Slovenija

SDS: Janković predstavlja nevarnost za demokracijo

Ljubljana, 11. 10. 2011 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Jankovićeva odločitev, da s svojo listo nastopi na parlamentarnih volitvah, je bila pričakovana. V LDS menijo, da je to dobro, ker širi izbiro, v SDS pa menijo, da se tako krepijo sile pajdaškega kapitalizma in klientelizma.

Kongres SLS - 13
Kongres SLS - 13 FOTO: Miro Majcen

Janković bo predvsem do konca pokopal LDS in Zares, je o napovedi kandidature ljubljanskega župana Zorana Jankovića na predčasnih volitvah dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Jankovićeva kandidatura ga ne skrbi. "Upokojenci bodo volili Erjavca, ker je predstavnik neke socialne politike, ne Jankovića, ki je predstavnik kapitala," je poudaril. Bodo pa po njegovih besedah imeli težave v SD, saj nekatere poslanke prehajajo k Jankoviću, nekatere pa tudi v DeSUS.

Glede na trenutno stanje v političnem prostoru in v družbi korak Jankovića ni presenečenje oziroma je pričakovan, je danes v izjavi novinarjem na sedežu LDS ponovila Katarina Kresal. Tako kot v LDS vodimo politiko, ki ne temelji le na obljubah, temveč tudi na izpolnitvi obljub, je tudi Janković primer takega učinkovitega politika. Njegov nastop na volitvah širi izbiro in to je vedno dobro za demokracijo.

Na vprašanje, ali pričakuje kakšno predvolilno sodelovanje z Jankovićem, Kresalova odgovarja, da gre LDS na volitve samostojno in suvereno, ob tem pa želi dobiti dober rezultat, zato "da bomo upoštevan partner v naslednji koaliciji". Ocenjujejo namreč, da bi bilo njihovo sodelovanje koristno za državo.

Koalicije se sklepajo po volitvah in glede na to, da LDS z Jankovićem dobro sodeluje na lokalnem nivoju, Kresalova ne vidi ovire, da ne bi dobro sodelovali tudi na državnem.

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je v luči aktualnega političnega dogajanja povedal, da so prav oni z izstopom iz koalicije omogočili, da imamo prvič v zgodovini Slovenije predčasne volitve. S tem se je, kot je še dejal Golobič, odprl prostor za nove politične iniciative, ki jih marsikdo odobrava. Golobič v imenu stranke pozdravlja nastajanje novih opcij in ne verjame, da bi bile konkurenca njegovi stranki.

DeSUS - 10
DeSUS - 10 FOTO: Damjan Žibert

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je dejal, da je škoda, da Janković še nima programa za nastop na predčasnih državnozborskih volitvah, da bi se že danes lahko pogovarjali o ključnih problemih in temah, ki tarejo Slovenijo. Žerjav je izpostavil tudi vprašanje, kako se izviti iz gospodarsko-socialne krize, kako spodbuditi gospodarsko rast v državi brez dodatnega enormnega zadolževanja, kako zmanjšati korupcijo in učinkovito preprečevati klientelizem pri javnem upravljanju ter kako popraviti trhlo pravno državo.

Stranka SDS je na svoji spletni strani zapisala, da nastop Jankovićeve liste liste krepi sile pajdaškega kapitalizma in klientelizma. Dodajajo, da se je v času Jankovićevega županovanja dolg mestne občine Ljubljana povečal za štirikrat. Ustavili so se tudi pri Jankovićevi izjavi, da želi spremeniti sistem vrednot. "Njegov sistem vrednot je jasno razpoznaven iz konkretnih dejstev. Razberemo ga lahko iz njegovega avtokratskega vodenja mestnega sveta, v katerem ima njegova lista absolutno večino, iz njegovih posmehovanj predlogom opozicijskih svetniških skupin in iz ignoriranja številnih civilnih pobud z območja mesta Ljubljana," pišejo na spletni strani.

Nekdo, ki Jankovića zelo dobro pozna, je pred časom zapisal, da "je težava z njim v tem, da je svojo sposobnost vedno dokazoval z iznajdljivostjo proti sistemu. In zdaj naj bi bil predsednik vlade, na vrhu sistema, ki ga v resnici nikoli ni spoštoval. To bi pomenilo padec še zadnjih ovir pri ugrabitvi države". SDS

"Te kvazi vrednote je globoko vsadil tudi v svojo neposredno okolico, manifestirajo pa se v nebrzdanem trošenju in razsipništvu, utaji davkov in ustanavljanju podjetij v davčnih oazah v času gospodarske krize," še dodajajo.

