Slovenija

SDS: Berglund se upravičeno boji sojenja

Ljubljana, 29. 01. 2010 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V SDS pravijo, da bo finski novinar Magnus Berglund na sodišču moral predstaviti dokaze za obtožbe Janeza Janše, zato naj bi se upravičeno bal sojenja v Sloveniji.

Finski novinar Magnus Berglund je avtor dokumentarne oddaje Resnica o Patrii, ki so jo objavili na finski nacionalni televiziji YLE.
Finski novinar Magnus Berglund je avtor dokumentarne oddaje Resnica o Patrii, ki so jo objavili na finski nacionalni televiziji YLE. FOTO: POP TV

Finski novinar Magnus Berglund ni predstavil dokazov zoper takratnega premiera Janeza Janšo, zato naj bi se po mnenju SDS upravičeno bal obtožbe pred sodiščem. Vendar v stranki spominjajo, da če je Janša osumljenec, je Berglund obtoženec in bo moral na sodišču predložiti dokaze za svoje obtožbe v oddaji Resnica o Patrii.

V četrtek se je Berglund namreč za Televizijo Slovenija odzval na poročanje o višini odškodninske tožbe, ki jo je julija lani zaradi televizijske oddaje Resnica o Patrii vložil predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša. Berglund je v SMS sporočilu navedel, da njihovi odvetniki že pre učujejo dokumente, ter spomnil, da je Janša osumljenec v kriminalistični preiskavi v zadevi Patria.

"Berglund se zaman spreneveda glede pristojnosti sodišča v Sloveniji, češ da je bila oddaja pripravljena za finske gledalce in da bi zato moral proces potekati na Finskem. To namreč ne drži, saj je finska televizija YLE še pred predvajanjem oddaje objavila na svoji spletni strani celotno vsebino v angleščini, kar pomeni, da je bila oddaja namensko delana tudi za Slovenijo oziroma avditorij izven Finske," so v sporočilu za javnost poudarili v SDS.

Ob tem dodajajo, da se Berglund, če trdi, da ima dokaze za svoje obtožbe, ne bi smel bati "katerega koli sodišča na svetu". Tako je po prepričanju SDS "več kot očitno", da novinar nima dokazov ter da je svoje obtožbe zgradil na insinuacijah.

Berglund je sicer že pred nekaj časa dejal, da za sojenje v tej zadevi slovensko sodišče ni pristojno, temveč da bi moralo sojenje potekati na finskem.

