Gospodarstvo

Zaposleni v Luki Koper: Menjava nadzornikov se ne sme zgoditi

Koper, 21. 06. 2016 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi burnega odziva dela javnosti se je SDH odločil, da za nadzornika Luke Koper namesto Nemca Sorgenfreia predlaga Rajka Reška. Medtem se je oglasil predsednik uprave Luke Koper Matić, ki je 'laži' in 'neresnične podatke' v zvezi z družbo označil za organiziran konstrukt. Na nogah so tudi delavci.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Napačni podatki za očitke vodstvu Luke Koper?
    01:23
    Iz SVETA: Napačni podatki za očitke vodstvu Luke Koper?
  • Iz SVETA: Kaj se dogaja v Luki Koper?
    02:16
    Iz SVETA: Kaj se dogaja v Luki Koper?
  • Iz SVETA: Interpelacija
    00:30
    Iz SVETA: Interpelacija
  • Iz SVETA: Čuš o dogajanju v Luki Koper
    01:49
    Iz SVETA: Čuš o dogajanju v Luki Koper
  • Iz 24UR: Bitka za Luko Koper
    02:50
    Iz 24UR: Bitka za Luko Koper
  • Iz 24UR: Interpelacija zoper Gašperšiča
    00:49
    Iz 24UR: Interpelacija zoper Gašperšiča
  • Iz 24UR: Novo ime za nadzornika Luke Koper
    01:30
    Iz 24UR: Novo ime za nadzornika Luke Koper
Nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki je spisal interpelacijo zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, za zdaj nima zagotovljeni potrebnih 10 podpisov za njeno vložitev. Čuš v osnutku interpelacije, ki jo je predstavil danes, ministru med drugim očita delovanje proti gradnji drugega tira in izvajanje političnih pritiskov, tudi v primeru Luke Koper. V poslanskih skupinah se želijo najprej seznaniti z vsebino osnutka interpelacije, tudi sicer so v odzivih previdni.

Poslanec SMC Igor Zorčič je o izgradnji drugega tira dejal, da "tovrstni politični pritiski pravzaprav zvišujejo ceno drugemu tiru". Potencialni graditelji drugega tira namreč dogajanje spremljajo, je povedal. Zamenjava v nadzornem svetu Luke Koper je bila medtem po njegovem mnenju sicer nepremišljena, "ni pa to kakršenkoli razlog za zamenjavo ministra".

Poslanec SD Janko Veber največjo težavo vidi v ravnanju Slovenskega državnega holdinga. Glede na odločitve, ki jih sprejemajo, bi nadzorniki SDH po prepričanju Vebra morali odstopiti. Vsebine interpelacije Veber za zdaj še ne pozna. Je pa poudaril, da gre pri Luki Koper in drugem tiru za geostrateški položaj Slovenije in da se minister tega očitno ne zaveda dovolj.

Po besedah poslanca NSi Jerneja Vrtovca so zadnji dogodki v zvezi z Luko Koper sodu izbili dno. Luki Koper dejansko vladajo eni ali drugi lobiji, za ministra pa se zdi, da ne naredi ničesar oz. da se postavlja na stran enega od lobijev, je povedal. Minister prav tako ne naredi ničesar, da bi se izboljšalo stanje na področju prometne infrastrukture, je ocenil Vrtovec.

Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev ministrovo delo ocenjujejo kot slabo. Tudi Bratuškova je med slabostmi njegovega ministrovanja je izpostavila zastoj pri gradnji drugega tira in dogajanje v Luki Koper. Po njeni oceni je Gašperšič "nedvomno avtor zamenjave nadzornega sveta in uprave".

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je na novinarski konferenci v Kopru opozoril na "laži" in "neresnične podatke", ki so bili v zvezi z družbo izpostavljeni v zadnjem obdobju. "To je organiziran konstrukt proti Luki Koper. Konstrukt proti določenim nadzornikom, konstrukt proti upravi, konstrukt proti vsem zaposlenim v Luki," je dejal.

Matić je bil danes izredno kritičen tako do navedb državnega sekretarja Metoda Dragonje kot tudi predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marka Jazbeca. Ne gre za napake, pomote ali zmešnjave, je menil. Po mnenju Matića gre za zavestno manipuliranje, zavajanje in laži, ki povzročajo škodo družbi.

Pred skupščino Luke Koper je Matić miren, saj "družba posluje odlično in rezultati govorijo sami po sebi - ne glede na to, kaj določeni pristojni želijo prikazati v javnosti". "Ob vsem tem se lahko samo vprašamo, v kakšni državi živimo," je poudaril.

