Slovenija

SD opozarja na pasti pokojninske reforme, SLS pa ima za Vizjaka nekaj priporočil

Ljubljana, 14. 09. 2012 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicijski SLS načeloma podpira predlog pokojninske reforme, a za Vizjaka ima tudi nekaj priporočil. Medtem pa je opozicijski SD precej bolj kritičen in opozarja na pasti reform. Reformi trga dela tako očitajo, da uvaja "prisilno začasno in občasno delo".

Mihael Prevc
Mihael Prevc FOTO: Miro Majcen

Koalicijski SLS načeloma podpira predlog pokojninske reforme, a je ministru za delo, družino in socialne zadeve Andreju Vizjaku posredoval nekaj priporočil. Ker gre le za izhodišča, sta vodja poslancev SLS Mihael Prevc in poslanec SLS Jakob Presečnik izpostavila tri bistvene predloge.

V SLS se zavzemajo, da bi s pokojninsko reformo vsem staršem oz. materam, ki so doma skrbele za mlajše otroke, omogočili dokup let pod ugodnejšimi pogoji in omogočili znižanje najvišje starosti upokojevanja ob izpolnitvi drugih pogojev. To bi, tako predlagajo, veljalo tudi za več otrok, ne le za prva dva oz. tri. "Matere z več otroki zagotovo ne bodo zrušile pokojninske blagajne, saj jih je žal sorazmerno malo," je povedal Presečnik.

V SLS se zavzemajo tudi, da bi se obdobje obveznega služenja vojaškega roka štelo v pokojninsko dobo. Prav tako želijo ustrezno ureditev pravic za brezposelne in delavce tik pred izpolnitvijo pogojev za upokojitev po stari zakonodaji.

Poslanci SD opozarjajo na pasti pripravljenih reform

Janko Veber
Janko Veber FOTO: N.D.

Na pasti pripravljenih reform pa so opozorili v opozicijskem SD. Pri predlogu pokojninske reforme se bojijo, da gre "vse skupaj v smer individualnih pokojninskih računov". "Sklepati je, da je dejanski cilj ne le omogočiti vpogled v znesek zbranih sredstev na računu, ampak dejansko uvesti individualne račune," je dejal vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Pri predlogu reforme pogrešajo izračune. "Če pokojninska reforma ne zagotovi, da pokojnine ne bodo padale, potem bo uzakonjeno zmanjšanje pokojnin," je dejal. Medtem je poslanka SD Andreja Črnak Meglič prepričana, da predlagane pokojninske spremembe pomenijo drastične posege v pravice žensk, saj se jim bo zahtevana delovna doba za upokojitev zelo hitro podaljšala z 38 na 40 let. Še posebej kritična pa je bila do predlagane izločitve pravic, ki so urejene v 232. členu veljavnega pokojninskega zakona in v katere je posegel že varčevalni zakon, iz pokojninskega zakona.

Pokojnine in torej tudi pravice iz omenjenega člena, ki se med drugim nanašajo na nekdanje borce NOB in internirance, se namreč usklajujejo z rastjo plač, socialni prejemki pa z rastjo življenjskih potrebščin, je opozorila.

Reforme manjšajo varnost zaposlenih?

Gre za prisilno začasno in občasno delo, saj te v primeru, če te prisilne pogodbe ne boš podpisal, čaka izbris iz evidence brezposelnih. Janko Veber

SD ima tudi pripombe na reformo trga dela in zakona o urejanju trga dela. Predlagani zakon o urejanju trga dela gre po Vebrovih besedah v smer večje prožnosti, a tudi bistveno manjše varnosti za zaposlene. "Gre za prisilno začasno in občasno delo, saj te v primeru, če te prisilne pogodbe ne boš podpisal, čaka izbris iz evidence brezposelnih," je pojasnil.

Zniževanje pravic in skrajševanje obdobja za prejemanje nadomestila ne bosta zvišala števila zaposlenih, je dejala Črnak Megličeva. "Pač pa je rešitev v pogumnejši gospodarski politiki, ki bo gospodarstvo spodbujala k ustvarjanju novih delovnih mest," je menila.

