Slovenija

'SDS imel pri izbiri teme za interpelacijo nesrečno roko'

Ljubljana, 14. 07. 2010 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako se minister Lukšič odziva na napoved poslanske skupine SDS, ki bo zoper njega vložila interpelacijo. "Gre za interpelacijo proti športni politiki, ki je v Sloveniji poenotena," dodaja.

Lukšič pričakuje, da si bodo v SDS "premislili, ko bodo ugotovili, da za to enostavno ni podpore v športni in tudi širši javnosti".
Lukšič pričakuje, da si bodo v SDS "premislili, ko bodo ugotovili, da za to enostavno ni podpore v športni in tudi širši javnosti". FOTO: Jani Dolinšek

V SDS so imeli pri izbiri teme za interpelacijo proti njegovemu delu nesrečno roko, je v zvezi z napovedano interpelacijo SDS zaradi razpisa za sofinanciranje športnih objektov dejal minister Igor Lukšič. Po njegovem gre za interpelacijo proti športni politiki, ki je v Sloveniji poenotena. Pojasnil je, da pričakuje, da si bodo v SDS "premislili, ko bodo ugotovili, da za to enostavno ni podpore v športni in tudi širši javnosti".

Lukšič poudarja, da predstavlja razpis del športne politike, ki ima v državi visok konsenz in daje dobre rezultate, predpogoj za to so dobre investicije. Ob tem je minister priznal, da je imela tudi prejšnja vlada dosežke na tem področju, da pa je bil, če je šlo za evropska sredstva, mehanizem zmeraj razpis. Pri tem po njegovem ni nepomembno, da je za investitorja vstopni pogoj pet milijonov evrov.

Kot pravi Lukšič, je za razpis možnih več prijaviteljev in lahko pridejo poleg Stožic v poštev tudi drugi projekti, na primer gimnastični center Pegan-Petkovšek, plavalni center na ljubljanski Iliriji, koprski stadion ... Pri tem so seveda sredstva namenjena za športne objekte velikega, vsaj regionalnega, če ne celo nacionalnega pomena.

V poslanski skupini SDS so namreč v ponedeljek napovedali, da bodo v enem tednu pripravili interpelacijo zoper ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča zaradi razpisa ministrstva za sofinanciranje športnih objektov strateškega pomena, ki naj bi bil prirejen za ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Janković je sicer očitke SDS že zavrnil, češ da v SDS očitno "raje vidijo, da Slovenija vrne ta sredstva Evropi, kot da pridejo v Ljubljano".

SDS bo interpelacijo predvidoma vložila do konca meseca

Stadion Stožice
Stadion Stožice FOTO: Damjan Žibert

Poslanska skupina trenutno zbira gradivo za interpelacijo. Predvidoma bo pripravljena in vložena do konca meseca, njen temelj pa bo "prirejen razpis za šport, na katerega se po podatkih, s katerimi razpolagamo, lahko prijavi samo projekt stadiona Stožice", je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Po Tankovem mnenju so razpisni pogoji "očitno politično motivirani", kar ilustrira tudi dejstvo, da je minister Lukšič "že predhodno poskušal na vladi zagotoviti sredstva za financiranje tega projekta iz sredstev proračunske rezerve". Tanko je ocenil, da je treba ljubljanskega župana rešiti iz zagate, v kateri se je znašel zaradi športnega parka Stožice.

Na trditve ministra Lukšiča, ki je danes dejal, da se na razpis lahko prijavijo tudi drugi projekti, Tanko odgovarja, da se bo sedaj poskušalo ta "klientelističen razpis pokriti z drugimi projekti in umakniti to pozornost stran od tega pristopa". Gre namreč za "zelo selektiven pristop", kajti "do niti enega županskega projekta se do sedaj ni pristopilo na tak način", je opozoril. Poleg tega v različnih razpravah ni bilo slišati ničesar o kakšnem drugem projektu.

'Podpiramo športno politiko'

