Slovenija

SDS: Kolar Celarčeva je odgovorna za slabo finančno stanje v zdravstvu in ni primerna za vodenje tega resorja

Ljubljana, 05. 09. 2016 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci SDS v interpelaciji ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc očitajo odgovornost za slabo finančno stanje v zdravstvu, neukrepanje na področju podaljševanja čakalnih dob in odgovornost zaradi nepriprave celostne reforme zdravstva. Njena ravnanja pomenijo, da ni primerna za vodenje zdravstvenega resorja, menijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Interpelacija
    02:31
    Iz 24UR: Interpelacija
  • Iz 24UR: Stanje v zdravstvu
    02:30
    Iz 24UR: Stanje v zdravstvu
Ministrica za zdravje - 14
Ministrica za zdravje - 14 FOTO: Damjan Žibert

Poslanci SDS v interpelaciji, ki so jo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc vložili v petek, tej med drugim očitajo odgovornost za slabo finančno stanje v zdravstvu in neukrepanje na področju podaljševanja čakalnih dob. 

Med očitki v interpelaciji so v SDS navedli odgovornost ministrice zaradi nepriprave ključne zakonodaje na področju zdravstva, ki bi omogočila celostno reformo zdravstva v Sloveniji.

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavila poslanka SDS Jelka Godec, v slovenskem zdravstvenem prostoru zadnje mesece vre, sokrivdo za to pa bi morala prevzeti ministrica. "Prioriteta, ki jo je vlada postavila na začetku mandata, je bila, da bodo z ministrstvom za zdravje takoj pripravili celovito reformo zdravstvenega sistema, nove predloge zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ter zakona o zdravstveni dejavnosti. Do danes teh zakonov še ni v DZ in jih tudi ministrstvo odlaša že od 2015. Sedaj so ti ključni datumi zamaknjeni že v 2017," je izpostavila.

Urgentni centri

V SDS ministrici v interpelaciji očitajo tudi odgovornost pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji ter odgovornost za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu.

Glede urgentnih centrov so v SDS izpostavili, da so bili uvedeni, ne da bi bila prej pripravljena mreža izvajalcev na sekundarni ravni. Zato pa po besedah Godčeve tudi prihaja do velikih težav pri delovanju urgentnih centrov. Izpostavila je še, da je ministrstvo v pravilniku o nujni medicinski pomoči pozabilo na pediatrične urgentne centre. Naštela je težave, s katerimi se v praksi srečujejo v urgentnih centrih, od tistih z informacijskim sistemom do prevelikega navala bolnikov.

Slabo finančno stanje

Tudi slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu je posledica nesprejetja zakonodaje, je opozorila Godčeva in ob tem spomnila, da je 13 bolnišnic pridelalo primanjkljaj v višini 136 milijonov evrov.

Ob tem je izpostavila Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, ki je v prvem polletju letos zabeležil kar 12,3 milijona evrov izgube, kar je več kot v celotnem lanskem letu. V SDS so ob tem opozorili, da je bila največja slovenska bolnišnica dolgo brez direktorja s polnim mandatom. Godčeva je spomnila tudi na zgodbo z Andrejem Baričičem ter na očitke, da sedanji generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač ne izpolnjuje pogojev za zasedbo tega delovnega mesta.

Nedopustno podaljševanje čakalnih dob

Ministrici v SDS pripisujejo odgovornost tudi zaradi neukrepanja na področju podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu ter soodgovornost za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in vlogo pri političnem kadrovanju v javne zdravstvene zavode.

Tudi podaljševanje čakalnih dob je po besedah Godčeve posledica nesprejetja zdravstvene reforme. Izpostavila je povečevanje čakalnih dob ter števila tistih, ki čakajo nedopustno dolgo, v zadnjem letu. "Ministrica na tem področju izvaja populistični projekt skrajševanja čakalnih dob, ne vseh, ampak samo tistih, ki so jih izbrali sami. S tem diskriminatorno deluje do drugih bolnikov. S tem ne bodo skrajšali čakalnih dob, potrebna je celovita zdravstvena reforma," je dejala Godčeva.

Izguba zaupanja v zdravstvene institucije

Kot je razvidno iz vsebine interpelacije, ministrica po mnenju SDS nosi tudi odgovornost pri pripravi zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Očitajo ji dejanja in stališča, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države.

Kot so zapisali v interpelaciji, javnost od ministrice pričakuje, da bo v okviru svojih pooblastil učinkovito in proaktivno omogočala izboljšanje zdravstvene oskrbe in zagotovila izvrševanje ustavno zagotovljene pravice do zdravstvenega varstva. Njena ravnanja pa pomenijo, da ni primerna za vodenje zdravstvenega resorja, in to ravno v času, ko bi slovensko zdravstvo potrebovalo temeljito in učinkovito reformo.

