Slovenija

SD 'ukradli' glasove levim in desnim

Ljubljana, 27. 09. 2008 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Plementaš
Komentarji
232

Enajst odstotkov tistih, ki so pred štirimi leti volili SDS, je tokrat raje izbralo SD. Le odstotek in pol tistih, ki so 2004 volili SD, pa je tokrat prepričala SDS.

Letošnje volitve so postregle z nekaj zanimivimi podatki: volilo je manj mladih volivcev, zato pa nadpovprečno veliko visoko izobraženih. Raziskava Inštituta Mediana je pokazala, da je največ – kar za trikrat – rezultat izboljšala Socialna demokracija, izgubila pa Nova Slovenija. Kam so šli ti volilci?

Sedeži v parlamentu
Sedeži v parlamentu FOTO: 24ur.com

Zanimive so primerjave, kako so se prerazporedili glasovi glede na leto 2004 in koga raje volijo ženske in koga moški. Poleg tega, da je SD obdržala 86 odstotkov svojih volilcev, je skoraj polovica tistih, ki so pred štirimi leti volili za LDS, letos volila SD. Pobrali so tudi precej glasov desnici. Enajst odstotkov SDS-ovih volilcev s prejšnjih volitev se je letos odločilo za SD, prav tako skoraj13 odstotkov nekdanjih volilcev NSi in 10 odstotkov SLS-ovih. Veliko – skoraj 37 odstotkov – tistih, ki so leta 2004 obkrožili Slovenija je naša, je kljub letošnji Popovičevi podpori Janševi SDS glasovalo za Pahorjeve Socialne demokrate.

Na SDS-jevi strani je moč razbrati, da je obdržala skoraj 80 odstotkov svojih volilcev. Na vprašanje, zakaj NSi, za katero so opozarjali, da jo SDS reže kot salamo, ni v parlamentu, si lahko odgovorimo tudi s temle podatkom: več kot 55 odstotkov volilcev NSi s prejšnjih volitev je letos glasovalo za SDS. In le odstotek in pol tistih, ki so pred štirimi leti volili SD, se je letos odločilo za SDS. Letošnji volilni izid LDS se zrcali tudi v dejstvu, da jim je zvesta ostala le dobra petina tistih, ki so zanje glasovali leta 2004. In koga je prepričal Zares: kar 36 odstotkov volilcev Aktivne Slovenije iz leta 2004, petino nekdanjih LDS-ovih volilcev in skoraj četrtino tistih, ki so leta 2004 glasovali za SMS.

Katarina Kresal, Borut Pahor in Gregor Golobič
Katarina Kresal, Borut Pahor in Gregor Golobič FOTO: Damjan Žibert

Kar se izobrazbe volilcev tiče se največje odstopanje pokaže pri DeSUS, ki ima največji, kar četrtinski delež volilcev z osnovnošolsko izobrazbo. Nasprotno imata največji delež visoko izobraženih volilcev Zares in SD – Zares več kot tretjino, Socialni demokrati pa več kot četrtino.

