Slovenija

Vlačič: Nismo tako daleč, da ne bi mogli priti skupaj

Ljubljana, 14. 11. 2010 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Polona Križnar/N.S./P.K.
Komentarji
73

Erjavec in Pahor še vedno nista našla skupnega jezika, Vlačič pa je prepričan, da bodo težavo do torka, ko je glasovanje o proračunu, rešili. Tudi Golobič upa, da bo DeSUS pretehtal svoje odločitve in tako ne bo škodoval Sloveniji.

''Stvari so tako preproste, da bolj ne bi mogle biti. Tam kjer ni, tudi vojska ne vzame,'' je povedal premier Borut Pahor, potem ko s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem nista uspela najti skupne točke glede usklajevanja pokojnin. ''Odgovornost bo prevzela vlada, ker ni našla konsenza z DeSUS,'' pa vztraja Erjavec, ki s polovičnim usklajevanjem pokojnin pogojuje potrditev proračuna in pokojninske reforme v parlamentu. A Pahor ne popušča, več kot četrtinsko usklajevanje ne gre, pravi. ''Želim si, da bi vlada in koalicija ostala, vendar ne za vsako ceno,'' pravi.

Pahor in Kučan - 7
Pahor in Kučan - 7 FOTO: Blaž Garbajs
Pahor o tem, da bi šel po zaupnico v državni zbor, še ni govoril. Se pa v opozicijski SDS že sprašujejo ali bo to storil in kam je izpuhtel njegov pogum. ''Lani, ko še ni bilo jasno, ali bo proračun dobil podporo koalicijskih strank, je Pahor napovedal glasovanje o zaupnici, ki ga potem ni bilo. Ali bo enako storil letos, ko se vladajoča koalicija znova sooča s težavami pri sprejemanju proračuna ter pokojninske reforme?" se sprašujejo v SDS.

Prvi test vlade oziroma preizkus Erjavčeve in Pahorjeve trdnosti bo na proračunski seji, ki je predvidena za torek.

Do torka je še nekaj časa in prometni minister Patrick Vlačič misli, da si bo čas za premislek vzel tudi Erjavec. ''Danes smo se pogovarjali in tako zelo narazen, da ne bi mogli priti bliže, nismo,'' je povedal za TV Klub. Medgeneracijska solidarnost, ki se je v tem trenutku nekoliko skrhala, je nujna. Ne gre le za 32 milijonov evrov, gre za to, da moramo to, kar izgleda kot medgeneracijski konflikt, spet spraviti v neke okvirje, da bo sploh socialno vzdržen sistem, je povedal.

Vlačič, Golobič, Meh
Vlačič, Golobič, Meh FOTO: POP TV

Da gre za dobro znamenje, da Erjavca ni, da se zaveda velike odgovornosti in da si bo vzel vsako minuto časa, da pretehta posledice odločitve Desusa, meni tudi prvak Zaresa Gregor Golobič. ''Odločitev h kateri se nagibajo ni dobra ne za njih ne za državo, še manj pa za Slovenijo,'' je povedal in dodal, da so pri vsakem rebalansu želeli upokojence izvzeti iz tega, vendar je DeSUS vztrajal, da imajo enak položaj za vse upokojence.

Srečko Meh pa meni, da je to odgovornost vlade in koalicije. ''Nihče ne more postati plen ene stranke,'' je povedal in dodal, da so reforme potrebne in jih je treba izpeljati, člani DeSUS pa morajo ugotoviti, kaj v resnici mislijo. ''Pogovarjati se je treba znotraj koalicije,'' je dodal.

