Slovenija

'Povod za obtožbo je kršitev ustave'

Ljubljana, 27. 01. 2010 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

SDS in SLS bosta zoper predsednika države Danila Türka vložili predlog ustavne obtožbe zaradi spornega odlikovanja Tomaža Ertla. Türk se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, zato zadeve še ni komentiral.

Poslanci SDS in SLS bodo predvidoma v četrtek vložili predlog ustavne obtožbe predsednika republike Danila Türka. Povod za to je bila kršitev drugega poglavja ustave, ki govori o človekovih pravicah. V obeh strankah so namreč nasprotovali Türkovemu odlikovanju Tomaža Ertla za zasluge v času akcije Sever.

Podatek so za 24ur.com potrdili v SDS, več o sami vsebini pa bo znano na jutrišnji novinarski konferenci. Ker se predsednik udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem smučarskem središču Davos, danes za komentar ni dosegljiv. Je pa že decembra, ko je bila ustavna obtožba zoper njega sicer že napovedana, ne pa še spisana, v TV Klubu v oddaji 24UR povedal, da se mu le-ta zdi nesmiselna: "Po moji oceni je ta ustavna obtožba nepotrebna, je pa del vzorca, ki se včasih pri nas uvaja – obtoževanje kot sredstvo za pridobivanje lastnega navideznega občutka neke moralne moči."

Predsednik Türk se udeležuje foruma v Davosu, zato za komentar ni dosegljiv.
Predsednik Türk se udeležuje foruma v Davosu, zato za komentar ni dosegljiv. FOTO: Aljoša Kravanja

'Ni podelil priznanja za življenjsko delo'

"No, to nam bo zanesljivo pomagalo iz krize v Sloveniji. To je še en ukrep, ki pomaga v vrsti paketov ukrepov za izhod Slovenije iz situacije, v kateri se nahajamo," se je odzval vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič. Dodal je, da bodo zadevo podrobneje komentirali, ko bo vložitev tudi uradna.

Cvetka Zalokar Oražem (Zares) je dejala, da še vedno dvomi v pravno podlago za takšno ustavno obtožbo. "Mislim, da še noben resen pravnik doslej ni potrdil, da je to sploh moč napisati," je poudarila.

Vodja poslancev DeSUS Joško Godec je dejal, da je vložitev obtožbe neodtujljiva pravica. "Mislim, da ima pravico te presoje le verjetno pravna država," je poudaril.

Zmago Jelinčič (SNS) pravi, da ne ve, zakaj bi se razburjali zdaj, če se niso takrat, ko je nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek "podelil najvišje državno odlikovanje belogardistu, ki je hodil na gestapovski kurz za propagandiste v drugi svetovni vojni".

Vodja poslancev LDS Borut Sajovic pa je prepričan, da predsednik Türk uživa ugled in spoštovanje državljank in državljanov. "Priznanje je podelil za prispevek k osamosvojitvi, kar je dragoceno in pomembno, ne pa za življenjsko delo," je še dejal.

Spomnimo...

Kot je znano, je Türk 30. novembra lani poleg Tomaža Časa in Leopolda Jesenka s srebrnim redom za zasluge odlikoval tudi Ertla, ki je v času priprav na preprečitev t.i. mitinga resnice leta 1989 vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in akcijo Sever.

Proti temu so dan po odlikovanju protestirali poslanci SDS, ki so v pismu predsednika republike pozvali, naj spremeni odločitev ali pa odstopi s funkcije. Protestu so se pridružili nekateri akterji dogodkov izpred dvajsetih let, med njimi Janez Janša, Igor Bavčar, David Tasič in Franci Zavrl.

Odlikovanje Tomaža Ertla je sprožilo burne odzive.
Odlikovanje Tomaža Ertla je sprožilo burne odzive. FOTO: POP TV

Kot je takrat poudaril Janša, je Türk s podelitvijo odlikovanja Ertlu, "simbolu kršenja človekovih pravic", prekršil slovensko ustavo, saj to pomeni "dejanje simbolnega zaničevanja človekovih pravic". Po mnenju SLS je odlikovanje sporno tudi, ker pomeni utrjevanje delitev v slovenskem narodu.

