Slovenija

Šušteršič: V bankah prisotni malomarnost, neustrezno ravnanje in kazniva dejanja

Ljubljana, 24. 09. 2012 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci SD in PS so na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti odlokov o upravljanju kapitalske naložbe države v NLB in NKBM. Koalicijske stranke so do predloga kritične. Minister Šušteršič pa pravi, da delajo v smeri ugotavljanja odgovornosti uprav in nadzornih svetov.

Poslanci Pozitivne Slovenije in SD zahtevajo oceno ustavnosti in zakonitosti odlokov o upravljanju kapitalske naložbe države v NLB in NKBM. Menijo, da sta odloka v neskladju z ustavo. Kot pravi prvopodpisani pod zahtevo in vodja poslanske skupine SD Janko Veber so sodišču podali tudi predlog za začasno zadržanje obeh odlokov in predlog za prednostno obravnavo. "Odloka povzročata nejasnosti s svojo vsebino, DZ pa jemljeta pristojnosti, da odloča o najbolj pomembnih odločitvah," je izpostavil.

Vodja poslanske skupine PS Janko Möderndorfer je dodal, da je PS dodal podpise k temu predlogu zato, ker država nima strategije, kako bo ravnala z lastnim premoženjem.

Veber je spomnil, da odloka vladi omogočata, da sama brez vednosti DZ odloči, ali bo kapitalsko naložbo RS v obeh bankah prodala. "Omejitev je samo 25-odstotni delež plus ena delnica, ni pa omejitve za višino lastništva drugih delničarjev," je poudaril.

Kot pravi prvopodpisani pod zahtevo in vodja poslanske skupine SD Janko Veber, so sodišču podali tudi predlog za začasno zadržanje obeh odlokov in predlog za prednostno obravnavo.
Kot pravi prvopodpisani pod zahtevo in vodja poslanske skupine SD Janko Veber, so sodišču podali tudi predlog za začasno zadržanje obeh odlokov in predlog za prednostno obravnavo. FOTO: N.D.

Po njegovih besedah omogočata tudi, da se vlada brez vednosti DZ sama odloči dokapitalizirati banki z državnimi sredstvi. "Obe odločitvi sta različni in imata ekonomske in socialne posledice," je opozoril.

Na vprašanje, zakaj so se za ta korak odločili zdaj, je Veber odgovoril, da je na tokratni seji DZ obravnaval predloga zakona o ustanovitvi slovenskega državnega holdinga, ki ima podobne določbe kot ta dva odloka. Predlog zakona sicer predvideva sprejetje strategije o upravljanju državnega premoženja, do takrat pa vlada po Vebrovih besedah ni nikomur odgovorna, kako bo ravnala s premoženjem. "Če bi sodišče razveljavilo ta dva odloka, bi bila to dobra osnova za to, da dokažemo, da moramo od vlade terjati odgovornost," je pojasnil Veber.

Kot je še napovedal, v SD predloga tega zakona ne bodo podprli, a upajo, da bo skozi razpravo prišlo do spoznanja, da je potreben dodaten premislek o tem, kako bo Slovenija ravnala z 12 do 13 milijardami evrov premoženja, ki naj bi ga imela.

Medtem bodo v PS po Möderndorferjevih navedbah počakali na konec razprave. Koalicija je napovedala, da bo med razpravo še vlagala dopolnila, zato ne bi delali prehitrih zaključkov, je dodal.

Koalicijske stranke so v večini kritične

Po prepričanju Andreja Širclja (SDS) je pravi namen opozicije, da se proces na področju bančništva zaustavi, ker se bo dalo ugotoviti, komu in kdaj so bila dana sporna posojila, še posebej, če so bila nezavarovana.

"Taki krediti bodo pod lučjo posebne presoje. Tu se vidi dvoličnost opozicije, ko na eni strani govori, da ni pravih ukrepov, na drugi pa si jih želi zaustaviti," je poudaril Šircelj.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je povedal, da vsebine ustavne presoje v stranki ne poznajo in se zato o njeni utemeljenosti težko izjasnijo. V DL sicer menijo, da odlok ni protiustaven in ne nezakonit. Prav tako Braniselj dvomi, da vlagatelji ustavne presoje poznajo inštitute, ki so bili s tem odlokom predlagani kot rešitev.

Poslanec SLS Roman Žveglič pa se je na ustavno presojo odzval z besedami "dobro jutro, opozicija". Po njegovih navedbah ima vsak pravico zahtevati ustavno presojo o določeni materiji, čeprav je po njegovem zelo nenavadno, da si vzameš nekaj mesecev časa, "zatem pa povsem naključno to sprožiš ravno v tednu, ko bo DZ odločal o sanaciji bančnega sistema".