Bodo z novelo v drugo uspeli?

Poslanci SD in Pozitivne Slovenije (PS) so v državni zbor vložili predlog spremembe zakona o usklajevanju javnih financ, s katerim želijo razveljavili spremembe, ki jih je omenjeni zakon uveljavil na področju pokojninskega sistema s svojim 143. členom.

Predlagana sprememba zakona, ki naj bi stopila v veljavo s 1. januarjem 2013, "odpravlja nedopusten poseg" v pravice nekaterih skupin upokojencev, je poudarila poslanka SD Majda Potrata. Poleg tega bi tudi pravici do letnega dodatka za upokojence, ki jo je varčevalni zakon omejil, vrnili vsebino, ki jo je imela pred uveljavitvijo zakona.

SD in PS sta predlog novele s takšno vsebino vložili že julija, a je državni zbor na seji 18. julija ni podprl.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bukefal
14. 09. 2012 23.16
+1
Pa sem te ruknil dol!!!
bukefal
14. 09. 2012 23.22
+2
Hecam se, mene je lahko jahal le eden in to Veliki Aleksander. Ne pa ravše, kakršen je Borči!!!
Buena Vita
14. 09. 2012 23.16
+2
PASTI REFORME,,NJIHOVI KLOVNI BODO MORALI DELATI 40 LET, NIČ VEČ PENZIJ ZA 5 LET DELOVNE LENUHARIJE
bukefal
14. 09. 2012 23.18
+1
Blanka, sem ti plus pritisnil, pa pravijo rdeče Kure, da sem svoj glas že oddal. Plusa pa od nikoder. Še vedno jih imaš 0 (nič)!!!
Buena Vita
15. 09. 2012 11.06
butro
14. 09. 2012 21.57
-3
Največja past za slovence je stranka SD. Verjemite mi. Zaradi njih smo tam kjer smo.
irhaela
14. 09. 2012 20.52
+4
Dragi moji gospe in gospodje, ter tovarišice in tovariši, vse je lepo prav! Ampak kaj je bistvo življenja oziroma boj za preživetje! Tovarišice in tovariši pomagajo ljudem v stiski, med tem pa ko gospe in gospodje ne pomagajo s principom, tam si kjer si in vsak se naj sam znajde! Do tu je vse razumljivo, ampak, rečeno nam je, nikoli si ne sposojaj denarja, če veš, da ne bo vrnjen s tem pa nam je vsem jasno , da doleti kazen! Posojanje je tudi bančni kredit! Za nas male ljudi že dobimo rubeže, a za velikaše, kot so vsi tipi v vladi in samem predsedništvu Slovenije pa se kazni izogibajo, ker so imuni! Tukaj je zelo hudo narobe! Želeli smo pošteno demokracijo, ali dobili smo skorumpirano vlado. Lejte, sama si vzamem kredit po svoji zanesljivi zmožnosti, da si pokrivam še dodatne zapoznele položnice, ampak moj kredit je pokrit z dodatnim življenjskim zavarovanjem, ki pa je znesek višji kot je moj kredit. Čeprav se ne počutim dobro, da imam puf, pa vseeno, nobeden od mojih ne bo plačeval mojega pufa! Rečem vam, vsak si lahko sposodi, ampak mora vrniti! Kaj pa vlada,? Čudim se vladi, zakaj rabijo poslanci, predsedniki strank, ministri, župani in ostali velikaši kredita, ki znesejo celo do 300.000 kredita, če pa že imajo stanovanja, hiše in še morda več, kot pa mi, ko nimamo nič, prejemamo nizke plače in kredite jemljemo za pokrivanje stroškov! Hvala vam dragi gospe in gospodje, tovarišice in tovariši, hvala vam za vse! Jaz pa vam pravim tako! Kdor ne dela, naj je je!!!!!!! To pomeni, da vi ne smete jesti , ker nič ne delate, samo meglo nam prodajate in iščete vire, da si še nagrabite še tisto malo kar imamo! Pa še nekaj, vsem mojim bratom in sestram komentatorjem in komentatoricam priporočam, da naj nikoli več ne jemljejo kreditov! Naj se vsak preživi kakor ve in zna in to še dodatno brez podpore RK in Karitasa! Srečno!
