Slovenija

Zaupnica, interpelacija ali ...

Ljubljana, 26. 09. 2009 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.Š./T.Š./B.S./U.Z.
Komentarji
583

Ali je napočil trenutek, da vlada Boruta Pahorja stopi pred poslance in reče: Sodite nam? Gregor Golobič pravi: Da. Po njegovem bi bilo ne samo primerno, pač pa tudi pametno, da vlada v razgretih razmerah zahteva glasovanje o zaupnici.

Golobič meni, da bi morala vlada prositi za zaupnico.
Golobič meni, da bi morala vlada prositi za zaupnico. FOTO:
V SDS se bodo v roku dveh mesecev odločili, ali bodo zoper celotno vlado Boruta Pahorja vložili predlog za izglasovanje interpelacije.

Zaradi zgodb, kot sta bili Gorenje in Mura, ter kritik, da vlada gospodarski krizi ni kos, je morda nastopil čas, za glasovanje o zaupnici. To možnost predlaga minister Gregor Golobič. Vsakomur je jasno, da so razmere resne in da še bodo, pravi, zato bi bilo glasovanje o zaupnici po njegovem pametno.

Pahorju so to nekateri v koalciji na štiri oči celo že svetovali in na premierju je, da se odloči. Če se bo, bi lahko zaupnico, denimo, vezal na proračun ali na kakšno reformo. A vedno je možno, da na glasovanju o zaupnici vlada pade, v tem primeru pa bi lahko imeli tudi predčasne volitve.

Ura resnice se bliža

Premier je bil danes brez komentarja, a, kot kaže, se trenutek resnice za njegovo koalicijo bliža – pa naj bo to zaupnica, po katero bo šel sam, ali opozicijska interpelacija, s katero grozi SDS Janeza Janše.

Bo SDS uresničila grožnjo in vložila interpelacijo zoper celotno vlado?
Bo SDS uresničila grožnjo in vložila interpelacijo zoper celotno vlado? FOTO: Dz-rs.si

'Koalicija je dovolj trdna'

Poslanca SD Antona Ropa napoved morebitne interpelacije zoper vlado ne preseneča. Kot je dejal, je normalno, da opozicijski voditelj kritizira vlado in poskuša iz teh težkih razmer povleči čim več političnih točk. Rop je prepričan, da je koalicija dovolj trdna, da bo prestala preizkušnje, s katerimi se sooča.

'To je običajen dokument, v čemer ne vidim nič spornega'

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik medtem meni, da ima opozicija do interpelacije pravico. "Če opozicija meni, da vlada ne dela dobro, in če meni, da imajo boljše rešitve, je interpelacija običajni dokument, v čemer ne vidim nič spornega," je dejal.

Dvomi, da bi interpretacija uspela

Karl Erjavec o morebitnih novih koalicijah ne želi ugibati.
Karl Erjavec o morebitnih novih koalicijah ne želi ugibati. FOTO: Miro Majcen

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je opozoril, da opozicija za uspešno interpelacijo potrebuje večino glasov v parlamentu, ob čemer dvomi, "da jo lahko doseže". Nesmiselno pa je po njegovih besedah špekulirati, ali bi DeSUS vstopil v koalicijo s predsednikom največje opozicijske stranke in nekdanjim premierjem Janezom Janšo, če bi v Sloveniji prišlo do predčasnih volitev. "Desus gre v tisto vlado, v kateri lahko zastopa interese upokojencev," je poudaril Erjavec.

'Nič novega'

Napoved morebitne interpelacije zoper celotno vlado po mnenju ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs "ni nič novega". SDS je po njenih besedah v zadnjih desetih dneh, "ko se vlada ukvarja z izjemno težkimi vprašanji, začela z akcijo, ki je ravnanju te stranke znana že iz preteklosti – to je ščuvanje posameznih skupin v državi proti drugi skupini".

Golobič: Piarovska poteza

Predsednik Zaresa Gregor Golobič meni, da je napoved možne interpelacije predvsem manifestacija politike, ki ne želi prepoznati dejanskega stanja in v vsakem problemu poskuša kovati strankarski politični dobiček. Pobuda stranke SDS je po njegovih ocenah preračunljivo piarovska – gre za medijske in ne dejanske politične učinke, meni Golobič in ocenjuje, da gre za politikantstvo in požigalniško politiko. "Politika, ki v kriznih razmerah stopnjuje nezadovoljstvo, ga umetno poskuša spodbujati in se ne zaveda svoje temeljne odgovornosti, ki ni nabiranje točk za lastno stranko, je požigalniška politika," je poudaril. Ob tem meni, da taka politika, pri kateri prednjači SDS, sedaj ne bi smela biti tako dominantna.