V SLS od opozicije pričakujejo konkretnejše predloge za reševanje problemov, "ne pa nasprotovanje vsemu, kar diši po spremembi".

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je pojasnil, da sta bila odloka sprejeta z namenom, da so se lahko banke dokapitalizirale, medtem ko opozicija to predstavlja kot odlok, s katerim bo lahko vlada mimo DZ privatizirala slovenske banke.

Janez Šušteršič - 2
Janez Šušteršič - 2 FOTO: Damjan Žibert

'Delamo v smeri ugotavljanja odgovornosti uprav in nadzornih svetov'

Ministrstvo za finance se zavzema za ugotavljanje odgovornosti uprav in nadzornih svetov za slabo poslovanje NLB in NKBM in v skladu s tem tudi ravna, je dejal resorni minister Janez Šušteršič.

Novim nadzornikom je bilo naloženo, da za nazaj pregledajo poslovanje, sume in izvršene revizije, ki bi lahko kazale na možnost določenih oškodovanj, ter o tem poročajo oz. morebitne sume "spravijo do nadzornih organov", je povedal minister Šušteršič.

Ministrstvo za finance pa je po Šušteršičevih besedah nekatere aktivnosti za ugotavljanje odgovornosti sprožilo tudi samo. Skupaj z ministrstvom za notranje zadeve je namreč ustanovilo posebno delovno skupino. V tej luči ugotavljajo, kje in do kakšnih kršitev bi lahko prihajalo in o tem obveščajo organe z ustreznimi pooblastili. Poleg tega je prišlo do zamenjav uprav in nadzornih svetov v bankah, je spomnil.

Šušteršič je izpostavil še, da je vlada pripravila predlog zakona o ukrepih države za krepitev stabilnosti bank. Ta predvideva ustanovitev posebne družbe, ki bo upravljala poseben sklad, na katerega se bodo iz bank prenesle slabe terjatve. Če se bodo pojavili razlogi, se bo tudi tu ugotavljala odgovornost za nenormalna poslovna tveganja, je napovedal.

Dodal je, da v bankah glede na današnje stanje v preteklosti ni bila prisotna le malomarnost, temveč tudi namerno neustrezno ravnanje in kazniva dejanja. Koliko je bilo tega, ni želel ocenjevati.