Glede morebitne zaupnice v DZ Vlačič meni, da ta ne bi imela smisla, saj je treba sprejeti tri stvari – interventni zakon, proračun in pokojninsko reformo. ''Eno brez drugega ne funkcionira,'' je povedal. Vlačič verjame, da tudi DeSUS premore toliko razuma, da bo videl, da je pokojninska reforma nujna za medgeneracijsko solidarnost. ''Prosim in naprošam starejšo generacijo, da ima razumevanje do vseh nas,'' je povedal. ''To rabimo, da bomo lahko jutri bolje živeli.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kubo
01. 12. 2010 03.13
Golobic je povedal,da Erjavec mora pretuhtati stanje,da ne bo slucajno skodoval Sloveniji...ha,ha,ha Itak je to vse skupaj nateg ovanje Slo. naroda. Jansa,Jansa in se enkrat Jansa ter plemeniti Jelencic,sta osebi,ki sta trenutno na prvem mestu. Erjavec pa tudi samo tocke nabira.Ze zdavnej bi lahko izstopil in podrl vecino ali pa vsaj glasoval proti,ko je to bilo potrebno...
Igor Hari 1
16. 11. 2010 17.06
Vlačič sploh ni sposoben enga piva sam spit , njega so postavili kot marioneto , z katero upravlja višji položaj ..........Beda !!!
iliški
15. 11. 2010 21.43
Pahor,Golobič,Kresal.....kje so sedaj dejanja,ki ste jih čivkali vsak dan,ko ste bili v opoziciji,za ljudi niste naredili nič.
sherum
15. 11. 2010 12.59
Čas je da gosp. Pahor zamenja oblačila z našo domačo proizvodnjo oblačil, pa da da zaslužit našim delavcem , saj prikazuje da mu je veliko do tega da se naše gospodarstvo dvigne. Pa gospa Kresalova , da ne bo hodila pa nakupih v Italijo in Francijo to bi bili pravi domoljubi. Zgled pa naj vzamejo PO gosp Berluskoniju , kjer je pozval vse prebivalce Italije naj dopust preživijo doma v prelepi Italiji.
sherum
15. 11. 2010 12.53
Pozabite . Včeraj sem poslušal Gospoda Goloboviča kako zna podpihovat nastalo situacijo , pravi , da bodo bodoči drž Slovenije ostali brez pokojnin , će se bo sedaj navadnim upokojencem višala pokajnina Ha ha ha , . Zopet smo tam , prejšni tov. so postali gospodje in pozabili, da so že enkrat peljali delavce v propad in jim pobrali vse kar so ustvarili z svojim delom
Bogdan Binter
15. 11. 2010 12.36
Zadeve se bodo zelo hitro razrešile, ko bo vladajoči garnituri postalo jasno, da si je tudi manuelni delavec z najnižjo iztobrazbo s polno delovno dobo, ZASLUŽIL ! ! človeku dostojno pokojnino, in ko bo vladajoča stranka doumela, da MORA vsaj 30% javnih uslužbencev, ki ne zaslužijo svojega osebnega dohodka, preseliti na BORZO.!!! Dokler vlada in minister Svetlik ne bodo tega doumeli, mora minister Erjavec vstrajati in zaščititi upokojence, ne glede na Vlačičeva moledovanja.
botjabotja
15. 11. 2010 10.59
Erjavčeva hrbtenica je na testu...
tirolec
15. 11. 2010 09.59
Vsi so isti-na istem ringlšpilu. Polna usta obljub, katerim žal Slovencljni še vedno verjamejo...Tudi Erjavec ne zaostaja-to je le njegova igra, ki jo igra, kakor Kopač in ostali, ki mislijo, da so nenadomestljivi...samo, da so v sedlu in poneumljajo narod še naprej...
resslovenka
15. 11. 2010 09.23
