi se vlada zdaj premislila.
Tonček Balonček
26. 11. 2009 12.53
Predvsem pa se mora o predlaganem kandidatu najprej posvetovati z Jožetom Tankom, za vsak slučaj pa še z Evo Irglovo ter Jerovškom. Sicer bi bilo najbolje, če bi vprašali kar Janšo in ne bi bilo nobenih problemov. Veleposlaniki so v domeni vlad, ne parlamentov, to je otročje.
theta
26. 11. 2009 12.45
Tonček: država, ki sprejme veleposlanika, se mora s tem strinjati. Nikoli veleposlanik ni vsiljen. Saj status veleposlanika ima določene pravice, imuniteta naprimer, in država gostiteljica mora to potrditi - ob primeru težav lahko to tudi prekliče kasneje - samo potem je to kar vroča novica.
Tonček Balonček
26. 11. 2009 12.40
Zakaj anj bi pa zahtevala drugega? A naj bi namesto Busha in Putina tudi zahtevali druga dva? Saj je za obiske tudi potreben "agrema"??
theta
26. 11. 2009 11.23
Res je, da o imenovanju veleposlanika običajno ne odloča parlament. Tu se gre za to, da vlada (zunanje ministrstvo) ni opravila svojega dela in zahtevala drugega človeka. Takrat bi to lahko naredili, pa bi bil danes mir.
Tonček Balonček
26. 11. 2009 08.47
Še najbolje so napravili Američani, ki že od lanske pomladi v Ljubljani sploh nimajo veleposlanika, baje da pride konec januarja anslednje leto! Imajo nekega odpravnika poslov, ki je bil prej vojaški ataše na Češkem, pa v Bolgariji, na Cejlonu --- Štiri leta je delal celo v vojski, pri letalcih! Kja je tam počel, seveda ni znano! Pa saj zdaj, ko ima Rupel več časa, veleposlanika niti ne potrebujejo.... Meni s ezdi najbolj smešna ta dvojna morala v politiki. Busha in Putina so vsi sprejemali in s ejima klanjali, enako je bilo z britansko kraljico in še s kom, ki mirne duše pošiljajo vojske nad nedolžne ljudi ter spuščajo bombe in rakete nad nedolžne otroke širom sveta, tu s epa tako repenčijo nad nekim, ker je pač z vzhoda. Kot da imajo krvave roke le na Vzhodu! Zakaj dvojna merila? A Allbrightova bi pa kar predavala na FDV-ju, verjetno jse je namenila govoriti kaj o miru in spoštovanju človekovcih pravic.No, na srečo so jo študetje napodili, še preden je prišla in je sama sprevidela, da je to nespodobno!
levidesni
26. 11. 2009 08.15
kakor na konkurenčnem portalu zgleda da so tudi tu plačani določeni iz blagajne stranke velikega vodje(za vsak post ki blati sedanjo oblast 0,1eur če ima kdo naslov bi se tudi sam prijavil saj v teh časih vsak cent prav pride drugače skoraj ne more biti saj tako bedastih komentarjev zdrav razum ne sproducira razen če ni plačan za to
Marko Varga
26. 11. 2009 07.47
največje kršenje človekovih pravic se je zgodilo pri nas v letih 2004-2008,ko so ljudje garali po cel dan,pa za kruh niso imeli...
chemtrail
26. 11. 2009 07.15
Danes niste objavili niti ene teme, ki bi bila vredna branja!!!! No, popovci dejmo se malo potruditi in izbrskajte (Copy/Paste) kako lepo novico, ki se je danes zgodila!!! Medtem grem pa na konkurenčni portal!!!! :)
Tone Strahan
26. 11. 2009 06.49
Ne morem verjeti komunističnih vladajočih umotvorom, kako ščitijo zločinca, ki ga Rusi hočejo pretihotapiti v Slovenijo, ki bi moral biti ta zločinsiki Ruski BOLJŠEVIK obsojen na smrt za krute zločine nad nedolžnim narodom. Tukaj vodim, da se Slovenski in Ruski bolješeviki dopolnjujejo ščitij. Ta Slovenska komunistična levičarska nesposobno vlado, se lepo vidi, kako ščiti zločine in nočejo javnost seznaniti in dati v obravnavo, da bi tudi mi Slovenski narod videl in šlišal za krute zločine, ki so jih izvajali pri nas po drugi svetovni vojni udbo komunistični zločinci v rusiji pa tudi komunistični zločinci, ki so vse vprek hodili po Rusiji in kavkaških državah in morili narod. Sedaj bi ga radi pa tega zločinca pa v Slovenijo prišlepali, kjer v drugih državah je ne zaželen ta zločinec.