odbogaposlan
14. 09. 2012 18.16
+10
Delali boste dlje časa, za manj denarja! da napolnite naše tajkunske debele guze!
NightWishFan
14. 09. 2012 17.59
+12
Nam bodo dali reforme sami pa imajo vile z bazenom ob morju in kopico ne poplačanih izvajalcev, ki jim ne morejo nič.
lakomlacen
14. 09. 2012 17.59
+4
Gre za prisilno začasno in občasno delo, saj te v primeru, če te prisilne pogodbe ne boš podpisal, čaka izbris iz evidence brezposelnih pri vseh zaprtih fabrikah v državi bo pa tole zelo težko izvedlivo. če bi uredili plačilno disciplino,nebi bilo dela na črno. saj ne tolko kot ga je zdaj. pokojninska reforma se bo morala spremenit. hočemo al nočemo. ker nas bo evropa prisilila v to. je pa res,da za blažjo obliko pred letom niso bili. zdaj pa nekaj zaostrujejo,ker jim voda v grlo teče. vizjak je pa tko bil največji anti propagandist za sprejem prejšnje pokojninske reforme. so si pa saj poslanci SD-ja prebrali finace; SDS so preveč zaverovani v sebe da bi to storili.
NightWishFan
14. 09. 2012 18.03
+5
Sem bil na zavodu kakih 7 mesecev, to je čisto brezzvena ustanova, kjer ti sploh nihče nič ne pomaga. Na koncu te pošljejo na neke tečaje, kjer 4 ure na dan lepo sediš in čakaš kdaj boš lahko šel. In ta podjetja ki izvajajo te tečaje pa mastno služijo. Učijo pa tisto kaj smo se že naučili v 2 letniku srednje šole. In sem tudi 100% prepričan, da se večina prijavi na zavod samo zaradi, da dobijo podporo in ne za to, da bi jim zavod kaj pomagal.
lakomlacen
14. 09. 2012 18.07
+5
saj v tem je keč. kje boš dobil službo,k so že skoraj vse fabrike zaprli? in potem nekem pod prisilo? a bodo prekmurca pošiljali v koper? pri naših vrlih pametnjakovič,se nebi čudil če bi to naredili. zavod je pa tako zgodbica zase. je ustanova namenjena sama sebi. če bi si sami sebi morali najt službo,bi bli večno brezposelni.
odbogaposlan
14. 09. 2012 17.57
+3
Kje je moj komentar! Ej admin, da se ti posuši roka od brisanja!
lakomlacen
14. 09. 2012 18.00
+2
je mislil,da si njega poslal domov prej :D
tron3
14. 09. 2012 16.48
+7
Kaj klatite neumnosti, pokojninska reforma je potrebna, iz enega samega razloga, da ko bodo šli vladajoči v zaslužene pokojnine bodo imeli še zraven čudovite penzije, kaj Vam še sedaj ni jasno, zato pa Vizjak venomer ponavlja, višina pokojnine bo odvisna od vplačil!
Roman Hren
14. 09. 2012 14.34
+3
Enaka upokojitvena doba in starost za oba spola je pravilna in v državi, kjer so moški in ženske enakopravni, edino možna (država ne more in ne sme posegati v osebne odnose znotraj družine). Kar pa zadeva upoštevanje skrbi za otroke, bi bilo bolj smiselno podaljšanje porodniškega dopusta, saj mater oz. očeta potrebuje otrok, ne odrasla oseba! Prispevek za zasluge pa je vseeno, s katerega računa se plačuje, pomembno je, da upravičenci niso deležni takega odnosa, kakršnega so bili deležni letos, ko so ga mnogim manjšali. Ali pa niso priznavali izpoljnjevanja upokojitvenih pogojev, ker so prizadeti delali v nekdanji skupni državi. Za krivice, žalitve in ostalo trpljenje, povzročeno z zakonodajo, pa v naši državi tako še nikoli nihče ni odgovarjal!