A sedaj bo pa DESUS tisti, ki naj bi s svojo odločitvijo škodoval Sloveniji? Naj se GG enkrat obrne vase in pošteno razmisli, če sploh premore toliko objektivnosti, kdo je tej deželi do sedaj najbolj škodoval in jo oškodoval. Vsem skupaj ne gre za nič drugega kot za lastno korist. Slovenija in njeno dobro jim je zadnja skrb . In g. Pahor s svojim: Stvar je preprosta , kjer ni, še vojska ne more vzeti. Očitno je nasprotno, ko se tako levje borijo za obstoj na oblasti. Še enkrat pravim, naj gospodje spokajo, bodo naredili največ koristi - v dobro Slovenije.
saso999
15. 11. 2010 09.23
ERJAVEEEC NE PUSTI SE!! DOPUSTI, DA TA POMILOVANJA VREDNA VLADA RAZPADE IN PUSTI SLOVENIJI NOV ZAČETEK POLN ELANA IN SVEŽEGA VETRA!!!!!
bozjibic
15. 11. 2010 08.40
Čeprav DESUS ne cenim kot stranko, upam da se Erjavec ne bo pustil ustrahovat s strani vladnega trojčka. To njihovo ustrahovanje in da se mora sprejet to kaj so se zamislili, pa je že prešlo vse meje dobrega okusa. Nisem si milslil, da je mogoče imeti slabšo vlado kot je bila janševa, ma moram priznati, da sem se krepko zmotil.
zajebant1
15. 11. 2010 08.34
Kaj še ta Kopač dela v politiki takrat ko je hrvatom izklopil elektriko je dejal da ima prav, da nam hrvati nič ne morejo sedaj pa plučujemo milijene, to bi moral on plačati ali pa ga zapretri
makiles
15. 11. 2010 07.29
ka je POP smo v demokraciji al komunizmu,ZAKAJ NE OBJAVTE VSEH ČLANKOV STE POD VLADNO DIKTATURO KOT SODNIKI IN POLICIJA
fourtay
15. 11. 2010 07.28
Desus ima sanjsko priložnost,da pride do predčastnih volitev in postane druga največja stranka v parlamentu...V na sprotnem primeru,če zdaj popusti se bo zgodilo ,da mu bo močno padla podpora....Erjavec spomni se na kakšen način si bil odstavljen in kateri stranki sta k temu pripomogli.
makiles
15. 11. 2010 07.26
pa tale VLAČIČ iz sebe nič ne spravi,kok je lah minister,pa pol bi še jas lah bil minister saj govorit znam če ze druga ne,GOLOBIČ bi pa že moral sedet ne pa da še kar straši in pametuje vsepovsod,DESUS NAJ NE POPUSTI saj gre za nas delavce ne za gospode
SEBASTI
15. 11. 2010 07.07
Na začetku je bilo smešno gledat te kekce. Potem je postalo zaskrbljujoče, sedaj je pa enostavno katastrofalno. Za Slovenijo ni druge rešitve, kot da ta koalicija konča svoj mandat in to takoj. Vsi po vrsti so pohlepni in nesposobni do onemoglosti.
Ivan Kukovica
15. 11. 2010 04.04
'To rabimo, da bomo lahko jutri bolje živeli.'' Kdo bo boljš živel? Golob,Borat,Kreša in ostala banda
zen-ka
15. 11. 2010 01.49
bpmsi: Ti ziher nikoli ne boš star...če pa že boš bi rekla, da zdaj ne plačuješ v državno blagajno. Kako kratko pamet imamo vsi skupaj. Niti slučajno nisem še stara pa me je že zdaj strah tipa modelov kot si ti. Če bojo naši otroci taki niti trave ne bomo mogli past.
akcija-reakcija
15. 11. 2010 00.10
Sem mislil, da je Vlačič član SD, je pa VIDNEJŠI predstavnik NOVE POLITIKE POMARNČ! Bravo GREGI - vse je TVOJE!!!
selector
14. 11. 2010 23.23
Golobiča edino skrbi za svoj žep, za nobeno Slovenijo ga ni nikoli. To sklicevanje na dobro Slovenije in naj DesuS premisli da ne bi škodoval Sloveniji je živi bullshit. Model je tak hinavc da večga ni. Odkar je v vladi si je on in njegovi kompanjoni močno odebelil denarnico. Čas je da ta vlada gre. Če niso zmožni soditi Dimicevi niti ostalim tajkunčkom pol je bolj da se mi izselimo al pa da oni odstopjo!