Kresalova: Ni treba zganjati panike

Po mnenju predsednice LDS Katarine Kresal želi Janša vzpostaviti mnenje, da obstaja politična kriza, a te po njenih besedah ni. "Obstaja gospodarska kriza, zato so odločitve težje, a to še ne pomeni, da je treba zganjati paniko," je dejala. Vlada dela in bo delala še naprej, bi "bilo pa dobro, da je včasih bolj odločna in malo manj cinca s svojimi odločitvami". Kresalova sicer ne verjame, da lahko z interpelacijo pride do resne politične krize, saj "smo prepametni, da bi to državo izpostavili še večji krizi, kot je povzroča gospodarska". "Tako zlepa se ne bomo dali sprovocirati, da tega dela ne bi več opravljali," je še dejala.

'Stvari dobro peljejo!'

Minister za promet Patrick Vlačič bo v primeru interpelacije, "imel na svojem ministrstvu kar veliko za povedati". Na vprašanje, ali je realno, da nas po gospodarski zadane tudi politična kriza, Vlačič odgovarja, da teh težav ne vidi, saj vlada deluje veliko bolj koherentno, kot izgleda navzven. "Smo pred nekaj velikimi zadevami, a se stvari dobro peljejo," pravi.

Spomnimo ...

Bo premier Pahor sam zaprosil za zaupnico ali bo počakal, da SDS proti celotni vladi vloži interpelacijo?
Bo premier Pahor sam zaprosil za zaupnico ali bo počakal, da SDS proti celotni vladi vloži interpelacijo? FOTO: Dare Čekeliš

Svet SDS, ki mu predseduje France Cukjati, je na petkovi seji v Cerkljah na Gorenjskem sprejel izjavo o gospodarski in socialni situaciji v Sloveniji v luči zadnjih delavskih protestov in neučinkovitih protikriznih ukrepov vlade, pri čemer je omenil tudi možnost interpelacije.

''Konec leta 2008 je Evropska komisija Slovenijo zaradi nizke zadolženosti, izravnanega proračuna, nizkih trošarin, visoke zaposlenosti in dobrega Lizbonskega programa uvrščala med tiste redke države EU, ki jim ni pretila recesija. V slabem letu dni se je stanje v Sloveniji zaradi napačnega ali nikakršnega ukrepanja vlade drastično spremenilo. Namesto pozitivne rasti se Sloveniji v letu 2009 obeta skoraj osemodstotni padec, proračunski primanjkljaj v višini dveh milijard evrov, vlada napoveduje nove davke, zamrznitev plač in pokojnin ter visoke izgube zdravstvene in pokojninske blagajne. Namesto, da bi vlada iskala čim širše politično soglasje in v reševanje krize vključevala vse dobre predloge in sposobne ljudi, vodi politiko ideološkega revanšizma ter vztrajno zavrača vse razvojne in protikrizne ukrepe, ki jih predlaga opozicija,'' je zapisano v izjavi največje opozicijske stranke.

Na kratko, SDS vladi očita, da se ni sposobna spopadati z gospodarsko krizo. Aktivne politike okrevanja ni, namesto tega vlada čaka na konec recesije v drugih gospodarstvih, to čakanje pa financira s katastrofalnim zadolževanjem, trdijo. Prav tako kritizirajo vladno kadrovsko politiko. 'Do naslednje seje Sveta SDS naj Izvršilni odbor SDS pripravi novo oceno položaja in v primeru nadaljevanja sedanjih zaskrbljujočih trendov predlaga ustrezne ukrepe, med katerimi naj oceni tudi možnost interpelacije zoper celotno vlado,'' je izjavo sklenil SDS.

Poleg interpelacije tudi državljanska nepokorščina?

Sicer pa so v izjavi zagrozili tudi z državljansko nepokorščino. ''Izkoriščanje politično nastavljenih vodstev računskega sodišča, protikorupcijske komisije in Informacijske pooblaščenke za politično obračunavanje z opozicijo je preseglo vse razumne meje. Če se bo nadaljevalo, bo SDS ob njihovih ukrepih prisiljena pozvati javnost na državljansko nepokorščino.'''