Prav tako je po prepričanju SDS Kolar Celarčeva soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu. Ministrica po besedah Godčeve na tem področju ni storila nič.

NSi: SDS primanjkuje idej

Poslanska skupina SDS je interpelacijo vložila v petek, njena vsebino pa je objavila danes. Interpelacijo zoper ministrico za zdravje so sicer pripravili tudi v NSi, a je še niso uspeli vložiti v postopek. V NSi so se na napoved interpelacije odzvali z besedami, da SDS očitno primanjkuje idej in jim gre le za prestiž. Interpelacijo bodo prebrali in v kolikor ni utemeljena na način, kot mislijo, da mora biti, je ne bodo podprli, ampak bodo vložili svojo.

Godčeva je danes glede NSi dejala, da ne vidi težav pri sodelovanju z njimi, glede možnosti, da bi NSi vseeno vložila lastno interpelacijo, pa je dejala, da "je čisto njihova odločitev". V kolikor bi NSi vztrajala pri vložitvi svoje interpelacije, pa je Godčeva spomnila, da mora biti po proceduri najprej obravnavana tista, ki je prva vložena.

Predsednik DZ Milan Brglez sicer interpelacijo po vložitvi pošlje ministru, ta pa ima najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori.

To je peta vložena interpelacije v mandatu vlade Mira Cerarja. Sredi septembra se bo na interpelaciji zagovarjal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
06. 09. 2016 10.49
-1
... ne jamra in ne ukrepa...
resslovenka
06. 09. 2016 10.47
+2
No, kje so zdaj vsi bivši zdravstveni ministri, ki so vsi od A-Ž prispevali k zatečenemu stanju v zdravstvu. Plačujemo dodatno zdravstveno zavarovanj, prispevke za zdravstvo, doplačujemo zdravstvene storitve in medikamente. Pa luknja na luknjo. Kaj ko bi že enkrat ukinili dodatno zdravstveno zavarovanje in znesek (ki si ga nekateri ne morejo privoščiti plačevati) odvajati v javno zdravstvo. Ne vem, ampak mislim, da vemi kdo plača, o tem kdo pije na naš račun je pa tabu tema. In kot zgleda bi tako na veke pri nas. Žal.
Apostol1
06. 09. 2016 09.23
+2
Računam da bo ta interpelacija propadla , ker problemi niso v ministrici ampak v zavarovalništvu , sicer pa tako nabiranje političnih točk s strani SDS ni nič novega in žal narod ne vidi da SDS na čelu z Janšem hlepi le oblasti in prav nič drugega jo ne zanima sicer pa milo rečeno Janez Janša hlepi po oblast že v času ex YU tam je bil bolj rdeč kot marsikdo drug ,ki mu danes očitajo da je bil komunist.
deathbite
06. 09. 2016 10.05
+1
User416781
06. 09. 2016 10.43
+1
Ta ministrica, je ne glede na to, kdo je vložil interpelacijo, popolnoma nesposobna. Ne vem zakaj lahko minister vztraja na svojem položaju, če ga ne podpirajo tisti, ki jih zastopa - zdravniki. Poleg tega pa je nesprejemljiva tudi njena aroganca. Razmere v zdravstvu pa so nevzdržne. Kar se pa NSi tiče - namesto da govorijo, naj enostavno vložijo interpelacijo...sicer pa me ta cirkus na slovenskem političnem parketu že dolgo ne zanima več.
resslovenka
06. 09. 2016 10.52
+1
Ah, seveda je. Ampak so bili tudi vsi prejšnji. Vse diktira politika, mi volimo politike, mi smo država. Najbrž se vedno napačno odločimo ko je čas za "spremembe". In nas vodijo, vodijo, vodijo ....za nos.
User416781
06. 09. 2016 11.00
+1
Drži - Slovenija enostavno ni zrela za demokratično ureditev in bi moralo spet priti do enostrankarskega sistema. S tem se bi to prerekanje in boj za oblast zaključilo.
skradin
06. 09. 2016 08.44
+2
Odgovornost za slabo finančno stanje v zdravstvu so lobiji znotraj ustanov kateri že mnogo desetletij na prefinjen način ropajo proračun.
ROMELS
06. 09. 2016 08.58
+2
User416781
06. 09. 2016 10.44
+2
Ja, vendar je minister šef vseh teh ustanov. In če ni sposoben narediti reda, potem si ne zasluži svojega položaja.
