Slovenija

SDS, NSi in SNS zahtevajo razrešitev Vesela

Ljubljana, 16. 03. 2021 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1323

Poslanske skupine SDS, Nsi in SNS so vložile zahtevo za sklic nujne seje Mandatno-volilne komisije, saj predlagajo, da predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu preneha funkcija zaradi opravljanja pridobitne nadzorne dejavnosti. Strankam se namreč zdi sporno, da Vesel hkrati opravlja funkcijo v svetovni nogometni zvezi FIFA, v kateri je bil imenovan za vodjo neodvisnega Odbora za revizijo in skladnost. Vesel predlog strank označuje za odkrit poskus političnega pritiska.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Predlog za prenehanje funkcije
    02:41
    Iz SVETA: Predlog za prenehanje funkcije
  • Iz 24UR: Predlog za razrešitev Vesela
    02:06
    Iz 24UR: Predlog za razrešitev Vesela

 

Medtem ko se približuje dan objave revizijskega poročila računskega sodišča o nabavi zaščitne opreme, koalicijski stranki SDS in NSi stopnjujeta pritisk na predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Koalicijski poslanci so sicer od Vesela že na seji odbora za notranjo politiko v začetku februarja zahtevali pojasnila glede njegovih dodatnih zaslužkov v Svetovni nogometni zvezi FIFA ter tudi ravnanja pri sprejemanju revizijskega poročila o nabavi zaščitne opreme.

Tomaž Vesel
Tomaž Vesel FOTO: 24UR

Sedaj pa so poslanske skupine SDS, NSi in SNS vložile še zahtevo za sklic nujne seje Mandatno-volilne komisije in predlagajo, da predsedniku računskega sodišča preneha funkcija. Predlagatelji se sklicujejo na 16. člen Zakona o računskem sodišču, ki opredeljuje nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti. Še posebej so izpostavili četrto točko prvega odstavka, ki pravi, da "član računskega sodišča v času izvajanja mandata ne sme hkrati opravljati katerega koli poklica ali pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije (med drugim v skladu s prvim odstavkom 27. člena ZIntPK ne sme opravljati pridobitne dejavnosti nadzora v gospodarskih interesnih združenjih)".

Kot navajajo avtorji predloga, je bil Tomaž Vesel 6. julija 2016 imenovan za vodjo neodvisnega Odbora za revizijo in skladnost pri organizaciji FIFA. "Kot vodja Odbora Tomaž Vesel opravlja tudi funkcijo vodje Pododbora za nadomestila (v nadaljevanju Pododbor), ki določa pravila za določanje nadomestil v Fifi. Tomaž Vesel je za svoje šestmesečno delo v Odboru in Pododboru v letu 2016 prejel 125.000 ameriških dolarjev (približno 103.700 evrov). To dejavnost še vedno opravlja, kar je razvidno iz letnih poročil Fife, ter za to prejema letno plačilo (samo v letu 2019 je prejel 246.000 USD)," so zapisali v sporočilu za javnost.

Za mnenje o domnevni nezdružljivosti funkcij smo se obrnili tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije RS (KPK), odgovor še čakamo. Obrnili smo se tudi na stranko SMC, ki je del vladne koalicije, a njena poslanska skupina ni med predlagateljicami Veselove razrešitve. Spomnimo, predsednik stranke in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je bil v središču obtožb zaradi spornih dobav zaščitne opreme. 

Del poslancev SMC na čelu z Janjo Slugo in predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem, sicer sklepu nasprotuje, poleg tega se jim MVK ne zdi pravi naslov za to temo. 

Vesel: Gre za neutemeljen politični pritisk, argumenti so zgrešeni

Kot nam je v odzivu na predlog koalicijskih strank povedal predsednik računskega sodišča, gre za "nedostojen in precej neutemeljen politični pritisk na neodvisno institucijo". Kot je poudaril, predlog strank sovpada s časom tik pred izdajo revizijskega poročila o nabavi zaščitne opreme. 

Vesel je ob tem dodal, da je postopek eventualne razrešitve predsednika računskega sodišča v zakonu o računskem sodišču, pa tudi v parlamentarni proceduri opredeljen drugače in ne na način, kot ga SDS, NSi in SNS skušajo izpeljati sedaj – preko Mandatno-volilne komisije. 

"Mislim, da je to zelo slaba usluga tako demokraciji kot kateremu koli neodvisnemu funkcionarju v Republiki Sloveniji," je še dodal v komentarju za 24ur.com. 