Tanko je na koncu zatrdil še, da v stranki podpirajo športno politiko, tako kot so jo že v prejšnjem mandatu. A problem je v tem, da so se v rebalansu proračuna močno znižala sredstva za investicije, po drugi strani pa se brez težav najde "rešitev za neko naložbo, ki se ji je sesula finančna konstrukcija".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobinHood
15. 07. 2010 13.37
M-teorija14.07.2010, 15:08 -2 'SDS imel pri izbiri teme za interpelacijo nesrečno roko' Pravzaprav ima SDS "nesrečno roko" že kar nekaj časa, od volitev preko referendumov, ne glede na temo! Že pri izbiri imena stranke je imela nesrečno roko, saj imajo identično ime kot stranka, ki je nagradila genocid in njegove glavne akterje. smito2314.07.2010, 15:19 -2 pa kdo še jemlje resno sds... ena sama jeza in sovraštvo jih je. PODPIS plus, predlagam stranki SDS da vsaki drugi dan vložijo kakšno interpelacijo tako da bodo še tisti ki do sedaj niso spoznali kakšna je ta stranka imeli lažje delo.
CtrlDelete
15. 07. 2010 11.26
ja ja, grdi ljudje so vedno na oblasti.....zato tudi ne spoštujemo svojih staršev ter drugačnih od nas samih.
Tonček Balonček
15. 07. 2010 07.29
Odprtje tega štadiona in dvorane bomo pošteni Slovenci onemogočili, pa naj stane kar hoče. Enkrat oktobra bomo predtsavili tudi svojega kanditata za župana, poštenjaka, sposobnega managerja in človeka z velikim občutkom za potrenbe Ljublajnčanov, predvsem pa vseh pridnih Slovencev, ki jih Ljubljana kruto izkorišča!
Tonček Balonček
15. 07. 2010 07.28
Horst, najpomembnejšo Partizansko cesto imamo v Mariboru, ne vem pa, zakaj nihče ne prostestira in ne zahteva, da jo preimenujejo v npr. Grozdetovo avenijo ali Domobranski štradon!
Buena Vita
15. 07. 2010 07.06
ŠE ZA TRAVO ZALIVAT NI PRIMEREN
am_staff
14. 07. 2010 22.13
Lukšič, ko ne boš več minister, boš lahko urejal igrišče v Stožicah. Refernce za Jankoviča so odlične.
shishmish
14. 07. 2010 15.45
Predvsem imajo volilci "nesrečno roko" ...pa kogar koli že obkrožijo na volitvah.
mamica55***
14. 07. 2010 15.38
snifo23 pa kdo že jemlje resno sds . . . ena sama jeza in sovraštvo jih je verjetno si še ne služiš"kruha" sam, ali pa si na državnem cuclju ne razumeš kaj se dogaja.
povemvsem
14. 07. 2010 15.32
Na desnici se zbirajo tisti,ki nosijo slabe,sebične gene,in ponorijo,če nekdo samo skuša uporabiti njihovo taktiko.
mamica55***
14. 07. 2010 15.29
ja zdej pa ne vem, a nč ne delajo na stadionuv Stožicah, a novinarji nč ne delate, po 14 dneh spet ista fotka !
noire
14. 07. 2010 15.22
Tonček Balonček, že vsi vemo, da 'delaš' v js. Torej pojdi raje 'delat' kot, da nonstop trosiš neumnosti na vseh možnih forumih!
smito23
14. 07. 2010 15.19
pa kdo še jemlje resno sds... ena sama jeza in sovraštvo jih je.
Ferdo Crni
14. 07. 2010 15.14
Zanimivo je, kako si Politik Lukšič lasti "športno politiko". Ta je po njegovem kar "enotna" in vse lepo in prav. Tu ne gre za "športno politiko" ampak za politiko klientelizma in podpore političnim mafijskim prijateljem. To je tako, kot bi Jankovč dejal, da je "napad" na prostorko politiko, ki je njegovima sinovoma omogočil nesluteno obogatitev, napad na "enotnost" in.... seveda tekovine. Vidim pa, da je glavni problem pri nas opozicija. Res narobe svet.
RADO62
14. 07. 2010 15.11
Najboljš, da izda vlada odlok o obveznem prispevku za stadion kot smo nekoč plačevali za posočje.... heh
M-teorija
14. 07. 2010 15.11
Že pri izbiri imena stranke je imela nesrečno roko, saj imajo identično ime kot stranka, ki je nagradila genocid in njegove glavne akterje.
M-teorija
14. 07. 2010 15.08
'SDS imel pri izbiri teme za interpelacijo nesrečno roko' Pravzaprav ima SDS "nesrečno roko" že kar nekaj časa, od volitev preko referendumov, ne glede na temo!
Vance
14. 07. 2010 15.05
To je še en dokaz razbijaštva SDS.Ljubljana je prestolnica Slovenije in potrebuje Stožice.Vsaka čast Lukšiču,ki skrbi za šolstvo in šport,premaknil je stvari na Pokljuki,v Planici,na vrsti bo kmalu Maribor,urejena je Rogla,Ljudski vrt,Celjski športni park,Koperski se dela.In vsa ta infrastruktura potegne za sabo rezultate, prepoznavnost Slovenije (ne Slovaške) v svetu je vse večja.In te pozitivne spremembe očitno motijo Janšo in njegovo SDS,ki v 6-mesečnem predsedovanju ES niso znali z Ruplom na čelu dopovedat državam ES,da je Slovenija SLOVENIJA.
Ferdo Crni
14. 07. 2010 14.58
Aja... še to... Dunajska cesta ni izum postkomunistične oblasti ampak je VRNITEV imena, ki je pred drugo svetovno vojno že bilo.
blanla
14. 07. 2010 14.58
kaj jim se ni jasno da soizgubili volitve koliko soli pa rabis da to ugotovis pa saj je jansa sam postavil jankovica za zupana ko ga je skino z merkatorja zdaj pa joka
Ferdo Crni
14. 07. 2010 14.57
Ne gre za to ali je Janković komu všeč ali ne. Gre za princip, ki je nevaren. Prirejati razpise za "prijatelje" oziroma da se ti prijatelji vlečejo ven iz (finančne) zagate je najmanj vprašljivo če ne že nevarno. Drugo: EU denarja nikoli ne da za celoten projekt ampak ga samo SOfinancira. Torej krije stroške do določenega procenta. Tretje:Imenovanje Titove ulice je sramota za prestolnico EU države in nič drugega (noben ne bo umrl zaradi tega). Imenovanje ulic po svetovno priljubljenemu papežu pač ni.