Vstop liste ljubljanskega župana pomeni vstop resnega tekmeca v volilno kampanjo za državnozborske volitve, vendar se bo ta resnost pokazala takrat, ko bomo imeli na mizi program liste, je v izjavi za javnost dejal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer.

Resnost se bo po Kumrovih besedah potrdila takrat, ko se bodo odvijala soočenja vseh strank in bodo imeli volivci priložnost, da vidijo, ali gre res za nove rešitve iz sedanje gospodarske, socialne in finančne krize. "Mi, ki smo parlamentarne stranke, smo en del svojega že oddelali in pokazali, kar zmoremo. Ampak v SD smo odločeni, da gremo naprej," poudarja Kumer.

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi se SD že pred volitvami povezala z listo Zorana Jankovića, Kumer odgovarja, da glede na proporcionalni volilni sistem predvolilne koalicije niso v tradiciji. Sicer pa Kumer, kot pravi, nad Jankovićevo odločitvijo za sodelovanje na volitvah ni presenečen.

Kumer na vprašanje, kaj se dogaja v poslanski skupini in ali pričakujejo še kakšne prestope sedanjih poslancev SD na Jankovićevo listo, odgovarja, da nimajo štabnega načina organiziranja stranke, ampak da v tem trenutku nič ne kaže, da bi se zgodilo kaj takega. Vendar pa, kot pravi, ne more zatrditi, da se to ne bo zgodilo. Po njegovih besedah je to sicer normalen predvolilni vrvež. Zanikal pa je, da bi se še kdo od poslancev z njim o tem pogovarjal.

Kumer upa, da bo večina sedanjih poslancev SD nastopila na volitvah in še naprej branila barve SD.

Janković na Kongresnem trgu napovedal sodelovanje na volitvah - 16
Janković na Kongresnem trgu napovedal sodelovanje na volitvah - 16 FOTO: Damjan Žibert