olafur
14. 09. 2012 14.32
+7
Pri nas ni samo medgeneracijska solidarnost temveč tudi medsocialna solidarnost, saj tisti, ki vplačajo izjemno malo v blagajno resnično dobijo ven malo vendar še vedno več kot jim po vplačilu pripada in tistim, ki država ali ZPIZ jemlje veliko več izplačujejo manj kot bi bilo glede na vplačila. Iz tega izvira strah, da se bodo konec koncev uprli tudi tisti (srednji sloj), ki jim vedno samo jemljejo.
Roman Hren
14. 09. 2012 14.45
+3
Do določene mere je tako prav. Na podlagi obveznega pokojninskega zavarovanja bi morali uvesti enako pokojnino za vse (ustrezno bi prilagodili višino prispevka), ki bi zagotavljala dostojno preživetje. Za večjo pkojnino pa bi lahko po svojih zmožnostih prispeval vsak sam. Snažilka bi verjetno ostala na najnižji, direktor pa bi si verjetno zagotovil bolj razkošno.
9794106
14. 09. 2012 13.49
+9
Zakaj: 1. bi morali borci NOB, ki ni pravica iz dela dobivat pokojnine....to ni pokojnina, to je izredni dohodek za zasluge iz preteklosti 2. delovna doba se bo v prihodnjih letih dvigovala za 4 mesece na leto......in še bo trajalo kar nekaj časa, da bo prišla na 40 let 3. pokojninski računi, pa so dejansko pozitivna stvar iz katere bo lahko delavec videl vplačila vplačanih prispevkov in istočasno si bo lahko izračunal tudi osnovo pokojnine (kdo nam sedaj lahko izračuna pokojnino....nihče razen ZPIS.....kje pa piše, da so oni nezmotljivi - kontrole pa tako ali tako ni....)
Follow me
14. 09. 2012 22.01
+1
Eden minus je moj in to na račun NOB, če bi izgubila moža predvideval da si ženski spol, v bitki za to kar nam ostane od države mislim da bi drugače razmišljala. Da ti povem imam še eno borko živo pri hiši 88let, skoraj z eno nogo. Verjamem da današnja mladina jih boli, vendar za njih takrat ni bilo tako.
olgcaa
14. 09. 2012 13.47
+4
to se pravi manj delaš boljše pogoje imaš zakaj nebi dali materam ki delajo in skrbijo za otroke boljše pogoje kot pa tistim ki so do določene starosti doma mislim da ni pošteno do mater ki pridejo utrujene domov in skrbijo za otroke in družino tiste ki so doma lahko vse tisto kar mora mati po službi narediti porazdelijo čez celi dan
Tadej Skof
14. 09. 2012 13.29
+3
okosnjaki padajo iz omar
Tadej Skof
14. 09. 2012 13.28
+5
bizjak nima pojma sidikati v boj
Tadej Skof
14. 09. 2012 13.26
-1
amalo gnara ,lo muzike
Tadej Skof
14. 09. 2012 13.25
-4
moja pravica pojstla
bljah
14. 09. 2012 13.14
+6
saj vemo kako bi SD zaposloval, s širjenjem JU namreč.Dejstvo je , da morajo pokojnine dobivat samo tisti,ki so v pokojninsko blagajno vplačevali,vsi ostali z nekimi pravicami(vseeno kakšnimi),naj dobivajo privilegije plačane iz proračuna če je to potrebno.
Domen Buser
14. 09. 2012 15.01
+9
zanima me, kdo mi bo vplačal - nadomestil 10 mesecev v pokojninsko blagajno, ko delodajalec z "žegnom" države ni odvajal sredstev v pokojninsko blagajno, potem pa šel v stečaj? takih primerov je x. ali naj tožim komunajzarje, ki so to dovolili???? BANDA LOPOVI