Slovenija

SCT in Primorje sta se pritožila

Ljubljana, 11. 07. 2009 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dars je za izvajalca del v predoru Markovec izbral družbo CPM, s čimer pa nista zadovoljna Primorje in SCT, zato sta na državno revizijsko komisijo vložila pritožbo.

SCT in Primorje sta v petek na državno revizijsko komisijo vložila pritožbo na sklep nadzornega sveta Družbe za avtoceste v RS (Dars), ki je za izvajalca del v predoru Markovec izbral družbo CPM v skupnem nastopu z avstrijsko družbo Alpine Bau. Dars se mora do pritožbe opredeliti v 15 dneh.

Gradnja predora Markovec
Gradnja predora Markovec FOTO: Dare Čekeliš

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja današnji Dnevnik, je konzorcij SCT in Primorja še pred vložitvijo pritožbe na državno revizijsko komisijo od Darsa neuspešno zahteval revizorski mnenji, ki so ju spisali na ljubljanski in mariborski gradbeni fakulteti. Oba dokumenta sta bila namreč ključna pri Darsovi odločitvi, da za izvajalca izbere CPM.

Čeprav revizorji, ki so pregledali ponudbo CPM, neuradno v njej niso odkrili nepravilnosti, teh mnenj po informacijah iz več virov ni v razpisni dokumentaciji za Markovec, pri čemer naj bi bili prav ti mnenji ključni pri izbiri CPM.

Kot je znano, je CPM oddal najnižjo ponudbo za gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper–Izola. Ponudbe preostalih treh so bile dražje; tako je avstrijski Strabag v skupnem nastopu z Gradbenim podjetjem Grosuplje ponudil 92,7 milijona evrov, družba Riko v skupnem nastopu z družbo Konstruktor inženiring iz Splita 88,8 milijona evrov, SCT v skupnem nastopu s Primorjem pa 81,9 milijona evrov.

SCT in Primorje naj bi od Darsa zahtevala tudi podatke o imenih revizorjev, ki so pregledovali ponudbo CPM, in pojasnilo, ali so bili ti v kakršnem koli pogodbenem odnosom z Darsom.

Že takoj po izbiri izvajalca del je prvi mož SCT Ivan Zidar poudaril, da je cena, ki jo je ponudil CPM, sporna, saj je izjemno nizka. "Ne vem, zakaj so dali takšno ceno, vem le, da se za tak denar tega ne da narediti," je povedal takrat in dodal, da težko verjame, da bo CPM lahko dokazal, koliko bodo za izvedbo projekta dejansko porabili.

Za Markovec že drugi razpis

Razpis za gradnjo predora Markovec je bil objavljen 26. septembra lani. To je bil že drugi razpis za ta predor, saj je Dars prvega po številnih zapletih s pritožbami razveljavil. Potem ko je na prvi stopnji sredi oktobra zavrnil zahtevek SCT po spremembi razpisnih pogojev, je družba SCT nadaljevala postopek na Državni revizijski komisiji. Ta je zahtevek SCT zavrnila.

Nov razpis je bil pripravljen po novem zakonu o javnih naročilih, v razpisnih pogojih pa so bile uvedene spremembe, ki so bile predmet revizije. Med drugim po novem projekt za izvedbo določa naročnik in ne izvajalec kot doslej, uveden je t. i. matrični sistem obračunavanja izkopa, kar zmanjšuje možnost aneksov. Popust na dokončno ceno ni več mogoč, s čimer se naročnik v veliki meri izogne tudi nesporazumom, ki so nastajali zaradi cen za dodatna dela ipd.

Pogodbene kazni so ostrejše kot doslej, saj so se z dosedanjih petih odstotkov dvignile na deset odstotkov pogodbene vrednosti, v pogodbi pa so tudi podrobneje urejena razmerja med naročnikom in izvajalcem v primeru nepredvidenih situacij in morebitnih ustavitev del s strani izvajalca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
11. 07. 2009 19.00
Tisti, ki je pritisnil minus, ko sem napisal, kaj ima RIKO s cestam, je 100% zaposlen pri RIKO-tu, kar je pa živ dokaz, da se pri nas splača delati ceste. Ne samo ceste, ampak tudi trgovine. Naši pa delajo trgovine drugod in mi pokrivamo razliko v minusu. Zanima me , koliko je bil tunel v Albaniji, ko je delal SCT Zidar ??
12345s
11. 07. 2009 16.36
Dol z gradbeno mafijo !!!
Mazagazaaa
11. 07. 2009 16.33
ja zj pa še povejte kok je CPM dau..!! prokleti švedi nesposobni
karah
11. 07. 2009 15.35
vsi se kregajo samo za zaslužek, nihče pa ne pomisli na nas, prebivalce kopra in markovca, ki nam razrite ceste in nemogoča vožnja "okoli riti v žep" že presedajo. začnite že enkrat gradit, če ne lahko še 10 let živimo dobesedno na gradbišču !!!
RednoW
11. 07. 2009 15.16
Najboljši so Bosanci, Jedna grupa počinje sa jedne strane, druga grupa počinje sa druge strane. Ako Bog da da se sretnejo u redu, ako ne, imame dva tunela za istu cijenu!
proofreader
11. 07. 2009 14.41
"Že takoj po izbiri izvajalca del je prvi mož SCT Ivan Zidar poudaril, da je cena, ki jo je ponudil CPM, sporna, saj je izjemno nizka." Zidar očitno ne mara posnemovalcev. Samo SCT sme oddajati trikrat prenizke ponudbe in potem z aneksi potrojiti ceno in podaljšati čas izgradnje.
tedo974P8medo
11. 07. 2009 14.40
Ko bi slovenske avtoceste delala tuja podjetja, bi se gradile hitreje in ceneje. A žal so slovenski gradbinci in DARS "lepo" povezani (SCT in Primorje podkupita ustrezne osebe na DARSu, da ju potem DARS "strokovno" izbere.
LazniviZares
11. 07. 2009 14.36
Mafija hoce svoje in od tega ne odstopa !
Prvo Borec
11. 07. 2009 13.48
Kaj ima veze RIKO s tuneli ???
64990090
11. 07. 2009 13.29
Ne vem, zakaj so dali takšno ceno, vem le, da se za tak denar tega ne da narediti," KAJ TE BRIGA KAKO! SAMO DA BO!
pika.poka12
11. 07. 2009 13.18
zidarja mislim
Red_October
11. 07. 2009 13.10
Markovec je SCTjev!!!!
pirahna
11. 07. 2009 12.23
Pa dobro Zidar,kaj si tako požrešen,pusti še ostalim da kaj zaslužijo