"V primeru včerajšnjega pohoda na ljubljansko mestno hišo in današnjega zbora na Kongresnem trgu v Ljubljani pa je povsem jasno, da želijo stare sile oblasti zamenjati le glavo. Tako bi lahko isti stari lobiji naprej razpredali svoje lovke," je o Jankovićevi napovedi dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Preberite še: Po Virantovi napovedi o samostojni listi na volitvah so v SDS neprijetno presenečeni.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usi-glih
13. 10. 2011 10.14
VURDERINGER 12.10.2011, 19:04 ...očitno NIMAŠ POJMA. Da ti malo namignem , leta 1990 je bila sprejeta zakonodaja o privatizaciji, pripravila pa jo je, glej no glej peklenščka pokvarjenega, vlada LOJZETA PETERLETA v kateri je sedel , o hudiča ne moreš verjeti, Janez Janša kot minister za obrambo, to je ta ki je kot mandatar dal nalogo Ministru za finance, tej pijavki iz argentine , da se proda čimveč DELAVSKIH fabrik. In kdo je bil še v takratni vladi ?? Hm hm hm. O poglej ga zlodja , sam tedanji NOTRANJI MINISTER in sedaj propadli tajkun IGOR BAVČAR. A je bil mogoče kdo od teh iz TEDANJE LEVICE ?? OČITNO RABIJO NEKATERI DODATNI POUK ZGODOVINE SLOVENIJE, Saj je kratka ampak lopovska pa lopovska.
moster
13. 10. 2011 10.10
BELAGARDA,DAMABRANCI,OEFOVCI,- STANOVNIK JE LAŽOV, ON JE BIL V AMERIKI ZA ČASA OF! SAMU ZA ABLAST SE VAM GRE,
MICLA
13. 10. 2011 08.57
če jankovič pride za mandatarja bo slovenija pokopana s pomočjo tistih tako rečeno 26 uglednežev ki nekateri sploh več ne vedo ali so prišli ali odhajajo kam pašejo ti klečeplazci pa presodite sami, sram me bo, da sem slovenec če podprete tega * sedaj bi pa rad pokradel celo slovenijo s pomočjo tistih 26-
FrancRozman
12. 10. 2011 23.12
Peterle, Rop, Janša, Pahor itd... so že imeli svojo priložnost in so državo pripeljali v obup. Zdaj je čas, da priložnost dobi Jankovič. Škoda je samo, da sploh pusti blizu kogarkoli iz preteklosti. Če misli, da si bi pridobil popularnost s Kučanom, Bučarjem, Stanovnikom... , se moti. Prej mu bodo škodili.
vemo
12. 10. 2011 20.25
kot človek ki spremljam politiko dalj časa vam sporočam da prava nevarnost za nas slovence vsaka vlada ki bo sestavljena iz kogar koli od starih politikov saj so doslej pokazali da do le sami sebi namen in da nimajo niti najmanjših namenov to spremeniti saj so takoj na začetku kampanije do pokazali naprimer Janša : optožuje vsakega (Viranta itd.) ki ne misli isto kot on da je s... .Dobro znane scenarije diskreditacj uporabljajo tudi drugi ,nam državljanom pa nihče ne pomaga preživeti teh težkih časov.
Tone 12345
12. 10. 2011 20.14
KAJ SI TI VČERAJ IZ MARSA PADEL !?, TEMELJI TAJKUNSKIH PREVZEMOV SO SE ZAČELI DOGAJATI IN PRIPRAVLJATI V LETIH VLADAVINE LDS-sa IN DRNOVŠKA, TUDI ZAKONODAJO SO SPISALI NJIHOVI BOTRI, KAR JE POTEM OMOGOČILO TO BARABIJO STOLETJA. RES PA BI SE DEL TEGA ŠE DALO REŠITI V ČASU JANŠEVE VLADE, AMPAK SAMO MAJHEN DEL, VEČINA PREVZEMOV SE JE ZGODILA ŽE PREJ, POD PRETVEZO RAZNO RAZNEGA "DEPONIRANJA DELNIC", KI SO POTEM NAŠLE "PRAVE LASTNIKE" LE TEH.Ja vse to se je pa zelo pospešilo in ne oviralo v času Janševe vlade!
VURDERINGER
12. 10. 2011 19.04
AnyColour 12.10.2011, 15:49 1 zato pa pravijo da je jj boter tajkunov ! vsi forumaši pa se že dve leti na boruta spravljate ... kot da so se firme začele plenit pa prevzemat v njegovem mandatu... KAJ SI TI VČERAJ IZ MARSA PADEL !?, TEMELJI TAJKUNSKIH PREVZEMOV SO SE ZAČELI DOGAJATI IN PRIPRAVLJATI V LETIH VLADAVINE LDS-sa IN DRNOVŠKA, TUDI ZAKONODAJO SO SPISALI NJIHOVI BOTRI, KAR JE POTEM OMOGOČILO TO BARABIJO STOLETJA. RES PA BI SE DEL TEGA ŠE DALO REŠITI V ČASU JANŠEVE VLADE, AMPAK SAMO MAJHEN DEL, VEČINA PREVZEMOV SE JE ZGODILA ŽE PREJ, POD PRETVEZO RAZNO RAZNEGA "DEPONIRANJA DELNIC", KI SO POTEM NAŠLE "PRAVE LASTNIKE" LE TEH.
marp
12. 10. 2011 16.41
Ponudba za predćasne parlamentarne volitve se povečuje. Manjšim strankam postaja vroče.
usi-glih
12. 10. 2011 16.28