VSEZNALECno1
05. 09. 2016 20.51
+4
grde in nesoposobne levičarske babure ne morejo biti ministrice, mislim halooooo
Brakedirt
05. 09. 2016 21.13
+2
sveckarji da bi vodili vlado? mislom halooooo ,ene reforme niste sposobni izvesti kaj sele kaj drugega. najbolje da se preoblikujete v drustvo za vlaganje interpelacij ker drugega itak ne znate.
BaGr67
05. 09. 2016 21.23
+4
ROMELS
06. 09. 2016 08.57
-1
Marmeladarji, ne svečkarji. Marmeladarji kradejo in praznijo proračun.
babaja11
05. 09. 2016 20.07
+1
Naj ze gre...ker je zal ne sposobna.....
BaGr67
05. 09. 2016 21.23
-2
Kaj pa ti pametnega počneš v svojem življenju..???
sinhron
05. 09. 2016 19.42
+2
Pri nas imamo res Butalski pravni sistem , kako se lahko za isto stvar razpišeta dve ločeni obravnavi , kot se to obeta zdravstveni ministrici , da bo doživela dve interpelaciji na isto temo samo dve različni tekmovalni stranki , ki se borita za prestiž na desnici in bo morala prestati dve interpalaciji in sedaj brihtne buče , kaj če eno interpelacijo preživi , druge pa ne ali bo pol na pol morala zapustiti ministrski stolček na pol pa ne - odgovorite Butalci ampak ne od FRANA MILIČINSKEGA !???
User416781
06. 09. 2016 11.06
Tak sistem je (skoraj) povsod po svetu. Gre za demokratični sistem. Bolj smešno je, da se dve stranki, ki dejansko pripadata enaki strani, ne moreta dogovoriti za skupno interpelacijo.
johanca123
05. 09. 2016 19.34
+0
Ne se preveč sekirat če bo odletela, jo bodo postavli na njivo, pa bodo ptiči prinesli še tisto nazaj, kar so pred desetimi leti odnesli!
BaGr67
05. 09. 2016 21.16
+3
johanca...Lepota moja...Kje hodiš hudič babi...!!!
BaGr67
05. 09. 2016 21.19
+2
johanca lepota moja, kje hodiš, da te nobeden noče...???
proletarec1
05. 09. 2016 18.54
+8
MA , DAJTE TO BUTARO ŽE ENKRAT NA STRANSKI TIR!!!
Brakedirt
05. 09. 2016 18.10
+7
taki ki niso bili sposobni izvesti reforme zdaj nimajo kaj jamrati. nesposobnezi sveckarski.
LdsBav?ar
05. 09. 2016 18.18
-6
A vi ste jo ? A bejž no :) Pa se ne gre za narod ?
Brakedirt
05. 09. 2016 18.20
+2
kdo mi? grete mi ze posteno na zivce s to sveckarsko delitvijo. nikoli nisem bil za leve,nikoli bil v partiji za razliko od vasih kradljivih partijcev. niste bili sposobni izvesti reforme, kaj se zdaj sprenevedas?
VSEZNALECno1
05. 09. 2016 19.34
+3
kdaj reforme, sej mate 21 let oblast levaki nesposobni..... efektivno....... in realno z vašimi Zemoti in ostalimi paranoičnimi postkomunajzerskimi kapitalisti
Brakedirt
05. 09. 2016 19.37
+4
imajo oblast, da se tebe po usesih ker nic ne razumes.komunajzarji vam pa vodijo stranko.
Brakedirt
05. 09. 2016 19.38
+3
sicer pa eni in drugi so nesposobni,samo da ste pa sveckarji nadnaravno nesposobni
Kollerik
05. 09. 2016 17.37
+7
Kako gnila je desnica in kvazidesnica pri nas, lahko opazujemo ravno na primeru M. K. Celarc. SDS in NSI so zdrsnili na raven političnih podpornikov bogatenja zasebnih zdravstvenih zavarovalnic. Le te služijo mastne milijone, medtem ko naj zdravniško osebje crk*je ob vseh nadurah in svojemu čedalje bolj nemogočemu delu. Svoje je dodalo tudi dobro podmazano vodstvo zdravniškega sindikata. Poroča se, da je v ozadju tudi lobiranje ameriške farmacevtske industrije....
LdsBav?ar
05. 09. 2016 17.43
-6
Hehe, v ozadju je Zemljarič in mafija iz Kučanove SDV. A ste res tako zabiti, da mislite, da so ljudje slepi ? Zemljarič ima roko čez zdravstvo še iz sfrj, ti pa bi rad nekoga prepričal, da nas ropa desnica.
Kollerik
05. 09. 2016 19.05
+4