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (583)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
28. 09. 2009 10.18
Interpelacija je seveda na mestu. Hitri vpogled nam nudi sliko :levica ima pod sabo medije, sodstvo, sindikate in kapitaliste, managerje. Slovenijo torej obvladujejo te ljudje, ki so plačani od davkov, ki delajo za državo in državna podjetja. Torej ljudje, ki niso vešči konkurenčnega dela.
Buena Vita
28. 09. 2009 07.20
DVESTO TISOČ LJUDI BO KMALU PRED PARLAMENTOM,IN INTERPELACIJA TELEBAJSI ADIJO PARA SIEMPRE
Turbo_Josko
27. 09. 2009 22.33
... še tri dime... Lahko noč vsem
Turbo_Josko
27. 09. 2009 22.32
... prezaseden server?
Turbo_Josko
27. 09. 2009 22.05
Kdor ne pije in ne kadi ima črviva jajca! Tega se morajo moji sovrstniki zavedati ...
Turbo_Josko
27. 09. 2009 22.03
Take a time... peace, brothers and sisters... relax... KADITE "TRAVCO" ne lucerne... ne streljajte kozlov, kaj bomo brez Zlatoroga...
Jože Pernek
27. 09. 2009 22.03
nefretete 27.09.2009, 21:56 No, počasi boš še začela razumet. Toda ta komponenta ki ji ti praviš MODROST se pri naših politikih nahaja v komolcih, pesteh in na pokvarjenih (lažnivih) jezikih!
nefretete
27. 09. 2009 21.56
Joseff, modrost je vedno pomembna komponenta. Pri nas premalo cenjena ali pa drugače povedano, podcenjena.
nefretete
27. 09. 2009 21.54
Turbo_Josko 27.09.2009, 21:38 Jošek, se ti ne zdi, da delaš malce preveč reklame za vse vrste substanc za omamljanje (moda=jajca, so izvzeta, to je celo priporočljivo, imeti jih) Tole berejo tudi otroci. Bodo mislili, da je res kaj finega na tem.
Jože Pernek
27. 09. 2009 21.54
nefretete Vidim, da so spet kozle streljali Ni za videt. Vlada je še vedno kompletna!
nefretete
27. 09. 2009 21.51
Joseff, Jošek, Lep večer obema. Vidim, da so spet kozle streljali.
10zeko
27. 09. 2009 21.46
Bravo Janez JANŠA in SDS, pokažimo svetu kaj se dogaja v SLOVENIJI, da so mnoge nepravično in nepošteno politično in koruptivno zamenjevali skoraj vse vodilne kadre v tej državi, da Pahorjevi oblastniki izvajajo teror nad določenimi osebami, da si Pahorjevi izmišljujejo afero na afero, da lahko s tem prikrijejo svoje napake in prevalijo pozornost na druge.... DOL S PAHORJEVO VLADO!!!!!!!!!!!!!!!!!! PODPIS.
Jože Pernek
27. 09. 2009 21.42
MUMIJA ! V tem slučaju ti tudi tvoja starodavna modrost ne more pomagat! BODI POZDRAVLJENA !!!!!!!!!!!!!!!
Turbo_Josko
27. 09. 2009 21.38
Dober večer, faraonka! Poljubček!
Turbo_Josko
27. 09. 2009 21.38
Tukaj toliko prebiram o modih ali jajcih po domače. Imel sem čas in sem pobrskal malo po moji in mamičini knjižnici. Ugotovil sem: -tudi kure nesejo jajca, potreben je samo dober petelin, -ženske nimajo jajc, ker je biološko to nemogoče, a vseeno postanejo ministrske predsednice, -da črvi poginejo v alkoholu, nikotinu (ali meni ljubemu THC-u) in se odlično počutijo v jajcih, -da je vol dejansko bik brez jajc, -da se vsi politiki javno hvalijo s svojimi jajci, a na nobeni sliki ne vidim, da bi jih kazali? Hmmm, nekaj je tu močno narobe, imajo črvive? Da le imam svojo "travico"... začel bom še piti...
nefretete
27. 09. 2009 21.35
mega.fido 27.09.2009, 18:07 3 SDS-MAFIJA "zakaj je Janša prodal vse firme za pol cene in zakaj je toliko zapufal državo???? Tonček Balonček Zato ker je vedel, da ne bo nobenih dokazov!" Ne zato, ker je vedel da bo levica totalka zajebala te firme, če bi bile v državni lasti. Ta je pa bosa. In kaj se je zgodilo?
Danny Veliki
27. 09. 2009 20.53
Ja Mega.fido ,če bi volil Janšo bi bil pa pameten?Ni kaj ,res si inteligenten.Zanima me kaj si sesal ,ko si bil dojenček,da si ostal tako naiven.
HomoHominiLupus
27. 09. 2009 18.54
M-teorija 27.09.2009, 15:14 "gyzmek"...: Samo da ne boš potem užaljen, če se strinjam. Kje pa ti živiš? Zakaj bi bil užaljen? Ne živimo v DEMOKRACIJI?
bukefal
27. 09. 2009 18.23
Že pol ure se sekiram, ker sem Špoclju pomotoma dal plus, namesto da bi ga še bolj potunkal v rdeče!!!
nash.fido
27. 09. 2009 18.10
maser "Če bi dovolili Janši ,da pride še gdaj na oblast,potem smo neumen ali pa mazohističen narod." Ja no ti si res neumen, če samo voliš tiste, ki so nesposobni. Zaradi teh ki so sedaj na oblasti naša država gre v propad. Ti si pa tak nerazgledan, da še vedno ne opaziš tega.