SDS NSI in njuni pritlehni postopači so odgovorni za prodajo : Merkurja Pivovarne Union Pivovarne Laško Merkatorja Dela Večera ...in to BARABAM , ki niso imele denarja in so se ga izposodile pri NLB-ju. Dokazi za to obstajajo, najbolje če kar sam Kramar bivši predsednik uprave NLB te stvari pojasni. Tako, da SDS in NSI nimata enega tehtnega argumenta s katerim bi lahko valila krivdo na druge za tajkunizacijo in zadolženost te države. Sicer smo pa videli kaj zmorejo. Namesto igranja namiznega nogometa bi bilo bolje, če bi se ukvarjali v strateškem razvoju z tretjo osjo in drugim tirom Koper - Divača tako bi danes lahko naši gradbinci še vedno delali.
AnyColour
12. 10. 2011 15.49
zato pa pravijo da je jj boter tajkunov ! vsi forumaši pa se že dve leti na boruta spravljate ... kot da so se firme začele plenit pa prevzemat v njegovem mandatu...
AnyColour
12. 10. 2011 15.48
gepl 11.10.2011, 17:34 48 SDS-ova demokracija je pokradla pol Slovenije, podpirala Šrota in Bavčara itd. če je to prava demokracija sem pol raje za komunizem ;) ---- tu še je treba dodati da je janša po odstavitvi jankoviča ter prodaji deležev merkatora prodal le te prav bavčarju ;)
MICLA
12. 10. 2011 13.35
do sedaj je janković po ljubljani spreminjal kmetijska zemljišča v zazidalna in so jih sinovi kupovali pceni in drago prodajali sedaj bodo to počeli po celi sloveniji ko je jlinčič kupil parcelo so takoj prileteli davkarji in klemenčič kar pa janković idelajo pa nobeden nit vpraša ne. ali je že vse podkupil.
Vance
12. 10. 2011 10.55
Janković ne predstavlja nevarnost za demokracijo, predstavlja nevarnost za tiste novodobne politike,ki že 2o let brezskrbno grejejo fotelje,obljubljajo narodu,se okoriščajo in si s sovražnim govorom nabirajo točke za še en,ne vem več kateri mandat.Sedaj boste peli "Bo treba delat!"
mlad3n
12. 10. 2011 10.27
dule100 11.10.2011, 21:30 Da se, pa še kako se da sam ti si nerazgledan in zaslepljen z Janšo in tebi lahko razlagam 2 tedne ne boš hotu slišat in boš še naprej po svoje trobezljal. Jst ti spravm Slo. iz dolgov v 8-ih letih in naredim delovna mesta res ne bi iztrebil nezaposelnost ampak bi jo zmanjšal. Pa ne rabim nobenih reformacij in ne vem kaj še vsega. Samo delat delat in delat, in ne krast. Vlagat v Slo. kako zakaj pa ti ne bom pisu ker potem bi kak politik razbral moje načrte in potem pobral zasluge zase. LP.
x125
12. 10. 2011 09.52
Kaj.a zdaj bojo pa taki lopovi vladali državi.Se vidi od kje ima podporo za vse svinjarije(kdo je včeraj sedel v prvi vrsti?M.K.) Nedolžna sinčka postavi za ministra,pa smo zmagali.Pol pa adijo Slo.
butro
12. 10. 2011 09.33
cepec22 Moral bi se prijaviti pod cepe100x.
comment123
12. 10. 2011 09.18
Srce mu bije za najlepše mesto na svetu, zdaj pa ga bo kar tako zapustil???Še preden je dokončal, kar je mislil??? Vladanje je močnejše od ljubezni...
godhead
12. 10. 2011 08.09
nisem pristaš nobenega od teh kvazilevičarjev, ne nameravam volit jankovića, ampak janša, lepo te prosim, ti si zadnji, ki lahko razpravlja o demokraciji.
cepec22
12. 10. 2011 07.19
A je to demokracija ali barabija? Predsednik ima toliko grehov, da v se enem mandatu ne bo sel skozi vse. Kdor si zeli Janso, naj ga pelje domov, pa ga bo poducil kar zna. On je navadna baraba, pokrita rihta, ki bi rad bil komandant vojske. Ali se temu rece upravljanje z drzavo? Oprostite, bili smo vojaki, ko so se tile se v peskovniku igrali, danes pa se sirokoustijo, menjajo barve in se gredo politike. To presega vse meje zdravega razuma in vsem njegovim privrzencem zelim, da se enkrat trezno razmislijo, da on ni clovek za druzbo, on je le sam zase prijatelj. Pa brez zamere!!! Rabimo gospodarstvenika in ne politika in ne obramboslovca. Oba dva profila sta ze pokazala, da nam ne ustrezata, tisti pa, ki ne verjamejo da je beton trd, naj nastavijo svojo glavo in se bodo prepricali sami, zato ni potrebe, da vse nas boli, ki to stvar ze poznamo!!!!!
nemarx
12. 10. 2011 07.13
Demokracija in skrajno ortodoksna pravoslavna vera imata toliko skupnega kot ogenj in voda. Jaz pa čakam na pravno državo in demokracijo, ne pa na nov avtokratski režim in nadaljevanje bogatenja "elite", ki ji v Italiji z drugimi besedami rečejo mafija.