Pri tako imenovani spolni strukturi je pri večini strank delež volilcev moških in žensk približno enak, le DeSUS-ovi volilci so v občutni manjšini proti volilkam, 43 proti 57 odstotkom. Nasprotno je med tistimi, ki so glasovali za SNS, skoraj dve tretjini moških.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 09. 2008 00.19
FELIKS-05 JA,res je v italiji so imele tgovke večje plače,enako penzije, kaj pa stroški,te si namenoma preskočil ne dobijo dodatka za prevoz,ne dobijo za malico,delajo praktično cele dneve,,dej malo posluša italijanske tv-postaje,njihove notizie,in publicite,boš videl razliko,plus-v plusu smo zagotovo slovenci,razen tisti res bbogati,zares odstopajo. nekateri pač raje gledamo sosede,ker imajo več zanimivejših programov,debatnih oddaj,zabavnih oddaj itd.zato ti lahko povem kaj več,kako imajo recesijo,in res jim gre slabo-slbše kot nam ti dam primer upokojenka je prejšni teden govorila v oddaji;;;La strecha notizia\" ima 700 €,stanovanja nima socialnega,ima državno;IMOBILLIARE,380€,ELEKTRIKA 120€ OSTALI STROŠKI,voda ,telefon,tv, 70-80€ nanesejo,povej koliko ji ostane za hrano,in prosim pridi na obalo,boš videl talijanske kupce,boš videl kaj kupujejo sama vem da se z njimi ne menjam.
feliks-07
29. 09. 2008 17.43
partizan 71 Praviš,da bomo po kupni moči kmalu dohiteli Italijo.Iz tvojega pisanja se da razbrati ,da jih bomo kmalu tudi prehiteli.Samo en primer ti bom navedel.Trgovke,ki delajo v ITALIJI v velikih trgovskih centrih ter ostalih večjih trgovinah katere imajo velik promet dobijo mesečno plačo od 1500 do 1700 evrov neto .Pri nas pa imajo trgovke v trgovskih centrih kot so MERCATOR ali ŠPAR okrog 500 evrov neto plače začetnice še nekaj manj.Tudi v MERCATORJU inŠPARU imajo velik promet.Očitno je,da s podatki ki si jih navedel za Slovenski BDP nekaj ni v redu.Zelo me zanima ,će si sposoben dojeti kaj je narobe s podatki o našem BDPju,in od kje taka razlika v plačah trgovk ko pa imamo (po tvojem) skoraj enako visok BDP kot ITALIJA.Tudi v ostalih poklicih so v ITALIJI plaće v povprečju najmanj za 100% večje kot v SLOVENIJI.Će pa se primerjamo samo z severno ITALIJO potem ja ta razlika med ostalimi poklici še večja.Podatki za plače trgovk v velikih trgovskih centrih veljajo za TRST ter bližnjo okolico. 5
Ulikses
29. 09. 2008 08.53
a bi lahko že nehali s tem, kdo je komu ukradel glasove? tisti, ki so zmagali, so zmagali samo in izključno zaradi lastnega truda in niso nikomur nič ukradli - državljani so se pač odločili njim zaupat. kdor je pa zgubil, pa naj nikar ne jamra, da so drugi krivi - moral se bo zamisliti, zakaj je bilo tako in kaj bi lahko naredil drugače. zelo enostavno. sds ima največji problem in prednost hkrati v eni osebi - JJ. po eni strani jih je on napravil, za kar so, hkrati pa jih s svojo politiko pelje v pogubo; če bi se možakar naučil še kaj drugega kot samo kalkulirati in pljuvati po nasprotnikih, bi morda na teh volitvah spet zmagali. volivci sicer do neke mere res nasedajo cenenim demagoškim prijemom, glavno vrednost stranke pa prinese njeno delo oz. vsebina le-tega, ne samo forma. JJ&SDS so zaenkrat pokazali zelo dodelano formo, vsebine pa nobene: državo zapuščajo v najslabšem stanju po letu 1990. in to so volivci očitno zaznali. morali se bomo sprijazniti, da je slovensko volilno telo večinoma levo naklonjeno - z izjemo dosedanje vlade, ki je na oblast prišla predvsem zaradi spleta okoliščin kot zaradi kvalitete, so bile vse dosedanje in prihodnja večinsko levičarske. v tem se slovenci močno razlikujemo od vseh svojih sosedov, kjer navadno razsaja skrajna desnica...avstrijci so to ravnokar potrdili. pa nam pravijo, da smo balkanski zarukanci...
frajla10
28. 09. 2008 23.18