Zelo kritičen je bil prvi mož Luke Koper tudi do ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki je po njegovih besedah odgovoren za nezadostno reševanje težav, s katerimi se sooča Luka Koper. Na ta način se onemogoča normalno delo in razvoj podjetja, je poudaril Matić. "Očitno nimamo vsi enakih interesov. Nekateri se borimo za to, da podjetje raste, nekateri pa se očitno trudijo, da se krivulja obrne navzdol," je dejal.

V Luki Koper so se že obrnili na pristojne organe - postopke so sprožili pred agencijo za trg vrednostnih papirjev ter uradom za varovanje tajnih podatkov, na okrožno tožilstvo pa bodo posredovali dokumentacijo, ki po njihovem kaže na napeljevanje h kaznivemu dejanju neenakomernega obveščanja delničarjev.

Sicer pa ne pričakujejo opravičil, ampak prevzem odgovornosti s strani posameznikov. "Zahtevamo prevzem odgovornosti za vse, kar so in niso naredili tam, kjer so postavljeni," je poudaril Matić: "Za vse omenjene gospode se čudim, da so danes na svojih delovnih mestih."

V SDH so v današnjem odzivu znova zavrnili zgornje navedbe. Pravijo, da gre za "zlonamerne izjave uprave Luke Koper".

SDH za nadzornika Luke Koper namesto Sorgenfreia predlaga Reška

Zaradi burnega odziva dela javnosti pa se je Slovenski državni holding (SDH) odločil, da namesto Jürgena Sorgenfreia za novega nadzornika Luke Koper na prihajajoči skupščini predlaga Rajka Reška, ki je v preteklosti med drugim deloval v vodstvih več turističnih podjetij na Obali.

SDH je nedavno v zahtevi za razširitev dnevnega reda skupščine Luke Koper, ki bo 1. julija, predlagal tri nove nadzornike - Nemca Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča, ki bi zamenjali prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc ter Andreja Šercerja in Elen Twrdy.

Vendar pa je predlog za imenovanje Sorgenfreia v delu javnosti in predvsem na Obali sprožil žolčne odzive. Med drugim so kritiki Nemcu očitali, da bo zaradi pretekle poslovne poti naklonjen pristanišču v Hamburgu na škodo Luke Koper, obenem pa so izpostavljali tudi, da je sodeloval pri pripravi študije Mednarodnega prometnega foruma pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki je med drugim ugotovila, da investicija v drugi tir za zdaj ni ekonomsko upravičena in kot začasno alternativno rešitev predlagalo vzpostavitev zalednega terminala v Divači.

SDH bo Luki Koper posredoval nasprotni predlog na širitev dnevnega reda prihajajoče skupščine in namesto Sorgenfreia predlagal Rajka Reška.
SDH bo Luki Koper posredoval nasprotni predlog na širitev dnevnega reda prihajajoče skupščine in namesto Sorgenfreia predlagal Rajka Reška. FOTO: Reuters
Z infrastrukturnega ministrstva so sporočili, da je drugi tir izjemno zahteven projekt in da ga ob trenutnih javnofinančnih okoliščinah ob hkratnih potrebah na preostali prometni infrastrukturi država ne more financirati s proračunskimi viri. Vlada se je zato odločila za kombinacijo javno zasebnega partnerstvo, sredstva zasebnih vlagateljev, tudi zalednih držav, in sredstva EU. Ministrstvo je spomnilo na dosedanje aktivnosti vlade pri izvedbi projekta in zagotovilo, da Gašperšič ostaja zavezan cilju izgradnje drugega tira in tudi luške infrastrukture ter posledično zagotovitvi pogojev za podvojitev pretovora števila delovnih mest v Luki Koper ter drugih z logističnimi storitvami povezanih gospodarskih družbah. "A vendar smo že nekaj časa priča neutemeljenim pritiskom s strani Luke Koper, ki pravzaprav najbolj škodujejo temu podjetju v večinski lasti države in tudi celotnemu slovenskemu gospodarstvu," so ob tem zapisali in pozvali k več preglednosti in boljšemu sodelovanju z vsemi deležniki na ravni države in lokalnih skupnosti.

Kot so danes zapisali v SDH, so "na podlagi mnogih medijskih izjav in različnih negativnih, neresničnih ter skrajno nestrpnih odzivov nekaterih slovenskih predstavnikov gospodarsko-interesnih združenj, politikov, sindikalistov, zaposlenih Luke Koper ter ostalih deležnikov" neupravičeno in zlonamerno posegali v Sorgenfreievo osebno in poslovno integriteto. Zato po oceni SDH obstaja znatno tveganje, da mu ne bo omogočeno učinkovito opravljanje funkcije nadzornika Luke.

V SDH so sicer še vedno prepričani, da bi "kot ugledni mednarodni strokovnjak na podlagi znanja, izkušenj in kompetenc" lahko bistveno prispeval h kakovosti in izboljšanju nadzora nad Luko Koper, a so žal tveganja previsoka.

