Slovenija

SDS: Kršitve in oklevanje koalicije

Ljubljana, 30. 12. 2008 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V SDS zaradi "nedopustnih kršitev" pri sklicevanju izrednih sej DZ in delovnih teles zahtevajo sklic nujne seje. Poudarjajo tudi, da vlada ni sprejela zakonov za omejitev gospodarske krize.

V poslanski skupini SDS so "zaradi kršitev pri sklicevanju izrednih sej DZ in parlamentarnih delovnih teles na predsednika DZ Pavla Gantarja naslovili zahtevo za sklic nujne seje kolegija predsednika DZ", so sporočili iz omenjene PS. Od Gantarja "zahtevajo, naj zagotovi, da do kršitev, ki ovirajo delo DZ in delovnih teles, ne bo več prihajalo".

Vajgl bi moral po navedbah Tanka sklicati tudi sejo odbora za zunanjo politiko, na kateri bi opravili pogovor s predlaganim kandidatom za vodjo diplomatskega predstavništva Slovenije na Dunaju.
Vajgl bi moral po navedbah Tanka sklicati tudi sejo odbora za zunanjo politiko, na kateri bi opravili pogovor s predlaganim kandidatom za vodjo diplomatskega predstavništva Slovenije na Dunaju. FOTO: POP TV

"Od konstituiranja državnega zbora se je pojavilo več nedopustnih kršitev ustave, zakonov in poslovnika DZ, ki kažejo na samovoljo predsednika parlamenta Gantarja, predsednika odbora za zunanjo politiko Iva Vajgla in celotne vladne koalicije," je v sporočilu za javnost opozoril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Kot prvi primer kršitve je navedel zahtevo 25 poslank in poslancev SDS in SLS za sklic izredne seje DZ, ki je bila vložena 10. decembra 2008 in se je nanašala na predloga novel zakona o dohodnini in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Navedena zahteva je v formalnem smislu vsebovala vse pogoje za sklic izredne seje DZ, kar je ugotovila tudi zakonodajno pravna služba DZ, vendar je bila zavrnjena, je zapisal vodja poslanske skupine.

Ob tem Tanko opozarja, da mora predsednik DZ sklicati izredno sejo državnega zbora, če to zahteva najmanj četrtina poslancev državnega zbora ali predsednik republike.

Povečevanje tveganja

V svoji izjavi je vodja poslanske skupine spomnil tudi na zahtevo za sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, ki so jo 12. decembra 2008 vložile poslanske skupine SDS, SLS in SNS, nanašala pa se je na obravnavo napovedi Vajgla, da bo država izplačala odškodnine t. i. izbrisanim. Kot je zapisal Tanko, Vajgl seje ni sklical, s čimer je kršil poslovnik DZ.

"Že dejstvo, da vladni koaliciji v več kot dveh mesecih od konstituiranja državnega zbora ni uspelo sklicati seje DZ, na kateri bi obravnavali nujne zakone in ukrepe za omilitev posledic gospodarske krize – najpomembnejše in najcelovitejše rešitve je pripravila še Janševa vlada – pove veliko. Oklevanje koalicije povečuje tveganja in težave gospodarskih subjektov, ki so v veliki meri vezani predvsem na izvoz," je še zapisal vodja poslanske skupine SDS.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