Po tvojih skrajno neumnih svečkarizmih sodeč... prav zaradi Zemljariča in Kučana vodilni menedžer zasebne zdravstvene zavarovalnice vzajemna zasluži neverjetnih 12.300 eur bruto mesečno, S. Fakin, šef zavoda pa le 4.700 ? Nočem nikogar prepričevat, še najman butlov tvojega kalibra, številke govorijo same za sebe.
sinhron
05. 09. 2016 17.05
+9
V zdravstvu ne bo reda , dokler bodo taki , kot je Koštrin , ki se borijo samo za plače za notranjo organizacijo pa jim je malo mar , pa še provizije od naročil , vedno pa je premalo ! Vrhunski zdravniki si zaslužijo najvišje plače ! Vendar morajo zdravniki tudi sprejeti odgovornost za svoje delo in napake !
BUONcaffee
05. 09. 2016 17.01
-4
Rešitev je da se podraža zdravstveno zavarovanje za najmanj 50%.
laycan
05. 09. 2016 16.51
+2
nič zato,bo odstopila,in bo na primer ministrica za kulturo...tako v tej pravni državi stvari laufajo.
Nimasmisla
05. 09. 2016 16.09
+1
boli jih briga za nas v čakalnih vrstah glavno da imajo stolčke zdravniki pa denar pa še več ga želijo čakalne vrste pa bodo še naprej
Janez_53
05. 09. 2016 16.00
+5
Po moje ni potrebna nobena interpelacija, ampak bi Cerar moral SAM TAKOJ ZAMENJATI MINISTRICO, ki niti približno ne obvladuje položaja, ki ga zaseda!
Antipolitik
05. 09. 2016 16.30
+10
Če tako pogledaš, kaj za vraga pa lahko naredi minister kot odpušča vodilne in da druge na stolčke. Vsi se mu slinijo cele dneve in ne ve niti malo, kdo je sposoben za katero pozicijo. Samo papirje gledajo, in pojma nimajo kakšen je človek pod njim. Pol ko imaš pa celo verigo zabušantov se pa vsak na vsakega drugega zgovarja, minister pa odleti. UVEDIMO nemčki sistem napredovanja, ne pa nepotizem, ki je razpasen v naši javni upravi.
PS2Xministri
05. 09. 2016 15.59
+1
To gospo z to larfo bi morali drugo leto na Ptujskem karnevalu inerpelirati.
nevica
05. 09. 2016 15.47
+4
Gre za področje skrajševanja čakalnih vrst, ne podaljševanja.....In kolikor vem je bilo temu namenjeno kar veliko milijonov.....Rezultat pa, denarja ni, vrste so. Tu pa bi človek že mislil, da bi bilo potrebno za odgovornost povprašati še koga ne samo ministrico....neposredno v zdravstvu....Drugače pa se že 25 let ni naredilo nič resnično pametnega na področju, edino elektronski recepti, ki smo jih dobili nedavno so kar dobra izboljšava, vendar se ne dotika glavnih problemov.
nevica
05. 09. 2016 15.55
+1
No sedaj bodo menda testno merili delo zdravnikov, da bi lahko postavili nekakšna merila kot referenčna za ocenjevanje dela itd...
Nightyfly
05. 09. 2016 15.45
+0
prašek 05.09.2016 14:14:45 -3 3 Čakalne vrste v zdravstvu so posledica številnih negativnih praks, ki so se kopičile leta in leta, sedaj pa se vlada tega problema loteva s konkretnimi ukrepi. »To se je kopičilo leta in leta in naša vlada to prva rešuje,« je opozoril. »Kot sem že zagotovil, bomo imeli do konca letošnjega leta in prihodnje leto prve konkretne rezultate, za skrajševanje čakalnih dob smo namenili konkreten denar,” je napovedal. Spomnil je, kaj je vlada oziroma ministrstvo že naredilo, zlasti uvedbo e-napotnic in e-receptov in delovanje devetih novih urgentnih centrov. “Zdaj delamo na ljubljanskem, ki bo končan do prihodnjega leta,« je zagotovil. »Prihajamo pa tudi v ključno fazo zdravstvene reforme, kjer so trije zakoni v končni fazi priprave oziroma v usklajevanju na vladi, in gremo naprej.« .......... Predsednik vlade, doktor Miro Cerar
nevica
05. 09. 2016 15.50
+2
Ja, načrti so, bomo videli....je pa res, da se je z zdravniki težko kaj zmeniti, ker bi ves denar radi samo za plače....in jih ne zanima nič drugega.
LdsBav?ar
05. 09. 2016 17.44
-1
Haha haha, ja, so se skrajšale za enega udbaša iz Izole :))
flojdi
05. 09. 2016 15.33
-1
.krivi so krivi že 25+ let , a odgovoren je pa bil že kdo kdaj