Slovenija

'Ne morem prikriti nelagodja in ostati'

Ljubljana, 27. 10. 2010 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S./STA/B.G./D.L.
Komentarji
148

Poslanec SD Andrej Magajna je izstopil iz poslanske skupine SD, kmalu pa naj bi postal član skupine nepovezanih poslancev. Poleg njega bosta v njej še Vili Rezman in Franc Žnidaršič, ki sta zapustila Desusove vrste.

Andrej Magajna je včeraj zvečer sporočil, da bo izstopil iz poslanske skupine SD. Magajna je svoj izstop pojasnil z besedami, da ne želi ostati v stiku s poslansko skupino in prikriti nelagodje. Kot pravi, v poslanski skupini ni imel posebnega vpliva in ni mogel uveljavljati svojih stališč. V številnih pomembnih točkah so se razhajali, zato ni videl razloga, da vztraja. Je pa poudaril, da so bili vsi v PS SD do njega kolegionalni in korektni.

Andrej Magajna
Andrej Magajna FOTO: Blaž Garbajs
Magajna je še pojasnil, da se s poslansko skupino razhajajo na relaciji vladna politika in predvolilni program. ''Zdravstvena reforma, pokojninska reforma, zakon o malem delu in sanacija NLB, RTV – ne morem sodelovati pri teh stvareh, ki so odklon od socialnodemokratske poti,'' je povedal in dodal, da se pod temi reformami ne bo podpisal.

Ne strinja pa se tudi z načinom Pahorjevega vodenja, ki je predsednik SD. ''V njegovem vodenju je premalo socialnodemokratskih vsebin, v vodenje vnaša bolj neoliberalne elemente,'' je Magajna, ki je od danes samostojni poslanec, povedal za oddajo 24UR OB ENIH. ''Želim ostati v dobrih odnosih s PS SD,'' še pravi.

Z Rezmanom in Žnidaršičem v svojo poslansko skupino

S poslanskima kolegoma Vilijem Rezmanom in Francem Žnidaršičem, ki sta pred časom izstopila iz Desusa, se bodo povezali v poslansko skupino nepovezanih poslancev. Na predsednika državnega zbora Pavla Gantarja so že naslovili predlog za ustanovitev poslanske skupine, je potrdil Rezman.

Pojasnil je, da je bila naklonjenost za sodelovanje med omenjenimi tremi poslanci že v preteklosti, po izstopu Magajne iz poslanske skupine SD pa so se za sodelovanje tudi dogovorili. Po poslovniku državnega zbora lahko poslansko skupino ustanovijo najmanj trije poslanci.

Andrej Magajna
Andrej Magajna FOTO: Dare Čekeliš

Groženj se ne boji

''Gre za tvojo kožo, tvojo odstranitev,'' s temi besedami naj bi Andreju Magajni grozili, tudi zato, ker je glasoval proti zakonu o RTV. Magajna za 24UR OB ENIH ni želel izdati imena osebe, ki je izrekla omenjene besede. ''Če je bilo mišljeno kot odstranitev iz parlamenta, potem bi to razumel. Če pa ta oseba ni vedela, da imam trajen mandat in da se me ne da kar tako odstraniti, potem bi to lahko bila grožnja. A se ne bojim in s to zadevo ne bom dramatiziral,'' je povedal.

Proti zakonu je glasovala še ena poslanka iz vrst SD Julijana Bizjak Mlakar, zato so se pojavile špekulacije, da bi iz poslanske skupine SD utegnila iti tudi ona. Če bi do tega res prišlo, bi Pahorjeva poslanska skupina ostala brez dveh poslancev in tako ne bi bila več najmočnejša v parlamentu. Z 29 bi njeno število padlo na 27, to pa je toliko, kolikor poslancev ima največja opozicijska stranka SDS.