placebo0
05. 01. 2009 11.11
oklevanje koalicije ali prepričanja posameznikov?Ali je vlada popolnoma enotna pri svojih potezah,skoraj nemogoče.Res vpliva negativno na subjekt,v bistvu se kaže delo državnih služb kako so uspešna ozroma je to stanje resecije.Čas je potreben in ne samo čas,tudi volja in odločenost za pozitivne,produktivne spremembe.
enya27
01. 01. 2009 11.10
škoda, da se je pahor odpovedal 100-dnevnemu miru, bi imeli ljudje vsaj neklaj časa mir pred SDS-ovimi tiskovkami, javnimi pismi, teorijami zarot ipd.
Tonček Balonček
31. 12. 2008 10.12
A li je potem res, da je pot v blagostanje zaprta, dokler ne pride spet Janša? Kaj pa je z lizbonsko strategijo?
placebo0
30. 12. 2008 23.53
Mislim da je vlada do tega trenutka, danes, naredila zelo malo oziroma nič vidnega,občutnega za malega človeka,ki živi v sistemu kot ga narekuje. Uspešnost Slovenije se ni pokazala na nobenem področju,prej smo priča kotuptivnim dejanjem in tistim prekritim očem javnosti. Žal nismo bili nikjer svetovno priznani razen nekaterih podvigov ekstremistov,ki so javnosti neznani oziroma premalo cenjeni ali pa ni bilo korist državi in tako so ostali znani neznani.
LeonRupnik
30. 12. 2008 20.57
SDS-legende ste samo ruplu dajte brco
theta
30. 12. 2008 19.31
Sj ni \'panike če je kriza, za izbrisane bo Vajgl že najdel denar.
HULK008
30. 12. 2008 19.10
Tudi Pahor je rekel da v Sloveniji ni recesije. Recesija nastopi, če imata dva kvartala negativno gospodarsko rast. Torej po tem sklepam, da še ni recesije, pa upam da je tudi ne bo.
samorastnik
30. 12. 2008 18.47
Ajd gospod Tanko,,, govoriš,govori in govoriš pa nič ne poveš... prazne besede.... in kaj ste vi delali ko ste bili na oblasti,,,enako kot si sedaj,,
djimi
30. 12. 2008 18.42
Od pohlepa za oblast so čist posračkani. Kje so tisti ministri ki jih je Pahor pred volitvami propagiral za najbolše.
1igma
30. 12. 2008 18.32
Bojzi se popolnoma strinjam s tabo ... DohtarSLO - veš drek lahko spucaš v enem mandatu-posledice njegove-smrdi pa še dolgo zatem... SDSu je bil en mandat premalo, da bi popravil vse kar so ROP in vsi ostali zasrali v prejšnih mandatih .....
katherine1234
30. 12. 2008 18.02
bojzi - si že slišal za paranoidne blodnje... ?
Bojzi
30. 12. 2008 17.11
Komunisti zopet mislijo, da so glavni v Sloveniji in se kot že prej 5o let ne sekirajo, kako živimo Slovenci. Levica ve, da jih Slovenci ne maramo, samo oni imajo južne brate in muslimane, za katere bodo naredili vse, da bodo srečni v tuji državi. Bolj pomembni so jim izbrisani. Takoj je potrebno komunistično vlado zamenjat, če hočemo rešit Slovenijo. Kdo pa zaupa Pahorjevi vladi, Türku, Potrću, golubiću, Kresalovi in ostali rdeči mafiji, ki niti pred volitvami niso vedeli, kaj bi delali. Tajkuni z Jankovićem na čelu so dosegli svoje. Oni lahko mirno spijo in kradejo naprej, medtem, ko bo zmeraj več Slovencev na cesti. Komunisti a ne, samo, da bo Đamija, da bodo izbrisani postali vaši volilci, da bodo vsi jugoviči imeli stanovanja. Slovencu pa nogo. SDS še kot opozicija dela več kot vlada.
manjakranjc@hotmail.com
30. 12. 2008 16.39
Lep pozdrav, Res je, da potrebujejo 100 dni miru in konstruktivnega molka, a srh vzbujajoče je nepoznavanje problema in ponavljajoča retorična zloženka, ki prihaja iz ust g. Pahorja. Poznavalki in poznavalcu razmer in stroke -pa še to ni potrebno-je takoj jasno, da je JJ strokovno bolj podkovan, ter odločnejši. Velika resnica je ta, da je očitno inteligentnejši in prav to je tisto s čimer lahko povezuje naključne točke v smotrno celoto. Slednjega pač ni zmožen vsak; no ja....vsem želim dobro, pa čeprav ne kaže najboljše.
fantodfare
30. 12. 2008 16.36
he,he. Koga to briga!he,he. Naj imajo v tistem cirkusu svoj lumparaj!he,he.
Mali_Piko
30. 12. 2008 16.21
Kot je nekoc stresel Toncek Baloncek; Grimsa za kelnerja v parlamentarni menzi; jaz pa dodajam Tanka na kartonasti skatli pred menzo za religioznega govornika. Ljubezen gre skozi zelodec!
DohtarSLO
30. 12. 2008 15.55
SDS - vi ste svoje \"naredili\" - sedaj pa tišina!!!!
Sre?kovi?
30. 12. 2008 15.40
@occhiali dej en bit tko spran v glavo! to kar je povedal Tanko je resnica. Že 2x so dali vse predloge za omilitev krize pri nas pa Gantar ni sklical seje. To je protiustavno. Kaj zdej ti jamraš z porazom, sej so v opoziciji in lahko rečejo kar je protiustavnega, kaj je s teboj narobe? A zato, ker je nekaj priseljencev volilo pahorja in je zmagal SD mora zdej SDS bit tiho? Če je kaj protiustavnega se mora to spremenit, kaznovat in preprečit v prihodnje pa naj bo v prekršku opozicija ali koalicija.V tem primeru ustavo krši predsednik DZ
vodja
30. 12. 2008 15.35
Kakšna gospodarska kriza? Saj je prav član SDS Vizjak rekel, da Slovenija ni v recesiji in tudi nikoli ne bo. Zgleda da v SDS tudi sami ne sledijo vsem traparijam, ki jih povedo. Sedaj je Tanko govoril, naslednji mislim da bo Jerovšek nekaj ven bleknil, takoj za njim bo bila pa Irglova. Nekako imajo dežurstva: Janša - Grims - Tanko - Jerovšek - Irglova, ob časno pa nadomešča tudi Zver.
Tonček Balonček
30. 12. 2008 15.35
Mi hočemo, da spregovori Janša, naš vodja, a je spet na dopustu z Urško. Tanko je seveda popolnoma brez zveze, ponavlaj neke tekste in \"teze\", sestavljene iz SMS sporočil, popolnoma neresno v teh razmerah! Manjka še vlaganje tožb, pa bo podoba \"opozicije\" popolna!
occhiali
30. 12. 2008 15.32
Ko bi bili odzivni na svoje kršitve ko so še vladali bi tudi ne bilo slabo. Tile pa res ne znajo priznati poraza! Skoraj 70% Slovencev je vendarle volilo levo obcijo!