Pravniki Državnega zbora so sicer prepričani, da Mandatno-volilna komisija, enako kot pred tem že odbor za notranjo politiko, ni pristojna za to vprašanje. Tista, ki bi se lahko ukvarjala s tem vprašanjem, je po njihovi oceni Komisija za nadzor javnih financ, kjer pa ima večino opozicija. Predsednik MVK, Ivan Hršak, je povedal, da je zahteve za sklic seje še ni preučil, zato je ne more komentirati. Prav tako še ni določil datuma srečanja.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1323)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dixis
20. 03. 2021 12.39
Če ga izvoli državni zbor ga lahko tudi odpika
lado-a1
17. 03. 2021 18.57
Gospodje cvikajo! Že imajo razlog!!
ElectroVoice
17. 03. 2021 14.45
Kaj te s toto Matejčičevo je? Med poročanjem tako zabacuje z napleskano glavo, da si bo lepega dne še vrat izpahnila. Pa daj umiri se med govorom. Enako bolezen kažeta zadnje mesece s svojim poplesavanjem še B. Kastelic in min. Kustecova...
ni_mi_vse_eno
17. 03. 2021 13.16
+2
Vesel je lagal, da je vprašal KPK za dovoljenje in so mu pisno potrdili. Potem je novinar vprašal KPK in ta je jasno povedala: "KPK: Dokument o združljivosti Veselovih funkcij ne obstaja".
NA LEVO ni OK
17. 03. 2021 15.39
In kaj bo sedaj, ko je odkrita laž in ne-obstoj potrdila. Vesel bo veselo vztrajal na dveh predobro plačanih stolčkih. Bomo spremljali do kdaj???????????????
ni_mi_vse_eno
17. 03. 2021 13.14
+2
Zakon je jasen. Prepovedano je opravljanje pridobitne dejavnosti in pol milijona evrov ni miloščina, ampak krepko pridobitna dejavnost. Citiram: "Zakon o računskem sodišču (ZRacS-1) --- 16. člen --- (nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti) (1) Funkcija člana računskega sodišča, funkcija vrhovnega državnega revizorja in funkcija sekretarja računskega sodišča (v nadaljnjem besedilu: funkcija na računskem sodišču) ni združljiva: 1. s funkcijo v državnem organu, organih lokalne skupnosti, politične stranke ali sindikata; 2. z delom v državnem organu, organu lokalne skupnosti ali pri nosilcu javnih pooblastil; 3. s članstvom v organu vodenja ali nadzora gospodarske družbe, gospodarske javne službe, sklada, zavoda ali zadruge; 4. z opravljanjem kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije. (2) Z dnem nastopa funkcije na računskem sodišču preneha nosilcu funkcije na računskem sodišču funkcija iz 1. točke prejšnjega odstavka. (3) Nosilec funkcije na računskem sodišču mora najkasneje v treh mesecih od dneva imenovanja prenehati opravljati delo oziroma dejavnost iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka tega člena . Če tega ne stori, mu preneha funkcija na računskem sodišču. (4) Nosilec funkcije na računskem sodišču mora najkasneje v treh mesecih od imenovanja predložiti Državnemu zboru pisno izjavo o svojih premoženjskih razmerah v skladu z zakonom o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo (Uradni list RS, št. 49/92 in 50/92 - popr.).
NA LEVO ni OK
17. 03. 2021 15.34
+0
Lepo vse to piše v zakonu, ki pa za levosučne ni razumljiv. Inteligenca pod nivojem zlate ribice, zato še vedno do skrajnosti zagovarjajo to svinja-rijo.
Še plešem
18. 03. 2021 13.38
Zakon ti ni jasen. Boš videl, ko mu niti Tvitler ne bo mogel nič.
sinhron
17. 03. 2021 13.00
+1
Še pred objavo revizijskega poročila računskega sodišča , ki ga vodi Vesel želijo koalicijske mračne sile ( SDS , NSI , SMC IN SNS ) obračunati z Veselom in s tem onemogočiti izid tega poročila , ki obremenjuje Počivalška in Tonina v zadevah nabave zaščitnih sredstev , TO JE VZROK ZA TA POGROM ! Zato naj čimprej pride to poročilo v javnost in na ustrezne institucije , da bodo lahko ukrepali zoper to kamarilo !
Še plešem
17. 03. 2021 12.55
-1
Zakaj pa bi imela sejo mandatno-volilna komisija? A še nimamo gestapa za take stvari?
marker1
17. 03. 2021 12.36
+2