Bizjak Mlakarjeva ostaja poslanka SD

A kot kaže, se to ne bo zgodilo. Julijana Bizjak Mlakar je namreč v izjavi za javnost poudarila, da namerava nadaljevati delo v poslanski skupini SD. Ugibanja o njenem domnevnem sledenju odločitvi poslanca Magajne, ki zapušča poslansko skupino SD, je Bizjak Mlakarjeva v pisni izjavi označila "za špekulacije brez resne osnove".

Julijana Bizjak Mlakar je že zanikala govorice, da zapušča PS SD.
Julijana Bizjak Mlakar je že zanikala govorice, da zapušča PS SD. FOTO: POP TV

Na pisanja, da naj bi poslanca izstopila zaradi groženj, ker nista glasovala za zakon o RTV, Bizjak Mlakarjeva izpostavlja, da naj bi poslanci po ustavi "delali le v korist vsega prebivalstva in bili neodvisni od navodil, tudi od navodil političnih strank. /.../ Čas je, da se v državnem zboru pojavljamo tudi poslanci, ki te določbe ustave uresničujemo," dodaja.

Poslanka je še poudarila, da je bilo v času njenega poslanskega mandata sprejetih veliko zakonov, "le nekaj pa je bilo takšnih, o katerih se nismo povsem uskladili v poslanski skupini SD. /.../ To je bilo v primerih, ko sem branila občinsko in državno lastnino (javne zavode, RTV, bolnišnice, zdravstvene domove) pred tajkunizacijo ter ko sem se borila za zdravstvene, delavske, upokojenske in socialne pravice prebivalstva," dodaja poslanka.

Kot je še ocenila, ji je pri zdravstvu in še kje uspelo prepričati tudi poslanske kolege SD, "zato je slab Miklavčičev zakon o zdravstveni dejavnosti trenutno umaknjen. /.../ Umaknjen je bil tudi predlog o prodaji treh bolnišnic v Ljubljani, ki jih javno zdravstvo potrebuje. Velik posluh za socialnodemokratske vrednote je pokazal Andrej Magajna, nekateri drugi poslanci kot tudi moji številni prijatelji iz vrst SD," je še zapisala poslanka.

Pahor: To ni nič posebej dramatičnega

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: POP TV

Tudi v Sloveniji se v delu zmerne levice oblikuje prepričanje, da je zmerna politika napačna in da je čas za socialni radikalizem, je o izstopu Magajne iz PS SD povedal premier Borut Pahor. Dejal je, da sam ni bil nikoli socialni radikalist in da sta si z Magajno pri tem prišla navzkriž. V izstopu zato ne vidi "nič posebej dramatičnega".

Opozoril je, da v Evropi vstopajo v koalicije ali jih podpirajo tudi stranke zelo nestrpne desnice. "Jaz si ne bi želel priti v položaj, da bi morala mojo politiko podpirati ali radikalna levica ali radikalna desnica," je dejal. Če bi se moral odločiti, da za vsako ceno zadrži nekoga, ki razmišlja radikalno ali pa da ostane zmerni politik, potem se Pahor odloča za drugo možnost.

Kot je pojasnil, je zmeren politik in je to vedno bil, je socialdemokrat nove usmeritve in se zaveda, da ni mogoče razdeliti več, kot se ustvari. Socialdemokracija ima po njegovih besedah prihodnost le pod pogojem, da se tega zaveda. Sicer pa ima Magajna po njegovih besedah pravico boriti se za tisto, v kar verjame. "Mislim, da je to sestavni del demokratične kulture in s tem je treba živeti naprej," je še dejal Pahor.

