Slovenija

Predsednik Türk dobil plaketo 'Šalabajzer'

Ljubljana, 23. 12. 2009 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Šalabajzer je pogovorna beseda, ki označuje osebo, ki se iz napak ničesar ne nauči in trmoglavo počne, kar se ji zljubi, so pojasnili v SDM, ki so Türku podelili plaketo z omenjenim naslovom.

Predsednik SDM Klement Perko (levo) s plaketo
Predsednik SDM Klement Perko (levo) s plaketo FOTO: Matic Štojs

V Slovenski demokratski mladini (podmladek stranke SDS) so danes predsedniku republike Danilu Türku prinesli darilo – plaketo, na kateri je pisalo "Šalabajzer“. To so storili dan po tem, ko so skupaj z MSi (podmladek NSi) in podmladkom SLS ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću izročili igro monopoly, da bi se igral raje z njo, kot pa s premoženjem Ljubljančanov in Ljubljančank.

Kot je pojasnil predsednik SDM Klement Perko so Türku plaketo prinesli zaradi odlikovanja Tomaža Ertla s srebrnim redom za zasluge.

Na plaketi piše, da si je Türk odlikovanje "srebrnega reda Šalabajzer prislužil s svojimi dejanji, ki kažejo na poveličevanje kršiteljev človekovih pravic in obujanje totalitarnega komunističnega sistema. Ta dejanja in njihovo upravičevanje niso vredni funkcije predsednika svobodne in neodvisne države, ki je utemeljena na spoštovanju človekovih pravic."

Ob tem so v SDM pojasnili, da je šalabajzer pogovorna beseda, ki označuje osebo, ki se iz napak ničesar ne nauči in trmoglavo počne, kar se ji zljubi.

Türk je 'šaljivo' darilo odklonil

Iz urada predsednika republike pa so sporočili, da je predsednik "šaljivo darilo Slovenske demokratske mladine s hvaležnostjo odklonil. Članom SDM pa želi vesel božič in srečno novo leto“.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