Postopek

Uvedbo postopka o obtožbi predsednika republike lahko DZ predlaga najmanj 30 poslancev, predlog pa mora vsebovati dokaze o očitani kršitvi ustave. Predlog obtožbe nato predsednik DZ posreduje predsedniku republike, ki lahko nanjo pisno ali ustno na seji DZ odgovori. Poslanci nato o obtožbi zoper predsednika republike najpozneje v 60 dneh po vložitvi odločajo z večino glasov vseh poslancev.

Predlog za ustavno obtožbo zoper Türka je prvi takšen predlog v zgodovini samostojne Slovenije.

Če poslanke in poslanci sklep o obtožbi izglasujejo, ga predsednik državnega zbora posreduje ustavnemu sodišču. To opravi javno obravnavo, na kateri ima pravico biti navzoč tudi predsednik republike, obtožbo pa zastopa od državnega zbora pooblaščeni predstavnik, imenovan izmed poslancev, ki so predlagali uvedbo postopka.

Tri možnosti...

Ustavno sodišče o kršitvi ustave odloča z dvotretjinsko večino. Lahko odloči, da predsednik republike do odločitve o obtožbi začasno ne sme opravljati svoje funkcije. Če ugotovi, da obtožba ni utemeljena, z odločbo oprosti obtoženega. Če ugotovi kršitev ustave ali hujšo kršitev zakona, z odločbo ugotovi utemeljenost obtožbe, lahko pa odloči tudi, da predsedniku republike preneha funkcija. Ustavno sodišče je edina institucija v državi, ki lahko predsednika republike razreši.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Branko Lavren?i?
28. 01. 2010 10.38
SherlockH in ostali. Lahko je aninimno pljuvati po vseh, ki vam niso všeč. Prepričan sem, da bi se vi osebno kar slinili od prijaznosti v neposredni srečanju s predsednikom. Res ne vem odkod med Slovenci toliko sovraštva. Dragi gospod Šerlok - ali sploh veste kaj naj bi bila rdeča totalitarna ideologija. Verjetno niti ne veste, da smo živeli v socializmu. Sedaj pa naj bi živeli v parlamentarni demokraciji in predsednik države je bil neposredno izvoljen na poštenih volitvah. Sprejmite to, pa če vam je všeč ali ne.
mlaker
28. 01. 2010 08.41
Raglja star sem 21 let in ti me obtožuješ da sem belček - s tem očitno kažeš da ti realnost ni blizu - piše se leto 2010 in ne 1944 - kako naj bom jaz belček če sem se rodil leta 1988. Da je moj predsednik Hitler, tega sploh ne bom komentiral ker se mi takšna izjava gabi, pove pa veliko o tebi in tvoji izprijenosti. Tako hitler, musollini, tito, stalin, caeucescu...., gestapo, udba, sdv in še kaj so sistematično kršili človekove pravice in v imenu ideologije pobili miljone ljudi. In noben od zgornjih ni bil moj predsednik, še manj je pa moj predsednik tisti ki še živeče akterje tajnih služb odlikuje
Tonček Balonček
28. 01. 2010 07.41
A o Mariniču ne bodo več pisali? Sem vedel, da gre za zaroto!
SherlockH
28. 01. 2010 07.36