8JASMIN
26. 11. 2009 06.44
KER RUSI ŽE IMAJO V VSEH KOMUNISTIČNIH DRŽAVAH DIPLOMATE RAZEN SLOVENIJE, JE LOGIČNO DA GA BODO POSLALI SVOJIM TOV. KOMUNISTOM REP. SLOV. KI GA KOMAJ PRIČAKUJEJO !!!!!!!!!!!!
Nelonen
26. 11. 2009 06.34
A so te zlorabili tankec, bogi revček, pejt v varno hišo pa dudo si dej v usta, bimbo grosupeljski
123_Zoke_vec_ni
26. 11. 2009 00.28
Klasik, zakaj tvoji ne dovolijo javne razprave o Dokuju Zavgajevu ? ? ? ? Saj če ni sporen, zakaj takšna skrivnostnost?? A niste pred volitvami obljubljali bolj transparentno zunanjo politiko???
mac4_m
26. 11. 2009 00.01
no, zdej so državljanstvo dobili tudi tisti, ki ga niso bili upravičeni.. Zgleda so določene bejbe navajene spustit vsacga čez, brez predhodnega preverjanja... Kr se micka nauči, micka zna...
komarec
25. 11. 2009 23.37
tomi.passion 25.11.2009, 22:59 1 Joj, joj, joj Klasik, kozarnik in še nekateri. Ko berem vaše bedaste komenatrje, se sploh ne čudeim, da je Slovenija tam, kjer je. Najprej poglejte vsaj preko Trojan, pridobite kakšno občo razgledanost, spoznajte svet, začnite razmišljati z glavo, zato jo imate, nehajte brat razna partijska čtiva kot sta Dnevnik in Mladina in odrastite že enkrat. Ste živi dokaz, zakaj nam vsi pravijo, da smo Slovenci ovce. Bee, Bee, Bee kot čreda tulite neumnosti. Poleg tega pa lahko zgodbo tudi obrnemo. Prav ta vlada se rada kaže kot NAJVEČJi zagovornik človekovih pravic. No, zdaj vidimo njen pravi obraz. Kot prvo ti moram povedati, da sem že odrastel in, da živimo v demokraciji kjer ima vsak pravico izraziti svoje mnenje. Časopisov, ki si jih navedel sploh ne berem, kakor tudi ne svetega pisma. Nobenemu pa ne želim svetovati kaj naj bere, vsak si bo izbral kar mu je všeč. Z mojim komentarjem sem želel povedati, da tudi sedanja opozicija ima svoje maslo na glavi. Gdo nam pravi, da smo ovce? Ta naziv ste ga dali sami. Zame Slovenci kot narod niso bili nikoli ovce. Je pa res, da med nami vlada velika nevoščljivost. Če je meni pogorela štala, bi sosedu morala vsaj še hiša. Žal tako razmišljate nekateri. Nisem trdil, da je ta vlada najboljša, najbolj poštena, vendar naj konča svoj mandat. Nato bodo nove volitve in bodo dobili drugi priložnost in bodo lahko pokazali kaj so sposobni.
CezDrnInStrn
25. 11. 2009 23.18
Svoji k svojim ane tovariši !
BitterMan
25. 11. 2009 23.09
Ne strinjam se velikrat z Janšo in SDS, samo tokrat se pa. Evropa mora definitivno razmisliti ali so američani res na naši strani (po mojem mnenju izrabljajo našo naivnost) in ruse postavit na njihovo mesto. mislim, da je čisti absurd, da pri vstopu hrvaške v eu posreduje amerika (da ne bo pomote sem za vstop hrvaške v eu), po drugi strani nam pa rusi neke svoje agente pošiljajo v evropo in v državah eu vršijo politične umore. totalna sramota za evropsko unijo.
zefa20
25. 11. 2009 22.59
pa kaj bi radi ti SDS-ovci, vedno kadar ni kaj po njihovem se dvignejo in odidejo iz parlamenta. Pa kaj si predstavlajo, da so v vrtecu ali kaj? Mi smo te prasce volili zato da bodo v parlamentu ko bo to treba in ne v kakšnem kafiču, kjer so seveda rajši. Če delavec naredi plavega, bo zaradi tega sankcioniran in na koncu tudi lahko brez službe, ti naši posranci pa lahko odidejo ali pa manjkajo na pomembnih sejah kdaj se jim pač zahoče. Vse bi jih bilo treba nagnat na čelu z janezom janšo