faracej
28. 12. 2009 18.50
kaj pa pomeni? schallabwaiser?..ker v slovarju je ni
mindfucker
26. 12. 2009 19.55
na slovenskem, se 95% populacije še sanja ne, kaj naj bi beseda schallabweiser pomenila!
dzek.the.ripper
25. 12. 2009 16.50
Edino pravilno.
jure920
25. 12. 2009 16.45
Neutralen,kdo pa pravi,da je Švica raj na zemlji.Švica je pač država,ki si jo nočem niti pod razno imeti za zgled,ker so zelo nestrpni do drugih,denar v bankah imajo od vseh režimov in tudi zelo krvav denar hranijo te banke.Povej mi še kaj je bilo s komunizmom narobe.Je narobe to,da je zagotovil kolikor toliko normalno življenje večina ljudem?
KLIPAN71
25. 12. 2009 08.18
To plaketo bi lahko podelili tudi svojemu predsedniku- osebi ki "se iz napak ničesar ne nauči in trmoglavo počne vse kar se ji zljubi". Glede na to, da je izgubil volitve, in nekaj zadnjih referendumov, ni upošteval odločb Ustavnega sodišča, prekupčeval z orožjem, ko je bil obrambni minister je dal pretepsti civilista, v demokratični državi grozi z "ulico" , včasih je bil komunist- danes pa desničar, bi mu naziv šalabajzer več kot ustrezal.
muri1
25. 12. 2009 00.40
kakšen predsednik,takšen podmladek
neutralen
24. 12. 2009 19.05
kleopatra-1 Težave imamo, ker smo ohranili preveč prvin komunizma in ne premalo. Tajkunov in podobnih v razvitih državah ne poznajo. Delavci imajo premajhne plače zato, ker so naši politiki predolgo umetno vzdrževali Muro, Industrijo usnja Vrhnika in še mnoga podobna podjetja, za katera je jasno, da delavcem ne morejo zagotoviti niti 500 EUR. To je prvina komunizma. Če bi Mura propadla leta 1990, bi do danes v pomurju zrastlo drugo morda tuje podjetje, ki bi delavcem lahko zagotovilo precej boljši standard.
neutralen
24. 12. 2009 18.57
Hendikep Strinjam se. da je za denašnje probleme kriva denašnja politika, ki je nadaljevanje politike iz pred devedesetih. Če nisi dobro prebral sem napisal, da bi bili švica brez komunizma in njegovih naslednjikov na levi in na desni. Nikar pa mi ne govori, da se je ljudem v bivši jugi godilo bolje kot v švici. PS: Po besednjaku sodeč ti verjamem, da se ti toži po skupni državi.
hendikep
24. 12. 2009 17.21
netralen najbrž si zlo mlad pobec ali si eden od tisti emigranto kateri je po drugi svetovni vojni popiho zaradi strahu da se ti nebo maščevalo tvoje početje do sorojakov in kolaboracija z nemci in si zdej prišo po osamosvojitvi nazaj da bi se okoristio drugače ne razumem zakaj klatiš take oslarije res je da prej ni se smelo šimfati čez oblast ampak imeli smo delo in lahko smo živeli življenje dostojno človeka ko že govoriš in pametuješ o delavski pravica tarat smo ih imeli več kot danes kakšne to pravice delavec im danes nobeni pored tega z svojo plačo nemore zagotoviti niti 20 dni normalneg življenja da se ne zadoži že za nasljednji mesec v takratnem sistemu smo lako si privoščili vsko leto počitnice na morju pa še stanovanjske probleme smo si reševali danas tega ni mogoče vem boš reko da za to kriv prejšnji sistem ampak ni res za današnje življenje katere živimo nedostojno človeka so krivi zdajšnji nesposobni politiki rdeči in beli pa še to nigdar nisam bio ne član partije niti katere koli stranke pa tudi nisam bio neka visoka živina ampak zidarski mojster bio bi že skrajni čas da se neha z sprenevedanjem in izovarjanje na prejšnje današnjim politikom je to alibi za njihovo nesposobnost če im ni uspelo v 20 let to odpraviti tudi za 50 let im nebo a bomo čez 50 let spet krivili komuniste.
kleopatra-1
24. 12. 2009 17.17
Petdan, imaš popolnoma prav. Mlade pa se danes uči zgodovino tako, kot je prav vladajoči eliti. Če bi, ko smo postali samostojni, obdržati osnove prejšnega sistema in ga nadgradili, bi bili danes ena najbogatejših držav na svetu. Ker pa smo dovolili oz. ker dovolimo, da nekaj posameznikov manipulira z večino, smo pa tu kjer smo. In to je sedanjost, ne krivit prejšnjega sistema, ker je bil dober, pa smo ga uničili! In tisti, ki pravite, da nismo smeli razmišljat s svojo glavo - seveda smo lahko, bolj kot danes - danes te hitreje uničijo, če jim ne pašeš. Pa pozanimajte se malo bolje, ne nasedat ponarejeni in prilagojeni zgodovini!
haj
24. 12. 2009 16.29
Podmladek je že začel skrbeti za svojo promocijo. Imajo "svetlo prihodnost" v politiki. Ali so to morda tisti, ki bodo uresničili napoved JJ, da se bo zgodila ulica? Potem bodo spet zaprti kakšni štirje junaki ... oh, zgodovina se tako rada ponavlja. Če pa bo pri tem Slovenijo vzel hudič pa je nepomembno. Važna je samo reklama! A ja! Demokracija, kaj je že to?
