Slovenija

SDS: Janševa vlada ni imela nadzora nad Delom

Ljubljana, 15. 07. 2009 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V SDS so zanikali trditve Kosove komisije, da naj bi prejšnja vlada prodala državni delež v Mercatorju v zameno za vpliv Janeza Janše v časopisni hiši Delo.

Predsednik SDS Janez Janša
Predsednik SDS Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš

SDS je zanikala, da naj bi imela protikorupcijska komisija dokaze, da so državne deleže Mercatorja Istrabenzu in Pivovarni Laško prodali za vpliv vlade Janeza Janše v Delu. Obenem so v SDS izpostavili, da Janševa vlada nikoli ni imela nadzora nad časopisno hišo Delo in nikoli ni odločala o prodaji Mercatorja.

Kot poudarjajo v SDS, vlada o prodaji Mercatorja nikoli ni odločala, saj ni bila njena lastnica. "O prodaji manjšinskega deleža Mercatorja, ki je bil v lasti Kapitalske in Slovenske odškodninske družbe, so odločali pristojni organi teh skladov. Korektnost obeh postopkov sta oba sklada dokazala tudi v postopku pred Evropsko komisijo, ki je zaradi prijave takratne opozicije preiskovala omenjen primer," še navajajo v SDS.

V SDS vidijo v  teh ovadbah le politične spletke koalicijskih strank, konkretneje naj bi za njimi stal Gregor Golobič in njegova Zares, da bi odvrnili pozornost od afere okoli Ultre. Glede Dela pa v Janševi stranki še pravijo, da obstaja analiza objav omenjenega časopisa iz časa prejšnje vlade, "ki jo je naročila uprava Dela in ki empirično dokazuje, da je ta časopis najbolj negativno pisal ravno o takratnemu predsedniku vlade in stranki SDS".

Komisija: Posel ustreza opredelitvi korupcije

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos FOTO: Tomaž Ungar

Protikorupcijska komisija je prejšnji petek objavila načelno mnenje, da ravnanje odgovornih oseb v državnih delniških družbah in uradnih oseb v vladi, ki so kršile več predpisov in izvedle postopke nakupa in prodaje delnic za pridobitev vpliva v zasebnih delniških družbah, ustreza opredelitvi korupcije.

Načelno mnenje sicer ne navaja imen družb, je pa iz sklicevanja na postopke Računskega sodišča mogoče sklepati, da gre za prodajo deležev Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) v Mercatorju Istrabenzu in Pivovarni Laško, ki se je zgodila avgusta 2005.

