Slovenija

SCT bo saniral vodovodni sistem na onkologiji

Ljubljana, 11. 11. 2010 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sanacijo vodovodnega sistema na Onkološkem inštitutu bo izvedel SCT, ki bo tudi kril stroške, in sicer najmanj v višini bančne garancije. Celotna bančna garancija sicer znaša 2,14 milijona evrov.

Pipa
Pipa FOTO: Reuters

Ministrstvo za zdravje in gradbeno podjetje SCT sta sklenila dogovor, po katerem se bo na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana takoj začela sanacija vodovodnega sistema, je oznanil minister za zdravje Dorjan Marušič. SCT, ki je gradil stavbo OI, bo kril stroške sanacije najmanj v višini bančne garancije.

Tako bo SCT k sanaciji in izboljšavi vodovodnega sistema na onkološkem inštitutu prispeval najmanj 2,14 milijona evrov, kolikor znaša celotna bančna garancija.

Pritožili so se na izvedensko mnenje

Po ugotovitvah Zavoda za gradbeništvo, ki je opravil izvedensko mnenje na inštitutu, je potrebna sanacija celotnega vodovodnega omrežja, pravi Marušič. Minister ob tem opozarja, da izvedensko mnenje še ni dokončano, saj so se nanj pritožili tako ministrstvo, SCT kot tudi onkološki inštitut.

Koliko bo sanacija stala in ali jo bo garancija v celoti pokrila, še ni znano. Več bo namreč znano, ko bo končano mnenje Zavoda za gradbeništvo in s tem ugotovljena predračunska vrednost sanacije.

Z doseženim dogovorom med ministrstvom in SCT se bodo po mnenju ministra za zdravje pomembno skrajšali postopki začetka sanacije vodovoda na onkološkem inštitutu kot pa v primeru, da bi ministrstvo uveljavljalo bančno garancijo.

Ministrstvo bi namreč v primeru uveljavitve bančne garancije celotni postopek sanacije moral izpeljati preko javnih razpisov, kar bi po ocenah strokovnjakov zavleklo sanacijo za približno pol leta, pravi minister.

Konec šele po koncu mandata te vlade

Tako Marušič pričakuje, da bo sanacija vodovodnega sistema na inštitutu končana po koncu mandata te vlade. Na onkološkem inštitutu imajo sicer težave tudi s klimatskim sistemom, vendar pa je v tem trenutku vodovodni sistem po besedah ministra prioriteta.

Ministrstvo je po besedah Marušiča že sprožilo prve korake za takojšnjo sanacijo vodovodnega sistema. Tako je že v pripravi projektna naloga. Do dokončne priprave izvedenskega mnenja in priprave vse projektne dokumentacije pa bodo minili najmanj štirje meseci, pojasnjuje minister.

Izbiro projektantov, nadzornika ter revidenta bo opravilo ministrstvo za zdravje, kar pa po besedah vodje službe za investicije na ministrstvu Tadeja Štularja ne pomeni, da bo SCT odstopilo od izvedbenih del sanacije.

Danes bi zapadel drugi lot bančne garancije, rok pa je SCT po besedah Marušiča samodejno premaknil na 3. marec. "Mislim, da je za ministra nesprejemljivo in nesmiselno, da bi se ponovno dogovarjali in premikali morebiten začetek sanacije v marec," je še dejal minister.

Z dogovorom pa se SCT zavezuje, da bo v roku enega meseca ministrstvu za zdravje predložil dodatno podaljšanje vseh lotov bančne garancije, ki bi zapadli do konca leta 2013 tako, da ne zapadejo pred navedenim datumom, je dejal Marušič.

Ministrstvo za zdravje pa se je z dogovorom zavezalo, da se bo za višino sproti nastalih tekočih stroškov sanacije, ki jih bosta potrdila tako SCT kot ministrstvo, odpovedalo delu garancije. Ministrstvo za zdravje lahko v primeru kršitve dogovora nemudoma unovči izdano bančno garancijo, je še dejal minister.

