Slovenija

Začenja se bitka za premierski stolček

Ljubljana, 28. 09. 2011 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.D./Š.Z./STA
Komentarji
158

Türkova odločitev, da bodo predčasne volitve potekale 4. decembra, je bila pričakovana. S kampanjo so stranke sicer začele, še preden je ta odločitev padla, Dušan Kumer pa ocenjuje, da bo kampanja nekaj posebnega.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Kmalu po tem, ko je predsednik republike Danilo Türk sporočil, da se je na podlagi Ustave RS odločil, da 21. oktobra razpusti parlament, predčasne volitve pa bo razpisal za 4. december, so se odzvale parlamentarne stranke.

Prvi so bili v SDS, kjer so Türkovo odločitev pozdravili. Podpredsednik SDS Zvone Černač je menil, da je bila takšna odločitev pričakovana in v teh razmerah edina mogoča. Dodaja, da je SDS že julija letos predstavila predlog svojega razvojnega programa in zaključila z evidentiranjem kandidatov za volitve.

"Ocenjujemo, da je v tem trenutku Slovenska demokratska stranka edina stranka v Sloveniji, ki se zaveda težkih izzivov, ki so pred Slovenijo v naslednjih letih, in ima jasno vizijo ter konkreten program za naslednji mandat, vključno s kadrovskimi potenciali za njegovo uresničevanje," so prepričani v SDS.

SD: "Končno, trikrat končno"

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je za 24ur.com povedal, da se mu datum predčasnih volitev zdi ravno pravšnji, "ker sem ga že junija napovedal". "Končno, trikrat končno," je dejal.

Po njegovem mnenju bo zdaj končno konec vseh ugibanj, špekulacij in nečednosti glede volitev. "Zdaj vemo, da bodo 4. decembra predčasne volitve. Vsi, ki hočejo pridobiti zaupanje volivcev, se bo lahko v miru pripravil na volitve." Ocenjuje, da kampanja teče že celoten mandat, intenzivno pa se bo začela s sestavo liste in programa, zadnjih 21 dni pred volitvami pa se bo vse še stopnjevalo. Po njegovih napovedih bo kampanja nekaj posebnega. "Navdajajo me občutki, da bo kampanja nekaj posebnega. Mislim, da bo zelo kruta."

Janez Janša in Borut Pahor
Janez Janša in Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

"Modra in pretehtana odločitev predsednika republike"

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO: POP TV

V Zares so takšno odločitev predsednika Türka pričakovali. "Predsednik republike je dobro pretehtal svojo odločitev, ki je nekakšna sinteza pravnih presoj in časa, ki ga politične stranke potrebujejo za pripravo na volitve, državni zbor pa za izpeljavo oktobrske redne seje in dokončanje nekaterih postopkov," je ocenil predsednik stranke Zares Gregor Golobič.

Po besedah Golobiča gre za salomonsko potezo: parlament bo razpustil 30 dni po izglasovani nezaupnici, pri čemer je to napovedal že danes, istočasno pa je maksimalno skrajšal rok za volilno kampanjo. "Gre za modro in pretehtano odločitev, ki strank v ničemer ne prikrajša, v vsakem primeru pa gre za kratko obdobje, ki bo zelo intenzivno," je prepričan Golobič. 

Tudi v Zares se na volitve že pripravljajo. Že pred poletjem so razpisali evidentiranje možnih kandidatk in kandidatov, oblikujejo kandidatno listo. "Pripravljamo tudi svoj volilni program, ki ga bomo predstavili na začetku prihodnjega tedna, 15. oktobra pa bo v Ljubljani konvencija stranke, na kateri bomo sprejemali ta program in se odločili, katere prioritete bo stranka v prihodnje zagovarjala," so še sporočili iz Zares.

V SLS na volitve pripravljeni

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik SLS Radovan Žerjav bi bil, kot je dejal, bolj vesel, če predsednik republike z razpustom DZ ne bi čakal do 21. oktobra, razume pa, da je ustavo treba spoštovati. Prepričan je tudi, da je razpust parlamenta prvi korak k temu, "da pridemo do nove vlade, ki bo imela zaupanje ljudi in bo lahko sprejela ključne ukrepe."