Opozoril je še, da ministrstvo ni pristojno za ugotavljanje odgovornosti Banke Slovenije, saj je ta ustanovljena z ustavo in ima zagotovljeno samostojnost.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paternoster
28. 11. 2012 16.13
-1
PREDPOGOJ, DA SE V ZVEZI Z BANKAMI ENKRAT ZA VSELEJ PRIDE DO ODGOVORNIH IN KRIVIH JE USTANOVITEV SLABE BANKE
dzo77
28. 11. 2012 19.14
+1
toti je tulk nepismen da nezna zracunat dočg ali je 1.5 ali 3.5m izgleda da je ze otpisal 2 mil cerkvenim lopovima hehehhe
urmek
25. 09. 2012 21.53
-2
Da bodo ta rdeči vse pokradli samo to jim riji po glavi (sd in ps)
dzo77
28. 11. 2012 18.56
+1
hahah saj je tisto cilj sds pokras se kaj je ostalo hehhehehehheh
MICLA
25. 09. 2012 09.24
+5
takoj ustanovite komisijo za ugotavljanje nepravilnosti in da bodo še oni pokradli kar je ostalo kot po navadi ,koliko jih je bilo do danes komisij ugotovili niso nič nobeden ni v zaporu sami so pa bajno pokasirali. SRAMOTA.
dzo77
28. 11. 2012 19.34
+1
saj je una jeraj sds in eva tud tanko so skuzi v nekaki komisiji pa nic hehehheheheheeh
batom@pinkponk.com
25. 09. 2012 08.54
+4
A ne ga lomit?? Res al kaj???
kameltrajbar
25. 09. 2012 08.52
+3
...imena...imena....obtožnice?????......čakamo vlado,da objavi......:)))
23345
25. 09. 2012 09.36
+7
GDO BO DAL IMENA? TA OBLAST? SAJ SO SAAMI NOTRI.
korintos1
25. 09. 2012 08.43
+0
Nazadnje ga bo še ta opozicija tako dolgo sr*la da bodo imena prišla v javnost. Kaj si oni mislijo, da so bogovi?
I_LL_BE_BACK
25. 09. 2012 08.47
+1
Soudeleženci pri kraji družbenega premoženja in kasneje državnega kar je v principu isto
Brabus
25. 09. 2012 08.43
+9
Šušteršič: V bankah prisotni malomarnost, neustrezno ravnanje in kazniva dejanja No, še enkrat bom napisal, ker so me zbrisal, da je to nova definicija lopovov kraje davkoplačevalskega denarja.
dzo77
28. 11. 2012 19.37
+1
kaj vinko zna kaj so to kazniva dejanja on je nekaki pajsi doktor hehehhehehehhehehe
JanezNovakJohn
25. 09. 2012 05.57
+6
To vse že dolgo vemo. IN ?
ni_mi_vse_eno
24. 09. 2012 22.12
+8
Dolgo časa smo potrebovali, da smo vse to odkrili ... Naša NLB je samo služabnica privatne Evropske Centralne Banke (ECB), ki je privatna institucija in ima edina pravico tiskanja evrov in posojanja na obresti kot dolg. Če nam posodijo 100E bomo morali vrniti 150, čeprav nam ni jasno, od kod bomo ustvarili dodatnih 50E, ker jih ne moremo natisniti. To je poenostavljena slika konstantne gospodarske rasti, ki jo yahteva tak sistem. Bayira pa na eksponentem črpanju naravnih virov, kot je nafta. Brez naravnih virov na katerem sloni sistem in ga žene se iluyija o stalni gospodarski rasti sesuje.
Shisui
25. 09. 2012 01.21
gor do
24. 09. 2012 22.09
+2
Hahabahaha drama v nadaljevanjih in ugotavljanje ze ugotovljenega
M_teorija
24. 09. 2012 21.27
+14
~Taki krediti bodo pod lučjo posebne presoje. ~ Posebnost bo pa v tem, da bodo pod drobnogledom le tisti, ki nimajo prave barve plavorumeno partijsko knjižico.
MsPikapiki
24. 09. 2012 21.41
+9
maq1966
25. 09. 2012 08.51
+1
Direktorja banke s plavorumeno knjižico boš pa iskal z prižgano žegnano trsko pri belem dnevu. Ve se kakšne barve knjižice imajo "tovariši" v bančnih foteljih...
I_LL_BE_BACK
25. 09. 2012 08.51
+1
Me zanima kako bi se stvari razvijale če bi balkanski mešetar in špekulant s svojo pingvinsko stranko postal Ljubljeni vodja. Verjetno bi še naprej prikrivali stanje in obvestili javnost da je mariborska nadškofija v finančnem krču !
Luukas123
24. 09. 2012 21.00
+9
kaj pa če bi državljani skupili skupaj pa kupili banko ali pa vsaj tožili državo
tony_abcde@yahoo.com
24. 09. 2012 21.16
+7
maq1966
25. 09. 2012 08.53
+1
Danica Krajnc
24. 09. 2012 20.49
-3
Prebrala sem samo naslov in prvi komentar, Spomnila sem se intervjuja s prijateljem sedanjega papeža, bila sta sošolca in sta še prijatelja , vendar se baje o politiki cerkve ne smeta pogovarjati, ker se kar skregata, gospod je tudi kot laik aktivno sodeloval pri mašah vse do leta 1999, prepovedali sodelovati pri teh aktivnostih vse do danes. Intervju sem poslušala na nekem našem programu pred kratkim - priporočam, da poslušate tega 84 letnega gospoda.Njegovi odgovori so zelo poučni !
usi-glih
24. 09. 2012 20.24
+4
bay bay slovenija greš v bankrot
botjabotja
24. 09. 2012 20.25
-3
korintos1
24. 09. 2012 20.35
+4
seveda smešno, če pa kaplarju ni uspelo. Kdo ga je pa silil.
srebrnibreg
24. 09. 2012 20.58
+9
Tista učena bukva 10+100 mu nič ne pomaga, pa tako jo je hvalil.
I_LL_BE_BACK
25. 09. 2012 08.56
-1
Pomagala je prvemu pingvinu Slovenije da je pripravil predvolilni program
Uporabnik565636
24. 09. 2012 20.22
+7
"Tu se vidi dvoličnost opozicije, ko na eni strani govori, da ni pravih ukrepov, na drugi pa si jih želi zaustaviti," je poudaril Šircelj. Bolje brez ukrepov kot slabi ukrepi.
usi-glih
24. 09. 2012 20.19
+12
a lisice bodo pokazale kam so zakopale nakradene kokoši ...pejte no pejte
saintjozef
24. 09. 2012 20.10
+18
Malomarnost nagrajena z miljonom?
botjabotja
24. 09. 2012 20.20
+12
korintos1
24. 09. 2012 20.36
+13
botjabotja
24. 09. 2012 20.41
+3
Skdesni
24. 09. 2012 20.10
+16
Šušteršič: V bankah prisotni malomarnost, neustrezno ravnanje in kazniva dejanja, Šušteršič si pozabil da tudi in predvsem v vladi.
arto56
24. 09. 2012 20.08
slovenska politika ?? facepalm
arto56
24. 09. 2012 20.06
+8
svenija je tako majhna in ja, zahojena. kaj bi dal , da se sproži plaz in da se med sabo pokopljejo