Aja, pa najbrž bomo spet na veliko začel v Avstrijo hodt, tko kot v starih časih......ker je že zdej vse bistveno ceneje....
frajla10
28. 09. 2008 23.02
Ja veste kako bo: Navadnim smrtnikom bodo naredil tako veleblagovnico kot so jo v Avstriji prejšnji teden(odprli)...:to pa je supermarket za reveže oz. ki ima zlo nizke cene..torej, to pomeni da bo star kruh zastonj, ostali izdelki pa bodo najbrž 1 dan pred rokom...In to ima tudi svoje posledice, namreč ostali centri bodo propadl, vse več bo bolezni itd....Aja sej res, sej nam itak obljubljajo zastonj zdravstvo, tako da ne bo panike... Le kam to pelje se sprašujem....???
partizan71
28. 09. 2008 22.28
Potrc gre takrat v penzijo ko bo povprecna 1000eur, sicer pa mislim da si je zase ze zagotovil privilegij
gogregy@gmail.com
28. 09. 2008 22.11
Bog z vami komunistki, Janšata stare mamce niso volile zarad tega ker u cajtngu sam slabo o njem pišejo...logično še navaden kmet ve...pokakcal se boste prej kot v 4 letih...bo pa štrajk...
partizan71
28. 09. 2008 22.03
Velik uspeh Slovenija je v zadnjih letih dosegla neverjetno gospodarsko rast in ta se še vedno nadaljuje. V zadnjih letih je naša država že presegla 90 odstotkov povprečne razvitosti držav Evropske unije (EU). Podatki iz poročila o strategijah socialne zaščite in socialnega vključevanja kažejo, da je bil v zadnjih treh letih na področju gospodarskega in socialnega razvoja narejen pozitiven premik, zaradi česar so se spremenili tudi kazalniki javnih financ. Zmanjšala se je revščina, izboljšuje se stanje na trgu dela, saj se povečuje zaposlenost. Struktura gospodarske rasti kaže, da je ta še naprej ugodna tudi z razvojnega vidika. Najpomembnejša dejavnika rasti sta namreč izvozna in investicijska dejavnost. Ob vsem tem se zmerno povečujejo tudi plače. V letošnjih prvih sedmih mesecih so zaposleni v povprečju prejeli po 877,71 evra netoplače, kar je za 7,9 odstotka več od povprečne plače v istem obdobju lani. Povprečna brutoplača na zaposlenega pa se je v omenjenem primerjalnem obdobju zvišala za 8,3 odstotka, na 1.351,01 evra. Gospodarska rast Pretekli teden so bili znani podatki o gospodarski rasti v letošnjem drugem četrtletju. Po rekordni lanski rasti 6,1 odstotka je bila letošnja 5,5-odstotna. Tudi obseg bruto domačega proizvoda (BDP) v primerjavi z istim obdobjem leta 2007 je bil realno višji za 5,5 odstotka. Vse to pomeni, da je rast BDP v Sloveniji še enkrat višja od rasti v državah EU, to pa je povzročilo, da je Slovenija v zadnjih letih presegla 90 odstotkov povprečne razvitosti držav Evropske unije. Če se bodo ta gibanja nadaljevala, bo v Sloveniji odpravljena tudi revščina. Zadnji podatki o stopnji tveganja revščine namreč kažejo, da je ta v Sloveniji zelo nizka, saj imajo nižjo stopnjo le še tri evropske države. Približevanje EU Ob tem spomnimo na besede premierja Janeza Janše v slavnostnem govoru ob prazniku priključitve Primorske matični domovini. Dejal je, da je Slovenija pred desetimi leti po kupni moči na prebivalca glede na povprečje EU za Italijo zaostajala za 42 odstotnih točk, danes pa le še 9. Po njegovih besedah je bila Slovenija pred desetimi leti po kupni moči na prebivalca pri 78 odstotkih povprečja EU, sosednja Italija pa pri 120. »S tem trendom razvoja bomo do leta 2012 Italijo dohiteli, v naslednjih treh letih pa lahko po vseh kriterijih – tudi po višini realnih plač in pokojnin – dosežemo evropsko povprečje,« je napovedal Janša in dodal: »Izzivi, ki so pred nami, so pomembni za blaginjo in dostojanstvo vseh državljank in državljanov. Gospodarska rast, pravična delitev ustvarjenega in skrb za okolje, to je znana pot, ki vodi k večji kvaliteti življenja in blaginji za vse.