Križanko, ki se ji reče evidentiranje kandidatov za volitve, v SLS po besedah Žerjava še sestavljajo. V 90 odstotkih je že sestavljena: "Tako smo na volitve pripravljeni. Naš program je jasen, pregleden in konkreten, predstavili pa ga bomo v prihodnjih dneh."

Na volitve nameravajo v SLS oditi sami. "Izkušnje, ki jih SLS ima s prejšnjimi volitvami ter takšnimi in drugačnimi povezovanji, pač niso dobre," je dejal Žerjav. Glede financiranja volilne kampanje pa pravi, da denarja ni v izobilju, bodo pa kampanjo z bolj nizkim proračunom vseeno izpeljali.

Za Sajovica razpust parlamenta pričakovan

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Miro Majcen

Tudi predsednica stranke LDS Katarina Kresal je prepričana, da je odločitev o datumu volitev najboljša. Datum namreč ustreza pričakovanjem večine političnih strank in širše javnosti, hkrati pa omogoča, da DZ RS zaključi nekatere pomembne projekte. Prav tako pa bodo imele stranke in liste čas za kakovostno pripravo na kampanjo, DVK pa na izvedbo volilnih opravil. "Želimo si, da bi čim prej dobili operativno vlado s polnimi pooblastili, ki se bo soočila predvsem z gospodarskimi izzivi. Datum 4. 12. omogoča, da vlado dobimo kmalu po novem letu," je še dodala.

Z njo se je strinjal tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic. Po njegovih besedah priprave na volitve v LDS že tečejo – pripravljajo se programska izhodišča in evidentirajo kandidati. Po oceni Sajovica je časa do volitev relativno malo, vendar ga je enako malo za vse stranke. Ocenjuje tudi, da določeni datum volitev jemlje nekaj sape in manevrskega prostora novim alternativam in listam.

Na vprašanje, ali bo stranka, ki je v preteklosti že imela nekaj finančnih težav, zmogla financirati kampanjo, Sajovic odgovarja, da se s finančnimi težavami glede na obilico volitev in pogostnost referendumov srečujejo vse stranke, zato upa, da bo v tokratno kampanjo namesto denarja vloženih več dobrih programov, srca in duše.

Desus: Predsednik je prekinil politično agonijo

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Prvak DeSUS Karl Erjavec je pozdravil odločitev o razpustitvi državnega zbora in sklicu predčasnih volitev. Po njegovem mnenju je predsednik z odločitvijo "prekinil politično agonijo, s katero smo se soočali po razpadu koalicije. Manjšinska vlada ni bila več operativno sposobna, saj v državnem zboru ni imela več potrebne podpore in bi vse skupaj pomenilo zgolj podaljševanje politične krize." Zatrdil je, da so v stranki pripravljeni na volitve in da v volilnem programu "ponujamo rešitve za vnovičen zagon gospodarstva, za sanacijo bank, nadalje ponujamo rešitve glede upravljanja z državnim premoženjem, glede odpiranja novih delovnih mest".

Z datumom zadovoljni tudi nepovezani poslanci

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je takšno odločitev predsednika Türka pričakoval. Z datumom je zadovoljen, saj bodo volitve na vrsti dovolj zgodaj, da bo praznovanje državnega praznika in tudi novoletnih praznikov mirno ter neobremenjeno z volitvami. "Hkrati pa vendarle dopušča še dva meseca časa za priprave na volitve, ki so predčasne in zaradi tega v skrajšanih rokih," je še dejal Žnidaršič.

Jelinčič: V SNS gremo lahko kadar koli na volitve

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: Dare Čekeliš

Predsednika stranke in poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča datum volitev "malo preseneča, saj pomeni, da se aktivnosti v zvezi s konstitucijo državnega zbora v novi sestavi prenesejo v predbožični oziroma novoletni čas, kar ni ravno najboljši trenutek". Po njegovem mnenju bi bilo bolj smiselno razpisati volitve že vsaj v sredini novembra. "Zaradi poznejšega datuma bo namreč Slovenija en mesec več brez vlade s polnimi pooblastili. Za državo bi bilo boljše, da je v takšnem stanju, kot je sedaj, čim manj časa. Vsak dodatni teden takega stanja državi le škoduje."