SDH bo zato Luki Koper posredoval nasprotni predlog na širitev dnevnega reda prihajajoče skupščine in namesto Sorgenfreia predlagal Rajka Reška, ki je že opravil ustrezen kandidacijski postopek v okviru kadrovske komisije holdinga.

Rešek ima po navedbah SDH dolgoletne izkušnje pri vodenju različnih gospodarskih družb, prav tako je bil član več nadzornih svetov. Na svoji poslovni poti je tako zamenjal veliko funkcij.

Med drugim je bil direktor investicijskega sklada Adriatic pri NFD. Leta 2000 je kot direktor družbe HTP Simonov zaliv vstopil v hotelirsko dejavnost na Obali in leta 2009 delo v turizmu nadaljeval kot izvršni direktor za nabavo in tehnični sektor v Hotelih Bernardin, od 2011 dalje pa je direktor družbe Adria, ki upravlja z več turističnimi zmogljivostmi v Ankaranu.

Izkušnje nadzornika si je medtem pridobival v nadzornih svetih družb Gozdno gospodarstvo Postojna, Cimos, Intertrade ITS, Slikoplast in Hypos.

Tudi zaposleni na nogah: Menjava se ne sme zgoditi

Čeprav je SDH nekoliko spremenil predlog za menjavo nadzornikov Luke Koper, pa mu zaposleni v družbi še vedno ostro nasprotujejo. "Vsa naša dejanja so usmerjena izključno v to, da se menjava nadzornikov ne zgodi," je dejal predstavnik žerjavistov Mladen Jovičič.