« Brez pravih argumentov Po objavljenih podatkih o ugodni gospodarski rasti so se v delu opozicije in med t. i. političnimi ekonomisti začeli pojavljati namigi, da se nam obeta recesija. Borut Pahor, predsednik opozicijske SD, pa je to hitro pograbil in na tiskovni konferenci dejal, da bi v času znižanja gospodarske rasti njegova stranka znala bolje voditi državo, kar pomeni, da je poskušal vodo speljati na svoj mlin. Zanimivo pa je, da je celo Franci Križanič, član ožjega vodstva Pahorjeve SD, ocenil, da je gospodarska rast lep dosežek, in napovedal, da bo »gospodarska rast na letni ravni visoka, zanesljivo bo nad štirimi, lahko tudi nad petimi odstotki«, kar tudi pomeni, da je član SD demantiral vse tiste, ki so poskušali te podatke minimalizirati ali pa so bili njihovi politični nameni še slabši. Res me zanima kaj bo vasa barbika naredil v naslednjih stirih letih razen tega da bo tajkunom omogocil ponoven dostop do korita... ...delil brezplacne cevapcice na novem stadionu, kjer bo za volilce SD-ja prost vstop?
partizan71
28. 09. 2008 21.58
Srhljivo je poslušati poslanko Barbaro Žgajnar Tavš in nekatere druge podanike nekdanje komunistične kamarile, kako polna usta so jih sociale in skrbi za socialno ogrožene. Bolj pošteno bi bilo, če bi povedali, da se bojujejo izključno za svoje lastne osebne in politične interese. Predvsem pa narediti vse, da bi rušili zdajšnjo oblast. Seveda se z 211 evri, kolikor menda dobijo posamezniki, ne da preživeti. Približno tolikšne so socialne pomoči, pa starostne pokojnine upokojencev. Vendar pa ti zneski niso od včeraj, nizki so bili že vsa leta, pa se nihče od navedenih ni oglasil že prej. Menda to ni bilo sporno. Danes, ko so se pomoči sprotno usklajevale z rastjo inflacijo, čemur v preteklosti niti nismo bili priča, ko se je vlada odločila za izplačilo t.i. draginjskega dodatka, pomoči v obliki davkov in podobnega, pa je naenkrat to največji problem. Ne bo šlo tako poceni. Ob tem pa Žgajnar Tavševe ali uvodoma omenjenim še nikoli nisem slišala, da bi se javno zgražala nad plačami za redno in vsakodnevno težko delo, ki jih dobijo zaposleni v njihovem najljubšem sosedu ali domnevni konkurenci. Seveda ne, lastnik najboljšega soseda je njihov ljubljenec.Niti to, da ta v svoji trgovini ne zagotavlja konkurenčnosti, zaradi česar so cene in s tem marže seveda nenormalno visoke, tovrstnih dušebrižnikov in dušebrižnic ne skrbi. Pa bi jih moralo,če bi res mislili iskreno. Pred dnevi me je pretreslo, ko sem v jutranjih urah kupovala v meni najbližji trgovini, na žalost je to pri dobremu sosedu. K blagajni je pristopil moški in blagajničarko prosil, naj mu zamenja bankovec za 500 evrov. Dejala je, da toliko denarja še nima v blagajni in ga usmerila v banko. Ko je odšel, je vsaj dvakrat ponovila: To je moja plača in nato še enkrat: Še toliko ne. Prodajalko poznam, trgovino tudi in vem, da delajo zelo veliko in tudi ob nedeljah, za vse to pa ne dobijo niti 500 evrov mesečne neto plače. Grozljivo. Ko sem to povedala znanki, ki dela v neki drugi trgovini, mi je ta odvrnila: Naj te ne čudi to.V trgovini, ki naj bi bila konkurenca dobremu sosedu, imajo prodajalke 420 evrov, v knjigarnah, kjer so zaposleni pregovorno najslabše plačani, prav toliko. To pa je znesek, da si na obroke ne morejo kupiti niti televizorja, saj je to spodnja meja, ko lahko nekdo dobi še posojilo. Grozno. Ob tem pa beremo, kot so to zapisali v poslovnem dnevniku, da je Šrot samo iz pivovarne prejel 5,5 milijona evrov dividend za leto 2007. To je vrednost 40 solidnih stanovanj v Ljubljani, ali povedano drugače, vsak dan so v Pivovarni Laško napolnili 15 tisoč pollitrskih pločevink piva, denar pa gre na Šrotov račun. Grozno. Ali še drugače: prodajalka pri dobremu sosedu bi morala za tolikšen znesek delati 11.000 let. Nimam besed. Koliko denarja bo iz Mercatorja, še