Sumi, da je predsednik Türk datum izbral po posvetovanju z drugimi, "kajti decembrski datum volitev pomeni še en mesečni priliv denarja iz državnega proračuna, ki ga bodo prejele stranke, za katere je težko reči, da bodo še prišle v parlament". Dodal je, da so v SNS pripravljeni na volitve in gredo lahko kadar koli na njih. "Finančno smo edina politična stranka brez dolgov, liste pa imamo okvirno že pripravljene," je še poudaril.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
30. 09. 2011 08.58
rada zakaj pa ekonomist? sej so nas ekonomisti spravili v neizhodni položaj. menda nočeš še nižje?? edina stvar ki me moti pri političnih kampanjah je ta da si mečejo v obraz kje je kdo bil ob osamosvojitvi. meni se zdi da je bolj pmembna prihodnost in kdo bo na katerem bregu ko pride do razkola....
Rada Miškovi? Trivi?
29. 09. 2011 20.03
ta pravi se že oglašajo 20let pa spet,,,,,,
Rada Miškovi? Trivi?
29. 09. 2011 19.51
ko bom videla ekonomistu in nov obraz takrat bom premislila da mu dam potporo,,,,,,
Sputnik
29. 09. 2011 12.07
žerjav zgleda še najmanj pokvarjen jelinčič ni napačen kresalova je pa dobra za pogledat da mi ni kdo janše omenil ker je oportunist in hinavec
vetlan
29. 09. 2011 11.52
volek 29.09.2011, 10:12 Ne žali rdeče "elite" he he
tetamila
29. 09. 2011 10.29
Rdeči so že pokazali, da niso sposobni vladat, zato naj pride zopet na oblast Janez Janša.
vertex
29. 09. 2011 10.28
20 let isti kandidati,kdo je slišal za obamo 10 let nazaj
BUN8
29. 09. 2011 10.16
ČE BI SE VSE NJIHOVE BESEDE S KATERIMI NAM OBLJUBLJAJO BOLJŠE ŽIVLJENJE SPREMENILE V ZLATO,BI SLOVENIJA DANES BILA NAJBOGATEJŠA DEŽELA NA SVETU IN NE BI BILO REVŠČINE
volek
29. 09. 2011 10.12
Feromenalno, tebe pa ne bom vprašal kaj in kdo si. S komentarjem si se izdal: upokojeni udbovec ali pa njegov sin. Samo ta rdeča "elita" je tako radovedna.
bca
29. 09. 2011 10.03
Kakšna bitka neki. JJ in pika!
vertex
29. 09. 2011 10.03
ta belih ni bilo na proslavi priključitve primorske, aja vi ste jo hoteli italijanom šenkat, pravi domoljubi
Tonček Balonček
29. 09. 2011 09.55
Ne razumem zakaj naj bi bila takšna bitka za 3.000 EUR plače? A ni bolje biti direktor kakšne lekarne ali >Živalskega vrta! Ali pa kar kakšen svetovalec!
francfejstbukov
29. 09. 2011 09.32
Mislim, da bo zelo kruta.".... NA JURIŠ, MRHOVINARJI!
Fenomenalno
29. 09. 2011 09.31
saintjozef 29.09.2011, 09:24 0 MOSSO volek - kaj je to tvoj priimek, področje tvojega IQja, položaj v stranki ali samo nick?? Si rdeč ratal? ------- Pismeni,nimamo težav..ejga JUSO-Testiraj se ..pa to
hibernatus
29. 09. 2011 09.28
Dušan Kumar:« "Navdajajo me občutki, da bo kampanja nekaj posebnega. Mislim, da bo zelo kruta." Kruto je lahko le »mrcvarjenje-cefranje« Države, s strani oblastnikov, kar pravzaprav uspeva obojim, tako desnim kot levim in to že vrsto let, pravzaprav že vse od osamosvojtve...
saintjozef
29. 09. 2011 09.24
MOSSO volek - kaj je to tvoj priimek, področje tvojega IQja, položaj v stranki ali samo nick?? Si rdeč ratal?
Fenomenalno
29. 09. 2011 09.19
Js sem za NAŠE..ejga
enaneza
29. 09. 2011 09.16
Sem prav vesela da so vsi tako zadovoljni.
Fenomenalno
29. 09. 2011 08.52
Feromenalno 29.09.2011, 08:43 ---- Fe(R)omenalno -KLON..pa to
Feromenalno
29. 09. 2011 08.43
volek - kaj je to tvoj priimek, področje tvojega IQja, položaj v stranki ali samo nick??