Zaradi napovedane menjave nadzornikov Luke Koper se je več enako mislečih organizacij in iniciativ Primorske ter širše regije združilo v civilno fronto Vstala Primorska - vstani Slovenija. Njen namen je upreti se dokončnemu uničenju slovenskega gospodarstva, kakšne akcije načrtujejo, pa bodo predstavili v prihodnjih dneh, je povedal Jovičič.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
22. 06. 2016 13.13
+2
Takoj odstaviti Jazbeca in verjetno tudi Gašperšiča !
resslovenka
22. 06. 2016 17.54
+1
majonezko132
22. 06. 2016 12.18
Gre za samostojnega poslanca in ne nepovezanega.. LP
marinchy111
22. 06. 2016 10.35
+1
ja ja..to je tolk dnarja v igri, ki ga bojo itak spet lepo spravli v "zep"!!!
mejacrnikal
21. 06. 2016 21.51
+7
MEJA ČRNI KAL
Myroommyrules
21. 06. 2016 21.26
+0
ga. Vlasta Nussdorfer, prosim vas, da se odzovete, MENE JE STRAH. G. Miro Cerar in njegovi kurirji so mi to povzročili. Ga. Žnidaršič in ga. Elen delata dobro, tako za Luko KP, kot za samo gospodarstvo v Slovenji. Jaz in veliko ljudi jima zaupa, pomagajta jima.
Myroommyrules
21. 06. 2016 21.29
+0
Ne delam v Luki, vendar me skrbi za prihodnost zaposlenih v Luki, prihodnost našega kraja, samo zaskrbljena sem. Vsi kimajo, nobeden se več noče postaviti za ¨male ljudi", ga. Žnidaršič je ena od redkih, ki je to storila.
mallonge
21. 06. 2016 21.54
+2
srebrnibreg
21. 06. 2016 21.56
+2
Kaj se sekiraš za luko saj je pa Popo povedal, da je luka od Kopra. Edino drugi tir bi radi imeli na račun države.
Myroommyrules
21. 06. 2016 21.23
+0
Spoštovani g. Miro Cerar, a vi mislite, da sem jaz vas volila, zato, da me bo danes STRAH. Ja bojim se groženj, to kar se je zgodilo ga. Žnidaršič, zaradi tega več dni ne spim in imam velike posledice na zdravju. Ponoči ne spim, zato ste vi odgovoren, bojim se vas. Že zdaj, ko pišem se tresem, bojim se za svoje življenje. Nisem vas volila, zato da bo mene strah, da se vas bojim. V RS Sloveniji se počutim ogroženo. On ve kdo sem jaz.
mallonge
21. 06. 2016 21.56
-3
srebrnibreg
21. 06. 2016 21.57
+3
Samo ne laži, ker nisi volivec Cerarja. Po postu se vidi da si manipulant.
Myroommyrules
21. 06. 2016 21.17
+4
Kot državljanka RS menim, da g. Jazbec ni primeren za vodenje našega MILJARDNEGA premoženja. Prosim, da se na to delovno mesto, da človeka, katerega odlikuje visoko poštenje in katerega je razvoj in kakovost slovenskih podjetij osnovna prioriteta. Rezultati SDH, če bi že sedaj potegnili črto, je rezultat po vsej verjetnosti porazen. Davkoplačevalci bomo morali dokapitalizirat SDH? To se ne bi smelo nikoli zgoditi, ampak se bo, nekateri iamajo krvava pleča. A ti veš, da nekateri, ko odprejo doma hladilnik imajo samo še LUČ V HLADILNIKU?
contadino
21. 06. 2016 20.54
+4
Pred četrt stoletja se je država precej zmanjšala . Da se ne bo še enkrat .
srebrnibreg
21. 06. 2016 19.39
+3
Eni in drugi naj dajo na mizo svoje resnične ne manipulativne in špekulantske argumente in potem bomo sodili kdo ima prav.
o22
21. 06. 2016 19.15
+8
Če bo in, ko bo prišlo do zamenjave nadzornikov bi moral narod na ulice in zrušit to skorumpirano,NEetično Cerarjevo vlado.sedaj nam že javno v naprej sporočajo na kakšen način bodo prišli do denarja.Lažejo ,kradejo in manipulirajo z nami kakor se jim zahoče.Na bruhanje mi gre ,ko poslušam iz dneva v dan kako tonemo v pogubo.
290ktober
21. 06. 2016 19.16
+3
Ka pa mislis
21. 06. 2016 19.12
+7
Po velenju sledi koper...
prašek
21. 06. 2016 19.03
+6
Cerar bi moral postaviti Časarja . Edino pod njegovim vodstvom je Luka poslovala z izgubo !
prašek
21. 06. 2016 19.06
+14
Takoj pa (resnično) odstaviti Gašperšiča in Jazbeca !
LLLEPI
21. 06. 2016 18.47
+9
POLITIKI so zavohali kje bi lhko se kaj ukradli
290ktober
21. 06. 2016 18.48
+6
srebrnibreg
21. 06. 2016 19.38
+4
290ktober
21. 06. 2016 18.38
+10
Cerar ,če hočep vsaj malo oprati svoje ime takoj suspendiraj vse vpletene in tri glavne Jazbeca,Dragonjo in Gašperšla ter jih ovadi ,da jih zaprejo!
LLLEPI
21. 06. 2016 18.40
+5
LLLEPI
21. 06. 2016 18.35
+9
Krade se 1000 na uro
Darko32
21. 06. 2016 18.27
-8
Tukaj moramo biti jasni in povedati, da je vodstvo LUKE Koper tudi samo odgovorno za takšno stanje in te manevre. Do danes niso pojasnili obtožb v zvezi dostave vagonov v Luko Koper in niso pojasnili ali imajo probleme z prometom ali ne. Po teh številkah, katere sedaj prikazujejo je moč razbrati ob spremljanju drugih poročil, da Drugega tira sploh ne rabijo in da gre v tem primeru izključno za pridobivanje provizij in krajo denarja iz proračuna na legalen način. Zakaj to pravim. Namreč če hočemo prebrati v matematičnih številkah sporočilo vidimo, da drugega tira za Luko Koper ne potrebujejo in še imajo rezerve. Posledično pa kolikor razumem Ministra in JAzbeca govorita rpav nasprotno. Torej kdo koga farba. Prav tako beremo, da lahko na dan zvozijo 100 dvojnikov iz Kopra in to znese 100x 800 ton dobimo število celotnega pretovora za dva dni. Zato predlagam, da se zamislijo nad freziranjem poročil za obran politično nastavljenih kadrov.
290ktober
21. 06. 2016 18.35
+7
Darko32
21. 06. 2016 19.15
-2
Če že to navajaš povej kje sem podal napačne navedbe.
proletarec1
21. 06. 2016 18.18
+11
PRIMORCI, SEDAJ PA STOPITE SKUPAJ!!!!!VSA SLOVENIJA BO ŠLA ZA VAMI.JAZBECA JE TREBA IZBRCAT IZ EZDEHAJA,TA LOPOVSKA VLADA PA MORA ČIM PREJE PASTI!!!!!
290ktober
21. 06. 2016 18.35
+6
madaja
21. 06. 2016 18.18
+7
Primorska je bila najbolj zagreta za Cmerarja no zdaj pa ima
kolbek460
21. 06. 2016 18.09
+8
Vlada je odgovorna za vodenje države in njenega imetja ,če ti ljudje ne delajo dobro jih takoj zamenjat ,takoj ,vlada ima vso pravico in možnost,,Tu se pa sedaj politikanti ,drek mešalci vpletajo ,,
proofreader
21. 06. 2016 18.04
+10
Je lažnivi kljukec Dragonja že odstopil?