Kot je dodal Marušič, je o dogovoru in njegovi vsebini obvestil direktorico onkološkega inštituta, ki je dogovor označila za napredek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iggy5
12. 11. 2010 21.06
SCT-ju mobitel izklopil mobilne telefone
Adolph
12. 11. 2010 17.53
Hallo, cenzor Vam ni pasalo ,da sem zapisal ,da ste Slovenci Balkanci z predikatom? ali zakaj Lazete in pisete,da bo moj komentar kasneje objavljen?
bkaval
12. 11. 2010 10.19
Stari inženirji iz Avstroogrske, ki so projektirali te že odslužene zgradbe (stara bolnica ob Zaloški cesti) niso imeli problema z vodovodno instalacijo. Projektanti pri SCT to ne znajo. Ne vem kje so se učili in diplomirali. Resnično smo mali in kar silimo pod okrilje kakšnega večjega brata, da nam sanira to 20 letno zgodovino samih porazov. Konec je sanj. Začnimo že enkrat delat. Polovimo nesposobne in jim zaplenimo vso premoženje preko veleizdajnih procesov in jih zapremo v poduk ostalim. Ne se naslanjat na zmago iz leta 1945, ko smo bili kot Jugoslavija 5 velesila na svetu. Ostali so bili poraženi.
Bogdan Binter
12. 11. 2010 04.09
Zidar pa zida in zida in popravlja in sanira, samo da tuj boljši izvajalec ne pride v njegov revir. To je skregano z zdravo pametjo, koruptivnost v Sloveniji res ne pozna meja.
eatshit
12. 11. 2010 00.18
skoz ista pesem...tralalalalla
loden
11. 11. 2010 23.33
Uporabnik113189
11. 11. 2010 22.58
Globoko sem zaskrblen, da bo SCT svojo grožnjo uresničil in res popravil vodovodno omrežje.
prehlad
11. 11. 2010 22.49
BO TREBA ŠE ANEKS
standard
11. 11. 2010 22.42
Ivan, je ratalo malo sitno, pa ti je PR naročil, da delaš malo "kao" dobrodelno? No, to ni dobrodelno. Če bi imeli ministra za zdravstvo, kot se zagre, bi te že davno tega tožil za šlampasto opravljen posel. Ves ta čas so namreč nastradali najbolj ranljivi med nami - bolni.
Roxy79
11. 11. 2010 20.51
no ja... in še preden bodo zamenjali prvi meter vodovodne cevi...... bo zmanjkalo denarja... in se bodo spet podpisovali razni aneksi. USTALJENA STARA PRAKSA.
luciluk
11. 11. 2010 20.48
Mi vsi, ker bo glavni izvajalec sanacije SCT in se bo vse 5x podražilo. Že mnogokrat videno in raja bo zopet preplačala SCT. Ta država je bolana.
jacfive
11. 11. 2010 18.43
Ja res lepa gesta, Zidar bo dal dva milijona za popravilo nečesa kar je sam naredil. Me pa zanima, kdo bo kril ostalih 10 milijonov, ko se bo projekt iz nepredvidenih razlogov podražil za 500%...
jez_jezen
11. 11. 2010 18.31
Hahaha, sej zdej mi je pa že dokončno vse jasno.
prašek
11. 11. 2010 18.30
To da Ivan z levo roko. Kaj pa je dva miliona, lepo vas prosim.
dirkac_007
11. 11. 2010 18.29
kako bojo pa sanirali če so v ------------------------------
M-teorija
11. 11. 2010 17.54
Promocija dobre volje, ki jo bodo s tem pokazali, je majna žrtev, da se pozabi na preteklo cuzanje državnih vimen, še bolj pa v prihodnje, ko država podpira njihove že dogovorjene posle z Moamerjem. Kaj pa je strošek 2 mio v primerjavi z miljardami, ki se mu nasmihajo, pa še svoje sporne posle v preteklosti bo s tem malo opral. Sicer, pa je najbolje počakati, če ti nekdo nekaj obljubi ti še ni dal.
kawboy
11. 11. 2010 17.42
In koga bo zopet nategnil, podizvajalce.