Dejstvo je sledeče; Slovenija še nikoli ni imela predsednika, ki bi združeval. Vsake volitve so eno samo dokazovanje nadvlade rdeče totalitarne ideologije; demonstracija psihološke pohabljenosti tistih, ki so odraščali v socializmu. To je glavni razlog, da so bili vsi slovenski predsedniki vedno iz samo ene politične opcije. V takšnem ozračju se raven tolerance vseh ne-rdečih do funkcije predsednika vsak mandat ustrezno niža. Glede njegove priljubljenosti pa je tako, da je treba to pripisati njegovemu na nobenih konkretnih rezultatih utemeljenemu snobovstvu, ki se ga človek nauči med afriškimi plemeni in socialističnimi poglavarji v Združenih Narodih ter med tajnikovanjem Zdenki Kidrič. Predsednika vedno istega dela naroda v resnici nobeden ne potrebujemo in je celo škodljiv, ker zavira desocialistoizacijo ter pretvorbo v neko sodobno zahodno družbo. Prav vič ni nujen za funkcioniranje države, kot npr. vlada; še manj pa za komentiranje zadev, ki jih redno komentira. Ima funkcijo, ki je zlahka zamenljiva. In ga mirno in brez škode lahko damo na seznam stroškov, ki jih je treba znižati!
Tonček Balonček
28. 01. 2010 07.30
To je vendar tretjerazredna tema! Malo je dolgčas, ker se nič ne dogaja an južnih mejah in v zvezi z grobišči. Kdaj bo spet kakšna obletnica? Še sreča, da smo imeli zdaj to prigodo z Erjavcem ter Mariničem! Živ dolgčas! A bomo preimenovali vsaj kakšno ulico? Tudi o istospolnih zvezah je vse zamrlo!
boy123
28. 01. 2010 06.49
Prav je tako!Ta turk tko nezna varčevat in je isti maniken v sloveniji,kot pahor!Dol stakimi,ki mislijo,da jim bo pokončna drža prenesla slavo!Za en polet zapravi 89tisoč evrov!Kje mi živimo!!!!!!!
FrancRozman
28. 01. 2010 06.47
Udbovci bi imeli pravico do državnih odlikovanj, če bi jih najprej vsaj moralno obsodili za njihova nagnusna dejanja v prevezno izprijenem prejšnjem režimu, ko so v imenu višjih ciljev ovajali in zapirali svobodomiselne ljudi. A tej obsodbi so se izognili, nagrado v imenu svobode bi pa vzeli. E, moj *****!!
Drekoselo
28. 01. 2010 04.00
rdeča je rdeča, pa da se J****.
AlternativeFacts
28. 01. 2010 02.54
Parlamentarna demokracija je najboljši do sedaj izumljen družbeni sistem. Posameznik ima vsaj nekaj dostojanstva in celo nekaj malega politične moči. - LOL.Plemenska zveza je boljši sistem, kot pa ta parazitska lopovščina.Tam je bil nesposobni poglavar futr za medvede, tukaj so pa nagrajeni z luksuzom.
njanez43
28. 01. 2010 02.09
gledati te Kekce Pahorje pa Türke je že ogabno...eden bolj nesposoben, kot drugi, eden bolj sluzast, kot drugi...v ozadju pa tovariši neusmiljeno ropajo družbena podjetja, ovce pa še kar gledajo in gledajo in sanjajo o zeleni travi, čeprav so že brez kože! Slovenci so res mazohisi!
cepec22
28. 01. 2010 01.56
Janez Jansa, saj si ti tisti, ki je krsil vse pravice, lagal vsem, izmisljal incidenta, prodajal orozje, "poceni" kupoval Patrije, kratil si svobodo drzavljanom. Ja kdo pa si ti gologlavec grasupeljski, da vse to pocnes in nihce nic ni bil proti? Samota za drzavo, da je en tak se vedno v parlamentu in potem se govoris o postenju.
boris-v
28. 01. 2010 01.44
coyoteugly82 28.01.2010, 00:19 "@boris-v: Torej trdiš, da domobranci niso dali zaprisege Hitlerju?" Nikakor ne trdim tega in to je nesramno podtikanje. Trdim, pa da tisti, ki niso šteli niti desetletja( ostankov je ogromno v raznih jamah in rovih po SLO) niso niso bili krivi za nič razen za to ,da so bili revoluciji v napoto. Zame je Škof Rožman negativna osebnost, zaradi sodelovanja z okupatorjem. Enako ali še bolj negativna pa je Tuerk prav tako zaradi sodelovanja z okupatorjem med in še mesece po vojni z JNA.