ni znano, skupščina bo avgusta. Seveda, denar potrebuje za odplačila posojil, ki jih je najel za oblikovanje svojega imperija. Da pri tem škodi zaposlenim v podjetjih, katerih posredni lastnik je, ga ne zanima. Kot tudi Žgajnar Tavševe ne, in še marsikoga drugega ne. Sprašujem se, do kdaj bodo ti ljudje to vzdržali in kdaj bodo šli na cesto, kjer bodo protestirali proti lastnikom? Da smo na slabšem vsi potrošniki, Žgajnar Tavševe tudi ne zanima. Samo za primer: pri dobrem sosedu ponujajo predvsem izdelke Šrotovega imperija. Če že imajo kakšne druge, pa je cena bistveno bolj navita. Primer: pivo tujega proizvajalca stane v Šrotovi trgovini 1,42 evra, to isto pivo istega proizvajalca pri domnevno Šrotovi konkurenci pa 0,82 evra. Razlika je torej 73-odstotna. Pri tem ima tudi prvi prodajalec maržo, kolikšno pri tem pivu ima šele dobri sosed?
partizan71
28. 09. 2008 21.54
Tone Rop bo financni minister, slabsi kot Bajuk ne more biti.... ....in pokradel se tisto kar se da... Tretji gospod živi v Ljubljani in je po lastnih besedah celo član SD. Tudi ta je volil na predčasnih volitvah, pred menoj pa je zlil ves gnev na vodstvo te stranke. Ogorčen je bil na Cviklom in Ropom, saj po njegovem prepričanju ne sodijo v to stranko. Zgrožen je nad njunim življenjem v materialnem smislu. Na dolgo in široko mi je razlagal, kako sta on in žena vsa leta delala na dobro plačanih mestih, pa nimata nič drugega kot stanovanje in avto. Dejal je, da jim kot družini sicer ni nič manjkalo, da pa zapravljanja tudi ni bilo. O Ropu mi je naštel vse, kar ima (hišo z varovanjem, super avto za 70 tisoč evrov, večkrat letno gre menda na dopust v tujino, letos je hčerko peljal v ZDA, kar naj bi bila nagrada za uspešno opravljeno maturo, pred novim letom je bila cela družina na dopustu v Izraelu, če sem prav državo razumela in še in še) in se ob tem spraševal, kako in s katerimi dohodki si je to lahko privoščil. Volil je SDS.
titovka
28. 09. 2008 21.42
hahahhaha------hakihak------kako pa ti pogrešaš exima....morebiti ga je bajuk sabo vzel.
Selim Softi?
28. 09. 2008 20.26
boljši su tudi komunisti kot so do zdele bili belogardisti
nejco13
28. 09. 2008 20.17
prašek minusi Janševe vlade, ki si jih napisal so dolg spisek anomalij, ki si jih pobral po principu slusaj i pamti preko ocitno orientiranih medijev. Vsakega od teh se da zavrnit, sam se mi res ne da tolk pisat, pac misli kar hoces mislit, mas to pravico in vem da jz te nikakor ne bom preprical v drugace, ker nima veze. Sam to ti povem: Napisal si da so zmanjsali pravice studentom...Sam sem student in nikjer ne vidim, da bi mi zmanjsali kaksne pravice. Se vec: Jansa mi je povisal stipendijo za priblizno 10%.
bučar
28. 09. 2008 19.34
komunajzari.....propali boste prej kot v enem letu
Heinke
28. 09. 2008 19.23
KOT BI BILA SLOVENIJA ZAČARANA OD HUDIČA SAMEGA, NI IN NI KONEC ZLA KOMUNISTIČNEGA.
Heinke
28. 09. 2008 19.22
ZLO KOMUNISTIČNO V SLOVENIJI JE ZAVLDALO GRENKO JE ŽIVLJENJE GRENKO JE TREPLJENJE, KO KOMUNISTIČNI HUDIČ NAD LJUDMI ŽDI.
Heinke
28. 09. 2008 19.20
KDAJ BO KONEC KOMUNIZMA V SLOVENIIJI. KDAJ???? KDAJ BO TA DAN, KDAJ?? KOMAJ ČAKAM TA DAN, DA SE KONČNO REŠIM TEGA ZLA.
Gavrilo
28. 09. 2008 19.20
Upam da bojo ukinili kadilski zakon in zakon o prepovedi alkohola po 22 uri,to je sprejela Janseva vlada,dol z tiranom! Demokracija go,domobranci jokite!
hakihak
28. 09. 2008 19.18
# prašek 28.09.2008, 18:48 zdaj samo še čakam na listke argentinske diaspore. morda bo pa argentinski andrej dobil vstopnico v parlament. 40.000 glasov lahko še marsikaj obrne. kje si jih pa dobil toliko???? v argentini jih je samo okoli 3000, je pa anderj spot postal andrejas, po moje je že tam!!!
hakihak
28. 09. 2008 19.16
a exim pa še vedno ni prišel k sebi???????