Po objavi tega mnenja pa je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos še povedal, da ovadbe na tožilstvo in policijo še niso podali, saj jo bodo razširili tudi na "zadnjo delniško družbo, ki je bila razlog za celotno transakcijo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RADO62
16. 07. 2009 09.16
Ma itak, da ne.... Nadzor ima Kučanova partija in to že celih 60 let..... heh
odbogaposlan
15. 07. 2009 17.42
pajkovka adriiana je že vse sčivkala
odbogaposlan
15. 07. 2009 17.42
xe,xe,xe, tako kot jst nisem hodil srat tistih 12 mesecev!
miha040
15. 07. 2009 17.19
ta vlada nima pojma in vidim da nekaterim močno pere možgane z znižanjem bencina za tri cente....
alojzrijavec@gmail.com
15. 07. 2009 16.14
JA RES JE DELO JE BILO IN JE ŽE 60 LET RDEČE.
tadejstein@email.si
15. 07. 2009 15.45
@realnost hehe, po čigavi zaslugi je laž vrednota....? naj te spomnim; golobič, ultra.....
miha040
15. 07. 2009 15.38
če bi janša imal nadzor nad delom ne bi zgubu na volitvah.. naj kos raje pove zakaj se je zlagal da mu je golubić prijavil premoženje in naj raje preveri poslance levih strank imajo zelo zelo velike deleže v največjih slovenskih podjetjih.. golubić je samo ena kapljica od celega bazena...
Damir Zor?i?
15. 07. 2009 15.03
Ni imela nadzora, je imela skoraj oblast, pa ne samo nad Delom. Glavno, da nonstop laže-jo, njihova volilna telesa pa slepo temu sledijo in verjamejo. Eh saj ni vredno besed...
Tonček Balonček
15. 07. 2009 15.01
>Seveda vlada ni nikoli odločala o tem, kakor vse vlade in perdsedniki. Saj tudi Tito in Ribičič nista nikoli streljala na izdajalce in podpisovala kakšnih ukazov o tem, pa so rezultati več kot očitni, žal pa je permalo dokazov za tožilce in sodnike. Vs epomembne reči s evedno dogajajo v ozadju, brez dokumentov...po mafijsko pač, v stilu "Že evš kaj je treba!". Tako vsi ostanejo čistih rok, nekateri pa izginejo, jih podre avto ali čudežno napravijo samomor...več ali manj pa se vsi sklicujejo na politično gonjo in konstrukte nasprotnikov!
SherlockH
15. 07. 2009 14.51
Trenja v koaliciji se stopnjujejo..Kos čivka zadnje kitice, ker mu kmalu poteče mandat za novega pa zakonsko nima podlage...absolutno so se Murgle aktivirale za zadnji spopad na poti jim stoji le Matilda, ki je vidnega člana Božiča že vzela med "verne" komuniste, ostali sledijo! Komisjia, ki je lovila samo nenjihove je v zadnjih vzdihljajih; le glejte konstrukte, ki letijo ob koncu mandata bosega Kosa!
cupofmarja@email.si
15. 07. 2009 14.48
A naši politiki delajo sploh še kej druzga kot pogrevajo stare grehe......in šimfajo en druzga........
SherlockH
15. 07. 2009 14.46
Na podlagi načelnega mnenja Kosove komisije, v katerem si njen predsednik sicer ni upal zapisati imen, smo bili v preteklih dneh ponovno priča navedbam v nekaterih medijih, da naj bi vlada Janeza Janše prodala Mercator in v zameno dobila nadzor nad časopisno hišo Delo. Te trditve so neresnične in so bile že večkrat zanikane. Vlada RS o prodaji te družbe nikoli ni odločala, saj ni bila njena lastnica. O prodaji manšinskega deleža Mercatorja, ki je bil v lasti Kapitalske in Odškodninske družbe, so odločali pristojni organi teh skladov. Korektnost postopkov sta oba sklada dokazala tudi v postopku pred Evropsko komisijo, ki je zaradi prijave takratne opozicije preiskovala omenjen primer. Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar so bili na svoje položaje imenovani bodisi na predlog bodisi ob močni podpori predsednika Zares Gregorja Golobiča. Ob asistenci poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem ti njegovi kadri danes mrzlično vlečejo poteze, s katerimi bi pozornost javnosti odvrnili od afere Ultra in laganja ministra Gregorja Golobiča. Drago Kos se je sedaj spomnil zaprašene zgodbe o prodaji Mercatorja izpred štirih let, ki naj bi prejšnji vladi prinesla vpliv na časopis Delo. Ta časopis je v času prejšnje vlade po odstavitvi Petra Jančiča najprej urejal Janez Markeš, ki je navijal za Zares in Golobiča, nato pa so mu lastniki naročili, naj podpira Pahorja. Ker ni bil dovolj spreten, so ga zamenjali z Darjanom Koširjem, Pahor pa je v zameno za podporo njegovi stranki obiskal lastnika Dela Boška Šrota na prireditvi Pivo in cvetje v Laškem. Obstaja analiza objav v Delu iz časa prejšnje vlade, ki jo je naročila uprava Dela in ki empirično dokazuje, da je ta časopis najbolj negativno pisal ravno o takratnemu predsedniku vlade in stranki SDS. Golobičev podpornik Drago Kos bo moral poiskati kakšno bolj prepričljivo zgodbo, saj trditve, da je prejšnja vlada imela vpliv v Delu, ne bo mogel prodati niti v času kislih kumaric. Vesoljni Sloveniji je postalo vse jasno tisti trenutek, ko nihče od omenjene trojice Kos, Šoltes in Pirc-Musarjeva ni našel niti najmanjšega suma nedovoljenega v ravnanju svojega kadrovskega botra Golobiča. Od njegove nove politike in profesionalnosti omenjenih treh nadzornikov zakonitosti so ostali samo bogato podloženi poštni nabiralniki na Nizozemskem in okus slabo prikritega oranžnega klientelizma.
andrejyyy
15. 07. 2009 14.42
..ja, in sloni letijo po zraku..
Tonček Balonček
15. 07. 2009 14.37
A.S. Kosmomo je za nadzornico DEla nastravila Partija, to je vendasr jasno, tan ženska je Jaqši tudi podtaknila prodajo Mercatorja in sploh vse, kar je slabea, povetzala s eej s Slinkikom, ta pa je nastavil znanega komunista Jančiča in odstranil katoliškega Darjana Koširja. Vse je bilo dirigirano iz Murgel!
tomfox
15. 07. 2009 14.35
Naša dežela je pokradena tako z LEVE kot z DESNE. Zgodilo pa se ne bo prav nič, kajti vsi so med seboj prepleteni(ali enostavno vsi kradejo), dokler se ne najde NOVA STRANKA, PA SEVEDA ZAKONODAJA!?!(zgled S. IRSKA) dokler bodo osumljenci in pa tožilci skupaj obedovali, .......
godhead
15. 07. 2009 14.30
kalimero kot vedno vse zanika, pa saj niste od njega pričakovali resnice
realnost
15. 07. 2009 14.27
SDS-in njegovi pristaši morajo sedaj že sami sebe prepričevat, da ni njihov Janša prodal Mercator, po njihovo je v Sloveniji laž vrednota.
strongman
15. 07. 2009 14.08
Ste kaj drugega pričakovali?. Ja, sej, itak, da bo Ivan priznal. Ma kje živite? Na Marsu? Drekson se bo spet izmuval, pa državo nasral. On ima samo osebne intrese fantje in punce, ki telele gor.
gorbi23
15. 07. 2009 14.04
tadejstein15.07.2009, 13:52: želeli so imeti vpliv, pa so imel v svojih vrstah "DOMAČEGA IZDAJALCA"
jacfive
15. 07. 2009 14.02
Obenem so v SDS izpostavili, da Janševa vlada nikoli ni imela nadzora nad časopisno hišo Delo... Čista resnica, ampak trudili ste se pa na vse pretege:) Pa drugič mogoče...