kubo
28. 01. 2010 01.06
Salabajzerji pocasi odhajajo......tudi Pahor je ze blizu.....cisto blizu
zmha
28. 01. 2010 00.33
tale slo politika je pa ze toliko smesna da bo se mister bin zacel filme snemat po njihivih anegdotah, pa to nemores verjeti keri so hujsi
coyoteugly82@gmail.com
28. 01. 2010 00.19
@boris-v: Torej trdiš, da domobranci niso dali zaprisege Hitlerju? Torej ves foto material in zapisi časopisja iz tistih časov niso dovolj. Izjave SS generala Rösenerja na sodišču niso dovolj. Tukaj imaš zaprisego še enkrat, verjetno pa jo tako ali tako vsako večer pred spanjem, ponavljaš: Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu, kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj. Žalostno je to, da se je takratna buržoazija in kler obračala po vetru. Zakaj pa ni Rožman naredil tako kot mariborski škof v tistem času, ki se je uprl nacistom in bil zato tudi kaznovan. Rožman se je nacistom smehljal, se z njimi družil, jim pomagal v boju proti partizanom, potem pa je bil oproščen vsega tega hudega in danes se ga v cerkcah spominjajo in molijo za njegovo dušo. Na bruhanje mi greš...
boris-v
28. 01. 2010 00.03
hendikep 27.01.2010, 23:59 "ko gledam tele naše poslance kaj delajo in kakšne oslarije počnejo povrh tega še masno služijo potem tukaj preberem komentarje me vse skup spominja na živalski sejem eni hvalijo svoje ovce drugi jih negirajo in da imajo prašiče ki so sigurno boljši ker vedno poskrbijo da niso samo v dreku ampak da je drek vse posod okrog njih. " Parlamentarna demokracija je najboljši do sedaj izumljen družbeni sistem. Posameznik ima vsaj nekaj dostojanstva in celo nekaj malega politične moči. Vse ostalo do sedaj je bilo mnogo mnogo slabše.
hendikep
27. 01. 2010 23.59
ko gledam tele naše poslance kaj delajo in kakšne oslarije počnejo povrh tega še masno služijo potem tukaj preberem komentarje me vse skup spominja na živalski sejem eni hvalijo svoje ovce drugi jih negirajo in da imajo prašiče ki so sigurno boljši ker vedno poskrbijo da niso samo v dreku ampak da je drek vse posod okrog njih.
boris-v
27. 01. 2010 23.56
raglja 27.01.2010, 22:20 Ne Raglja, ti Slovenci so imeli tudi samo 6 let. Če so prisegli okupatorju pa ne vem. Vem pa da je Tuerk Avgusta 1991, torej 2 meseca po poskusu okupacije Slovenije s strani JNA, prisegal temu okupatorju, v OZN nasprotoval osamosvojitvi SLO in pisal članke o napačni odločitvi Slovencev. Za te trditve je mnogo dokazov na netu, za tiste tvoje pa samo v Yu zgodovinskih učbenikih in drugi propagandni literaturi Titove partije.
coyoteugly82@gmail.com
27. 01. 2010 23.35
@bubi89: Torej se čutiš sposobnega, da bi vse to uredil? Potem pa le hitro doštudirat, da boš imel višjo izobrazbo od večine poslancev, moj glas dobiš.. zanima me še edino, kako misliš vse to narediti, imaš že mogoče kakšen plan ali je to vse še na razini gostilniške razprave?
Nanc4
27. 01. 2010 23.32
jah notr man ljudi in tiste ki bodo vedl kaj delajo..ne pa da ma vsak minister svojo kafetarco k si ga sam ne zna na masino nardit...