neutralen
24. 12. 2009 15.05
POP tv Zrihtajte že svojo spletno stran, day ne bo treba zmeraj dva članka pošiljat.
neutralen
24. 12. 2009 15.03
petdan Seveda se je mnogim v prejšnjem sistemu godilo dobro. Če si tulil v rog z vsemi ostalimi in nisi razmišljal s svojo glavo si solidno živel. Tisti pa, ki je razmišljal s svojo glavo in kritiziral oblast (Edvard Kocbek, Angela Vode...) pa je bil onemogočen in mnogi tako so končali tudi v breznih. PS: Življenski standard delavcev pa raje primerjajte s standardom v Švici. Tam bi bili danes brez komunizma in vseh njegovih naslednikov na levi in desni. PS2: Za Turka pa tako ali tako vsi vemo, da je popolnoma nekoristen in ne dela nič drugega razen to, da porabi 3 MIO EUR na leto za svoj prestiž. PS3: Podmladek desničarjev nam s to akcijo ni povedal nič novega in si je na rame nakopal le sramoto.
neutralen
24. 12. 2009 14.52
Petdan Seveda je bil stari sistem dober do tistih, ki so se mu bili pripravljeni popolnoma podrediti. Vsi diktatorji tega sveta so za svoje dobro poskrbeli, če pa si bil kritičen do oblasti se ti je slabo pisalo. PS: O pravicah delavcev pa mi ne govorit. Primerjajte jih s pravicami in življenskim standardom Švicarskih delavcev. Brez komunizma bi bili mi zdaj tam. PS2: Za Turka vsi vemo, da ne dela nič koristnega zato je mladim desničarjem ta akcija bol v posmeh kot v profit.
KatiFafi
24. 12. 2009 14.41
Bravo SDM, še več takih akcij se potrebuje, da tudi mladina pokaže nestrinjanje s trenutnim stanjem v politiki! In drugi ki kritizirate v prazno....mladina ni za to, da bi parirala na nivoju "članske ekipe" temveč je to mladina, katera se druži ima fajn ter spremlja politično dogajanje, in če temu kar je sedaj v Sloveniji lahko rečemo pozitivno politično dogajanje potem naj me takoj vlak povozi!
hendikep
24. 12. 2009 12.51
Se vidi spoštovanje do države in do državni ustanov in njihovi predstavnikov mladi sds so ogledalo seniorov tako si sds zamišlja svoj pohod na oblast predsednika države nazivati šalabajzerom zaradi tega kar se ne strinjajo z njegovo odločitvijo je skrajnje nemoralno in nedopustivo za eno stranko katera sebe naziva demokratičnom tako početje in ta scenarij je viden leta 1933 v nemčiji ker so rjavosračniki počeli enako in to je najbrž poruka Janeza Janše če nebomo skup z nnjim kaj nas čaka.
Mawsyy
24. 12. 2009 11.58
Jst ne bi odklonla, js bi ga sprejela in se iz njega norca delala. Tko ne bi js izpadla butasto, ampak bi izpadel butasto tisti, ki ga je poklonil....
petdan
24. 12. 2009 11.58
Mladim je potrebno povedati, da je vičana današnjih političnih liderjev v prejšnjem sistemu bila včlanjena v Zvezo komunistov, ker je to bil predpogoj za politično kariero. Povsem neumno pa je, da sedaj nekdo ugotavlja ali je bil takrat Ertl slabši komunist kot na primer veliki vojskovodja Glatzkopf. Ker sem živel že v prejšnjem sistemu, lahko mladim povem, da komunisti niso jedli otrok, eni so bili dobri drugi pa ne in še to: v takratnem "krutem sistemu" so imeli delavci kar nekaj pravic in vsi so zaslužili vsaj toliko, da so lahko dostojno preživljali svoje družine in jih vsako leto peljali na morje na dopust. Čudim se tudi, da večina staršev in starih staršev (moja generacija) tiščijo glave v pesek in mladim ne povedo kako je bilo v prejšnjem sistemu. Tako grozno, kot jim to prikazujejo nekateri takratni komunisti kateri so sedaj v cerkvah izrinili iz prvih vrst v klopeh poštene vernike in se spreobrnili v neke velike demokrate, vsekakor ni bilo. Mnogo tega je bilo slabo in nedemokratsko, mnogo stvari je pa bilo boljše kot danes; vsaj kar se delavcev tiče. Vsekakor se ni kradlo tako na veliko kot v današnji demokratski Sloveniji in ljudje niso bili tako razslojeni kot so danes. Res, da je bil enopartijski sistem, vendar je dovoljeval neki nivo kritičnosti, kar danes strankarska disciplina ne dovoljuje.
santamaura
24. 12. 2009 11.25
Iz urada predsednika republike pa so sporočili, da je predsednik "šaljivo darilo Slovenske demokratske mladine s hvaležnostjo odklonil. Če bi mene označili z Šalabajzerkem jim ne bi bil prav nič hvaležen, razen če bi bil ponosen na to, da sem Šalabajzer
weber1
24. 12. 2009 11.06
Čepra ste bolj kot ne vsi skrenili iz tem , je zame Turek PRVORAZREDNI ŠALABAJZER !!!