Vesel naj že enkrat pokaže tisto famozno soglasje KPK in naj se neha izvijati. Če laže in ga nima, potem naj takoj odide.
ni_mi_vse_eno
17. 03. 2021 13.14
ga nima. KPK je jasno povedala, da dokumenta ni.
malaraja
17. 03. 2021 12.18
+0
SDS hoče razrešiti podpisnika Zdravcovega poročila tik pred razkritjem. Vesel ni pisal poročila, zamenjat morajo komplet računsko sodišče, ker so si drznili objaviti poročilo, ki Zdravkotu ni všeč hehehe
malaraja
17. 03. 2021 12.16
-1
Hahaha, SĐS ga hočejo razrešiti v komisijah, ki niso pristojne. Ednia, ki je pristojna, ima večino opozicijskih poslancev. SDS rine globje in globje v samorazstrelitev. Menda članstvo množično odhaja. Ste s fehtanjem dobili kaj penezov in članov? Ali ste samo zapravili kušček denarja? Fehtarski pamflet lepo gori z modro rumenim plamenčkom hehehe
tovarišinajuriš
17. 03. 2021 11.57
-1
...pomlad prihaja v deželo,Bele glavice so pokukale iz zemlje in mislijo da so edine na svetu...pa priskaklja deklica,Rdeča kapica in reče: Bele glavice,zakaj ste pa tako prazne? In odgovorijo Bele glavice: ker imamo pamet v črevih,so naše glavice prazne in se lahko višje dvignejo,da vidijo Velikega Belčka,ki taca po svetu in rohni na ptičke,ker ga moti njih petje...in Rdeča kapica se čudi in gre v daljni tuji Svet, pa tam tudi najde Bele glavice z pametjo v črevih,kjer vsem razlagajo, da so pa vse ostale rožice,nasploh rdeče,zelo nestrpne do njih in jih preraščajo in kradejo solnčne žarke Svobode,zato žalostno venejo in se vračajo nazaj v zemljico iz katere so zlezle...Veliki Belček pa osamljen ždi na porušenem drevesu hrepenenja in še vedno benti in rohni na ptičke zaradi njih petja...
NA LEVO ni OK
17. 03. 2021 12.18
+1
tudi bolnikom ni prepovedano komentirat, se opazi, a ne.
Dusan Pak
17. 03. 2021 10.35
+4
Ja ker ni v domobranski stranki ga treba menjat pa saj so na položajih samo še ti domobranci
vomo
17. 03. 2021 10.08
-2
A ga še niso zamenjali. Takoj z njim na smetišče zgodovine.
sinhron
17. 03. 2021 10.13
+1
Ja, resnica je za vas sektaše bogokletna , vi imate laži , podtikanja , potvarjanja , korupcijo , diskraditacije in diskvalifikacije za tisto pravo in kdor to ne obvlada ni vaš in ni z vami , zato so z vami ( SNS , SMC , NSI in DESUS ) !
Dusan Pak
17. 03. 2021 10.36
+2
malaraja
17. 03. 2021 12.34
-2
Kopriva zahteva, da ga zamenjajo, ker ni skorumpiran in se ne boji Janševih dosjejev.
resslovenka
17. 03. 2021 10.04
+0
Nad napačnega ste se spravili! Združba nekih bolnih umov ste. Dejstvo! 😎
Jst !
17. 03. 2021 09.45
-2
Kar naj spoka in gre k Čeferinu, spotoma pa še malo v Nemčiji na kakšnem gradbišču pogleda kakšni bagri so sedaj na trgu aktualni...
NA LEVO ni OK
17. 03. 2021 09.44
-1
Vesel postaja Žalosten. Prihaja ura resnice, je nekoč dejal Karl Erjavc, zanj je že prišla, počasi pa še za ostale globokodržavnike.
Levcekk
17. 03. 2021 09.43
+1
V diktaturi fasisti hitro zelijo odstaviti Vesela,ker dela posteno svoke delo in jih je ujel pri kraji.Mu bodo sedaj za vrat obesili fasisticno policijo,da ga spletkarji unicijo kot vse drugace mislece nas je treba psihicno uniciti.
resslovenka
17. 03. 2021 10.05
+3
Ne bojo ga, nič bat. Ta jim bo dal vetra. Sploh pa, kaj se usajajo. Sebe naj pogledajo. 😎
sinhron
17. 03. 2021 09.40
+4
Še pred objavo revizijskega poročila računskega sodišča , ki ga vodi Vesel želijo koalicijske mračne sile ( SDS , NSI , SMC IN SNS ) obračunati z Veselom in s tem onemogočiti izid tega poročila , ki obremenjuje Počivalška in Tonina v zadevah nabave zaščitnih sredstev , TO JE VZROK ZA TA POGROM !
prašek
17. 03. 2021 09.36
+2
Kako pa kaj mama Joži ????
prašek
17. 03. 2021 09.36
+6
Baletnik , kako kaj cerkvena okna ????
wolfterier
17. 03. 2021 09.42
-4
prašek
17. 03. 2021 09.46
+6
Mene čisto nič kužek terier. Kaj pa tebe?? Močno boli ??? Si močno zavidljiv ??? Zavidljiv = foušljiv !☺☺☺