Nazadnje v stranki opozarjajo na kredibilnost same televizije YLE, katere novinar je bil pred dobrim tednom dni na finskem sodišču obsojen zaradi lažnega obtoževanja poslanca finske stranke Centra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
26. 03. 2010 00.23
HA HA HA HA, KAJ SE NE BO BAL SOJENJA V SLOVENIJI. SAJ BO MORAL 15 MESECEV V PREDALU ČAKAT.
Buena Vita
30. 01. 2010 22.50
sicer pa,minotavri sodijo v zgodovino,in delo je star minotaverski časnik,za smetišče,,,ko bo plačalo še janši, uuhuhuhhuhuhuuhuhuhuhuhuhuhuhu.ji
Buena Vita
30. 01. 2010 22.47
zakaj delu pada naklada,,v enem letu je 27 tisoč strank izgubilo,, to je na enoletni ravni devet milijonov izgube na trgu,,,, in naj še naprej lažejo in zavajajo bralce,,bralci kaznujejo z odpovedmi
Buena Vita
30. 01. 2010 22.43
solar kaj sviraš o luki,verjameš vlačiču, zakaj ne prideš v koper pa ti luko razkažemo,,,predvsem koliko je narejeno,in kaj je narejeno,in koliko novih ladji prihaja v koper,,pa ne po veselkovih pogodbah,,ker vesejko je bil direktor čehova,,,taisti veselko je lagal kot prašič o čehovu,ko je rtv...slovenija šla k rusom kot mohamed h gori,ko je slovencem postregla s podatki koliko je čehov velik,koliko je narejenega,koliko je kupljenih ogromnih kamionov,koliko je luka plačala zemljišče koprski občini za pretekla leta, ti raje povpraši koreliča kje je sedemsto milijonov od sedmega tržaškega pomola,,milijoni so šlo,nobena barka pa ni pristala tam,,ja so,eneh par na samem začetku,in takoj so bili štrajki,,korelič bi hotel plače dajat tržačanom po slovensko,in NI ŠLO,A
enaneza
30. 01. 2010 20.16
En velik ČE ima pred to obtožbo tale novinarček, Oddajo sem gledala in v njej je jasno in glasno obtoževal Janšo. Naj Janši krivdo dokažejo - če je ne bodo - naj novinar plača (ker on nima toliko denarja naj ga plača njegov delodajalec ki je vse skupaj objavil). V poduk vsem novinarjem, da bodo dajali v javnost samo PREVERJENE informacije.
El Diablo 2013
30. 01. 2010 19.10
a ne PAJTlerca....Luko, pa Dravske, IE, Paloma....tud levi a ne?
Buena Vita
30. 01. 2010 15.34
Buena Vita
30. 01. 2010 15.34
tonček basronček kaj si pozabu pisat o frizurah lipicancev,,kako griva na vetru lebdi,, zato so strokovnjak,MENDA
Buena Vita
30. 01. 2010 15.31
DESNI SMO VEDNO IN POVSOD VSE PLAČALI večino so nam pa ta rdeči pokradli, in ni se za bat da janša nebi plačal,,rdečim pa res noče nihče bit dolžan niti groša
Tonček Balonček
30. 01. 2010 14.30
Preverjalo so, če imajo delovne obleke, izpačana povračila in urejenost dokumentacije!! Slednje so preverili tako temeljito, da so jo nekaj kar odnesli! Pa nič ne de, šef je bil nek klovn, ne pa B. Brezigar! Šinkovc bi kot tožilkski general Janši dovolil tudi odvoz par šleparjev dosjejev!
triglav52
30. 01. 2010 14.13
Zakaj pa so Janšatovci prevetrili SOVO. Menda so hoteli izboljšat pogoje dela, hi, hi
triglav52
30. 01. 2010 14.10
ko mački stopiš na rep, mačka zacvili
nefretete
30. 01. 2010 12.44
PICRI 30.01.2010, 11:07 0 Zakaj neki bi se bal sodišča, saj ima vendar vse dokaze, Janša pa bo potem moral plačati vse sodne in ostale stroške povezane s tožbo. He, he. saj ima denar!
FUKONJA
30. 01. 2010 11.07
Zakaj neki bi se bal sodišča, saj ima vendar vse dokaze, Janša pa bo potem moral plačati vse sodne in ostale stroške povezane s tožbo.
trava@pinkponk.com
30. 01. 2010 10.32
Mene pa še vedno zanima kaj je z ropom SKB banke.devet ur so jo ropal,iskali določene dokumente in nihče ni vedel da se jo ropa.kje je krivec.Kdo je naročil rop banke. Čudno pa je še to da se je zgodilo ravno takrat ko je vlogo vlade vzel ravno janša. Vprašanje.ZAKAJ JANŠA NE POIŠČE KRIVCEV ZA ROP skb BANKE..nI TREBA ODGOVARJAT. JE VSEM JASNO DA JE TO NAROČIL SAM JJ.škoda je sam da mu to ne moremo dokazati.Dokazati pa mu še marsikaj ne moremo kajti v teh 4 letih je lepo vse dokumete ki so ga vsaj kaj obtoževali lepo počasi uničeval.Najprej je bil rop SKB banke,nato je popolnoma uničil sovo,in še marsikatero inštitucijo da je lahko prišel do dokumentov.Zato pa se sedaj šupiri kot pav.Jaz sam upam da v bljižni prihodnosti te dokumenti še vedno obstajajo in da ga spravijo za lep čas v zapor. Delase nedolžnega ko pa vsi vemo da ni in nikoli ne bo.
nefretete
30. 01. 2010 10.12
pajtlerblanka 29.01.2010, 19:42 0 vuau---to bomo pili ,,janša bo častil,pijača bo tekla kot na mariborskem lentu Joj, Pajtli. Tebi pa resnično ne privoščim razočaranja.
manco-capac
30. 01. 2010 09.48
Zakaj se ne sme napisati, da se mora najprej končati sojenje na Finskem, da se bo videlo ali Berglund laže? To ve samo admin...
Tonček Balonček
30. 01. 2010 07.27
Važno, da je tožbo Janša vložil v Novem emstu, kjer je predsednica sodišča gospa Gutman..... Sicer je pa smešno, da je odškodninski zahtevek 10 x višj od tistega, ki ga od RKC-ja zahteva ena od žrtev spolnega izživljanja artiškega župnika Karla Jošta. Ta narod oziroma nekateri njegovi predstavniki so dejansko bolni! A si kdo predstavlaj, d abi v Italiji kak politik tožil novinarja? To je nepredstavljivo. Sicer pa sodba proti Janši ob priliki sojenja četverici nikoli ni bila razveljavljena. Zakaj en, če je šlo za politični proces? Če so lahko razveljavili dachauske procese, bi pa še te!
Nov mail?
30. 01. 2010 01.00
dana123 29.01.2010, 19:47 0 _STOP_ Odlično!!!!!!!!!:):):):) SE PODPIŠEM :)
8JASMIN
29. 01. 2010 20.57
Saj mora resnica priti na dan, a se lahko nekoga obdolži brez dokazov? Joj ljudje levaki zakaj ste tako kratkogledni in pokvarjeni, a lahko vas obdolžimo za umor in rop, ki vam ga pa nedokažemo? Ali boste tiho? Vse to je bil RDEČI-LEVI-KONSTRUKT, da ste to počeli, da je narod postal zmešan, in raje niso šli na volitve, potem pa ste vi še uveljavili glasovnice brez podpisov, to je dokazano. Ne delajte se papeške od papeža. Ni treba bit dr. za taka spoznanja, pač neznate nekaj pošteno narediti, zato pa tudi danes vladajo, sami ki jim je LAŽ VREDNOTA, ja tako daleč je prišla ta naša lepa domovina, pa to ste krivi rdečkarji oz. skrajni levičarji oz. ex-komunisti, ki še danes delajo po mustru-udbe. Vsi, ki zagovarjate ta dejanja, ki jih in ki jih je počela ta koalicija, res niste zreli za "demokratično EU,"Saj se vam smejijo po EU in po svetu, kako deluje v Sloveniji vlada, totalno v nasprotju z demokratičnimi pravili, ne se čudit, če se izogibajo te vlade, zato pa rinejo h "kamelim".....