Kontič Magajni želi vse dobro

Bojan Kontič želi Magajni vse dobro na njegovi samostojni poti.
Bojan Kontič želi Magajni vse dobro na njegovi samostojni poti. FOTO: 24ur.com

Vodja poslanske skupine Bojan Kontič je dejal, da mu je žal za odločitev Magajne. "Ko sem ga vprašal o razlogih za izstop, je dejal, da je slišal, da ga nameravamo izključiti. Zagotovil sem mu, da se o tem nismo pogovarjali. Prepričan sem bil, da sva se dogovorila, da ostane, a so se stvari očitno odvile drugače," je dejal in dodal, da mu želijo veliko sreče pri nadaljnjem delu, njegove prošnje, da ostane v odboru za človekove pravice ter v odboru za delo, pa še proučujejo.

Kontič je še dejal, da ljudje v SD razmišljajo s svojo glavo in če bi pogledali nazaj, bi videli, da je marsikateri poslanec že kdaj glasoval drugače od stališča poslanske skupine. "Koalicija ima še vedno konkretno večino poslancev in izstop Magajne za našo homogeno ekipo ne pomeni veliko!" pravi.

Poslanec SD je ob tem še zanikal besede Magajne, da stranke sankcionirajo poslance na način, da jih ob naslednjih volitvah ne vpišejo na listo. "Ne poznam takšnih sankcij in tudi Julijani Bizjak Mlakar ni nihče grozil s sankcijami," je še povedal.

Juri: Od tebe tega nisem pričakoval

Odprto pismo Magajni je danes poslal tudi nekdanji poslanec SD Aurelio Juri. "Tvoja iniciativa, da z Jelinčičem in Zornom sopodpišeš in vložiš zahtevo za razpis referenduma o novem Zakonu o RTV, me je zelo presenetila in zmotila," piše nekdanji poslanec SD. "Da te moti sprememba statusa zavoda in njegovih zaposlenih, še lahko razumem, a ne vidim potrebe po referendumu v trenutku, ko se zaposleni sami, torej domnevno najbolj prizadeti, v tem smislu, vsaj javno, ne izrekajo," dodaja.

"Ne razumem pa s strani krščanskega socialista, že po definiciji človeka strpnosti, humanosti in sožitja, da nasprotuješ uvedbi posebnih oddaj oziroma programskih vsebin za pripadnike narodnih skupnosti nekdanjih republik SFRJ. Kaj takega od tebe ne bi pričakoval," piše Juri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
28. 10. 2010 06.53
"Koalicija ima še vedno konkretno večino poslancev in izstop Magajne za našo homogeno ekipo ne pomeni veliko!" Ali povedano po domače, še naprej bomo lahko dovoljevali, da se z našim žegnom počnejo svinjarije.
SEBASTI
28. 10. 2010 06.51
"Kot je pojasnil pahorček, je zmeren politik in je to vedno bil, je socialdemokrat NOVE USMERITVE in se zaveda, da ni mogoče razdeliti več, kot se ustvari." pahorček, ni problem, da ne bi bilo dovolj za razdelit, problem je v tem, da vi socialdemokrati "nove usmeritve" ne znate ali bolje rečeno nočete pravilno razdeliti tistega kar se ustvari.
RoccoS
28. 10. 2010 01.53
Še eden, ki ne more več gledati te bande!
M-teorija
27. 10. 2010 22.34
''V njegovem vodenju je premalo socialnodemokratskih vsebin, v vodenje vnaša bolj neoliberalne elemente,'' Ja res je! Na žalost prejšna desničarska vlada ni naredila domače naloge in mora ta vlada na žalost (še enkrat) uvajati nekatere politične poteze, ki so ponavadi v domeni desničarjev!
M-teorija
27. 10. 2010 22.30
'Ne morem prikriti nelagodja in ostati' Kaj to pomeni, da bo pokazal nelagodje in odšel?!
Mihec.pihec
27. 10. 2010 22.06
In Pahor se je ob njegovem odhodu spet prisiljeno smehljal....
zek
27. 10. 2010 22.01
BRAVO - EDEN REDKIH ,KI MISLI S SVOJO GLAVO.
playback
27. 10. 2010 20.50
Seratorji so se pričeli obmetavati z lastnim govnom. Pa kako lahko socialist glasuje za zamrznitev pokojnin, ukinitvi socialnih pomoči in podobno ? To ni socialist ampak komunist, ki ima samo eno v glavi: Kako ostati na oblasti! in čimveč pokrasti !!! Zatorej spreglejte in zapustite to zalego, tako kot tovariš Magajne. Čim prej tem bolje.
prašek
27. 10. 2010 20.37
Soustanovitelj in glavni tajnik Stranke krščanskih socialistov, ki je bila registrirana od 1991 do 1994. Po letu 1995 aktivni član Krščansko socialnega gibanja in njegov koordinator. Leta 1991 soustanovitelj Sindikata nezaposlenih in socialno ogroženih Slovenije, ki mu je predsedoval do let 1995. Soustanovitelj in še vedno aktivni predsednik Društva za nezaposlene Slovenije Strokovna področja delovanja: socialna politika zaposlovanje in poklicna orientacija volilna zakonodaja zakonodaja, ki ureja položaj verskih skupnosti PREDSEDNIK KSS - Krščanskih socialistov Slovenije od 12. septembra 2007.
srebrnibreg
27. 10. 2010 20.16
letalooo 27.10.2010, 19:39 Preden koga obsojaš in daješ mnenje o njegovi pameti se pozanimaj malo več o osebi o kateri se piše na tej strani.
letalooo
27. 10. 2010 19.39
srebrnibreg ti pa nimaš prav veliko pamet..., ne on je bil SD vendar mu takšne afere niso bile kot Dimičeva, SCT, Vzajemna, kjer zadaj stoji igra kapitala in ne sociala, vrednota dela se je v SD zgubila to, kar je TITO gradil leta in leta bodo mladi ZSMS uničili ...ni vredote
MOSSAD001
27. 10. 2010 19.34
nefretete Ni še sezona!! Lepo da si priskrbljena,in nimaš skrbi!! ;) Na prijateljice se ne pozablja,vsaj jaz ne!!
nefretete
27. 10. 2010 19.25
MOSSAD001 27.10.2010, 18:59 Miško, koliko si danes prijel prijav za cepljenje? Tam nekje sem prebrala, da ponujaš bio cepivo, ki ga prozvajaš sam, ha, ha, ha... Hvala, ne bo treba. Imam tako preventivo kot kurativo preskrbljeno. Je pa lepo, da se spomniš prijateljev.
srebrnibreg
27. 10. 2010 19.19
Tisti kateri ga je sploh sprejel v poslansko skupino SD-ja je naredil največjo napako. Magajna je predsednik nekih krščanskih socialistov in nima kaj iskati v levo usmerjeni politiki. Bolj verjamem, da je bil izvidnik za desnico.
kuzlabreja
27. 10. 2010 19.17
pokončen slovenc, pokončen človek! vsaka mu čast!
kuzlabreja
27. 10. 2010 19.16
le malo je še takih!
enaneza
27. 10. 2010 19.00
Malo berem te komentarje in sem videla da MARJENA misli, da so Erjavca odnesli štirikolesniki. Niso bili štirikolesniki ampak kante za smeti..... Odletel je iz ministrstva za okolje in prostor in ne obrambnega... Sicer je pa vseeno.
MOSSAD001
27. 10. 2010 18.59
Tale stric se ni cepil proti "gripi" se pravi ni se odzval na javno vabilo G.Pahorja!! Bravo stric,vse za zdravje!!
rrobert
27. 10. 2010 18.30
Medtem pa veleumna in nadvse prod(z)orna MLADINA piše o tem kako odpraviti prometni kaos v Ljubljani...very important...
DarthRevan
27. 10. 2010 18.15
pajtlerblanka 27.10.2010, 15:45 7 mladino ves čas kritizirajo v sd-ju , ----------- Ja tale Magajna res izgleda ko da bi se šele pred letom dni moral prvič obriti....